Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Je nějaký rozdíl mezi mateřstvím ve vyšším věku a otcovstvím ve vyšším věku po stránce zdravotní, sociální a psychické?
angelan, rozdíl určitě je, hlavně po stránce psychické. Maminka ve vyšším věku si mateřství na jedné straně víc užívá, na druhé má větší zodpovědnost než „zamlada“, tudíž si dělá se vším větší hlavu. U otců to může být různé. Jsou typy, kteří si to rovněž užívají a věnují se dítku naplno, ale znám i takové, co razí heslo: maminka se postará (zvlášť pokud ona je výrazně mladší) a já ho budu rozmazlovat. Takže jak kde.
mýmu taťkovi bylo 40 když jsem se narodila a ségra se narodila ještě o 6 let později…taťka vedle o 17let mladší ženy byl mlád a je vlastně furt a věnoval se nám naprosto dokonale…dokonce tak, že nechával mamku v noci odpočívat a coby brečící mimina, kterým rostly zuby nebo byly nemocný nás celý noci pronosil, srážel teploty a tak…byl akivní dost dlouho, jezdilo se na chalupu, kde se makalo, chytaly se ryby, střílelo z praku ap…úžasnej otec i v pubertě…takovej kámoš…jediný s čím jsem se potýkala…„usměj se na dědečka“… „přišel pro tebe děda“ a já všem musela vysvětlovat, že to fakt není děda ![]()
Můj muž měl naše první dítě v 32 letech, druhé ve 42 letech, nyní je mu 44 let..
Já moc rozdíly nevidím, nevnímám..je stále stejně poprděný z roztomilých dětí a užívá si to..
Je pravda ,že občas chytne mindrák, když na písku jsou dvacetileté páry rodičů ještě ke všemu vypadající na 16 a on je proti nim tak nějak mimo..Ale to jsou jen dojmy..
Mě přijde, že narozdíl ode mě vypadá už 13 stejně ( hajzl
) ![]()
Dle názoru mého 17-ti letého syna prý rozhodně nejsem úzkostlivá matka.
Je mi 40. Báru mám po 15-ti letech. Užívám si jí, ale to jsem si užívala i jeho.
Tatínkovi je 49 a leze po 4 jak o život. Je teda trochu pomalejší, ale to je od přírody.
Podle mě je to o nátuře a ne o věku. ![]()
.. NO JE TO TAK, ŽE STARŠÍ MAMINA JE VÍCE STAROSTLIVĚJŠÍ, MNĚ JE 33, SYNA JSME PORODILA V 31 LETECH A VÍM, ŽE KDYBYCH RODILA NAPŘ. V 21, TAK BY TO BYLO VŠE JINÉ. PŘÍTELOVI JE 46, TAKŽE TAKÉ DOSTI VELKÝ VĚKOVÝ ROZDÍL,ALE MYSLÍM, ŽE SI SYNKA NAPROSTO UŽÍVÁ..
Já si myslím, že tam hrají roli i jiné faktory než jen věk..Třeba zdraví, sociální situace..
Já jsem poměrně mladá maminka, ale jsem úzkostlivější, odpovědnější a dost si to užívám. Tyto vlastnosti se obvykle přisuzují starším maminám - jde to vidět, kamarádky s dětmi mám všechny 30 plus a v MC mladší maminku zřídkakdy potkám..
Věk je jen číslo. Tím neříkám, že starší otcové nemohou být unavenější, zvlášť, když mají časově i fyzicky náročnou práci. Ale hlavně je to o povaze a dalších okolnostech..
Chtěla bych s odstupem času ještě jedno dítě. Zdraví to už nedovoluje, tak už s největší pravděpodobností nebude
Přesto by mě zajímalo, jaká bych byla maminka malého dítěte kolem třicítky(moje děti budou už odrostlejší, v předpubertálním věku)-
Manžel je o 19.let starší… Má syna z prvního manželství a vůbec si jeho dětství neužil, jelikož jeho bývalá manželka byla alkoholička sevším všudy tak místo užívání si otcoství nevěděl kam dřív skočit a mladýho vychoval sám… Když sním chodil do poradny k dětské koukaly na nej jak na blázna.
Ted máme 4měsíční holčičku a užívá si to a je konečně šťastný… Zažívá na stará kolena něco co předtím nezažil… ![]()
Manžel měl prvního syna když mu bylo 23. Náš syn se narodil, když mu bylo 38 a o rok později se narodila dcera. Dle jeho vlastních slov si to víc užívá, věnuje dětem víc času než prvorozenému synovi a má o děti větší strach. A podle mě vedle dětí ještě omládl, narozdíl ode mě
.
U otce asi takový rozdíly nejsou. Příteli bylo 33let, když se narodil první syn a myslím, že to je věk akorát. Jeho taťka má dceru, narodila se, když mu bylo 50let a je taky skvělej táta. No a s našima klukama - tedy s tím starším, si klidně hraje na zemi, leze po čtyřech a dělá blbiny ![]()
Takže chlap může být táta kdykoliv, žena matkou ne tak.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.