Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@AliTad píše:
Jenže výživné je pro to dítě, to je jako flákač?
Děti mají živit jejich rodiče. Ne stát. Minimálně ten rodič, který na svoje dítě neplatí to fláká, je to flákač… ![]()
Na druhou stranu… v dnešní době, kdy je tak snadné zmizet za hranice je tak snadné to flákat… a smůlu mají děti.
Taky souhlasim s tim, ze misto nejakeho vyplaceni statem (tam dojde akorat ke zneuzivani), by melo byt daleko vic a prisneji postihovano neplaceni rodicem. kdyz nezaplatite dva mesice elektrinu, tak vas odstrihnou. a dite je vetsi priorita, takze nezaplatis jeden mesic - pokuta, nezaplatis druhy mesic - trestni rizeni.
ano jsou rodice, kde ani v trestnim rizeni by nebylo co vzit. ale v 90% pripadu ano.
Já jsem pro, aby stát zálohově platil výživné. Ale pokud právě výživné, které je určeno pro dítě, zneužívá rodič k vlastním potřebám nad potřeby dítěte, tak promiňte, ale to tedy NE!!!
Znám velmi dobře případ, kdy má otec v péči skoro 14 letého kluka, kterého zmanipuloval, aby šel k němu, kluk u matky velmi dobře prospíval ve škole, měl se jako v bavlnce, když něco chtěl, tak to měl, ale taky se od něj něco očekávalo. No a u otce se od něj nic neočekává, žijí na sociálních dávkách, kluk sotva prochází ve škole, chodí jako oblečený jako trhan, a dalo by se mluvit také o tom, jak vypadá. Je ve svém věku podvyživený. Ale otec s ním jednou za čas zajede na výlet, obalamutí ho vším možným. Ale je to fajn. A podotýkám, že i když žijí na sociálních dávkách, kluk je podvyživený, tak otec si chodí po různých akcích, do sauny, atd. Takovým lidem má platit stát zálohové výživné???
![]()
@elpiska píše:
Byla jsem kdysi taky samoživitelka. Výživné jsem sice dostávala, ale docela nízké. Tak jsem si holt našla ke svému platu ještě jeden příjem. Proč by měl stát suplovat rodiče? Je na každé matce, s jakým individuem a kolik dětí si pořídí. Matka musí počítat se situací, že se jí dostane jen životního minima a musí této situaci čelit sama. Stát není charita.
Já mám na první dítě taky výživné (12let - 800,–) To je částka a ještě ke všemu leta neplatil
Za svoje chyby jsem zaplatila, musela jsem jít brzo do práce, sehnat pro syna hlídání a taky jsem to zvládla, protože jsem chtěla a nenatahovala jsem ruku na sociálce, no nejsem já vlastně blbá, když stát supluje rodiče
![]()
@Poison Eve píše:
Upravit zakony tak, aby neplatic platit proste musel - strhnout z jakekoli vyplaty/davek/prodej majetku. Jak si ja musim nest zodpovednost za sva rozhodnuti, stejne tak at ho nesou ostatni.
@AliTad píše:
Jenže výživné je pro to dítě, to je jako flákač?
Flákači jsou velmi časti ti, se kterými dotyčné pořídily děti, nejlépe více než jedno. Tohle opatření je velmi kontraproduktivní, protože zpětně na nějakém neplatiči soudně vymahat peníze je mimo realitu. Soudy jsou totiž naprosto zasekané vším možným a řada věcí je doslona na léta. Kdo pracuje v justici mi to jistě nebude vyvracet.Bude se muset výrazně navýšit počet úředníků, kteří se tím budou muset zabývat( už slyším řev neiformovaných, kolik to bude stát a proč máme tolik darmozroutů na úřadech),víte ona ani datová zpráva či poštovné v rámci komunikace není zadarmo. Z čeho brát? No z daní, zejména těch, co ještě nějaké platí, tj. slušná střední třída. Tudy cesta nevede.
@lechem píše:
Flákači jsou velmi časti ti, se kterými dotyčné pořídily děti, nejlépe více než jedno. Tohle opatření je velmi kontraproduktivní, protože zpětně na nějakém neplatiči soudně vymahat peníze je mimo realitu. Soudy jsou totiž naprosto zasekané vším možným a řada věcí je doslona na léta. Kdo pracuje v justici mi to jistě nebude vyvracet.Bude se muset výrazně navýšit počet úředníků, kteří se tím budou muset zabývat( už slyším řev neiformovaných, kolik to bude stát a proč máme tolik darmozroutů na úřadech),víte ona ani datová zpráva či poštovné v rámci komunikace není zadarmo. Z čeho brát? No z daní, zejména těch, co ještě nějaké platí, tj. slušná střední třída. Tudy cesta nevede.
