Stěhování do ciziny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
85317
27.6.13 21:05

@Hanina75 Jo a ještě jsem se chtěla zeptat - jak jsou staré děti? Já to tady nenašla. A ty jsi na mateřské? Jak dloho ještě? Utáhnete v pohodě ten třípokojáč? Není lepší se nazačátek uskrovnit a vzít dvoupokojáč, dokud neuvidíte, jak to utáhnete finančně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
27.6.13 21:25

Na matersky uz nejsem holce budou 4 a klukovi 8 tady drepim na pracaku bez podpory manzel tam ma 2500 ja bych vzala cokoliv aspon zatim treba i pul uvazku tak si myslim a co jsme pocitali tak v pohode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 21:27
@Hanina75 píše:
Na matersky uz nejsem holce budou 4 a klukovi 8 tady drepim na pracaku bez podpory manzel tam ma 2500 ja bych vzala cokoliv aspon zatim treba i pul uvazku tak si myslim a co jsme pocitali tak v pohode

To je asi hrubyho, co? To celkem jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
27.6.13 21:38

@asha To je spíš čistýho, ne? Kdyby to bylo hrubého, tak by se to nevyplatilo.

Tak já myslím, že pokud neumíš jazyk, tak se tam neuchytneš, teda nevím, co děláš. Ale spíš jde o to, že budete spolu a tam se aspoň naučíte jazyk a máte větší perspektivu (hlavně děti). Tady v Německu měl manžel možnosti chodit na kurzy němčiny, město nám na to přispívalo /jinak bysme si to sice mohi zaplatit, ale je to pěkně drahý). Děti se už nějak německy naučí, toho se nebojím. 4 a 8 let, to je v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 21:44
@blumen píše:
@asha To je spíš čistýho, ne? Kdyby to bylo hrubého, tak by se to nevyplatilo.Tak já myslím, že pokud neumíš jazyk, tak se tam neuchytneš, teda nevím, co děláš. Ale spíš jde o to, že budete spolu a tam se aspoň naučíte jazyk a máte větší perspektivu (hlavně děti). Tady v Německu měl manžel možnosti chodit na kurzy němčiny, město nám na to přispívalo /jinak bysme si to sice mohi zaplatit, ale je to pěkně drahý). Děti se už nějak německy naučí, toho se nebojím. 4 a 8 let, to je v pohodě.

Tak jestli cistyho a maji jen dve deti, tak by byli docela v pohode…i bez toho, aby sla do prace :nevim:

Jinak v Rakousku je prumerna mzda kolem 2300 hrubyho.

Příspěvek upraven 27.06.13 v 21:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neprihlaasena
27.6.13 21:46

Ahoj, tak ja jsem se taky stehovala do ciziny, ale ne do Rakouska, tak muzu poradit jen vseobecne. Co jsme udelali my. Sedli jsem si k pocitaci, udelali obycejne tabulky v excelu, co bude treba platit a pak porovnali s predpokladanym prijmem. Musim rict, ze se informace spatne hledaly a stravili jsme nad tim docela hodne casu. Myslim, ze pokud tady nejakou tabulku pak vystavis, budes tam mit konkretni polozky a sumy, tak ti holky, co zijou dlouhodobe v Rakousku budou schopny poradit mnohem presneji a hlavne Te upozorni i na dalsi poplatky, o kterych vubec treba netusis. Osobne bych si tam napsala: Najem, jidlo, energie, benzin, pojisteni auta (cetla jsem, ze Rakusaci silne tlaci, aby lidi zijici dlouhodbe v R. platili povinne ruceni u nich), telefon, internet, pripadne zdravotni pojisteni… zkratka vsechno mozne co Te napadne, co bude treba platit pravidelne. Druhou tabulku, kam si zapises vsechny mozne naklady na stehovani, vcetne vsemoznych zaloh na najem, ale mozna i u energetickych spolecnosti. To uz by ti i holky treba rekly.

Z toho jasne uvidis, jak na tom jste a ver mi, neni nic lepsiho, nez to mit prehledne pred ocima.

K tomu bydleni. Jelikoz jdete do neznama, jako my :) hledala bych co nejlevnejsi bydleni, samozrejme v ramci moznosti a nastavenych standardů a rok dva se uskromnila, co se mista i vybaveni bytu tyce. Takze klidne i mensi byt a energeticky mene narocny nez dum. Hlavne aby byl v dosahu skolek, skol s vetsi moznosti pracovnich nabidek. Usetrime tak mozna i nemalou castku za drzeni dvou aut a nakladu na dopravu.

