Staré dobré časy :)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6926
8.6.11 19:28

Staré dobré časy :)

Občas si tak zavzpomínám na babiččino vyprávění, jak se dřív žilo. A někdy cítím takovou chuť aspoň něco z těch časů zachovat…
Je tu na tom někdo podobně?
Ve stravování - tradiční kuchyně (brambory s tvarohem, zavařeniny…).
Hodně dětí - i za cenu, že neměli peníze - prostě to šlo, byly vychované a vážily si maličkostí…
Na Vánoce ne hromady dárků, ale každý jeden malý (v lepší situaci..).
Dodržovali se pěkné tradice, děti si vyráběly hračky…
Maminky nelítaly dětem za zadkem, neřešily bio stravování, děti neměly x kroužků za měsíc…
Já vím, „svět se mění a my s ním“, ale někdy si tak říkám, že aspoň něco si z té doby připomenout a zachovat není od věci.. :-)
A protože příklady táhnou - dovolím si vložit první věc, zděděnou po známé babičce - „mládě chodí za samicí, nikoliv naopak“.
Když jsem měla první dítko, které začínalo capat, lítala jsem mu pořád za zadkem, aby náhodou někam nespadlo, něco nezničilo, nesnědlo… Tehdy mě pozorovala jedna má šedesátiletá známá a pak si pro sebe kroutila hlavou. Nechápala jsem, co se děje… Divila se, proč chodí „matka za mládětem a ne mládě za matkou“. 8-o Vysvětlovala jsem jí, že ho nemůžu nechat samotného, fakt to bylo tornádo… Začala povídat o svém dětství. Maminka měla velký statek, musela se starat o zvířata, pole, domácnost… A neměla čas chodit malé Mařence pořád kolem zadku. Jen využila instinktu dítěte - nevzdálit se od matky. Že prý dneska to v dětech zašlapáváme a přiděláváme si starosti… Tehdy jsem se na ni naprdla že mi do toho mluví, ale rozhodla jsem se to stejně zkusit… a objevena Amerika, na všech mých dětech to fungovalo. :-) Nechodím dětem za zadkem, nemám je na „imaginárním“ vodítku a stejně mi neutíkají. (Nemluvím teď o rušných silnicích, ale třeba na zahradě u domu - ať už u známých, nebo na té vlastní..).
Máte také něco, co zachováváte, děláte, ctíte? (Instinktivně, nebo prostě že jste to „dostaly“ do vínku od rodičů a chcete to tak taky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13709
8.6.11 19:38

Nemám nic proti starým časům, své mateřství se také snažím pojímat spíš intuitivně, ale řekla bych, že velký rozdíl je v tom, jak to vypadalo tehdy a dnes.

Tehdy lidé neměli vybavené byty, spoustu ostrých hran, skla, dekorací, chemikálií, léků, zásuvek… Takže asi nebylo úplně třeba stát dítěti za zadkem. Vypustilo se u pole a tam si žužlalo trávu, zatímco matka pracovala. Nemohlo se mu defacto nic stát.

A ještě s tím biostravováním - myslím si, že biostravování v dnešní době je spíše tím návratem ke kořenům, protože tehdy určitě nikdo nevozil ovoce a zeleninu přes půl světa…

Nicméně moje dítě ještě neběhá, takže nevím, jak to budu pojímat. Budu se ale asi snažit mu za zadkem nestát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
8.6.11 19:39

Moc hezke..
Take to znam z vypraveni me babicky a jedna z veci,ktere rikala byla „za chvilu jim budeme sundavat obrazky ze zdi“ a neco na tom je..Videla jsem u male,ze jen zavrcela,zaknucela,tak hned jsem udelala co chtela a pak jsem si vzpomnela na to co babicka rikala…Ze opravdu ji za chvilku budu sundavat i ty obrazky ze zdi kdyz si rekne..Tak jsem to prestala delat a hle svet se nezboril(zatim).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.6.11 19:43
Taminka píše:
Moc hezke..
Take to znam z vypraveni me babicky a jedna z veci,ktere rikala byla „za chvilu jim budeme sundavat obrazky ze zdi“ a neco na tom je..Videla jsem u male,ze jen zavrcela,zaknucela,tak hned jsem udelala co chtela a pak jsem si vzpomnela na to co babicka rikala…Ze opravdu ji za chvilku budu sundavat i ty obrazky ze zdi kdyz si rekne..Tak jsem to prestala delat a hle svet se nezboril(zatim).

Hele a moje tchýně si představ obrázky jednou i kvůli spokojenosti prvorozeného vnoučete sundala!!! :zed: :zed:

Vím, že kdysi neměli sklo, ostré strany atd - nemluvím teď jen o tom nechozením za zadkem (to byl jen příklad, co bylo u nás…), spíš o celkovém pohledu na výchovu. Taková ta výchova ještě našich babiček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
8.6.11 19:44

Taky jim nestojim za zadkem ;)

Příspěvek upraven 23.02.14 v 12:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.6.11 19:45

A nejen výchova - i celkový styl…

Já třeba obdivuju manželovu babičku, která umí z kuřete uvařit prase… Udělat z mála hodně, využít všechno co je…

A co neumím (ale ráda bych..) je využívat bylinky na čaje, přírodní šťávy (přitom bezinková mi tak chutná!).

