Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Díky diskutujícím za podnětné komentáře, na těch několik lehce útočných bych ráda odpověděla, že syn jinde není a nikdy nebyl agresorem, se sourozenci i v jiném kolektivu nikdy neměl problém. Ale netvrdím, že je svatoušek a ve školce se nic neděje. Domluvili jsme mu opakovaně, aby věci a hádky s dětmi neřešil fyzicky. Z údajného škrcení a mlácení dětí se najednou včera při rozhovoru s paní učitelkou vyklubalo to, že chlapečka chytil za ramena a zatřásl s ním. Paní učitelka nám „pohrozila“, že pokud si syna nesrovnáme, může nastat to, že bude přeřazen do jiné školky. Nevím, opravdu nevím, zda je paní učitelka kompetentní vůbec toto sdělovat, řekla jsem jí, aby příště nečekala týdny, než nám oznámí nevhodné chování, ale ať to sděluje nejlépe ještě ten den. Odpověděla, že mi nemůže denně říkat sto příkladů, kdy „zlobil“, třeba když vyleje polévku nebo se pobryndá. Dobrá, teď už víme, že pro učitelku je zlobení asi něco trochu jiného, než v jakém významu to chápu já jako rodič, ale aby se choval násilně a ubližoval spolužákům, to tolerovat nebudeme. Chování paní učitelky mě už několikrát přesvědčilo o tom, že až zase něco nastane, smluvíme schůzku my jako rodiče, učitelka a zástupce vedení školky. S ní už sama já nic vážného řešit nebudu, nepřesvědčila mě, že by měla být autoritou.
@teroonka Bude přeřazen do jiné školky? To vážně? Vaše paní učitelka je asi dost mimo, ne? To je tak možné její zbožné přání, ale tohle se fakt nestane. Dítě nelze ze školky vyloučit, to by měla vědět. Vyleje polévku nebo se pobryndá? To je zlobení? Ona je fakt asi úplně bl. bá nebo nevím…upozornila bych jí, že příště to řešíme rovnou v ředitelně.
@teroonka píše: Více
Tak tady je paní učitelka opravdu mimo.
Nenech to být, sejdi se s ní a někým jí nadřízeným. Jednej. slušně, věcně.
Děti se chovají někdy agresivně, neumí adekvátně reagovat, ovládat emoce. To je prostě realita, se kterou je v dětských kolektivech nutno počítat. Vypozorovat třecí plochy, nacvičit vhodné reakce, netolerovat násilí, spolupracovat s rodiči. Syn se v určitých situacích neadekvátně hrubě chovat může. Mě jako rodiče by zajímalo, kdy k tomu dochází, čím je jeho chování vyprovokováno apod. Ale to už se točíme dokola.
Jen ještě obecně - v metodikách řešení šikany vždy řešení předchází důkladné vyšetření situace a je počítáno s ochranou všech zúčastněných, včetně agresora. Pořád tu řešíme malé děti. A raději dodám - neřešíme tu šikanu!!! Jen je v těch metodikách spoustu podnětných věcí a postupů..
@Monchichik už jsme ji na nic neupozorňovali, slušně jsme se rozloučili, ten rozhovor s ní byl věcný a korektní z naší strany, pouze na začátku ona vystartovala po mně a manželovi, že se jí doneslo, že jsem si prý stěžovala - pouze jsem ráno sdělila jiné učitelce na ranní, že si pro malého přijdeme s tatínkem a rádi bychom si s tou dotyčnou učitelkou promluvili o tom, co mně řekla den před tím. Tam se celkově děje něco, čemu úplně nerozumím a ano, mezi čtyřma očima a mezi dveřmi už nic řešit nebudeme.
@Monchichik píše: Více
vždyť je přece možnost dát odpoledne chlapce do vedlejší třídy, což je ve školkách běžné, že se po spaní děti slučují do jedné třídy - myslím tím školku dvoutřídní, což u zakladatelky je
@stinga no to je samozřejmě možnost a dělá se to všude, ale asi ani paní učitelka vedle nechce, aby jí z téhle třídy přišli všichni na spaní, tak proto takhle mele kraviny o nemocech…no to by měla teda smůlu…
@Monchichik píše: Více
no přesně, to by měla smůlu, sloučení dvou tříd do jedné odpoledne je běžná praxe
@teroonka Já bych po tomto rozhovoru hledala pro syna jinou školku. Ne proto, že je „agresor“, ne jako útěk. Ale protože učitelka je úplně mimo (viz zlobení pobryndání se polévkou). Nechtěla bych, ať je v takové atmosféře.
Pokud je samozřejmě ta možnost.
@Ounou přesně takhle mluví manžel, že nechce, aby syn byl pod vlivem této učitelky. Já nejsem tak radikální, pořád se držím zpátky a spíš, doufám, že se vše vyřeší v klidu a nic dalšího se dít nebude. Ale máš pravdu, čím víc informací a skutečností dosazuji do skládačky, tím víc to vypadá, že ještě rok a půl tam nevydržíme. Touhle školkou už prošly obě dcery a nikdy žádný problém nebyl, ale obě měly skvělé učitelky, starší, zkušené, které pracovaly s dětmi roky a s láskou.
@stinga připadalo mi, že to nechtěla řešit oficiálně, chtěla po anglicku zmizet a aby nemusela dělat haló, doufala, že úplně všichni rodiče přijdou podle jejích pokynů a ona s čistým stolem skončí v půl 3.
@teroonka To je právě ono-školku/třídu dělají učitelky. V klidu si to moc neumím představit, když na vás už teď startuje, že jste si stěžovali apod. Samozřejmě je možnost obrátit se výš, ale fakt bych s ní syna nechávat nechtěla.
Každopádně držím palce, ať se situace vyřeší ve váš prospěch, ať se rozhodnete jakkoliv.
Edit: Kdybych syna dala jinam, zmínila bych vedení proč. Co bych řešila schůzkou s ředitelkou tak či onak, by bylo vyhrožování přeřazením do jiné školky.
Příspěvek upraven 13.11.24 v 15:10
A dát ho jiné třídy?
No, vždycky je to o lidech, tohle je blbý ![]()
tak to je ale přece nesmysl, v dvoutřídní školce asi nelze zmizet po anglicku, kolik je tam učitelek celkem? 4? to by si přece ty zbývající všimly, a navíc matky pracující do 15 hodin, si přece nikdy nemůžou vyzvednout děti ve 14.30
Jako asi to nicemu nepomuze. Ale treba ja si pamatuji, ze kdyz sem byla dite, tak me vzdycky nekdo neco vzal, štípl, kopl a kdyz jsem se ohnala, tak ucitelka vzdy zahledla mě…a ja to vzdycky odnesla a sedela jsem na hanbě…