Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Preji hodne stesti ja tenhle problem resila taky a pomohla nam firma ktera vsechno vystrikala. Zadne prioravky nezabirali. Vse jsem pak musela vyprat ve vysoke teplote a vyzehlit. Ty mrchy nici i vysoka teplota.
Tak preji hodne stesti. ![]()
Dobrý den
,mám jeden velkej problém, Před necelým měsícem jsme s přítelem nechali od jedné firmy vyhubit byt kvuli štěnicím a platili jsme 4000,– kč což nás vyšlo na hodně draho, jenže to nepomohlo a štěnice jsou pořát. Takže jsme ted ve fin, tísni a nového deratizera si dovolit nemužem, chtěla bych se zeptat co mám dělat a jak se navždy zbavit těch hnusných štěnic? Každý den se probouzím stím že mám poštípané celé nohy nebo ruce, už nevím jak dál a bojím se že se toho nikdy nezbavíme. Předem děkuji za odpověd. K.
![]()
Holky myslíte, že když jsem doma našla 1 štěnici v kuchyni a zahubila ji (teda možná to byl jen nějaký brouk k ní podobný) tak, že jich mám v bytě taky někde schované? Jako poštípaní nejsme, ani jsem nikde jinde žádné neviděla, ale jak to tak čtu tak kde jsou nejčastěji zalezlé?
Ahoj, nejčastěji zalezlé většinou jsou pod postelí a podél zdi. Já je osobně doma mám a nevím jak se jich zbavit, každou noc mě štípají a někdy i přez den je to hrozné, nikomu nepřeji
![]()
@wildcats ahoj, my je měli i za obrazem. Jinak v čemkoliv čalouněném, takže sedačky, postele apod.
Ahoj a mohu se zeptat jak ses štěnic zbavila? my stim bojujeme už dva měsíce a furt nic. Děkuji ![]()
@wildcats nejčastěji jsou zalezlé ve spárách postele a v nočních stolcích. Je to první místo kam jdou. Do blízkosti spáčů. Pokud máte v rámu postele byť jen milimetrové škvírky nebo i dírky od šroubů, tak jsou pravděpodobně tam. My je měli od února a až v červenci jsme je objevili. A to jsme žádnou neviděly, začala jsem hledat na základě toho, že mě léčili na těhot. vyrážku. Byla jsem poštípana cca od března, manžel poprvé až v červnu. V červenci jsem našla zmínku, že na rámu postele můžeš najít milimetrové černé tečky, které se rozmažou, když po nich přejedeš. Je to natrávená krev. No a já tři malé našla. Pak jsme vzali list papíru a projeli škvíru v rámu postele a jedna vylezla. Byla jsem v 7. měsíci a myslela, že porodím. Do té doby jsem neviděla jediného broučka a na kožním mě léčili na ekzém. Videli to tři různí doktoři a nikdo to nepoznal. Až naše bylinkářka se zmínila, ale protože mě nechtěla urazit, tak řekla, že to asi nebudou štěnice, protože bydlíme v poměrně lukrativní části města. Já do té doby slyšela o štěnicích jen v detektivkách.
Jediné co pomohlo byla odborná firma. Dělali nám dva postřiky, kombinace tří přípravků a já to musela sdělit na byt. družstvu, aby prohlédli celý barák. Přistěhovali se k nám od sousedů. Pokud jsou už mimo postel, např. za obrazem, v knížkách, v jiném pokoji, atd., tak neváhej a volej firmu.
My je teda měli v rámu, nočních stolcích a na mém křesle, protože jsem v noci nespala a chodila sedat do křesla a přenesla je.
@Klára19 nezbavíš se jich. Firma musí přinést kvalitní přípravky. My měli v prvním postřiku kombinaci (jeden se prodává jako Protect, ale vyjde tě draho a ten druhý kombinovaný neznám) a v druhém postřiku byl nějaký nový přípravek dostupný jen profíkům (Mysthic), který chránil byt 7 týdnů a nesměli jsme ani vytřít. Dýmovnice prodávaná v eshopech nepomáhá.
Jinak já čerpala zkušenosti zde http://forum.pasti.cz/…avit-stenic/
@Klára19 píše:
Ahoj a mohu se zeptat jak ses štěnic zbavila? my stim bojujeme už dva měsíce a furt nic. Děkuji
koupili jsme parní kachnu a půl roku jsme rozebírali veškerý nábytek, po půl roce byl klid. Deratizátor je k ničemu. Pokud máte možnost, tak vše co jde strčte ven. Štěnice zabíjí mráz nebo horko. Bylo to hodně práce, hodně potu, ale zbavili jsme se jich
Mockrát děkuji za radu. S přítelem jsme se rozhodli takto:v dubnu už bude více peněz tak lino co máme po celém bytě tak sundáme ( jelikož se schovávají pod linem a mají tam svuj ukryt, koupime protect a vystříkáme to pořádně celý byt i nábytek. Snad to pomuže
@Klára19 Nedělëj si iluze, že se štěnic zbavíš postřikem svépomocí. Maximálně někam zalezou, počkají, až přestane postřik působit a pak zase vylezou - takže to budete řešit pořád dokola.
Zcela běžně se provádí dezinsekce dvakrát (takže pokud u vás byli před necelým měsícem, je čas na druhý postřik), ale to vám měla říct ta deratizační firma. Bohužel i odbornost firem se liší a při likvidaci štěnic je opravdu důležité připravit „terén“ - rozložit, co se dá (třeba i skříně, stolky), odmontovat podlahové lišty, zásuvky, sundat obrazy, matrace/koberce nejlíp vyhodit (vím, že je to hrozné).
(A ne, neměli jsme doma štěnice, ale pracuji v oboru ochrany veřejného zdraví a tam toto - nejvíce na základě podnětů - řešíme.)
@wildcats Předpokládám, že to nebyla štěnice, protože kdybys ji našla v kuchyni, měli byste už zřejmě pořádně zamořený byt. ![]()
Jenže na deratizační službu na podruhé už nemáme tolik peněz! máme hodně placeního tak co máme použít?
@Klára19 Já nevím, co. Nejsem zaměstnanec DDD firmy. Napadá mne jedině zkusit se poradit právě u deratizační firmy, třeba něco doporučí, ale ty „jejich“ prostředky zřejmě laik do rukou nedostane. Jen vím, že volně dostupné spreje problém nevyřeší, jen prodlouží/oddálí.
Nebo se zkuste obrátit na nějakou instituci (hygienu třeba). Ten byt je ve vašem vlastnictví (pokud ne, mohl by to dostat příkazem majitel bytu)? Nemají podobný problém i sousedé? A vy v soušasné době nacházíte doma živé štěnice?
Jak proběhla dezinsekce (co si připravili, co úložné prostory…)?
Sousedé si zatím nestěžují, problém je vtom, že nevím na jakou hygienu se mám obrátit, kde vzít kontakt a co mi hygiena poradí. V současné době jsme zatím našli jen mrtvé, ale zajímavé je že mě pořát štípou. Dezinfekce proběhla v pořátku 14 dni jsme nesměli vytírat podlahu ani luxovat a 14 dní mě ani jedna štěnice nekousla až ted poslední 3 dny mě koušou malé štěnice ale koušou. DDD vystříkali celý byt prej něakym plynem.Byt v našem vlastnictví není.
Ahoj všem co řeší problém s těmito malými bestiemi.Taky jsme zjistili že k nám dorazily. nevím jak a nevím odkud.kluk měl po sobě samé červené flíčky a my pořád mysleli že je to alergie na nějaký druh ovoce. předevčírem jsem na sedačce chytil jednu tu potvoru a už jsem googlil co to je. podle obrázku bylo vše jasné. druhý den ráno jsme rozebrali malého postel.Cca 30 kusů v posteli schované v rozích, záhybech a prostě na místech kde je nejde vidět. vše jme vyluxovali a prohlédli všechny postele včetně sedačky. v sedačce asi 15 brouků, ale stovky bílých vajíček. vše se vysálo a pytlík z vysavače jsem polil benzínem a venku zapálil. ted čekám na objednaný přípravek a jdem do likvidace těch sviní. vyčetl jsem že nejůčinnější je „atak fumigator“ který se ponoří do vody a začne vypouštět bílý kouř který se dostane všude. pak ještě kolem postelí a do spár stříkat „Othrine 25 SC“ který by měl dorazit zbytek.http://www.youtube.com/watch?v=xgGeFzylSqo to je ukázka toho kouře jak to funguje. Musím uznat, že komár je proti těmto zmetkům slabý odvar a že bych nečekal, že budu muset někdy toto řešit. domácnost máme čistou a udržovanou, takže se špínou to nemá nic do činění. nastěhovali jsme se před půl rokem a ty bestie tu už musely být. bez krve žije ta potvora i rok, může být zalezená ve spáře a čekat na oběť. Takže jdu bojovat. posléze napíšu jak to dopadlo a jestli je prostředek ůčinný. přeji všem hodně štěstí při likvidaci těch zrůd
.není to prý vůbec jednoduché.