Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Díky moc za reakce, nyní bere syn od pátku ATB Sumetrolim a natíráme vždy po koupeli v heřmánku mastí Betadine, ve čt jdeme zase na kontrolu, tak uvidíme, zda budou dělat znovu stěr, zda to zabralo
Ahoj holky, prosím o radu, prtože už jsem zoufalá. Syn 6let už má opět nález v krku Mrsa.14dní byl doma, bral biseptol a po týdnu ve škole je to zpět. Dnes dostal Sumetrolim, ale mudr si není jistá jestli vůbec zabere.Co dál, kdyý antibiotika nezaberou? Nevíte prosím, jak se dál pokračuje. Mudr něco naznačila o neemocnici, tak jsem z toho rozhozená. Přitom syn v poho, bez teplot, nic ho nebolí…nechápu. Asi to musí někdo ve škole roznášet, když to po přeléčení má zpět, jinak nevím. Děkuji a přeju hezký den.
@Petraa80
Jak je možné, že nebyla provedena citlivost na ATB, když už laboratoř MRSA (v našich končinách razím neoficiální termín ORSA) prokázala? Co-trimoxazol (sulfamethoxazol + trimethoprim) se používá pouze na lehké infekce SA. Pokud by léčba nezabrala, kauzální terapie by se odvíjela od výsledků citlivosti. Pokud by došlo k detekci polyrezistentního kmene, tak by případná léčba musela probíhat v nemocnici (intravenózní podávání ATB).
@Doctus píše:
@Petraa80
Jak je možné, že nebyla provedena citlivost na ATB, když už laboratoř MRSA (v našich končinách razím neoficiální termín ORSA) prokázala? Co-trimoxazol (sulfamethoxazol + trimethoprim) se používá pouze na lehké infekce SA. Pokud by léčba nezabrala, kauzální terapie by se odvíjela od výsledků citlivosti. Pokud by došlo k detekci polyrezistentního kmene, tak by případná léčba musela probíhat v nemocnici (intravenózní podávání ATB).
Promiň, ale trošku česky vysvětlit by to šlo? Já jsem z toho moc nepochopila.Moc děkuji. Jinak vždy se pošle výtěr z krku a toď vše. Nic jinného s Adámkem nikdo nedělá. ![]()
@Petraa80
Když se zašle výtěr z krku do mikrobiologické laboratoře, tak si lékař může vyžádat testy citlivosti na ATB, je na laboratoři, kterou metodu zvolí (výhodná je např. diluční metoda v mikrotitrační destičce). Podle toho lékař poté zvolí racionální antibioterapii, vyhne se tedy riziku, že by ATB nezabralo (i když existují bakterie, které na dané ATB jsou in vitro citlivé, in vivo ovšem nikoliv; to ale není případ SA). Biseptol (= Sumetrolim = co-trimoxazol) se může použít, ale jen v lehčích případech. Výsledky antibiogramu jsou obyčejně do 2 dnů.
Já nebudu dočítat celou diskuzi, pouze chci naspat naší zkušenost.
Syn je velmi těžký atopik, astmatik… poprvé mu byly udělány stěry z kůže myslím v půl roce (a to jsme museli dost naléhat) a byl tam
u něj se to projevuje velkými hnisavými ložisky v obličeji, nejdříve pouze pár puchýřku a potom se to rozleze do map, hnisá to a mokvá. nereaguje to na atb, kortikoid… na nic. Střídá se období kdy je to v klidu a kdy je to „hrůza“
ALE máme dobré výsledky s plasmováním… nejdříve jsem tomu moc nevěřila a prostě to jen zkusila… zabrala to dvě dopoledne po 4 hodinách.. po první terapii plasmou se to nejdříve hrozně zhoršilo, přeléčili sjem to něčím (už nevím čím…) a půl roku byl klid… Ted na podzim se to vrátilo a máme za sebou opě terapii plazmou a vypadá to, že je to na dobré cestě… snad ![]()
Jo ještě jsem chtěla napsat, že je o tom i několik studií atd (na terapii jsem měla čas si to pročítat) a existují prověřené frekvence, které zabírají na stafylokoky..
Holky jdu pro radu, zapoměla jsem se mudr zeptat.Syn je 14dní po antibiotikách měl Mrsu.Ale po výtěru před týdnem tam ještě něco je.Ale týden už chodí do školy, prý není nakažlivej. Dnes přišel za manželem, jestli pojedou do sauny. Myslíte, že může? Nublíží mu to nebo nenakazí někoho? Tak si říkám, že asi ne, když do školy do kolektivu může. ALE raději dám na radu, kdo má zkušenost. Moooc děkuji
.
@Petraa80
Do sauny bych ho příliš nepouštěl, je to přeci jen velká zátěž pro organismus. ORSA není součástí přirozené mikroflóry, proto by ve výtěru z krku či dutiny ústní neměl být.
Kdo ma prosim potvrzenou MRSU delaji se vam krvave flicky v puse ktere se objevuji a zase mizi?
Dekuji