Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já si to také neidalizuji ![]()
Tradiční kuchyně - nic proti,chutná skvěle..ale je zdravější?? Pokud dnes někdo jí zdravě, tak jí rozhodně lépe, než dříve..Stejně jako dnes se někdo cpe čipsama a kolou, tak dřív si někdo dopřával chleba se sádlem a cpal se tím horem dolem.. ![]()
Určitě obdivuji, jak dokázali lépe zpracovat potraviny, neplýtvali a přemýšleli jak ušetřit..
Na dětství vzpomíná každý rád.. Můj táta, jak běhal po lese s plechovakami na botách a předváděl koně Vinetůa, já jak jsem hrála vybiku a míčové hry, moje dcera zase tráví den v liduškách a v parku..A všichni si to jednou budeme idealizovat, jak to bylo lepší..
Nevím, zda výchova jako taková byla lepší..Asi jak v čem..
Ale když se nad tím zamyslím, nechtěla bych to jako tenkrát..
A co uplatnuji?? Asi selký rozum..Zbytečně nemudrovat a konat - první myšlenka bývá většinou ta správná a instinkt je instinkt..( ale na druhou stranu se ráda cítím informovaná)
![]()
Holky a co Vánoce? A dárky od tchýní/ maminek?
Vybavuju si jednu rozmazlenou holčičku, zvyklou dostávat vždycky jen hračky - teda, dostala i oblečení, ale to se do dárků nepočítalo. Pak jí babička dala pod stromeček knížku a ona to po ní hodila, že chce jenom hračky.
![]()
Moje tchýně občas jakoby dělala „závody“ v množství dárků - jako „normál“ bere pokud pošle 3 dárky na jedno dítě.
Avšak jsem slušná mladá žena a darovanému koni na zuby nehledím (a vysvětlovat že děti učím skromnosti nepomohlo), takže třídím, dám jim tam aby každý něco dostal (stejně se nejvíc radují z toho, co ani pro ně dárek není - pěkný balící papír, prskavka, svíčka, stromeček, moje nová pánev na smažení…) a zbytek rozdávám postupně během roku za vzorné chování.. ![]()
Tak to je drsný zážitek, to byly asi veselé Vánoce..
Ale vzpomínám si, že jsem taky nebyla zrovna vzorné dítko. Ségra dostala k Vánocům barbínu se zlatými šaty a já „jenom“ se stříbrnými, tenkrát jsem to obrečela. Myslím, že dárků si člověk váží až v pozdějším věku..
Lenczii píše:
Tak to je drsný zážitek, to byly asi veselé Vánoce..
Ale vzpomínám si, že jsem taky nebyla zrovna vzorné dítko. Ségra dostala k Vánocům barbínu se zlatými šaty a já „jenom“ se stříbrnými, tenkrát jsem to obrečela. Myslím, že dárků si člověk váží až v pozdějším věku..
No ale hlavně prostě si neumím představit, jak dítě hází po babičce novou pěknou knížku..
No muselo to být pro ni strašný. ![]()
Právě proto, že děti mají radost z každého prdu a hodnotu dárků si až tak neuvědomují, podle mě nemá jim cenu dávat kdo ví co.. ![]()
Jinak ani já nebyla kdo ví co - k 10. nar. jsem dostala od mamky k narozkám zlatej řetízek s přívěskem (asi mě uznala už jako vyspělou dívku) a já přitom toužila po nějaké hračce.
Samo jsem uctivě poděkovala, ale zklamaná jsem byla.
A když už jsem zmínila tu bezinkovou šťávu, je tu někdo, kdo dělá ještě jiný druh domácích šťáv?
Já si teda dětství taky idealizuju ale ehm mě je 23 takže to není nějak extra daleko, babiččiny historky mě taky fascinují.. ![]()
Ale ono se za nima skrývá taky dost práce.. My jsme na vesnici a spoustu si pěstuje.. třeba brambory, cibuli, rajčata, okurky, máme nějaké ovocné stromy, králíky a slepičky.. zavařujeme, jednou ročně děláme zabijačku(hlavně kvůli pospolitosti rodiny, je paráda jak se to všechno sleze kolem toho mastného válu a všichni se cpou ovárkem, křenem a česnekem)
Ale ty brambory musí někdo zasadit, okopat, vybrat, přebrat a zazimovat, králíky krmit, piplat a následně zabít, o rostliny pečovat… Zahradu udržovat v provozuschopném stavu… ono není legrace přijet z práce unavená a ještě jít sekat trávu, protože už to tam je jak džungle, okopat a vyplejt mrkev a pak jít urvaná spát a ráno kolem pátý zas vyrazit do práce…
K tomu musí být nátura… ovšem v zimě každej rád sáhne po domácí marmeládě, paštičce nebo prostě po masu na řízky do mrazáku.. všechno má svoje ![]()
Zase musí se nechat, že rodiny drželi po hromadě víc a lidi byli já nevím ohleduplnější než dnes… těžko vybrat co bylo lepší..
