Reklama

Tipy do jídelníčku, zdravé a ne drahé jídlo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Doe_Jane 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.17 15:31
Tipy do jídelníčku

Ahoj, je tady tisíc diskuzí o jídle, šetření apod. ale chtěla bych něco stručně - jasně.
Inspirovala mě diskuze o měsíčním rozpočtu na jídlo a když jsem nad tím uvažovala tak jsem se zhrozila kolik vlastně projíme.
Proto prosím všechny o tipy na dobré, relativně zdravé a finančně přijatelné jídlo, především na oběd.
Napište klidně váš vlastní recept, ráda se inspiruju.
Chtěla bych začít více vařit i péct, zdá se mi, že tím, že máme peníze, tak to občas neřešíme a něco objednáme nebo jdeme do restaurace. Tento měsíc bych chtěla i díky vaření doma víc ušetřit.
:mavam:

Slyšela jsem, že si někdo dělává jídelníček na měsíc dopředu a nakupuje jen podle toho a dost ušetří, pokud toto praktikujete, tak budu taky ráda když se podělíte, já nemám tolik nápadů na tolik obědů.

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Reakce:
 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 15:38

Doporučuji jídla z brambor, zelí, luštěniny, vejce, zelenina… Jídelák si musíte poskládat sama podle jídel, která jíte. Těžko budete vařit rajskou, pokud jí nejíte… :nevim:

 
Doe_Jane 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.17 15:44

@holkaZ jíme všechno a ani nemáme žádné zdravotní omezení tak je mi to jedno a jsem ráda za vše co kdo napíše… zelí je super z toho dělám hodně jídel :palec:

 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 15:56
@Doe_Jane píše:
@holkaZ jíme všechno a ani nemáme žádné zdravotní omezení tak je mi to jedno a jsem ráda za vše co kdo napíše… zelí je super z toho dělám hodně jídel :palec:

Tak luštěniny jsou vděčné, dělávám; Čočku nakyselo, čočkovou polévku, naklíčenou čočku do salátu, hrách; polévka, kaše, šoulet, fazole; polévka s uzeným, mexický guláš, květák (brokolice); na mozeček, obalovaný, karbanátky z květáku, polévka, omáčky; rajská, křenová (s masem nebo vejcem, uzeným), koprová (taktéž co křenová), bramborový guláš, brambory na paprice (možná stejný jako br. guláš), brambory s česnekem a majoránkou-zapíjíme podmáslím, brambory na loupačku s máslem a tvarohem, zapečené těstoviny, šunkofleky (nejlíp domácí fleky-dělám do foroty), rizoto…
Ještě by mě napadlo tisíc jídel :mrgreen: Maso kapitola sama o sobě :mrgreen:

 
Gerberka
Závislačka 3154 příspěvků 02.01.17 15:57

@Doe_Jane

Ahoj, já jsem strašně dlouho zvyklá vařit stylem, že sobotu a neděli uvařím fakt „pro regiment“, a zbyde to prostě do týdne – klidně do té středy. Poslední dobou dělám u každého z těch dvou jídel tolik porcí, že si to já ještě nosím klidně do středy (někdy i do čtvrtka) v krabičkách do práce a tady si to ohřeju. A manžel, který nechodí na obědy, si ohřívá doma. Dělala jsem to tak i na mateřských, rozhodně by mě nebavilo vařit třeba každý den.

Dopředu plánuju, co uvařím a jídla střídám – jakoby „dražší“ a „levnější“ – teď teda byla výjimka, protože na silvestra jsem pekla kuře s rýží a včera krůtí řízky naložené v jogurtové marinádě, většinou dělám jedno „levnější“ a druhé „maso“ – čili třeba na příští víkend plánuju jeden den kuličky z mletého s rajskou a knedlíkem a druhé jídlo halušky se špenátem/zelím. Nebo – třeba to kuře a druhý den buřtguláš. Nebo – nějaké plněné závitky (z vepřového) a druhý den pizza (ne mražená, ale kupuju to chlazené těsto z Billy). Nebo: zapečené špagety s bešamelem a druhý den plněné kapsy s bramborem. Právě jídel typu: šunkofleky, buřtguláš, francouzské brambory, zapečené špagety, halušky, lasagne s mletým masem…– toho všeho vyjde hafo porcí. A tím pádem pak ušetřím v týdnu, že v podstatě na obědy nechodím (nebo až ten čtvrtek, pátek).

