Státní zaměstnanec a malý plat
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
To je dotaz! Státní zaměstnanci jsou třeba učitelé, hasiči…
Jinými slovy, stát platí profese potřebné k zajištění služeb, které aktuálně nevytváří žádnou zpeněžitelnou hodnotu. Jo, může říct, že třeba hasiče nepotřebuju, protože úřad vlády už dlouho nehořel, nebo blbý děti, taky dobrý…
Ale když je potřebuje, měli by mít i důstojné platy. Česká republika se ekonomicky pohybuje momentálně okolo 90% průměru EU. Dalo by se tedy očekávat, že i platy se budou, plus - mínus pohybovat někde okolo.
Jenže, oni se platy pohybují okolo 60% průměru EU. Takže mají - pozor! - vůči ekonomice ČR, ne třeba Dánsku, asi 50% propad, což vláda tak nějak opomíjí říct.
Teď si říkáte, že táhnu doleva. Jenže - na platy jsou navázané platby do zdravotního pojištění, do důchodového účtu - pořád mluvíme o polovině chybějících peněz - a samozřejmě také nemalá daň ze mzdy, co jde do rozpočtu - jak skvěle na tom rozpočet je, víme!
Nestačí ani tohle? Nepovažuji se za génia a to znamená, že takových jako já je dost. To taky znamená, že se takoví najdou i mezi populisty. A když se vláda nevynasnaží s tím něco dělat, vytváří pro ně vynikající díru na trhu.
A já se tedy rozhodně nechci dočkat dalšího s knírkem pod nosem, nebo někoho propagujícího pracovní nářadí v oplocené vesnici. O to jde!
Ještě poznámka: Vzhledem ke stavu mezd vůči ekonomické úrovni země mám důvodné pochyby, že nárůst mezd byl hlavní silou inflace. To je pěkně hořké sousto o kterém nechce nikdo diskutovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Věk, vzdělání, schopnosti, zdraví, rodinná situace, situace na pracovnim trhu v miste bydliste… je milion moznosti, proč člověk zůstává v nevyhovující práci. Nehledě na to, že někdo to dělat musí, spousta těch profesi je pro běžné fungování společnosti dost podstatná. Představ si, že by se hromadně zrušila všechna místa všech státních zaměstnanců. Že by všichni odešli za lepším. Dobrej námět na apokalyptickej film… je moc dobře, že vedle soukromého sektoru existuje i ten státní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Svou práci mám ráda, k takovéto pracovní náplni v takovým rozsahu bych se v soukromém sektoru nikdy nedostala. Dá se říct, že je to můj koníček. Pak mám zkrácený úvazek o který jsem v soukromém marně žádala a šest týdnů volna, což je pro mámu dvou malých dětí k nezaplacení. I přístup k zaměstnaným matkám je ve státním naprosto odlišný. Nikdo neřeší, že si musím vzít třikrát za zimu očr. Nikdo si neohýbá zákoník práce, jak se mu hodí. Neslyším pindy, že na moje místo stojí deset dalších. Ale co se týká platu, je to smutné. Kdybych neměla manžela, co nadprůměrně živí rodinu, tak si tuhle charitu vůči státu nemůžu dovolit. Mimochodem, tyhle řeči, proč chceme přidat a nejdeme radši do soukromého, ve mě budí celkem úsměv. Co budeš dělat, až si tohle řeknou všichni úředníci? Už teď odchází spousta kvalitních pracovníků, zůstávají ti před důchodem, mámy malých dětí, jako jsem já nebo ti neschopní, co by se jinde neuživili a ve státním není možnost je propustit. Práce ve státním je služba, ale to není důvod ji dělat skoro zadarmo. I ta profláklá prodavačka v Lidlu bere víc než já, nemá skoro žádnou zodpovědnost a nevisí na ní odpovědnost za 100 tisíc obyvatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinL45 protoze nikde jinde by nemeli takove jistoty a pohodu, kterou erar nabizi.
Me to trebas zminila pribuzna, ktera pracuje jako ved. odboru, ze je to uplne napohodu bxt trebas s ditetem na ocr - nikdo ti nic nevycita, nehrozi vyhazovem… ale mnoho lidi se tam drzi i cely produkt. zivot, tak to uz netusim proc, ale ja jsem od podstaty fluktuant, ktereho nakonec plne uspokojilo podnikani a moznost uplatnit tah na branku, ktery ve me drimal v klas. pozici zamestnance, kdy jsrm umirala zaziva.