Třeba někdo podědil po babičce/ mamince dobrý recept na zavařeniny, nebo skromné staré jídlo… i to uvítám. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
8.6.11 19:46

No ja nevim…na venkove treba zas byly sekery, kosy, srpy a spousta dalsich zajimavych veci :lol: A ve mestech to nebylo o moc lepsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
8.6.11 19:47

To s mládětem a matkou znám, ale mám to zatím teda jenom vyzkoušené na štěňatech :roll: :mrgreen: No ono to uteče jako voda a budu moci vyzkoušet i na vlastním mláděti… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13709
8.6.11 19:51

No tak celkový přístup - určitě neuznávám dělat dítěti co mu na očích vidím :wink: To zaleží na každém a jeho postoji k výchově :wink:

A taky jsou babičky a babičky, např. metody nechávat dítě vyřvat, aby se nerozmazlilo nebo nechovat, protože si zvykne, to je taky metoda babiček a toho se držet určitě nechci :wink:

Sajrajty v jídle také jíst nechci, proto se snažím stravovat zdravě a dítě má zatím samé bio.

Řekla bych, že na všech časech je něco dobrého a špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.6.11 19:54

:lol: Na štěňatech to funguje ukázkově…
Já tu mám většinou mumraj dětí a fakt „smečka táhne za vůdcem“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.6.11 19:58
AnastazieB píše:
např. metody nechávat dítě vyřvat, aby se nerozmazlilo nebo nechovat, protože si zvykne, to je taky metoda babiček a toho se držet určitě nechci :wink:

Za tohle by mě „pravá babička“ vyliskala. :lol: To byl ale až výmysl komunistické éry, ne? :nevim: V rámci „kolektivizace“ - vyřvat, jesle…
Moje babička ještě ani do školky nechodila (ty prý začaly být až nějak po válce, nejspíš pro to, aby se i matky zapojily do „budování státu“). Starala se o své bratry a s maminkou pečovala o domácnost.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
8.6.11 20:00

Já teda tohle pravidlo praktikuju, ale moje okolí a zejména manžel je z toho na prášky. Samozřejmě, že pořád sleduju, co malá dělá a zejména jestli nechce něco ze země strkat do pusy. Ale prostě ve svém okolí nenacházím moc pochopení pro to, že třeba spadne, když si škobrtne jednou nohou o druhou. Jenže já těžko můžu denně čtrnáct hodin běhat v předklonu a přidržovat batole, no ne? :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
8.6.11 20:10

No,jak ja,tak i pritel nechavame naseho prcka celkem volne,kdyz jsme venku,at si beha kde chce,ale na silnici proste nesmi!Kdyz nekam leze,vzdy upozornim,spadnes a nabijes si,ale vetsinou ho necham…jenze i kdyz si nabije,leze znova :nevim:
Urcite pro nej nedelam to co mu na ocich vidim a ceho se stale dozaduje,proste urcite hranice tu jsou a neco si proste musi zaslouzit.Vyjimka je u tchyne,ta by prckovi dala vzdy vse co ma,same dobrutky,kdyz place,tak ho hned konejsi :roll: ale uz se pomalinku ucim ji to zatrhavat.
A jak v prvnim prispevku byly zminene brambory s tvarohem,tak ty si vzdycky radi dame u tchyne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
8.6.11 20:12

Hmm, tak brambory s tvarohem jsou mé oblíbené jídlo a pak ještě taky bramborové placky s povidly.. :-)
Babička si samozřejmě marmelády dělá sama - rybízové, jahodové, višňové…, zavařuje okurky apod. A chutná mi to více, jak z obchodu.
Bylinky mám ráda, ale kupuju je ve specializovaných obchodech, protože ne všechny ty druhy poznám a ani třeba nerostou v mém okolí.. :oops:
Co se týče výchovy, uvidím za pár měsíců, až se prcek narodí, co budu praktikovat. Ale nejsem zastánce toho, aby dítko nikdy nedostalo na zadek.. Od babičky s dědou jsme dostávali, panečku.., proutek byl vždy po ruce.. :lol: A žádné týrání to nebylo, kdoví, co by z nás jinak vyrostlo.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
8.6.11 20:13

Nevím, jestli si ty „staré dobré časy“ neidealizujeme :) Je fakt, že dětí bylo víc, nebyly tedy tak vzácné, dětská úmrtnost byla tak jako tak vyšší a přehnané hlídání ve většině rodin nekvetlo, protože neměl kdo dospělý hlídat.
Taky se děti musely hlídat navzájem - na to třeba moje máma jako nejstarší vzpomíná se značným odporem.
A kdo na to třeba za 1. republiky měl, tak mohl dětem pořídit chůvu, která jim za tím zadkem stála… nevěřím, že před 100 lety neexistovali rozmazlení fracci :) Jen jich bylo míň.
Za hodně dětí často nemohla touha mít doma mateřskou školku, ale nedostupnost antikoncepce a neinformovanost.
Skoro bych řekla, že průměrná chudší babička by současným maminkám těžce záviděla.

Mimochodem, na jakou dobu tu vlastně vzpomínáme? První republika? Válka? 50. léta? Socík?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová