Stále v práci - dá se bránit? 195 hodin měsíčně

Anonymní
18.3.19 19:43

Stále v práci - dá se bránit ?

Ahoj lidi,
prosím o anonym - nechci poškodit svého zaměstnavatele. Pracuji v dvousměnném provozu, 12 h služby. Čtu zákoník práce, nicméně mám v tom docela binec a taky jsem naštvaná, že nejsem schopna se soustředit. Mám proto dotaz na ty, kteří řešili podobnou situaci. Je možné a je zcela v pořádku, když za měsíc, který má 22 pracovních dnů, odpracovat 195 hodin, a to včetně všech (zdůrazňuji všech) víkendů + 1 svátek? Je možné se nějak bránit, řešit? To, že mi to příjde nespravedlivé, je asi slabý argument, proto hledám možnosti jak mít něco v ruce. Nikde jsem nenašla info např. o těch víkendech. Oponovat s tím, že já mám všechny víkendy a někteří kolegové nemají ani jeden, je zřejmě slabá informace. Mockrát děkuji za všechny příspěvky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4706
18.3.19 19:49

a co máš ve smlouvě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontar
18.3.19 19:50

Asi bude nejlepší, když budeš mít v ruce rozvázačku…

• Citovat
  • Upravit
51
18.3.19 19:54

Se zákony neporadim. V první řadě bych se to pokusila vyřešit klidnou domluvou, prostě se zeptat proč. Pokud to vše vyžereš ty a pak ostatní, co dělají na plny úvazek nemají ani jeden víkend, to je teda nespravedlivý. Taky záleží, jestli jde o opakovanou situaci nebo to je nějaký výjimečný měsíc. Řešila jsem kdysi něco podobného. Vždy se to omlouvalo tím, jak mají ty ostatní děti atd. Ale super služby měly i ty bezdětní, pokud se kamarádili s nadřízenou… Já se to pokusila vyřešit přeložením, v tom mi samozřejmě nevyhověli, tak jsem dala výpověď. V nové práci pak už skvělé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
18.3.19 19:57

Jinak asi záleží na smlouvě a v jakém oboru děláš. U nás to myslím bylo, že máš mít 12 hodin mezi službami na odpočinek, ale třeba můj muž to má zas trochu jinak při jeho službách, takže nějaká kolektivní smlouva nebo tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
18.3.19 20:08

Co ja vim ale predem rikamze se v tom extra nevyznam tak ti muze zam. naridit 8 hodin prescasu tydne a za rok to nesmi prekrocit 150 hod myslim?a ve smlouve mas kratky/dlouhy tyden??nebo jak??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12893
18.3.19 20:20

Popravdě z příspěvku není možno odvodit, jakou máš pracovní dobu.
Nemyslím si, že zákon nějak stanovuje, že není možné sloužit všechny víkendy…
Obecně se dá říct, že v každých 7 dnech po sobě jdoucích, musíš mít 35 hodin volno.
 Máš?

Příspěvek upraven 18.03.19 v 20:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12893
18.3.19 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9019
18.3.19 20:32

Já bych si to dokumentovala, kolik hodin a víkendů dělají ostatní a kolik ty a potom na něj normálně vyrukovala s tím proč ty mu musíš dělat vola a ostatní nemusí. :? Sice to je argument jak ze školky, ale jestli jste na stejný pozici, tak nevidím důvod k tomu dělat někomu pitomečka. Já kdysi měla v práci něco podobného, taky jsem měla klidně o 40-50 hodin víc než ostatní. Ukládala jsem si rozpisy služeb. Za nějakou dobu jsme se s nadřízenou kvůli něčemu jinému pohádaly a ona řekla, že nepodávám dostatečné výkony. Tak jsem na ní vytáhla ty rozpisy a zeptala se jí, proč mám teda nejvíc služeb a ať mám teda stejný počet hodin jako ti více výkonní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
18.3.19 20:33

Když to přepočtu na běžnou 8 hodinovou pracovní dobu, tak za 22 pracovních dní je to 176 hodin a ty máš o 19 hodin více…mě to přijde vcelku normální, ale já jsem zvyklá, že je zcela normální pracovat i 12 hodin denně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.19 20:34

pracuji ve zdravotnictví jako sestra. Krátký dlouhý týden evidentně neplatí. A ohledně těch 35 hodin - ano, to mám. Kde se to dá prosím najít ? Nicméně po třech dvanáctkách je člověk vyřízený, natož dělat tolik směn po sobě, byť je tam tolerance těch 35 hodin a to už nepočítám, že chcete nějaký osobní život a jet třeba někam na víkend pryč…

• Citovat
  • Upravit
12893
18.3.19 20:54

Já taky dělám dvanáctky, takže vím, jaké to je.

Odkaz je zde: https://business.center.cz/…cast4h4.aspx
Ovšem pokud dodržují zákon, nic s tím nenaděláš.
Můžeš si hlídat maximální počet přesčasů, ale dokud ho nedosáhneš, tak stejně nemáš obranu.
U nás se běžně dělá i 6 dvanáctek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
18.3.19 20:59

No, muzes je zkusit obvinit z diskriminace :mrgreen: neb vikendy by mely byt pridelovany plus minus rovnoměrně vsem. Minimalne bezdetnym…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
19.3.19 08:53

Přesně jak píše někdo přede mnou, víkendy by měli byt přidělované rovnoměrně všem. V jedné práci na to velice dbali, protože se sestry naopak rozčilovaly, že má jedna o víkend/noční víc, tudíž lepší výplatu :mrgreen: Ale pak v té nové práci to byla katastrofa. Odskakala jsi úplně vše a když jsi ještě sloužila s někým z vyvolených, tak jsi vlastně makala sama a kolegyně mela zábavný den na PC. A že na ně byl i v nesnázích spoleh jako na kolegyně.. To o těch hodinách atd.najdeš v kolektivní smlouvě.
Ale pracovníků ve zdravotnictví je málo, nemela jsem problém najít novou práci, záleží odkud jsi. Takže to zkus po dobrým, domluvit se, zeptat se a když to nepůjde… Blbečka bych jim nedělala, fakt se mám o 100% líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
21.3.19 00:42

ve dvousmenném provozu (týdenní 38,75) by se zaměstnavatel vešel při přepočtu na dny:
22 * 7,75 běžná pracovní doba = 170,5
max. přesčasy 22/4 * 8 = 44
214.5 h měsíčně

ale to by byly max. přesčasy každý den, máš taky limit 150 hod. ročně (pokud nedáš souhlas k vyšším)

I když to zaměstnavatel rozdělí do dvanáctek, tak pořád platí, že zaměstnavatel rozvrhuje směny, ale ty máš povinnost odpracovat jen počet hodin stanovené pracovní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová