Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všem, kdo se perete s UM, prosím o radu jak často a jak dlouho převařovat nádobí a jestli sterilizujete a vůbec jak to máte v tomhle ohledu zařízený, co používáte a na cokoli si vzpomenete ohledně krmení z lahviček? Děkuju předem za vaše zkušenosti.
Ahoj,
já jsem syna dokrmovala UM. Měla jsem 4 lahvičky Avent a sterilizátor do mikrovlnky. Sterilizovala jsem po každém použití lahvičky - tj. po 4 krmeních, až to bylo plné. A dělala jsem to dlouho, když už jsem ho měla … (určitě do roku a pak někdy občas takový generální úklid)
Pokud krmíš UM, myslím, že stojí za to si jej pořídit - je v něm hotovo rychle a sterilizátor jsme taky používali jako úschovnu pro lahvičky. Nový být určitě nemusí, není na něm co zničit ![]()
Martina
Ahoj…já převařuju asi 15minut každej večer všechno co používám, včetně dudlíku, ale ted jsem si přečetla v nějaký chytrý knížce i cosi o sterilizaci, takže jsem se vyplašila, že jenom to vaření asi nestačí. malému jsou tři a půl měsíce, takže si UM užejeme ještě dlouho…tak sbírám informace kde se dá…
no tak já zas zastávám názor že nekde tu imunitu ziskat musi- vyvarovala jsem myslim do cca pul roku- nevim mozna ani ne- poradne vydrbat pokazde jasnacka a pak jsem vyvarovala jen kdyz M jednou mela prujmy- jinak ne. toz tak.
Ahojky, tak já zastávám stejný názor jako gabinka. Vyvařovala jsem teda dýl, ale ne denně, ale tak ob den a od toho půl roka tak jednou týdně a někdy ani to ne no a mám doma díťátko, které zatím nebylo nemocné. Je jasné, že po každém požití jsem lahve a dudliky pořádně vydrbala. A teď, protože malej pořád pije mlíko z lahve, tak ji čas od času hodím „vyvařit“ do varný konvice.
Ahoj, my už jsme teda veloši, ale když byl Kubík malý tak jsem koupila parní strlizátor láhví od Aventu (tehdy stál asi 1000) a byla jsem s ním strašně spokojená!!! ![]()
Nevím jestli to znáte, ale naleješ tam 2dl vody a dáš na 4 min. do mikrovlnky a máš hotovo, vyvařovala jsem po každém použití lahvičky.
Byla jsem strašně zdechlá vyvařovat ve vodě v hrnci ![]()
Já jsem lahvičky + dudlíky vyvařovala jednou denně a vždy večer. Vyvařovala jsem asi tam dvacet minut a jak jsem vypla sporák, tak jsem tam šupsla ty dudlíky. Teď jsem nevyvařovala ani nepamatuju. Ale neberu, že jsem horší matka. Prostě mi přijdou, že jsou teď čistější. Hodně mi vadil ten poprašek po vyvaření a přišlo mi to ještě méně hygienické, než když jsem je pořádně umyla a nechala být. Myslím, že se nemá nic přehánět, ale pokud je dítě od začátku na UM, tak je to něco jiného, to bych asi na to dbala víc a koupila si i ten sterilizátor. Ještě když mám v myčce méně špinavé nádobí, tak ty lahvičky tam také sem tam šupsnu a jen se lesknou
.
Vyzkoušela jsem i tabletky Milton, ale to pak smrdí jakoby chlórem. Ale zase na nich nebyl ten poprašek jak je po vyvaření.
Nikdo si nemyslí, že jsi špatná matka!!!!!!!!!
Já bych se na to taky vykašlala to sterlizovat po každém použití, ale ten parní sterlizátor je fakt super věc!
Dáš tam 4 flašky, 4 savičky, 4 víčka a vyvaříš to (aby těch 4 nebylo málo
) za 4 min. ![]()
já jsem jak flašky tak dudlíky vyvařila po zakoupení … jinak je myju extra ne s nádobím, jarovou vodou, štětkou a pak řádně vypláchnu horkou vodou.To samé dělám i s šidítky - tedy ty nemeju jarem. Z počátku kdy přestal být malý kojen, jsem měla skleněné lahve.Co mám umělé, tak ty pak načichnou tím mlíkem, tak jsem je zkoušela vyvařit, ovšem umělina načichlá nepustila, tak to neřeším.
mmch … jen malé rýpnutí v dobrém … když se kojí tak si přeci prsa taky nedezinfikujete ne? ![]()
Já vyvařovala jen po zakoupení, pak už ne. Samozřejmě lahve jsem časem obměňovala, takže novou znovu vyvařit a tím to končilo ....... a to byla holka na UM od 3. měsíce. Nejsme doma žádná prasátka, lahve měla holka vždy čisté, v pohodě. Teď se dožívá v plném zdraví s občasnou rýmou tří let, bez antibiotik apod., tak si myslím, že ji to nijak nepoškodilo
Možná kdybych vyvařovala, tak bych kupovala nové lahve méně častěji, to je možné, ale jinak v tom nic moc nevidím.....ale nikomu to neberu samozřejmě. A.
Vyvařovala jsem v parním sterilizátoru do mikrovlnky a to do půl roku, pak odděleně s od našeho nádobí - měla jsem na to extra houbičku a dneska už společně s naším…
Ja mam taky sterilizator do mikrovlnky, byla jsem zdesena povlakem na lahvickach po vyvarovani v hrnci, takze tohle bylo jedine reseni. Asi do cca 2 mesicu jsem sterilizovala po kazdem jidle. Mam 5 lahvicek. Ted je poradne a poradne vymyvam a sterilizuju tak cca 1× tydne. Taky si myslim, ze nic se nema prehanet. Vzdyt co vsechno maly dava do pusy a taky to nesterilizuju. Dulezita je cistota, vseho moc skodi.
Díky sterilizátoru jsem vyvařovala asi do devíti měsíců (ale spíš proto, že jsem do něj ty flašky uklízela
).
Měla jsem obyčejný sterilizátor z www.detskyraj.cz, stál asi 270 Kč. Jedna z investic, které jsem (narozdíl od mnoha jiných) ani chvilku nelitovala ![]()
Kojím, ale používám gel před kojením z lahve, sterilizuju po každém použití (prostě když nádobí dochazí, dám sterilizovat), ale už několikrát se mi stalo, že něco nebylo (jednou flaška, jednou dudlík. . . ), jen jsem umyla a použila a nic. . . beru to tak, že kdo přikrmuje od 4m, taky misku a lžičku nevaří, takže já asi končím, ale je to můj názor.