Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já měla kožené boty 10 let ![]()
Jinak používám univerzální impregnaci a někdy pomůže i modrá indulona.
@Temnástranasíly Na lakované boty se da koupit mazaní, které fakt funguje. A není to nijak drahé.
Pravidelne čistím a krémuju. Při delším uložení napínák a silikagel do krabice.
@j.a.n.i1 píše: Více
Ano. Píšu o kožených botach. Sportovní boty se zase dají vyprat. Mam skechers už asi 8.rok a bez vady.
Kozene obcas promazu, textilni nic, kdyz mam prosoupane vlozky, tak vymenim. Archivni zadne nemam, poslednich cca 5-6 let jsem postupne vymenila vse za barefoot, ale zadne loupani jsem taky nezatnamenala, ani u tech, co mam treba vic nez ty 3 roky.
@MaryTenEyc píše: Více
A to praní jim prodlouží životnost jak?
Kožené boty vydrží skladované klidně pár desítek let pokud je člověk nenechá v extrémních teplotách nebo vlhku. Nicméně je dobré je krémovat, já nejčastěji používám včelí vosk na to určený.
Pokud se bota oloupe, popraská, rozpadne, tak nejspíš nejde o kůži, ale koženku nebo tzv. ekokůži.
Kozene topanky sa nikdy nezacnu lupat, Vzdy ich vezmem kartacom pod tecucou vodou, potom namazem indulonou (v pripade nudze bravcovou mastou - tu mam vzdy na rozdiel od indulony) a su zase ako nove. Ked moc prsi tak ich este pred startom streknem impregnacnym sprejom.
To iste pre rukavice, opasky (zo skutocnej koze) a podobne…
Co sa mi najviac a najcastejsie pokazi je podrazka. To je problem drahych topanok, pretoze aj v opravovni nemaju kvalitne podrazky, tam maju iba take obycajne. Takze vacsinou mi topanky odidu na to ze sa vydroli/zlomi podrazka…
Dnes su casto topanky z ‚lisovanej koze‘/‚eko koze‘ atd… problem je ze to nieje koza, ze sa to len tak vola.
Olivovy olej som este neskusal a ani nikto v mojom okoli ho nepouziva tak neviem povedat.
@j.a.n.i1 píše: Více
Trochu. Každá špína poškozuje material. A nemusím chodit špinava.
@MaryTenEyc píše: Více
Spina material samozrejme poskodzuje ale ak otazka je spina alebo pracka tak neviem co poskodzuje viac…
Ta pracka je pomerne agresivna na topanky, zvlast ked vacsinou nebyvaju ani nijako moc spinave…