A k té výchově nooo mimčo čekám za pár týdnů, číst moderní příručky nehodlám, poradit si nechám ale spíš bych ráda vybrala od každého něco (myslím mamču, tchýni a dvě babičky
)
Pokud bys stála o recepty napiš SZ nějaký ti opíšu ![]()
Davdan: malinovou (za studena i za tepla), višňovou, rybízovou (z černého i červeného), meruňkovou, jablečnou, jeřabinovou, jahodovou......
Letos nejsou technické možnosti na šťávování, ale napřesrok doufám bude líp… ![]()
Taky se ale musí poznamenat že dříve i když nebyli auta tak se stávalo spoustu tragických nehod .Babička byla s 9 dětí a věku 10 let se dožili jen 3.Asi to uplně s tím mládětem nefungovalo.
uraz od koně, utopení v potoce,spadnutí do studny,zlomenej vaz po pádu ze stromu,opaření,poslední nevim.
Jsem černá kronika,ale raději své děti budu hlídat a běhat jim za zadkem.
Snažím se dodržovat určitá jídla co k naší rodině patří,zvyky,ale zrovna to hlídání -dítě se drží matky u nás neděláme
no nase babicka zas rikala KDYBY DETI MELY VSECHNO CO BY CHTELY NEMUSELY BY PLAKAT je fakt ze pri prvnim ditku jsem byla porad vylekana a tak receno stala mu za zadkem ted nevim asi uz vim co a jak a pak na druhe jsem sama jak nreci at si pobreci vzteka se tak at se vzteka mam jen jedny ruce ale zas bych male krivdila protoze ona je velky hodnousek a trpelivy …aspon teda zatim ..musim zaklepat
![]()
kalimerko píše:
no nase babicka zas rikala KDYBY DETI MELY VSECHNO CO BY CHTELY NEMUSELY BY PLAKAT
S tím souhlasím, ale škoda, že si většinou neuvědomujeme, že to „všechno“ je láska, otevřená náruč a trpělivost. Dítě se rodí nahý a je mu fuk, co má na sobě, nebo s jakýma hračkama si hraje. Nehledě na to, že nej hračkama jsou stejně nehračky - kuchyňské nádobí atd.
Kamčo proč ale ty úrazy byly - příčinu nevíš. Metoda „kuře za slepicí“ se musí dělat od mala. Mám to odzkoušeno na hodně dětech, tak asi na tom fakt něco bude. ![]()
Co je pro mě scifi je hraní si s dětma na koberci. Neříkám chvilku, to jo, ale nějaké pravidelné… Dostávají mě věty dvou mých občasných svěřenců „teto já se nudim“ = teto nuda vymysli něco. I to je asi taková podivnost, vymýšlet dětem furt nějakej program - kdo jinej by měl být větší profesionál na hru než dítě?? Děti se svojí fantazií si uměj pohrát i s hromádkou h- (s nadsázkou řečeno…). ![]()
Prostě mi přijde, že plno dobrých věcí ve výchově jsme už zašlapali a „znovuobjevení“ by bylo fajn…
Kamča.dalmatinka píše:
Taky se ale musí poznamenat že dříve i když nebyli auta tak se stávalo spoustu tragických nehod .Babička byla s 9 dětí a věku 10 let se dožili jen 3.Asi to uplně s tím mládětem nefungovalo.
uraz od koně, utopení v potoce,spadnutí do studny,zlomenej vaz po pádu ze stromu,opaření,poslední nevim.Jsem černá kronika,ale raději své děti budu hlídat a běhat jim za zadkem.
