Stavba domu na pozemku, který mám v zástavě pro první hypotéku

Anonymní
23.5.21 20:37

stavba domu na pozemku, který mam v zastavě pro hypoteku

Ahoj

mam otazku zda vubec toto zjištovat po lidech v mém okolí a vypadat za blbce, tak raději zde…
Mam dvě sousedící parcely na jedné z nich které v roce 2016 posloužili jako zastava pro moji rekonstrukci domu 100 let starého investice byla 1,8mil z banky + 800tis od otce. Ted refinancuji kvůli lepším podmínkám než kvůli lepšímu úroku… Z rsts do Monety…kdyz to teda vyjde. V době 2016 mi ručili rodiče pač jsem jako živnostník měl paušál…
Ale k věci… mam parcely o rozloze 1800m2… obě museli bejt kvůli malé ceně nemovitosti zastaveny ( dum z roku 1912 - suche zdivo, střecha dobra, dvě stodoly.. jedna zděná a druha z rucne tesaných trámů)… ted otazka mam stopnout refinanc… udělat odhad na aktualně zrekonstruovaný dům 4+1 jedne z parcel a pokusit se vyvázat druhou parcelu… a nebo to nechat jak je… A případně požádat o stavební povolení a pomalu si postavit druhý dům na druhé parcele pomalinku bez nějakých termínů… Nevím jak by se na to mohla tvářit banka?… Když tím zvýším hodnotu, tak by nemusel bejt problém, když bych jim zaměr oznamil?…

A druhá otazka… na te parcele mám rozvedeny zemní kolektory k TČ… Vodař asi správně mi tvrdí, že na tom nemám stavět či vysadit stromy… Ale Otazka zní : je nějaký stavba mimo dům na patkách, který lze na takovémto místě postavit?

Prosím o kombinaci odpovědí… Pokud je nereálné postavit na zemních kolektorech jakýkoliv dům krom montovaných, tak asi nemá cenu se pokoušet cokoliv vyvazovat.. atd.
Pokud se někdo bude ptát proč třeba stavím druhý dům, tak proto, že v aktuálním nechám dožít matku.. a v novém bych se chtěl realizovat dle svého…
Otec bydlí v domě vedle nás na sve parcele o 1000m2

Snad sem to napsal nějak rozumně… :)
Díky za případné kritické či užitečné odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20926
23.5.21 21:06

Na ty zemní kolektory, máš tam věcné břemeno? Dej dotaz na ty, kdo to má na starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.21 21:20

Hele nemam na ne vecne bremeno. Ted nevim zda to je problem, ale dobre ze sem to tam nedaval asi ze?

• Citovat
  • Upravit
5018
23.5.21 21:32

Lepší než zjišťovat po okolí nebo na emiminu by možná bylo lepší to konzultovat u banky, kde je pozemek zastavený, a asi na stavebním úřadě. Tady možná dostaneš jasnou odpověď, ale nemusí být správná. Máňa říkala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.21 21:37

Samozřejmě nebudu brat v potaz nejaky dodukce, ale spis nekoho kdo mel stejny pripad.. Jen prece sem nedodal, ze to je z dneška nejake rozhodnutí, ze místo bytu nekde ve mestě, tak to radeji postavím RD.
Teda kdyz mi to okolnosti a banka umožni..

• Citovat
  • Upravit
Mrg
547
23.5.21 21:38

Přesně tak. Radši si vše zjistí u finančního poradce, stavebního úřadu a dalších institucí. Zákony, úroky, podmínky,… Vše se mění. Lepší je nechat si zpracovat nezávazně řešení dané situace a různé její varianty. Vše pak důkladně porovnat, pro a proti. Tohle není zrovna něco, co bych řešila na základě zkušeností, nebo názorů jiných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.21 21:41

Ono ani po 10
Kladnych odpovedi a tvrzeni hned nebudu brat, ze zrovna me to vyjde…
Jen načerpat nejake informace nez vubec bude realny zacit rozjet kolotoč.

• Citovat
  • Upravit
Velešínka
2.6.21 14:11

Ad 1) Otázka je: Ty si na tu novou stavbu na zastavené parcele chceš brát další hypotéku? Pokud ne, tak by to nemělo vadit, přeci zvýšíš hodnotu pozemku o tu novou stavbu.
Pokud si chceš brát další hypotéku, ten dům 4+1 máš také zastavený? Pokud ne, tak ho můžeš v hypotéce vyměnit za ten pozemek. A pokud ano, tak ho nechat zkusit odhadnout, jestli by jeho nová hodnota po rekonstrukci byla taková, že by dovolila vyjmout pozemek z hypotéky.

ad 2) Neporadím.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí