Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kyseláky
Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit společně se solí, bobkovým listem a novým kořením. Když jsou brambory měkké, přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásku, povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce/smetaně. Dle chuti dochutíme solí a octem.
Cibulovou omáčku znáš? Podávám s vajíčkem natvrdo a s brambory, dá se uvařit z vývaru a maso přidat k omáčce.
@laducha píše:
Kyseláky
Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit společně se solí, bobkovým listem a novým kořením. Když jsou brambory měkké, přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásku, povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce/smetaně. Dle chuti dochutíme solí a octem.Cibulovou omáčku znáš? Podávám s vajíčkem natvrdo a s brambory, dá se uvařit z vývaru a maso přidat k omáčce.
Díkymoc za recept, cibulovou omáčku jsem nikdy nezkusila, za zkoušku stát bude! ![]()
@holkaZ
Na tuku osmažím cibuli (4 - 5 velkých), popráším moukou a zaliju vodou nebo vývarem, osolím, opepřím, přidám bobkový list a nové koření a provařím.
Pak rozmixuju a ochutím cukrem a octem nebo citronovou šťávou.
Jednou jsem si pustila herbář a tam vařili dokonce nějaké jídlo, které měl oblíbené praotec Čech. Tak tam určitě bude taky inspirace na staré recepty. Jinak na to nekoukám, není čas…
U nás doma je oblíbena metya. Nevím jak je to staré, ale recept mám od babičky. Uvaří se brambory, do horkych se nasype trochu mouky (lepší mi přijde ryzova mouka. Rozmačkáme na kaši. Pak se kaše natře na malý plochý talířek, potře povidly (lepší je z ředit je trochu horkou vodou), posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
@pomeranca Ta metya je trochu podobná těm našim plackám z vařených brambor, jen my je teda sušíme na kamnech nebo na pánvi. Doma je jíme jen tak, ségra je upravuje jako Vy metyu…povidla, mák, cukr a máslo, říkají tomu „ertepláky“.
@laducha píše:
@holkaZ
Na tuku osmažím cibuli (4 - 5 velkých), popráším moukou a zaliju vodou nebo vývarem, osolím, opepřím, přidám bobkový list a nové koření a provařím.
Pak rozmixuju a ochutím cukrem a octem nebo citronovou šťávou.
Naprosto výborný tip-děkuju! Zítra zkusím!
![]()
@pomeranca píše:
Jednou jsem si pustila herbář a tam vařili dokonce nějaké jídlo, které měl oblíbené praotec Čech. Tak tam určitě bude taky inspirace na staré recepty. Jinak na to nekoukám, není čas…U nás doma je oblíbena metya. Nevím jak je to staré, ale recept mám od babičky. Uvaří se brambory, do horkych se nasype trochu mouky (lepší mi přijde ryzova mouka. Rozmačkáme na kaši. Pak se kaše natře na malý plochý talířek, potře povidly (lepší je z ředit je trochu horkou vodou), posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
To mi připomíná škubánky ![]()
@laducha bramborové placky z hrubé mouky, po dopečení potírané máslem? Asi je udělám, úplně jsem na ně dostala chuť.
@Jaji77 píše:
@laducha bramborové placky z hrubé mouky, po dopečení potírané máslem? Asi je udělám, úplně jsem na ně dostala chuť.
Jo, jo, milujeme je ![]()
Moje prababička prý vařila bramborové šišky polité malinovou šťávou.
@TerezkaW píše:
Moje prababička prý vařila bramborové šišky polité malinovou šťávou.
Skvělý!!! Proboha jak jsem mohla zapomenout na br šišky???
Díky za připomenutí (babi nám dělala s mákem)
@Burj Chalifa píše:
Povidla se sádlem, no nějak si to neumím představit.
Babička pekla br placky na pánvi lehce vytřené sádlem, pak mazala povidlama… Bylo to docela dobrý ![]()
@sabrinafromprague píše:
@laduchaProsim te, a jak je delas? Prababicka je delavala.Dik!
Uvařím brambory, nechám vychladnout, nastrouhám na jemném struhadle, osolím, přidám vajíčko (nemusí být) a hrubou mouku nebo krupici. Konzistenci musíš odhadnout, dělám od oka. Na pomoučeném vále vyválím placky a peču na teflonové pánvi. Můžeš trochu omastit sádlem, ale jen trošku, jinak by byly křupavé. Udělají se na nich tmavší bubliny a je hotovo.
Mělo by to vypadat asi takhle
http://blog.sme.sk/…0381/005.JPG
@Burj Chalifa píše:
Povidla se sádlem, no nějak si to neumím představit.
Tím sádlem se to jen „naředilo“, aby se to líp mazalo. Tenká vrstva, jen na zalepení děr. Pocházím z chudé rodiny ![]()