Snažím se dodržovat určitá jídla co k naší rodině patří,zvyky,ale zrovna to hlídání -dítě se drží matky u nás neděláme
S tímhle souhlasím na 100%
Ono je super vzpomínat, jaký to bylo kdysi, i si ráda poslechnu, jak si děda jako dítě hrál s nevybuchlejma granátama, s panceřovejma pěstma a vším možným, co tady po druhé světové po Němcích zůstalo… Ale představa, že tohle dělá Kuba, leze mi mráz po zádech… ![]()
Davdan píše:kalimerko píše:
no nase babicka zas rikala KDYBY DETI MELY VSECHNO CO BY CHTELY NEMUSELY BY PLAKATS tím souhlasím, ale škoda, že si většinou neuvědomujeme, že to „všechno“ je láska, otevřená náruč a trpělivost. Dítě se rodí nahý a je mu fuk, co má na sobě, nebo s jakýma hračkama si hraje. Nehledě na to, že nej hračkama jsou stejně nehračky - kuchyňské nádobí atd.
Kamčo proč ale ty úrazy byly - příčinu nevíš. Metoda „kuře za slepicí“ se musí dělat od mala. Mám to odzkoušeno na hodně dětech, tak asi na tom fakt něco bude.
Co je pro mě scifi je hraní si s dětma na koberci. Neříkám chvilku, to jo, ale nějaké pravidelné… Dostávají mě věty dvou mých občasných svěřenců „teto já se nudim“ = teto nuda vymysli něco. I to je asi taková podivnost, vymýšlet dětem furt nějakej program - kdo jinej by měl být větší profesionál na hru než dítě?? Děti se svojí fantazií si uměj pohrát i s hromádkou h- (s nadsázkou řečeno…).
Prostě mi přijde, že plno dobrých věcí ve výchově jsme už zašlapali a „znovuobjevení“ by bylo fajn…
Davdan píše:kalimerko píše:
no nase babicka zas rikala KDYBY DETI MELY VSECHNO CO BY CHTELY NEMUSELY BY PLAKATS tím souhlasím, ale škoda, že si většinou neuvědomujeme, že to „všechno“ je láska, otevřená náruč a trpělivost. Dítě se rodí nahý a je mu fuk, co má na sobě, nebo s jakýma hračkama si hraje. Nehledě na to, že nej hračkama jsou stejně nehračky - kuchyňské nádobí atd.
Kamčo proč ale ty úrazy byly - příčinu nevíš. Metoda „kuře za slepicí“ se musí dělat od mala. Mám to odzkoušeno na hodně dětech, tak asi na tom fakt něco bude.
Co je pro mě scifi je hraní si s dětma na koberci. Neříkám chvilku, to jo, ale nějaké pravidelné… Dostávají mě věty dvou mých občasných svěřenců „teto já se nudim“ = teto nuda vymysli něco. I to je asi taková podivnost, vymýšlet dětem furt nějakej program - kdo jinej by měl být větší profesionál na hru než dítě?? Děti se svojí fantazií si uměj pohrát i s hromádkou h- (s nadsázkou řečeno…).
Děti se rodili na poli,od prvních kručku si běhali po statku jak se jim zlíbilo když celá rodina obhospodařovala dobytek.Myslím si že dítě se nemá vodit za ruku,ale spoléhat že se bude držet jen u mě na to bych teda nespoléhala
jak zde nekdo zminil ..detem je jedno co maj na sobe a scim si hraji … no jak kterym asi
jsou deti kterym to je vazne fuk a maji radost z tricka co zdedili po starsim kamaradovi a jsou deti , ktere dostavaji znackove obleceni a nevazi si toho a jsou vztekle , kdyz dostanou boty pumy protoze chteli zrovna adidas a tak je to i s hrackama a v neposledni rade s jidlem … pryc jsou ty doby kdy k snidani nebo veceri byl chleba s maslem a caj .. ted decko dostane chleba s maslem a kouka jak by spadlo z visne … je fakt ze co se tyce hmotneho zabezpeceni to kdysi bylo jine umelo se z mala udelat moc a lidi si vazili i sucheho chleba …dnes?? Ani nahodou … priklad .. ja osobne miluju brambory a kysku maly to ma rad taky byl u nas na noc jeho kamarad co udelat rychleho tak jsem udelala brambor a kysku … a hosan tehdy cca 8lety mi rekl takove sracky ja nejim … nechces … nejez tecka to praktikuju i u sveho syna .. nemam na to , aby denne mel sunku a rizecky a ja nevim co jeste vsechno s takovou bych prisla na kuri boty za chvilku
kalimerko píše:
jak zde nekdo zminil ..detem je jedno co maj na sobe a scim si hraji … no jak kterym asijsou deti kterym to je vazne fuk a maji radost z tricka co zdedili po starsim kamaradovi a jsou deti , ktere dostavaji znackove obleceni a nevazi si toho a jsou vztekle , kdyz dostanou boty pumy protoze chteli zrovna adidas a tak je to i s hrackama a v neposledni rade s jidlem … pryc jsou ty doby kdy k snidani nebo veceri byl chleba s maslem a caj .. ted decko dostane chleba s maslem a kouka jak by spadlo z visne … je fakt ze co se tyce hmotneho zabezpeceni to kdysi bylo jine umelo se z mala udelat moc a lidi si vazili i sucheho chleba …dnes?? Ani nahodou … priklad .. ja osobne miluju brambory a kysku maly to ma rad taky byl u nas na noc jeho kamarad co udelat rychleho tak jsem udelala brambor a kysku … a hosan tehdy cca 8lety mi rekl takove sracky ja nejim … nechces … nejez tecka to praktikuju i u sveho syna .. nemam na to , aby denne mel sunku a rizecky a ja nevim co jeste vsechno s takovou bych prisla na kuri boty za chvilku
Jenže ty děti co dělají ofuky nad nemoderníma věcma, ty se takhle nenarodily, z nich to udělaly rodiče..