Do restaurací nechodíme vůbec, nejsme na to vůbec zvykí, výjimka byla dovolená – tam jsem teda vařit odmítala, ale tady doma prostě vařím. Ale je pravda, že musím plánovat – abych to prostřídala, abych měla doma suroviny, kdy co koupím atd….to je teda fakt.

 
Gerberka
Závislačka 3154 příspěvků 02.01.17 15:59

Nebo třeba jeden den rizoto a druhý den smažené filé s bramborem, nebo: květákové placičky (recept mám z mimibazaru - ty jsou výborné!) a druhý den segedínský guláš…

 
Heivka
Závislačka 2964 příspěvků 02.01.17 15:59

Ono hodně závisí jak zdravá ta jídla mají být, ta nejlevnější jídla sice slouží jako dobrá ucpávka žaludku, ale pokud chcete jíst vyváženě a převážně zdravě, tak domácí přípravou ušetříte, ale ne tolik.

Jinak když už zbývá málo ke konci měsíce tak oblíbené jsou chlupaté knedlíky se zelím a trochou uzeného.
Zdravější varianta je rajská z kořenové zeleniny s těstovinami.

 
Doe_Jane 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.17 16:01
@Gerberka píše:
@Doe_Jane

Ahoj, já jsem strašně dlouho zvyklá vařit stylem, že sobotu a neděli uvařím fakt „pro regiment“, a zbyde to prostě do týdne – klidně do té středy. Poslední dobou dělám u každého z těch dvou jídel tolik porcí, že si to já ještě nosím klidně do středy (někdy i do čtvrtka) v krabičkách do práce a tady si to ohřeju. A manžel, který nechodí na obědy, si ohřívá doma. Dělala jsem to tak i na mateřských, rozhodně by mě nebavilo vařit třeba každý den.

Dopředu plánuju, co uvařím a jídla střídám – jakoby „dražší“ a „levnější“ – teď teda byla výjimka, protože na silvestra jsem pekla kuře s rýží a včera krůtí řízky naložené v jogurtové marinádě, většinou dělám jedno „levnější“ a druhé „maso“ – čili třeba na příští víkend plánuju jeden den kuličky z mletého s rajskou a knedlíkem a druhé jídlo halušky se špenátem/zelím. Nebo – třeba to kuře a druhý den buřtguláš. Nebo – nějaké plněné závitky (z vepřového) a druhý den pizza (ne mražená, ale kupuju to chlazené těsto z Billy). Nebo: zapečené špagety s bešamelem a druhý den plněné kapsy s bramborem. Právě jídel typu: šunkofleky, buřtguláš, francouzské brambory, zapečené špagety, halušky, lasagne s mletým masem…– toho všeho vyjde hafo porcí. A tím pádem pak ušetřím v týdnu, že v podstatě na obědy nechodím (nebo až ten čtvrtek, pátek).

Do restaurací nechodíme vůbec, nejsme na to vůbec zvykí, výjimka byla dovolená – tam jsem teda vařit odmítala, ale tady doma prostě vařím. Ale je pravda, že musím plánovat – abych to prostřídala, abych měla doma suroviny, kdy co koupím atd….to je teda fakt.

přesně s tím mám právě dost problém, musím si najít systém a i tím, že bydlím na místě kde mám obchod daleko (kromě večerky) a auto má manžel, takže bych uvítala mít vše v hlavě nebo na papírku rozepsané a udělat velký trvanlivý nákup dvakrát do měsíce a pak kupovat jen čerstvé věci a zároveň aby mi pak nic nechybělo, to se mi stává fakt často

 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 16:29
@Heivka píše:
Ono hodně závisí jak zdravá ta jídla mají být, ta nejlevnější jídla sice slouží jako dobrá ucpávka žaludku, ale pokud chcete jíst vyváženě a převážně zdravě, tak domácí přípravou ušetříte, ale ne tolik.Jinak když už zbývá málo ke konci měsíce tak oblíbené jsou chlupaté knedlíky se zelím a trochou uzeného.
Zdravější varianta je rajská z kořenové zeleniny s těstovinami.

