Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Karamba2020 píše:
Nemotejme do toho čitelnost nebo nečitelnost, to není nijak relevantní.Ale fakt se můžu, když se jmenuju Vopičková, podepisovat Hromádková? Na úředních dokumentech?
Vykopirovano z definice podpisu na Wikipedii:
„Podle soudce Jana Podaného by z hlediska obsahu měl podpis zachycovat alespoň příjmení podepsané osoby, v minulosti vznikly diskuse o podpisech používajících pseudonym, rodné jméno nebo sociální roli („váš otec“). Soudní praxe dospěla k závěru, že platnosti podpisu nebrání, je-li podpis nečitelný nebo i zjednodušený (tzv. klikyhák). Podle soudce Jan Podaného je ale minimálně nutné, aby vlastnoruční podpis stále se značnou úrovní důvěry zachovával určitelnost podepsané osoby, tedy její identifikaci a autentizaci, jinak by šlo jen o znamení ruky, nikoliv o podpis.“
Takze asi jo.
@MK2677 píše:
No trochu ego nebo spíš mě to trochu mrzí no jednou má mé příjmení tak přece se nebude celý život podepisovat jiným příjmením připadá mi to divné a možná taky trochu nezákonné
Poslala bych na ni policajty. Ať jí pořádně vypráší kožich! ![]()
@bigl píše:
No osobně si myslím, že nemůžeš, ale hádat se nebudu.
Za mě taky na hlavu postavené. Když si po svatbě vezmu manželovo jméno Vomáčková, tak se nebudu přece podepisovat jak za svobodna třeba Stambolidisová, ne? Bych musela být fakt střelená.
To souhlasim. Ale byt na miste manzela, tak to neresim.
Já se novým podepisuju, takže se zakladatelovou ženou v tomhle nesouzním. Na druhou stranu kdybych chtěla a manžel by mi chodil dupat nožičkou a blekotal něco o ublíženém egu, tak bych asi zírala. Chápu argumenty o praktičnosti, ale tak nějak všichni víme, že tohle není ten aspekt, co na tom zakladateli vadí. ![]()
@Parninas píše:
Já se novým podepisuju, takže se zakladatelovou ženou v tomhle nesouzním. Na druhou stranu kdybych chtěla a manžel by mi chodil dupat nožičkou a blekotal něco o ublíženém egu, tak bych asi zírala. Chápu argumenty o praktičnosti, ale tak nějak všichni víme, že tohle není ten aspekt, co na tom zakladateli vadí.
Tak zakladateli na tom podle mě vadí, že se manželka chová divně a nelogicky. Nožičkou dupe spíš manželka: Sice se tak nejmenuju, ale podepisovat se tak budu.
Tak znám z pracovní roviny pána, co se jmenuje Hubka a podpis má, jako když se rozepisuje propiska - fakt cca 15 za sebou jdoucích koleček, prostě taková vrtulka.
Tam asi člověk nepozná, co je v tom obsáhnuto.
Vzhledem k tomu, že je to ředitel Okresního archivu, a podepisuje se takto na veškerých dokumentech, předpokládám, že není nic proti ničemu, že z jeho podpisu opravdu nepoznáme jméno.
Obecně bych řekla, že žena má právo se podepisovat jak chce, když tento podpis používá všude (aby neřešila problém s ověřením podpisu, podpisové vzory, banka,…).
Nicméně, pokud se podepisuje krasopisem a je vidět, že je to úplně jiné jméno, bude, jak už bylo řečeno, za blbku.
Já v práci ověřuju podpisy a občas se mě někdo zeptá, jak se má podepsat. Říkám jim, že tak, jak se podepisují na ostatních dokumentech a že je vhodné, aby v tom dokumentu byl stejný podpis jako v ověřovací knize. Jaká jsou tam písmenka, nezkoumám. Jejich boj. Pokud to prohlásí za svůj podpis, já to nemůžu rozporovat.
Mě vrtá hlavou ta čitelnost podpisu - jak jsem psala, z mého oficiálního podpisu jde přečíst první písmeno a pak se dá tušit koncovka ová. Zrovna v minulém týdnu jsem se tak podepisovala na novou občanku. Takže jaksi kdybych se dřív jmenovala naprosto jinak, jen se stejným počátečním písmenem, mohu si v klidu nechat svůj podpis… Ale nějak si neumím představit, že se někdo jako Nováková bude podepisovat (i kdyby špatně čitelně) Lindauerová a na úřadech to projde ![]()
@Mar__tanka1983 Myslíš, že se tedy na oficiálních dokumentech mohu podepisovat třeba srdíčkem nebo nápisem „totojemujpodpis“? ![]()
Já mám jiný podpis, ale parafu v práci jsem si nechala stejnou, ale rychle jsem odcházela na mateřskou. Osobně se domnívám že až se vrátím a budu všechno podepisovat stokrát, tak se moje nové příjmení změní ve stejnou motanici a nepůjde to poznat.
Tak se tu řeší konina že, zakladateli? Zase taková trochu sranda, že?
@milami píše:
Souhlasím se zakladatelem, ale asi tu budu jediná.
Já taky, podepisovat se dívčím jménem by mě nenapadlo, pokud je to klikyhak, tak je to asi jedno, jinak je to ale dost matoucí.
@Urubamba píše:
Já taky, podepisovat se dívčím jménem by mě nenapadlo, pokud je to klikyhak, tak je to asi jedno, jinak je to ale dost matoucí.
No taky nevim, co na to rekne matrikarka pri svatbe. Mne rekla, at nejaky ten doklad o svatbe podepisu svym novym prijmenim.
@unuděná píše:
@Mar__tanka1983 Myslíš, že se tedy na oficiálních dokumentech mohu podepisovat třeba srdíčkem nebo nápisem „totojemujpodpis“?
Naštěstí jsem nikoho takového nepotkala ![]()
Ale s nečitelnými podpisy, u kterých vážně pochybuji, že jejich součástí byla písmenka, to ano. Jak už bylo psáno výše. Co se týče srdíček, sluníček apod. to už tu někdo zmínil i s výkladem, že jde spíše o „znamení ruky“, pak se spíše ověřuje se svědky.
Při ověřování se také ohánělo, že podpis musí být proveden písmeny latinské abecedy, takže domečky a srdíčka ne-e. V novým znění zákona už to zase není (kvůli azbuce a pod.), tak doufám, že mi do práce nikdo nebude chodit chytračit ![]()
@Mar__tanka1983 prosím, můžeš mi poradit, který zákon to upravuje? Dokázala jsem najít jen elektronický podpis ![]()
@MK2677 píše:
Dobrý den po svatbě chce žena zachovat stejný podpis jako za svobodna jméno má po mě tak jsem blázen já nebo ona?
Stejný podpis nebo jméno? Nebo to nechápu…Ale já bych se teda určitě chtěla a podepisovala příjmením, které bych převzala po manželovi. Nechápu to ani u celebrit. Takže já jsem spíš na tvý straně