Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, mám strašné dilema, tak doufám, že mi některá poradí a někdo z vás má třeba podobnou zkušenost. S manželem uvažujeme, že se přestěhujeme do mladé Boleslavi, protože dostal dobrou pracovní nabídku. Teď momentálně bydlíme v Havířově, což je cca 20 km od Ostravy, tudíž bychom se stěhovali přes 300km daleko. Oba tady žijeme celý život, máme tady rodinu, přátelé, známe to tady, navíc máme 2 malé děti (3 roky a 4 měsíce). Bojím se, že když půjdeme do úplně cizího města a vlastně i kraje, kde nebudeme mít vůbec nikoho, tak to třeba nebudeme zvládat časově s dětmi, až nastoupím do práce, navíc o mladé Boleslavi naprosto nic nevíme, například ve které části města se dobře bydlí, které se naopak vyhýbat, nějaké zkušenosti ze školkami, co je v okolí atd, atd…má někdo z vás podobnou zkušenost a pokud ano, tak jak jste to zvládali, jak jste se zabydleli, jaký dopad to mělo na vás vztah, jak to zvládaly děti a po jak dlouhé době jste si začli připadat jako doma? Děkuji ????
Bydlíme kousek od MB a 80% tvoří jen Škodovka. Je to město jen pro pracovníky ŠA a externisty. Nelíbí se mi tam. Prázdno je tam jen, když má ŠA dovolenou, jinak neustále kolony a kolony. Bydlíme asi o 15 km dál. Jinak já jsem taky z Moravy. Šla jsem za přítelem a jeho rodinou a nyní máme v okolí oba práci. Našla jsem si tu kamarádku v kolegyni z práce, jinak tu nikoho moc neznám.
Mám v MB dvě spolužačky, které si tam našly dobrou práci ve Škodovce. Občas se tam stavuju, když jedu za jinými příbuznými přes MB. Moje poznatky: mezi 14-14:40 se nedá projet, všude šňůry aut a autobusů odvážejících lidi ze směny. O Vánocích tam svítí úplně všechno (asi to sponzoruje ta Škodovka, kamarádka nás zvala, že to musíme vidět, no děti z toho úplně urvané
) To město nemá žádné centrum, má nějakou starší část, kde je náměstí, jsou tam střední školy, banky, magistrát, ale přes den je tam mrtvo. Žije to spíš kolem obchodních center a většinou jen kolem té výměny směn (pamatuju si, že jsem tam jednou spala po loučení se svobodou té kamarádky a lekla jsem se, že jde po 22h nějaký protestní průvod, a oni to byli lidi vracející se z práce
). Byli jsme tam i v nějakém lesoparku (jmenoval se podle dívčího jména, ale už nevím jak, Šárka to nebyla) a tam to bylo moc fajn, hodně lidí tam běhalo a sportovalo. Nějaké dětské centrum tam je taky, školek a škol prý dost (kamarádce se dostalo do školky dítě, kterému byly 3 roky až v listopadu). Holky teda obě svorně nadávají, že to město hezké není, ale s prací jsou spokojené a ta základní občanská vybavenost tam určitě je. Obě tam i rodily a s péčí byly spokojené. A pak tam mají raritu, že hned u paneláků (nevím kde přesně, tam dobře se tam neorientuju) mají kolonie syslů, tam jsem s dětmi taky před pár lety byla a děti jim dávaly mrkev.
Tak snad jsem se nějakých lidí z MB nedotkla.
Je tam celkem hezky bazén, co se týče škol školek vysoká úroveň, další aktivity parky atd přibývají chtějí udržet lidi ve městě..
Nevýhoda doprava a velký počet fetaku ozralu atd.. Agenturní zaměstnanci nemají co na zábavu tak se chlastaji po směně. Takže nejsou výjimky nadraný lidi v 10 ráno.. ale zas dost rychle reaguje policie či security..
Strasne drahé bydlení.. Žíti ale asi furt lepší než v Ostrava…
@david85lbc Jo, to jsem taky slyšela, že tam jsou skoro pražské ceny bydlení.
Nebydlím úplně v MB, ale ve vesnici 15 km od ní, ale i tak zkusím napsat svoje postřehy, do MB dojíždím za prací.
Mladá Boleslav = Škodovka a poslední dobou bohužel i mraky zahraničních dělníků (převážně slováci, ukrajinci, mongolové). Bydlení je tu hodně drahé, ale práce zase dobře placená.
Co se místa k pobytu týče - je tu jedno velké sídliště (tam bych já osobně nešla bydlet ani zadarmo) - převážně paneláky, ale teď už i novější zástavba a pak pár paneláků rozesetých po městě, historické centrum a pak spousta malých vesniček kolem, se starší i s novou zástavbou. Mě osobně celkem fajn na bydlení přijdou sousední Kosmonosy - městečko přímo přiléhající k MB. Anebo nová zástavba u Pírkova sanatoria.
