Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jedine delat nekvalifikovanou praci a naucit se. Ted mam v Rakousku zname, kteri odesli, protoze by v CR umreli hlady. Ona pul roku na pracaku, se trema detma se ji kazdy vysmal. On prinesl vyplatu tak jednou za tri mesice, profesne ve stavebnictvi. Ani jeden neumel nemecky. Pokud tu nekdo pracovat chce, praci najde, jen teda bude delat rukama. Je to smutny, jak to v CR dopada…
@asha píše:
Jedine delat nekvalifikovanou praci a naucit se. Ted mam v Rakousku zname, kteri odesli, protoze by v CR umreli hlady. Ona pul roku na pracaku, se trema detma se ji kazdy vysmal. On prinesl vyplatu tak jednou za tri mesice, profesne ve stavebnictvi. Ani jeden neumel nemecky. Pokud tu nekdo pracovat chce, praci najde, jen teda bude delat rukama. Je to smutny, jak to v CR dopada…
tak to je dost smutny.....ja tedy spis znala lidi, kteri si mysleli, ze na ne venku cekaji s otevrenou naruci a ze si vydelaji o mnoho vic nez v CR.Coz se pochopitelne nedelo…Ale o cem pises ty, to je jina vec…hruza. ![]()
@LouLou píše:
tak to je dost smutny.....ja tedy spis znala lidi, kteri si mysleli, ze na ne venku cekaji s otevrenou naruci a ze si vydelaji o mnoho vic nez v CR.Coz se pochopitelne nedelo…Ale o cem pises ty, to je jina vec…hruza.
Tak tohle bylo po revoluci. To se fakt vydelat dalo, lidi jezdili hlavne do Nemecka, pak si v CR kupovali auta a staveli baraky. Jenze ta doba je davno fuc, ceny se temer srovnaly, venku je to vetsinou na slusny uziveni se, ale limuzinu si teda koupi malokdo. Timhle mne dostala ucitela myho syna, ktera nadhodila, ze az se vratime, muzem si koupit mercedes
![]()
no ano, presne, po revoluci jsem byla jeste dost mlada, tak nevim, mluvim spis o poslednich 5-10 letech.To je opravdu na normalni slusnej zivot, kdyz se clovek dobre chytne, ale zadny miliony ![]()
Já v Něměcku žiju asi 2 roky, pracuji ve zdravotnictví, takže práci jsem našla bez problémů, ale musela jsem mluvit bez větších problémů německy a taky mít zkoušku z němčiny na úrovni B2. Přítel je tu se mnou a práci hledá, je vysokoškolák, umí anglicky a německy se teď učí a nemá momentálně šanci najít práci. Všude je plno, na jedno místo se hlásí minimálně dvě stovky lidí a to němců, takže je jasné, koho vemou. A na méně kvalifikované práce tu čekají zástupy turků, rusáků a ukrajinců. Takže jedině doporučuji najít si práci už v Česku a až pak odejít… tak jsem to udělala já. Jinak náklady na jídlo tu jsou přibližně stejné, ale je lepší kvalita, kosmetika je mnohem levnější. Nájem vyjde přibližně stejně, ale jsou tu obrovské doplatky za elektriku, teplou vodu atd… nevím jak to zvládají němci s normálním příjmem.
Příští měsíc by jsem se chtěla přestěhovat k mému příteli do Německa. Je mi 18let, ještě nemám dodělanou školu, ale studovat se dá všude a učit se jazyk vždy není takový problém. Byla jsem tam na prodloužené prázdniny a líbilo se mi tam víc než tady v ČR. Líbila by se mi taková změna a směle bych do toho šla, ale všude čtu jak je to jiné a někdy i hrozné.
@Petruš94 píše:
Příští měsíc by jsem se chtěla přestěhovat k mému příteli do Německa. Je mi 18let, ještě nemám dodělanou školu, ale studovat se dá všude a učit se jazyk vždy není takový problém. Byla jsem tam na prodloužené prázdniny a líbilo se mi tam víc než tady v ČR. Líbila by se mi taková změna a směle bych do toho šla, ale všude čtu jak je to jiné a někdy i hrozné.