Dva roky utecou neskutecne rychle, budes poznavat to, co je v CR samozrejmosti, mozna se vam podari i neco usetrit a pak uz se budete zase rozhodovat mnohem snadneji, co dal.

• Citovat
  • Upravit
29730
27.6.13 21:49

Tak auto je docela problem… musi se prihlasit a musi se doplacet dan a pojistny, coz je fakt palka. Lidi to ruzne obchazeji, ale jdou po tom a jsou za to mastny pokuty. Vetsina lidi si radsi koupi nejakou ojetinu, vyjde to lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
27.6.13 21:55

Cistyho ja bych se klidne vratila k letakum tam se da taky slusne vydelat a domluvim se tam co se tyce bydleni narocny nejsme tady zijeme skromne nemame zadny luxus nanytek co kdo da atd.. Jak se rika z ruky do huby proto chceme pryc tady to lepsi nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
27.6.13 21:56

@asha Právě, kdyby to bylo čistého, tak z osobní zkušenosti je to pro dva dospělé pohoda, s dětmi jsou výdaje navíc, ale kdyby ušetřili na bytě, tak by se to dalo zvládnout i tak, aby něco našetřili. Já osobně bych zvolila menší a levnější dvoupokojáč a levnější vybaveni.

Ja píše Nepřihlášená, tak je to skvělý nápad to takto sepsat do tabulky!! Opravdu se objeví více výdajů, než člověk myslí. S tím autem je to pravda.

A jak je to s pojištěním v Rakousku? Myslím zdravotní. Mohli byste být přihlášeni zdarma v rámci rodinného pojištění na manžela? Tak to funguje tady. Nebo si to představujete jak? A co sociální? Manžel tu dva roky žádné neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 21:57
@Hanina75 píše:
Cistyho ja bych se klidne vratila k letakum tam se da taky slusne vydelat a domluvim se tam co se tyce bydleni narocny nejsme tady zijeme skromne nemame zadny luxus nanytek co kdo da atd.. Jak se rika z ruky do huby proto chceme pryc tady to lepsi nebude

On ma 2 a pul tis. euro cistyho a ty resis letaky? Muzu se zeptat, co dela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 22:00

@blumen
Prumerny plat je cca 2300 hrubyho. To ma pak dost slusny plat…

Příspěvek upraven 27.06.13 v 22:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
27.6.13 22:00

@asha No, 2500 hrubého by bylo málo, kdyby si chtěl přivézt za sebou rodinu a platit 600 za byt.. Prodavačka tady u nás bere 2800 hrubého, to mě taky překvapilo, když jsem se to teď od známé dozvěděla. Tak proto jsem myslela, že je to v čistým.

A co nechápeš? A kde vlastně bydlíš? Já tu neznám nikoho, kdo by bral míň jak 2500 čistýho, proto se taky nikam do ČR vracet nechceme, tam bych měla maximálně 800 euro hrubýho - děkuji nechci.

Příspěvek upraven 27.06.13 v 22:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 22:03
@blumen píše:
@asha No, 2500 hrubého by bylo málo, kdyby si chtěl přivézt za sebou rodinu a platit 600 za byt.. Prodavačka tady u nás bere 2800 hrubého, to mě taky překvapilo, když jsem se to teď od známé dozvěděla. Tak proto jsem myslela, že je to v čistým.

Jenze v Nemecku je prumerny plat 3500 hrubyho, to nemuzes srovnavat.
Tady je 2500 hrubyho lehce nadprumerny plat. To bych chapala, ze nutne hleda skolku a praci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
27.6.13 22:05

Sory hrubyho a dela svarece a letaky resim kvuly dalsimu prijmu a taky nechci sedet doma. Jak je to tam se socialnim a zdravotnim zatim nevim proto jsem davala dotaz jake jsou zivotni naklady v rakousku pro 4 clenou rodinu. Zjistujeme vsechny mozne vydaje a vse kolem pobytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
27.6.13 22:06

@asha Kamarád dělá v Rakousku, tak se ho můžu zeptat, ale vycházím z toho, že má stejně jako já. Myslela jsem, že je to podobné, tak asi ne :roll: Tak to vychází Německo o něco lépe.

Hanina: Tak ať si skočí zeptat se na pojištovnu zeptat se na Familienversicherung nebo ať zapátrá na jejich stránkách, třeba by se to rychle vyřešilo, kdyby to fungovalo podobně jako tady.

Příspěvek upraven 27.06.13 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1