Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jakmile se oficiálně odstěhuješ do Německa, pozastaví ti rodičák v ČR. Budeš muset zadat v Německu, kde je standardně pouze do roka dítěte. Pak musí žena do práce, nebo ji živí manžel. V tvém případě už si ho nebudeš moc nechat rozložit ani do dvou let dítěte, jako to tady je. Potřebuješ souhlas otce s pobytem dítěte v zahraničí. Žádná sociálka ti domů nepřijde, musíš sobě i dceři platit zdravotní pojištění. Pak normálně najdeš pediatra v místě bydliště. Jazyk? No, mluví se tu německy, tak je potřeba se trochu domluvit ![]()
Ahoj, prosim o radu. Manžel dostal pracovní nabídku v Německu. Zatím se rozhodujeme, zda ji přijmout. Bylo by to na 2 roky. Já jsem na rodičovské. Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou v ČR. Do tří let věku syna už budeme zase zpět. Musím i tak nahlasovat změnu na pracáku a jak je to se zdravotním pojištěním pro děti? (1 a 3 roky) Bude stačit, že manžel bude mít prac. smlouvu? Mám z toho zařizování celkem strach.
Ahojte holky, prosím řešila naka zvas stehivani do německa se 6tydennim miminkem? Chlap dwla v nemecku a chceme se tam přestěhovat, mateřskou a vse budu brát v nemecku v Čr mi vše zamítly. Já bych byla samozřejmě 4 roky doma s malou.