Od 14 do 17 h je bohužel Boleslav jedna velká kolona - daň za to, že téměř každý škodovák vlastní auto. a jakmile je třeba nějaká nehoda na dálnici, ucpe se to tu celé a já jedu domů z práce běžně 15 minutovou trasu třeba 2 hodiny ![]()
Město jako takové úplně špatné není, je tu dostatek škol, školek, obchodů (poslední dobou už začíná kvést i maloobchod ve městě, nejen hypermarkety), v sezoně se pořádají trhy se zeleninou atd., je tu i pár dobrých restaurací, kaváren. Kultura - máme tu krásné divadlo, multikino, v létě se pořádají i nějaké ty akce pod širým nebem, kulturní dům už je hodně za zenitem ale snad by se měl opravovat
. Noční život (jako jít si třeba někam večer zatančit) bohužel prakticky nula, leda v zimě na plesy. Ono člověk se v noci po městě i celkem bojí jít, protože se to tu tak trochu hemží různými individui ![]()
Co se přírody týče, tak je tu pěkný lesopark Štěpánka (na druhé straně města než zmiňované sídliště), ale je to kousek např. do Českého ráje a tam je krásně. Co bych MB hodně vytkla je městské koupaliště - je sice nové ale kapacitně nedostatečné a ve vedrech přeplněné. Vnitřní bazém je tu nový a celkem fajn. Co se nějaké další vybavenosti pro děti týče - v sídlišti je několik dětských hřišť, jedno takové větší - tam jsme byli s dětmi jednou a už tam uplně nemusím - přeplněno. Teď nedávno se tu konečně otevřela i vnitřní herna pro špatné počasí.
@zrcadlo vánoční osvětlení škodovka bohužel nesponzoruje. Ale pan starosta je blázen, co do toho cpe miliony ![]()
Ahoj,
hlavně nepiš Mladá Boleslav s malým m-rve to oči. Díky.
@zrcadlo píše:Štěpánka
Mám v MB dvě spolužačky, které si tam našly dobrou práci ve Škodovce. Občas se tam stavuju, když jedu za jinými příbuznými přes MB. Moje poznatky: mezi 14-14:40 se nedá projet, všude šňůry aut a autobusů odvážejících lidi ze směny. O Vánocích tam svítí úplně všechno (asi to sponzoruje ta Škodovka, kamarádka nás zvala, že to musíme vidět, no děti z toho úplně urvané) To město nemá žádné centrum, má nějakou starší část, kde je náměstí, jsou tam střední školy, banky, magistrát, ale přes den je tam mrtvo. Žije to spíš kolem obchodních center a většinou jen kolem té výměny směn (pamatuju si, že jsem tam jednou spala po loučení se svobodou té kamarádky a lekla jsem se, že jde po 22h nějaký protestní průvod, a oni to byli lidi vracející se z práce
). Byli jsme tam i v nějakém lesoparku (jmenoval se podle dívčího jména, ale už nevím jak, Šárka to nebyla) a tam to bylo moc fajn, hodně lidí tam běhalo a sportovalo. Nějaké dětské centrum tam je taky, školek a škol prý dost (kamarádce se dostalo do školky dítě, kterému byly 3 roky až v listopadu). Holky teda obě svorně nadávají, že to město hezké není, ale s prací jsou spokojené a ta základní občanská vybavenost tam určitě je. Obě tam i rodily a s péčí byly spokojené. A pak tam mají raritu, že hned u paneláků (nevím kde přesně, tam dobře se tam neorientuju) mají kolonie syslů, tam jsem s dětmi taky před pár lety byla a děti jim dávaly mrkev.
Tak snad jsem se nějakých lidí z MB nedotkla.
Jinak zakladatelko na staroměstské deti milujou takový ty fontánky pod kterýma behaj ![]()
Je to okresní město, takže občanská vybavenost je tam víc než dobrá, je tam úplně všechno.. Bydlím cca 20km od bolky a jezdíme tam když je potřeba na pohotovost, kyčle s miminem, jezdím tam na gyndu, rovnátka atd.
Rodila jsem tam. Úřady taky, vyřízení rodicaku, pasu, občanky.. Pracák, je tam prostě všechno ![]()
Jinak pro děti tam je třeba muzeum skodovky, letadla, takové ekocentrum kde jsou nejaky drobný zvířata..
No ale v širším okolí mi přijde, že tam toho je mraky.. Spousta hradů a zámků třeba do hodiny autem, zoo Liberec, zoo Praha.. Všemi směry toho do hodiny najdeš dost.. No a s dálniční známkou si za chvíli i v Praze.
No a taky tam je třeba celkem dobrej fotbal a hokej
taky atletika, je odtamtud Železný
takže pro děti je tam dobrý vyžití a výběr kroužků..
Nemyslim si, že by to bylo špatný místo pro život.. Ale je pravda, že s parkováním to je velka bída.. Ale parkoviště je celkem levný..
