Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My si na všechno vydělali sami nebo abych mým rodičů nekřivdila, tak na 99 %. Pár drobných příspěvků jsme od nich dostali, ale žádný game changer. S partnerem makáme jak mourovatý z našich kamarádů vyděláváme výrazně nejvíc, ale vlastně s nimi jen držíme krok, protože jsme nedostali byty, pozemky, milionové sumy peněz atd. Nemáme se vůbec špatně. Spíš naopak, ale to víš, že mě někdy mrzí, že se musíme na to stejné mnohem víc snažit než ostatní, ale zas nemusíme být nikomu vděční. Všechno má svoje. A ohledně toho pindání…To lidi utřu… Když jsme kupovali byt, tak tchyně proč si jako nekoupíme barák. Okamžitá odpověď: protože si kupujeme to na co máme. Nebo nám ho chceš snad koupit? No hned jí sklaplo, zrovna od ní jsme neviděli v životě ani korunu…Vůbec nic bych nevysvětlovala. Je to vaše věc.
@terien píše: Více
A o čem se tedy bavíš? Když bude doma 2 roky, tak při zde uváděném platů 30 tisíc bude ztráta cca 50 tisíc, což není nijak tragické. A nejsou to rozhodně zde uváděné statisíce…
@j.a.n.i1 píše: Více
Pokud je dítě nebude stát ani korunu, tak možná jo ![]()
My jsme taky nic nedostali, rodiče nemají moc peněz, ale pomáhají všemi jinými způsoby jak můžou.
Taky mám okolo sebe spoustu mladých rodin, kteřím prostě dali rodiče, ale taky mám kolem sebe spoustu rodin, kteří bydlí v podnájmu a pravděpodobně nikdy na vlastní bydlení nedosáhnou. Neříkej mi, že všichni Tví známí mají své byty a baráky? Tomu nevěřím.
A ano, taky vše budujeme sami. Splácíme pozemek, splácíme hypotéku, barák svépomocí ještě doděláváme, ale už tam rok bydlíme. Nikdo se ale nepodivuje, že není doděláno.
Na děti se tedy ptají a v tom jsme na tom stejně jako Vy.. Prostě našetřit je potřeba a okolí to moc nechápe na co čekáme. S takovými dluhy na krku prostě našetříno mít musíme.. Na řeči typu: „Ale vždyť se to vždycky nějak zvládne!“ kašlu.. Jasně, zvládne, ale já zkrátka nechci tři roky živořit, chci jezdit s dítětem na výlety a to něco stojí. ![]()
@zaludova Jako bych to psala já… Taky dřeme jako koně a nemůžeme si zdaleka dovolit to, co naši přátelé, kteří mají sponzoring od rodičů
dokonce i rodinky, kde je žena na rodičáku, ani těm kolikrát nestačíme ![]()
@Kóča1992 píše: Více
Já si říkam (jestli je 1992 rok tvého narození, tak jsme skoro stejně staré), že ten začátek byl těžkej, ale hypo už jsme doplatili na podzim a teď v létě budeme mít svatbu, tak to je taky velký výdaj. Snad už si pak začneme trošku užívat ![]()
Kecám nezačnem
, beztak budem koukat po pozemkách a začnem stavět barák a byt nebudem chtít prodat ![]()
@zaludova ty brďo, jak velkou jste měli hypo? My jsme teprve na začátku splácení a máme ji na 30 let…
@Zumpa píše: Více
Ten pocit je spravny, ale neni to jenom dneska. Akorat oni to parazitovani podavaji jako svou zasluhu a mluvi o tom, jak jsou lepsi, protoze neco dokázali. ![]()
Jestli ma zakl. kolem sebe tyto lidi, tak se jejimu prispevku nedivim.
To ostatní, jak popisuješ, že se snažíte a šetřite atd, to mi přijde úplně v pohodě, máte rozum, zodpovědnost. A že pociťuješ trošku závist, že někomu se daří lépe, že to má snazší, to je přece normální, je to jen pocit. Za pocit nemůžeš, tak si ho nevycitej, důležité je jak tyhle svoje negativní pocity zpracujeme, a to zvládáš, tak co.
Prostě jsou rodiny, kde se dětem tímto zásadním způsobem pomáhá
a jsou rodiny, kde NE
většinou z ekonomických a tradicionálních důvodů (na JM se třeba dost dětí po babičkách a dává se to děckám, nebo se bydlí v patře na baráku rodičů a tak…)
nelze se na to spoléhat.. první bydlení jsme měli díky manželovým rodičům (nechali nás bydlet v bytě po babičce, jen jsme si vše platili, ale oni za to nic nechtěli), tak jsme to tam aspoň za své trochu spravili jako poděkování… ALE já od našich dostala velké kulové (a to se jedná o poměrně bohatou rodinu), matka mi dala povlečení (jiné důvody), otec přispěl hodně na svatbu, ale jinak nic - vše jsem dostala až po jeho smrti - prý se majetky za života „nerozdávajů“
no, já už se zařídila v životě jinak za cenu hypoték apod. a je to spíš pro moje děti, ale nemusela jsem taky dostat NIC, takže to beru s pokorou
žádná pomoc rodičů s bydlením není automatická a není na ni žádný nárok
prostě buď je - nebo není…
naopak to vidím třeba se vzděláním, tam by rodiče měli s ohledem na nadání, talent a osobu dítěte udělat maximum..
a dál - holt se snaž…
@Kóča1992 píše: Více
Měli jsme 2.1mio, ale chtěli jsme co nejmenší splátku a dávali jsme k výročí vždy mimořádnou splátku.
Především je pěkný mýtus, že je nějak lepší stavět za své. Spočítejte si růst hodnoty vlastní nemovitosti v čase vs. úroky z hypo. Hypo vás vyjde levněji (když ne hypo, tak třeba jiný uver). Tu posedlost nemít žádné dluhy a nasporit si moc nechápu a nemá ani ekonomické opodstatnění. Dluhy jsou nesmysl, když si půjčujete na spotřebu nebo rizikové investice (typu krypto), ale ne, pokud jde o investici, která se do budoucna spíše vyplatí.
Pokud se nechcete takhle finančně vázat, tak můžete žít i v nájmu a třeba s pěti dětma. To už je na vás.