Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, ráda bych si vyslechla pár názorů. Dnes jsem vyzvedávala syna ve školce (4,5roku) a paní učitelka mi říká, že bych měla se svým synem něco udělat (doslova). Prý asi tak posledních 14 dní každou chvíli, resp. 3-4× denně bije děti, škrtí je (???), různě do nich strká. Prý mu to vždy vysvětluje, vezme si stranou syna i dotyčné dítě a domluvou to řeší. A zanedlouho se situace opakuje. Jinak je prý moc hodný, poslušný atd. Syn, který to poslouchal, se skoro rozplakal. Já odpověděla, že to i s tatínkem se synem probereme, zjistíme co a jak a vysvětlíme, jak se má chovat. Ještě mi řekla, že ona tam není od toho, aby dítě vychovávala, nesmí na něj ani houknout, ani ho třeba pro výstrahu plácnout přes ručičku, že by z toho mohla mít potíže. Syn mi plačtivě cestou domů vysvětloval, že naopak děti jsou na něj zlé, berou mu hračky atd. Děti vychováváme relativně přísně, tohle doma netolerujeme a hlavně syna znám dost na to, že se mi to celé nezdá a upřímně nevím, jak reagovat stran školky. Ano, se synem už proběhla a ještě se bude opakovat vážná rozmluva, ale co byste dělaly vy maminky na mém místě?
Jssne bych se postavila za dite pred nim a ucitelkou a rekla ji verzi syna. Plus bych si trvala na tom, ze ty na dalku situace ve tride resit nemuzes a doma nebo jinde to nedela.
@Zmatka Skoro přesně tohle jsem jí řekla, že doma tohle nedělá a ona to má řešit ve chvíli, kdy se to děje, že já u toho nejsem. Její odpověď: vysvětlí mu to, on to odkýve a za chvíli někomu něco udělá znovu. Zítra pro něj se mnou půjde manžel, on tyto věci řeší méně emotivně a víc racionálně, a hlavně už jsem si všimla, že učitelky, obzvlášť tahle, mluví s tatínky dost jinak. Ale máš pravdu v tom, postavit se důrazněji za dítě. Já mu fakt věřím, on je hodný, citlivý, záměrně neubližuje (co vím) a asi ty situace prožívá jako křivdu na sobě a pak reaguje, jak reaguje. Loni jsme třeba řešili to, že chodil opakovaně pokousaný (!!!) chlapečkem až do krve.
@teroonka Paní učitelka je povinná tě o tom informovat. Situaci řeší v rámci svých kompetencí - domluvou. To vše je v pořádku. Kdybys byla na straně maminek bitých a škrcených dětí, jistě by ses nespokojila s tím, to mají za to, že berou někomu hračky. Se synem to proberte, v klidu, ale dejte najevo, že nemůže nikoho bít v žádném případě. A neočekávej, že ti dítě řekne - jo, mlátil jsem děti. Vždycky je u toho nějaká pohádka, že za to může ten druhý. To je normální.
@teroonka píše: Více
Ahoj,
učitelka má pravdu, nesmí nic. Já bych jako pedagog rodiče také informovala - je to má povinnost, dvojnásob, když se situace tak dlouho a pravidelně (třeba i denně) opakuje.
Ty jsi udělala správně, že jsi si vyslechla verzi učitelky i syna. Teď je řada na tobě, ji říct verzi syna (klidně bych se zeptala syna, zda by to chtěl vysvětlit mimo děti - čili někde bokem, v kanceláři apod.) a v klidu to probrat. Učitelka by si měla všímat, zda syn není vyčleněný z kolektivu a děti mu opravdu dělají naschvály.
Ale musím uznat, že ve školce nám děti taky dělaly věci, které rodiče hodně udivovaly (jeden chlapeček svazoval panenky a barbiny do kozelce, kdy se ukázalo že mu to ukázal prý bratranec a on si tak hrál na kovboje, další holkám schválně pekl panenky v troubě a zakazoval jim je vytahovat a popisoval jak se jim vaří krev, což měl z nějakých videí na YT na která se doma díval, nebo doma submisivní chlapeček bil jiné děti a nakonec se ukázalo, že ho bije starší brácha).. ![]()
Já jsem byla třeba překvapená, proč moje jinak pohodová dcera ve školce vše vzdává a nad vším pláče - prý plakala denně i několikrát. Přitom šikovná a v mnoha věcech napřed
nedokázala vysvětlit proč to dělala…
@hanka.br. Díky za reakci! Jak píšu, loni jsme byli na „druhé straně“, když chodil domů pokousaný do krve, na zádech měl vykouslý kus kůže. Řešili jsme to pouze s učitelkou, s tím, že jsou to kluci, spoustu věcí chápeme a necháváme být, ať si děti řeší mezi sebou, ale takové zranění je moc. Spíš jsme ji upozornili, že se to děje, a ona řekla, že o tom ví, že chlapeček kouše děti, vždycky mu domluví a taky je chvíli klid. Syn chodil spát a budil se s tím, že ho ten dotyčný kouše. Takže já teď doufám, že domluva zabere..