A že děti dřív běhaly za mámou a byly bezprizorní?? No co jiného jim také asi zbývalo, že?? když na ně nikdo neměl čas..A co asi zbývalo matce, když musela zabral aby bylo co do úst..
Prostě to nebylo uvědomělým přístupem, ale tím, že to jinak nešlo..
Nestály jim za prdelí, protože neměli čas..
A děti byly samostatnější, protože jim nic jiného nezbývalo..
co myslíte že by raději ta mamka dělala?? Kydala, nebo si šla kutálek míček..
![]()
Lizbeth píše:kalimerko píše:
jak zde nekdo zminil ..detem je jedno co maj na sobe a scim si hraji … no jak kterym asijsou deti kterym to je vazne fuk a maji radost z tricka co zdedili po starsim kamaradovi a jsou deti , ktere dostavaji znackove obleceni a nevazi si toho a jsou vztekle , kdyz dostanou boty pumy protoze chteli zrovna adidas a tak je to i s hrackama a v neposledni rade s jidlem … pryc jsou ty doby kdy k snidani nebo veceri byl chleba s maslem a caj .. ted decko dostane chleba s maslem a kouka jak by spadlo z visne … je fakt ze co se tyce hmotneho zabezpeceni to kdysi bylo jine umelo se z mala udelat moc a lidi si vazili i sucheho chleba …dnes?? Ani nahodou … priklad .. ja osobne miluju brambory a kysku maly to ma rad taky byl u nas na noc jeho kamarad co udelat rychleho tak jsem udelala brambor a kysku … a hosan tehdy cca 8lety mi rekl takove sracky ja nejim … nechces … nejez tecka to praktikuju i u sveho syna .. nemam na to , aby denne mel sunku a rizecky a ja nevim co jeste vsechno s takovou bych prisla na kuri boty za chvilku
Jenže ty děti co dělají ofuky nad nemoderníma věcma, ty se takhle nenarodily, z nich to udělaly rodiče..
A že děti dřív běhaly za mámou a byly bezprizorní?? No co jiného jim také asi zbývalo, že?? když na ně nikdo neměl čas..A co asi zbývalo matce, když musela zabral aby bylo co do úst..
Prostě to nebylo uvědomělým přístupem, ale tím, že to jinak nešlo..
Nestály jim za prdelí, protože neměli čas..
A děti byly samostatnější, protože jim nic jiného nezbývalo..
co myslíte že by raději ta mamka dělala?? Kydala, nebo si šla kutálek míček..![]()
![]()
ne nadarmo se rika ze DETI JSOU OBRAZEM SVYCH RODICU a pak ac nedobrovolne si prispustme , ze je to tu porad ..akorat v dnesni dobe ta mama nekyda ten hnuj ale jde z prace do prace , aby tomu decku mohla onen micek treba doprat vubec
kolik je takovych pripadu?? Bohuzel ja jsem jednim z nich … budu se opakovat ale jsem na malou sama .. otec zajem nejevi o ni tudiz ani neplati … takze kdyz chci , aby mela aspon takovy ten zaklad nezbyva mi nic jineho nez do te prace jit a jsem si jista , ze ja nejsem jedina… kdysi si deti hravaly s hadrovyma panenkama ktere jim mamy usily ..pozdej si je udelaly samy … dnes tu panenku koupime ale abychom ji tomu decku mohli koupit musime na ni mit
je to proste porad dokolecka at chceme ci ne … je to jako rceni LIDE SE NEMENI JEN MY JE LEPE POZNAVAME … stejne je to i s dobou ![]()