Spousta lidi je pohodlnych a nerada meni zazity poradek a penize nemaji urednici vubec spatne a krici proto, aby jich meli jeste vic ![]()
Stat je celkove velmi spatny hospodar - neumi hodpodarit s financemi a proc taky, kdyz nejsou sakra vyrazne postihy a vsechno je vsech (st rozpocet a finance),nikdo nema za st.veci odpovednosf; co ma stat ve svych rukach, tak jde k sipku - skolstvi, zdravotnictvi.
Příspěvek upraven 28.08.24 v 09:57
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z reality státní správy ve velkém městě:
Ve věku 50+ jsou si státní zaměstnanci vědomi, že na ně nikdo nikde není zvědav, i když to stále zkouší a občas se někomu zadaří něco najít, nejčastěji přes známé. Mladší už jsou dávno pryč, starší se snaží vydržet do důchodu. Chod státní správy je v podstatě závislý na ženských nad 50, hodně se odchází do předčasného důchodu. Do výběrových řízení se jen zřídka někdo přihlásí, když jsou dva uchazeči, je to svátek. Nastoupí málokdo a když, tak se hodně odchází ve zkušební době. Pro mladé to vůbec není, ti dostanou prakticky všude dvojnásobný nástupní plat. Někdy nastoupí někdo s malými dětmi a i to je výhra, i když je dost na OČR. Ale jak děti povyrostou, tak se rozkouká a odchod. Státní správa nemá řadovémuzaměstnanci co nabídnou, jen mizerný plat, hodně práce, buzeraci a věčné úkoly s termíny. I zaučení je velmi náročné a trvá nejméně rok. Pak následuje obtížná zkouška, něco jako maturita. Skutečně není o co stát. Hodně oddělení je na polovině personální obsazenosti.
Za poslední asi tři roky se nepřidala ani koruna, odměny nula, stravenky se snížily ze 100 na 80 Kč. Je to vážně „terno“. Pak je taky fajn poslouchat ze sdělovacích prostředků z huby vládních představitelů, jak za poslední rok vzrostly platy státních zaměstnanců o 2500 Kč. KTERÝCH? Těch normálních, co jsou tam na práci, určitě NE. Vysoce postaveným kámošům jistě ano a násobně, kde jinde by se jinak vzal ten průměr? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Ahep píše: Více
Tak pro žití v Praze ty peníze jsou dost špatný. Koukala jsi někdy na tabulky?
![]()
- Citovat
- Upravit
@Midaku píše: Více
Ano - věk, znalosti a další věci určují tvoji cenu na trhu práce. Pokud si myslíš, že máš na trhu větší cenu práce, tak prostě odejdi a najdi si takovou práci, kde tě ocení. A určitě nemusíš dělat práci, kde se cítíš nedoceněný.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Dobře, ale proč tedy setrváváte v práci, která vám nevyhovuje? Proč nedáte výpověď a nenajdete si lépe placenou práci? Proč za stát řešíte jeho problémy? Tyhle myšlenkové pochody mě zajímají…
- Citovat
- Upravit
@Snorlaxik píše: Více
Ne, proc bych delala neco tak zbytecneho?!
1.Nikdo nikoho v praze nedrzi
2.neni povinost pracovat ve statnim
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinL45 píše: Více
No co, čekáme na tebe až nám poradíš, co máme dělat a kam máme jít
Já zas přemýšlím co je ti do toho, když se tě to netýká ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ibis píše: Více
No mě jen zajímá, proč si lidi stěžují, ale nic s tím nedělají. Zajímají mě ty myšlenkové pochody..
- Citovat
- Upravit
@Ahep píše: Více
Tobě přijde plat 23hrubého jako “vůbec špatný”? Mě to teda přijde jako almužna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinL45 píše: Více
Od st. pecivalu se fakt uspokujujici odpovedi nedockas, dovolim si to shrnout za ne: lenost a pohodlnost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinL45
Hned moje první věta to vysvětluje, zkus si to znovu přečíst:
„Ve věku 50+ jsou si státní zaměstnanci vědomi, že na ně nikdo nikde není zvědav, i když to stále zkouší a občas se někomu zadaří něco najít, nejčastěji přes známé.“
- Citovat
- Upravit
Ahoj, sleduji diskuzi kolem státních zaměstnanců a jejich pocitu, že mají malý plat. A proto se chci zeptat - když máte pocit, že máte malý plat, proč nedáte výpověď a nejdete do jiné práce, kde nabízejí více? Proč zůstáváte a doufáte, že za vás někdo problém malého platu vyřeší?