Nebo bych se porozhlidla v nejaky okolní vesnici nebo menším městě.. Blízko bolky kvůli vybavenosti, ale něco menšího kvuli klidu atd.
@Anonymní píše:
@zrcadlo vánoční osvětlení škodovka bohužel nesponzoruje. Ale pan starosta je blázen, co do toho cpe miliony
Aha, já si právě říkala, že je fakt tak přeplácané (už kousek od sjezdu z dálnice svítil snad každý strom), že asi ta Škodovka, a ono ne. Možná jsem si to spojila s tím, že v zimě bývá někde před Škoda muzeem kluziště.
A ten lesopark je Štěpánka, mně tam pořád naskakovala Šárka, ale věděla jsem, že ta to není
, tam to bylo moc fajn. Vím, že jsme před těmi lety měly problém, kam zajít na tu rozlučku se svobodou. Kamarádka říkala, že jsou všechno buď spíš pajzly, kde by skupina holek trpěla, nebo zase spíš restaurace, kde bychom veselým hovorem mohly rušit. Nenašla nic jako slušný bar, nakonec jsme si dělaly koktejl párty u ní doma. Ale to už je pár let, třeba už je to jiné.
Jinak ta poloha MB není špatná, je odtamtud kousek na západ na Kokořínsko, na severovýchod do Českého ráje, na sever do Jizerských hor nebo do Liberce (tam je hezký aquapark, IQ park, zoo s bílými tygry). Do Prahy je to taky kousek. Takže se dá jezdit na zajímavé výlety a není to velká dálka.
Ještě dodám že by se na podzim měl začít budovat ohromný volnočasových sportovní areál..
@Rosebery píše:
Ahoj,
hlavně nepiš Mladá Boleslav s malým m-rve to oči. Díky.
Píšu z telefonu, který si některé slova automaticky upravuje. A myslím, že zas taková hrůza to není ![]()
@Anonymní píše: Štěpánka
Mi nikdy nepřišlo, že by to tam na vanoce nějak extra svítilokde prosimte?
Mně to teda přišlo, že to je víc nasvícené než Praha. Jakmile se sjelo z dálnice a jelo na centrum, tak po chvíli začal svítit fakt každý strom po pravé i levé ruce, pak jsme přijeli na kruhový objezd, na kterém byl obří adventní věnec, a tam taky kolem na všech stromech světla. Pak jsme šli na to náměstí, kde jsou ty vodní prvky, tam byl obří strom a lední medvědi, ale kousek od něj zase všechny stromy nasvícené. No a potom tam byl ještě nějaký lunapark na takovém obřím placu, kde byly i trhy, a tam taky svítil každý strom i keř.
Našla jsem video - tady - mně to teda nepřijde jako běžná výzdoba ![]()
Bydlim nedaleko a trochu to tam znam. Prace ve Skodovce je dobre placená a lidi tam vetsinou vydrzi delat cely zivot.. Obcanska vybavenost je dobra, obchody, školy, nemocnice.. Ale jinak bych tam zit nechtela, jedine nekde v okoli a do Boleslavi dojizdet.. Vesmes prumyslove mesto, kolem dokola placka a ted v lete vyhen. Hodne fetaku. Kdysi bylo ve zpravach, ze nejvic injekcnich strikacek na zemi z cele Cr se nasbiralo prave v Boleslavi
A bydleni je tam neskutecne drahe, na prodej i najmy. Mozna vic jak v Praze. Suma sumarum pres celou republiku, pokud tady nemate zadne vazby, bych zrovna do Boleslavi určitě nesla.
@Erakiss Ahoj, nebydlím tam, ale vlastním tam nemovitost, takže město znám. Jedná se o spolu s Prahou nejbohatší město (co se týká rozpočtu města na obyvatele, a co se týká průměrného výdělku na obyvatele) což má klady i zápory.
Kladem je, že město je vcelku opravené, jde dost peněz do volnočasového vyžití atd. Negativa např. vysoké nájmy. Specifickým jevem je veliké množství lidí, kteří zde bydlí pouze kvůli zaměstnání. Relativně problémem jsou zahraniční dělníci, kteří se ne vždy chovají zrovna vzorně, ale v nynější situaci jich ve městě prý ubylo.
Co se týká volného času - parky, bazén, obchodní centra (Bondy, Olympia), multikino, dobré divadlo, kousek do přírody i do Prahy.
Co se týká služeb - solidní nemocnice, školky, školy, střední školy a škodovácká VŠ.
Bydlení - spíš bych okouknul konkrétní situaci v místě, kde budete. Sám když jsem nemovitost kupoval, tak jsem lokalitu konzultoval po telefonu s Městskou policíí a byly velmi ochotní se k lokalitě vyjádřit, zda tam mají výjezdy a kvůli čemu, což jsem ocenil. takže můžete zkusit také. Hodně si pohlídejte parkování přes noc, protože kapacity jsou v moha místech zcela nedostatečně, tzn. někdy večer po sobě si ulice kolem projeďte a uvidíte, zda místo je nebo není.