Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, par dni mi to uz vrta hlavou a chtela bych se na neco zeptat. Moje mala ma shodou okolnosti tri babicky a tri dedecky. Nasi jsou rozvedeni a oba maji nove partnery. Moji mame bude sedesat jeji manzel je mladsi o ctyri roky. Muj tata ma uz pres sedmdesat a je hodne nemocny, jeho zena spatne chodi. Babicka od meho ex ma taky pres sedmdesat a deda taktez a ten je necekane taky spatne mobilni. Jde mi zkratka o to, ze treba muj tata s manzelkou si malou pomazli na navsteve, hlidat ji nechteji, protoze se na to neciti a pravdou je, ze ja jsem za to i rada. Hlavu maji oba v poradku, ale proste nestihaji jejimu tempu a to zatim jen leze. Rodice meho ex, ty si na to troufaji, jenomze ja s tim mam velky problem, chata, kde travi leto duben-rijen podle pocasi, je u frekventovane silnice, prejdete pres prijezdovou cestu a je tam rybnik, na zahrade bazen zapusteny do zeme, u sousedu vztekly pes (plot je klasika drateny) nedaleko zeleznicni trat a ti dva, babicka drbna, ktera se zapovida se sousedkou na dve hodiny a deda, ktery sotva chodi. Ja vim, ze se nic stat nemusi, ale ja proste vidim ty mozny katastrofy a jsem uz ted silena strachy. Nevim, co rict, az se jednou zeptaji, aby to nevypadalo tak, ze jim nechci malou pujcit. Jaky vek povazujete za strop na hlidani malych deti?
@Janha nemam zadny strop je to hrozne individualni. Nekdo je akcni i po 70 nekdo nesteci tempu v 55 ![]()
@Janha nemám strop - mám hlavu - jestliže jsou špatně pohybliví, těžko můžou hlídat malé dítě. Mému tátovi je 74, mladého hlídal až ve věku, kdy si byl 100 % jistý, že ho kluk poslechne, tzn někdy kolem 4 let. Moje mamka hlídá ráda, je o dost mladší, jak táta, takže stíhala i utíkající dítě. Ale taky jsem se jí vždy ptala, jestli se na to cítí a věděla jsem, že zvládne. ![]()
@neumisa píše:
Nejde o věk, jde o schopnosti a vitalitu.
O vek jde taky, prarodice jsou proste sedmdesatnici, kterym to zatim normalne mysli, ale jednoduse zakonite nestihaji byt stejne rychly v reakcich jako clovek ve triceti, to proste nejde. Samozrejme ze se muze neco stat, i kdyz dite hlida treba svagrova ve veku jako ja.
ale to není JEN věkem. Mám kolegyni, 75 let, naprosto vitální a práceschopná. Té bych dítě klidně svěřila. Na druhou stranu znám šedesátníky, kteří jsou rádi, že dojdou na záchod bez nehody. Jen podle věku se soudit nedá.
Tak pokud jsi jak popisuješ, tak bych tam dítě nedala. Už pro svůj klid.
A na věku to vše nezáleží, jak psala @neumisa, souhlasím, někteří starší jsou na tom lépe, než o 10let mladší lidi.
Taky nemám žádný věkový strop. Je to člověk od člověka a dítě od dítěte. Já mám rodiče o něco mladší než ty, ale na chatu s nimi zatím děti taky nepošlu. Vím co mám doma za čerta. Jedu tam s nima, oni si užijou vnoučete a já si ho pohlídám. Našim dávám děti na hlídání jen na chvíli, kdy vím, že tu 100% pozornost zvládnou a nezničí je to. Hlídávají teda nejčastěji doma a ven jen na procházku.
V tvém případě bych byla ještě tak 3 roky za bestii, co jim děti nepůjčí.
@martina.se ja vim, ja si myslim, ze by malou bez pritomnosti ex hlidat nemeli a nemyslim si, ze jsem prehnane opatrna, ale oni na to nemaji stejny nazor. Uz jsem to psala, clovek v sedmdesati nemuze mit reakce stejne jako ve triceti. Mam proste obavy, aby jim mala neutekla ze zahrady a nevlitla pod auto, vlak nebo nezuchla do bazenu ci rybnika…
@Janha Tak samozřejmě, že jde i o věk, ale tedy 70 mi obecně nepřijde jako věk, který bych měla řešit, tedy v tomto věku bych taky řekla, že jde schopnosti a vitalitu… jinak já mám třeba svoji babičku, které je 90 a dítko ji na kratší hlídání svěřím bez obav, na kratší protože přece jen toho má pak dost, ale rozhodně nemám pocit, že by je nezvládla. Ano, nejde s nima ven, nicméně doma v pohodě.
@Janha Myslím, že je potřeba posuzovat to individuálně. Mě hlídá moje babička, je jí 91 let. Malou (3,5 roku) jí nechávám i na odpoledne, kdy jdu do práce. Nikoho jiného nemám.
samozřejmně ji hlídá jen doma nebo na zahradě. Většinou si prohlížejí knížky, povídají pohádky nebo krmí slepice.
@Janha Ahoj, brala bych to (kromě jinýho) podle schopností a spolehlivosti = důvěra, než podle věku. Mojí 60ti letý mámě je svěřím spíš než 45ti letý švagrový, která je totální (ale naprosto totální) nespolehlivý zmatkař.
Jinak obecně by pro mě byl problém, pokud by ten kdo bude hlídat sám malé děti měl nějaké větší problémy s pohyblivostí. Nemyslím, že by měl běhat jako Zátopek, to určitě ne, ale zvládnout sebe a přiměřeně dítě/děti.
@j.a.n.i1 kdyby ji meli doma na byte, tak to neresim, ale u te chaty mi podvedome vadi ty moznosti, kde by mohla zahucet, kam by mohla vletet. Sedmdesat neni samozrejme extra vek, ale vidim to i u nasich, mala splhala na knihovnu, nez spadla, byla jsem u ni, babicka by to o berlich nikdy nestihla a tata koukal jak z jara, protoze zrovna listoval v programu na tv.
@Janha A zkoušeli někdy hlídat sami? Naši jsou v podobném věku (vitální) a klidná poslušná vnučka je dokáže zlikvidovat během jednoho dne, když jsou na ni sami.
(Ráno jsem odjela do školy, vrátila se odpoledne a babička volala „Nikdy víc!“)
U zodpovědných milujících prarodičů bych osobně čekala spíš totální vyčerpání než zanedbání péče. (Případně napřed první a jako následek druhé.)
@Janha píše:
@martina.se ja vim, ja si myslim, ze by malou bez pritomnosti ex hlidat nemeli a nemyslim si, ze jsem prehnane opatrna, ale oni na to nemaji stejny nazor. Uz jsem to psala, clovek v sedmdesati nemuze mit reakce stejne jako ve triceti. Mam proste obavy, aby jim mala neutekla ze zahrady a nevlitla pod auto, vlak nebo nezuchla do bazenu ci rybnika…
pak jí tam prostě bez dozoru nedávej. Ty jsi máma ![]()