Pokud stát sprisni podmínky, tak se rodičové ještě rádi rozplati, tudíž půjde méně peněz do sociálních dávek a bude na platy dalších soudců a věřím tomu, že na tom stát ještě dost vydělá a budou se moct sypat penízky i jinam ![]()
@Poison Eve píše:
Upravit zakony tak, aby neplatic platit proste musel - strhnout z jakekoli vyplaty/davek/prodej majetku. Jak si ja musim nest zodpovednost za sva rozhodnuti, stejne tak at ho nesou ostatni.
Souhlas - upravit a zrychlit vymáhání výživného po neplatícím rodiči (žádné čekání 3 měsíce, jestli náhodou nezaplatí, pak stačí jednou poslat pár set a je to bráno jako že se alespoň snaží). Což by tedy asi chtělo zainvestovat do posílení soudů, možnost nějaké okamžité exekuce, pomoc při vyhledávání neplatícího rodiče co se týče jeho zaměstnání, aby šlo uvalit co nejdříve srážku ze mzdy atd. - část neplatičů by se třeba chytla za nos (ale znám i takového, který si šel raději sednout, než aby něco platil, a když mu uvalili srážku na mzdu, tak raději dal výpověď´ a nepracoval
). Ale žádné platby státu za nezodpovědné neplatící rodiče.
Divat se nebudu…A doufam, ze to neudelaji. S prominutim ma si zenska davat bacha s kym si dite dela. Nasledky at si nese sama. Jako co je mi potom. Něco bych napsala akorát se obavam, ze bych byla zablokovana. Takze to psat nebudu.
Kazda si ma rozmyslet s kym si dela dite dotovat je budou ale z koho? Z nasich dani. ![]()
@Ivaneska píše:Čím méně peněz půjde do sociálních dávek, tím lépe. Tady jde o to zvolit ten nejúčinnéjší nástroj, tedy sankce na dlužníky, aby si svoji povinnost plnili. Zálohové výživné je k ničemu nemotivuje.
Pokud stát sprisni podmínky, tak se rodičové ještě rádi rozplati, tudíž půjde méně peněz do sociálních dávek a bude na platy dalších soudců a věřím tomu, že na tom stát ještě dost vydělá a budou se moct sypat penízky i jinam
@lechem píše: Čím méně peněz půjde do sociálních dávek, tím lépe. Tady jde o to zvolit ten nejúčinnéjší nástroj, tedy sankce na dlužníky, aby si svoji povinnost plnili. Zálohové výživné je k ničemu nemotivuje.
Tak já bych radši ze svých daní dávala peníze matkám samoživitelkám, co jim chlap neplatí, než živit ty statisíce cik. teda nepřizpůsobivých, který nemakaj.
Taky jsem samoživitelka a kdybych neměla alimenty, tak bych s dvouma dětma vyžila horko těžko a to chodím do práce.
@kattkka píše:
Divat se nebudu…A doufam, ze to neudelaji. S prominutim ma si zenska davat bacha s kym si dite dela. Nasledky at si nese sama. Jako co je mi potom. Něco bych napsala akorát se obavam, ze bych byla zablokovana. Takze to psat nebudu.
Kazda si ma rozmyslet s kym si dela dite dotovat je budou ale z koho? Z nasich dani.
V tomto s Tebou naprosto souhlasím. Stačí se podívat, jaké typy lidí tu zakládají nekonečné diskuse Na co mám nárok.
@PetraJ píše:
Tak já bych radši ze svých daní dávala peníze matkám samoživitelkám, co jim chlap neplatí, než živit ty statisíce cik. teda nepřizpůsobivých, který nemakaj.
Taky jsem samoživitelka a kdybych neměla alimenty, tak bych s dvouma dětma vyžila horko těžko a to chodím do práce.
Proč by se jim mělo jako kategorii něco dávat? Dávky bych dala jen postiženým, nemocným, starým a předchodně lidem, co se ne vlastním přičiněním octli v nouzi, např. povodně atd. Platit z veřejnýho alimenty za každý hovádko, co si ho kdo dobrovolně vybral, no pardon. Dál už snad ani nerozvíjím, kolik tzv. samoživitelek nežije samo, kolik je mezi nimi v tomto ohledu podvodnic.
Hledejme nejúčinnější sankce na neplatiče, takové co bolí, ne komu z daní zase utrhneme od huby.
V prve rade dite je nevinne. Nemuze za sve rodice. Ja bych byla pro, aby stat kompenzoval pecujicimu rodici chybejici vyzivne. Na druhou stranu musi sve pohledavky velmi tvrde vymahat a neplatice postihovat s daleko mensi benevolenci, nez cini ted.