S tou ucpávkou žaludku máte pravdu, osobně dělám jídla tak, aby byla co možná nejzdravější. Např. celozrnou mouku, neloupanou rýži, neloupané a nepůlené luštěniny, co mpžná nejmíň zahušťuju, tedy moukou. Na zahuštění používám špaldu, bulgur, oves. vločky atd… A myslím že i bez použití bílého cukru a bílé mouky, škrobů a pod… se dá uvařit levně i zdravě :nevim:

 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 16:31
@Gerberka píše:
@Doe_Jane

Ahoj, já jsem strašně dlouho zvyklá vařit stylem, že sobotu a neděli uvařím fakt „pro regiment“, a zbyde to prostě do týdne – klidně do té středy. Poslední dobou dělám u každého z těch dvou jídel tolik porcí, že si to já ještě nosím klidně do středy (někdy i do čtvrtka) v krabičkách do práce a tady si to ohřeju. A manžel, který nechodí na obědy, si ohřívá doma. Dělala jsem to tak i na mateřských, rozhodně by mě nebavilo vařit třeba každý den.

Dopředu plánuju, co uvařím a jídla střídám – jakoby „dražší“ a „levnější“ – teď teda byla výjimka, protože na silvestra jsem pekla kuře s rýží a včera krůtí řízky naložené v jogurtové marinádě, většinou dělám jedno „levnější“ a druhé „maso“ – čili třeba na příští víkend plánuju jeden den kuličky z mletého s rajskou a knedlíkem a druhé jídlo halušky se špenátem/zelím. Nebo – třeba to kuře a druhý den buřtguláš. Nebo – nějaké plněné závitky (z vepřového) a druhý den pizza (ne mražená, ale kupuju to chlazené těsto z Billy). Nebo: zapečené špagety s bešamelem a druhý den plněné kapsy s bramborem. Právě jídel typu: šunkofleky, buřtguláš, francouzské brambory, zapečené špagety, halušky, lasagne s mletým masem…– toho všeho vyjde hafo porcí. A tím pádem pak ušetřím v týdnu, že v podstatě na obědy nechodím (nebo až ten čtvrtek, pátek).

Do restaurací nechodíme vůbec, nejsme na to vůbec zvykí, výjimka byla dovolená – tam jsem teda vařit odmítala, ale tady doma prostě vařím. Ale je pravda, že musím plánovat – abych to prostřídala, abych měla doma suroviny, kdy co koupím atd….to je teda fakt.

Taky se snažím vařit větší množství najednou, ale už třetí den ofrňujem. Takže většinou na dva dny. Používám často smetanu, mám jí hodně a zrovna tam kde je smetana se nedá jídlo skladovat týden, je fakt že odzkoušeno nemám…

 
Gerberka
Závislačka 3154 příspěvků 02.01.17 16:35

@holkaZ

celý týden to nejíme…psala jsem, že do té středy, max. čtvrtka - ale to je spíš výjimka. Já si beru v pondělí jídlo ze soboty, v úterý z neděle, i ve středu z té neděle a tím to hasne…někdy, opravdu výjimka (myslím to byly ty lasagne) jsem je měla i ve čtvrtek…Když jsem byla doma na mateřské, tak jsem dělala ještě jedno jídlo ve čtvrtek - jako na čtvrtek a pátek, nebo třeba ve středu krupičnou kaši, ve čtvrtek hustou polívku.

Z takto mého uvařeného a následně ohřívaného jídla - i po několika dnech - nám nikdy nikomu nic nebylo (ani, když děcka byly malý)…no a sobota neděle jedu nanovo

 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 16:46
@Gerberka píše:
@holkaZ

celý týden to nejíme…psala jsem, že do té středy, max. čtvrtka - ale to je spíš výjimka. Já si beru v pondělí jídlo ze soboty, v úterý z neděle, i ve středu z té neděle a tím to hasne…někdy, opravdu výjimka (myslím to byly ty lasagne) jsem je měla i ve čtvrtek…Když jsem byla doma na mateřské, tak jsem dělala ještě jedno jídlo ve čtvrtek - jako na čtvrtek a pátek, nebo třeba ve středu krupičnou kaši, ve čtvrtek hustou polívku.