@chs.jasmin Díky! Někdy mi připadá, že ač si člověk myslí, že své dítě zná nejlépe na světě, vždycky znovu ho překvapí..
Jakože si učitelka vymýšlí, to chceš říct? Proč by to asi dělala?
No, za prvé bych si myslela, že si úča asi těžko vymýšlí (resp. proč by to dělala), nevím, zda bych se stavěla na stranu dítěte, jen protože je „moje“ a že se skoro rozplakal. Přece není normální, že někoho bije, kvůli tomu, že mu bere jiný hračky. Takže bych neřešila učitelku, ale dítě a jeho chování.
A není třeba možné, že učitelka vidí až následnou obranu dítěte? Že nevidí, co předcházelo tomu, že se váš syn musel bránit? To je tedy diskutabilní postup. Na jejím místě bych nejdřív opravdu pečlivě sledovala, co se ve třídě děje. I za cenu toho, že tam s ní bude ještě další učitelka celý den. Rozhovor s rodiči a stížnost na jejich dítě je až to poslední. Děti dokážou být mnohem vynalézavější a zákeřnější, než si umíme představit. I takhle malé děti se umí cíleně zaměřit na jedince, kterého ponoukají a berou mu hračky, dělají mu různé naschvály. Je potřeba tu situaci vidět celou od začátku. Bylo by dobré, aby do třídy přišel psycholog a pozoroval. Jasně že učitelka taky nevidí úplně všechno, nekouká po jednom dítěti, ale hlídá všechny. Udělala bych vstřícný krok, ať se to vyšetří. Samozřejmě se děti všimnou cizí osoby, ale pro plynulost dne bych jí dala jako nějakou práci, že tam něco dělá, aby se třída projevovala tak, jak je zvyklá. Třeba se ukáže, že agresor je úplně jinde. Pak bych nechtěla být v kůži paní učitelky, jestliže označila jako útočníka dítě, které se musí bránit. To je potom na omluvu.
Rodiče se většinou brání konfrontaci, ale já bych to naopak navrhla sama, ať se vzduch pročistí.
K čemu bych se ale nepropůjčila je to, že bych s dítětem neběhala po vyšetřeních a ordinacích. Tam se houby vyřeší. A tím bych dala najevo, že si myslím, že je chyba v mém dítěti. Jak by k tomu chudák přišel. Zkoušet od dětí a ještě trávit čas po doktorech? Je potřeba to vyhodnotit v reálu, tam, kde se to děje.
@terien to vůbec nechci říct, jen jednoduše nevím, jak se k situaci postavit, tak prosím bez rýpání. Pouze se mi nezdá to, že by útočil na děti bezdůvodně, protože takhle se nechová. A třeba to paní učitelka vidí přesně takhle, možná on to nedokáže vysvětlit.. A chtěla jsem si vyslechnout názory jiných maminek.
@teroonka To dítě může takto ze sebe vybíjet a dostávat nějakou frustraci, čili ano, může je bít a může to být pravda a syn jen neumí reagovat na něco, co je mu nepříjemné - třeba je unavený a nevyhovuje mu chodit tak brzy do školky, nebo mu nemusí sedět tato učitelka, nebo mu třeba odešel kamarád do školy, či jiné školky a on takto reaguje. Může tam být naopak jedno nové dítě, které mu nesedne a on takto reaguje. Učitelka by to měla také tak chápat a neměla by proto být na syna nějak vysazená. Děti se mění rychle a nědy ty změny zapříčiní nějaká drobnost, kterou ani jako dospělách nezaznamenáme, ale to dítě to neumí pojmenovat, neumí to uchopit a pak se nahromadí nelibý pocit a reaguje pak mimo chápání dospěláka (který ale emoce umí lépe vyhodnocovat)…
@Pe.M.1 něco takového si po hovoru se synem začínám myslet, že jeho chování je reakcí na něco, co učitelka nevidí. K psychologovi, doktorům..? Ani omylem. K tomu není nejmenší důvod. Zítra půjdeme do školky spolu s manželem, abychom to co nejdříve řešili.
Já bych tedy hlavně se V KLIDU snažil zjistit, co syn v té školce nezvládá, že takhle reaguje. Protože to, že mlátí a škrtí děti mu nedělají ostatní, ale je to jeho reakce na nějakou situaci. A ani nevěřím, že mu děti najednou začaly jen tak brát hračky ….
Každopádně bych tedy situaci řešila jak s dítětem ( škrtit a mlátit děti nebude - to je nepřípustné chování ), ale zároveň mu pomůžu najít řešení, jak tu situaci řešit. Tak se školkou.
A tedy hlavně bych se naučila řešit situace emočně v pohodě jako rodič. Protože situací jako rodič za těch 18 let budeš muset mnoho.
Tak bych tedy trénovala.
Kdyby Tvoje dítě bylo 14 dnů škrceno, tak taky budeš chtít, ať si to rodiče daného dítěte a školka vyřeší ne?
@teroonka a proč se tak bráníš doktorovi, resp psychologovi?
Upřímně řečeno pokud by mi kousl nekdo syna do kůže, tak už mě v ty školce nikdo neuvidi…pokud to učitelky nechtějí řešit ![]()