Bez dodělané školy bych v životě neodešla. Píšeš studovat se dá všude - a kde si tu školu chceš v 18-ti dodělat? Zjistila sis dopředu možnosti? Umíš dokonale německy, abys tam tu školu zvládla? Nejdřív je důležité si to dokonale promyslet a ne jít naslepo, hlavně v době, kdy je taková nezaměstnanost.
Myslím na to každý den. Jsem v takové fázi kdy je tu na mě moc špatných věcí a chci prostě utéct od toho všeho.. Možná jsem příliš poblázněna přítelem. On mi slibuje, že pro mě všechno zařídí, že mě bude učit a do té doby se o mě postará.. Zní to příliš dokonale.. já vím!
@Petruš94 Dodelej skolu a pak odjet. Ver, ze to pak budes mit daleko jednodussi ![]()
Bohužel moje škola trvá ještě 3roky a vidět se s ním pouze 2× v měsící by mě asi nevytrhlo
! To je to opravdu tak špatné dělat školu v Německu? Viděla jsem, že jsou takové projekty kdy studenti od 15 do 18let jezdí do cizích zemí a učí se tam jazyk, ale dělají i své vzdělání. Jaký je v tomhle rozdíl? Jít za štěstím a nebo být tady nešťastný?
@Petruš94 Tak zalezi, co studujes. Jestli bys tam mohla pokracovat, je to bez problemu. Jinak bys musela asi od zacatku, jestli nemas maturitu
A ten jazyk je zasadni, musis se umet aspon domluvit.
Myslím si, že to co studuji teď nakonec dělat stejně nebudu, ale takhle je to se školou vždy i moje máma dělá něco jiného. Proto mi to moc nevadí.. myslím ta změna školy. Můj přítel také přišel do Německa bez ničeho a znalosti jazyka.. teď je perfektní a může i psát. Říká, že mi se vším pomůže, takže to jsou snad všechno jenom lži?
Maturitu nemám.. tak daleko jsem nepostoupila
Učila jsem se německý jazyk od 4třídy, ale bohužel bez tréninku téměř vše zapomeneme ![]()
A co dela pritel? Kolik vydela a jak se o Tebe postara? Zaplati ti tam kurzy nemciny? Kurz na 6 tydnu tam stoji 180 eur, manzel ted delal jeden za druhym cely rok a ma zkousku B1, ted bude pokracovat dal. Nerikam, ze nemas odejit, ale tak si tam nejdriv najdi tu skolu a udelej prijimaci zkousky. Pokud te nevezmou, tak si dodelej nejdriv tu maturitu v cesk, at mas aspon neco. A pokud nic prakticky neumis, tak ti zaklady nemciny stacit nebudou. Vyzaduji minimalne B2 a to plynule, ale na tom nezalezi, zalezi na tom aby ty ses domluvila a to ve skole nebo na pracaku. Vim o cem mluvim, ja praci v nemecku mam a manzel uz dva roky hleda.
Ahojky holky chcem se take prestehovat do rakouska ale desi nas ty vysoke kauce za byt manzel tam praci ma ja ne zajimali by me celkove zivotni naklady 4 clene rodiny? Taky zda se tam da vlasne pro cizince pracujiciho v rakousku sehnat nejaka opravdu mala pujcka asi tak 3000 eur na pokryti kauce a stehovani protoze bez toho to tezko dame. Dekuji za radu
@Hanina75
a manzel uz tam pracuje a vy byste jeli za nim? nebo tam tepreve bude zacinat i on?
protoze bez nejake historie prijmu vam pujcku asi nikdo neda a hlavne zpocatku enz se vsechno zaridi a zabeha, tak ty penize leti.
no a mesicni naklady muzou byt velmi rozdilne (tak jako v CR) - zalezi na konkretnim miste (vyse najmu) a stylu zivota, ci ruznosti potreb.
ja teda neziju v rakousku, ale ve spanelsku.