Z takto mého uvařeného a následně ohřívaného jídla - i po několika dnech - nám nikdy nikomu nic nebylo (ani, když děcka byly malý)…no a sobota neděle jedu nanovo

Omlouvám se, špatně jsem to přečetla :zed: Já vařím na onen den a na následující, většinou nic nezbyde :lol: Nemáme rádi ohřívané brambory, ty dělám případně čerstvé, nebo kaši.
Jinak mám skvělou lednici, takovou tu chytrou, takže v ní vydrží vše v bezvadném stavu. Kdysi ještě u staré, která sice chladila, ale možná na víc jak 6st, se mi párkrát stalo, že mi třetí den kvasila luštěninová polévka nebo se zkazilo jídlo se smetanou :roll: Od té doby co mám novou (asi 7let) se mi to nestalo. Jinak si myslím že ze zdravotního hlediska jídlo v chladu vydrží 5 dní, něco míň, něco i dýl… Záleží co. Vy máte dobrou zkušenost s trvanlivostí jídla, já to raději pokoušet nebudu, při našem štěstí by jsme se po…raly :cert: :lol:

 
pajule022
Zasloužilá kecalka 709 příspěvků 02.01.17 16:53

Já dělám hodně vývary, syn je miluje. Koupím 2 kuřata naporcuji, skelety dam na polévku, ze stehen a křídel uvařím většinou kure na paprice nebo je upecu k ryzi nebo br.kasi. a prsa nechávám třeba na řízek nebo jako rychlovku na pánvi. Takže ze 2 kuřat Máme hromadu jídla. Nebo koupím třeba kilo a půl veprove kýty a vařím z toho maso na kostky s rajčaty na špagety, většinou to davam ještě do mrazaku a pak když se mi nechce vařit, tak jen vytáhnu. Často dělám také zapecene těstoviny ze „zbytku“ - Třeba včera - párek (kupuji jen kvalitní), zbytek papriky, rajčat, cibule, mozzarela, smetana a vajíčko. Hovězí Máme tak jednou tydne, králíka vařím jen synovi, protoze to nejime, kruti kupuji výjimečně. Cca jednou za 14 dní kupuji rybu.

 
janoma
Kecalka 437 příspěvků 02.01.17 17:02

Tak já to dělám obráceně. Nejdříve nakoupím (někdy v akcim někdy bez) a pak až vymýšlím, co vařit.
Má to tu výhodu, že velmi často připravuji nová jídla. Tedy taková, která u nás nejsou „zaběhnutá“.
Prostě kouknu do lednice a mám tam třeba lilek. No a pak sendu a hledám recept a inspiraci na na netu. A takto vlastně spotřebuji téměř vše, co je v lednici. Dokupuji minimálně, snažím se vše upotřebit.¨Sdrava je myslím i celkem zdravá. Mám intoleranci k lepku, tak se snžím vařit přirozeně bezlepkově.

 
holkaZ
Zasloužilá kecalka 603 příspěvků 02.01.17 17:09
@janoma píše:
Tak já to dělám obráceně. Nejdříve nakoupím (někdy v akcim někdy bez) a pak až vymýšlím, co vařit.
Má to tu výhodu, že velmi často připravuji nová jídla. Tedy taková, která u nás nejsou „zaběhnutá“.
Prostě kouknu do lednice a mám tam třeba lilek. No a pak sendu a hledám recept a inspiraci na na netu. A takto vlastně spotřebuji téměř vše, co je v lednici. Dokupuji minimálně, snažím se vše upotřebit.¨Sdrava je myslím i celkem zdravá. Mám intoleranci k lepku, tak se snžím vařit přirozeně bezlepkově.

Prosím Vás a jak vaříte (pečete) bez lepku? Kde nakupujete (co a cena) mouky či alternativy na pečení? Dík za tip :kytka:

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

Poslední články

Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku

Jedním z nejčastějších sociálních problému, se kterými se dnes potkávají... číst dále >

Váháte, zda a kdy nechat děti očkovat? Udělejte si vlastní názor

Neublížím svému miminku očkováním brzy po narození? Otázku, kdy začít s... číst dále >

Články z Expres.cz

Syn Dády Patrasové se pustil do Gelemové: Jsi ubohá a trapná!

Syn Dády Patrasové Felix se pohádal s milenkou svého otce Lucií Gelemovou. Ta... číst dále >

Na dovolenou jeli po rozchodu? Bučková naznačila konec už před měsícem

Napsala jsem vše, co jsem říct chtěla, na svůj Instagram, odbývá Eliška... číst dále >

Články z Ona Dnes

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena... číst dále >

Příběh Soni: Syn s vnoučaty nás odmítá navštěvovat, vadí mu švagr

S manželem jsme již v důchodu, na který jsme se těšili. Nejen na klid a... číst dále >


Reklama