Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@teroonka No to mi nepřijde profesionální ani trochu. Co to jako je? A říct mi, že toho má plné zuby, tak jí poradím, ať si hledá jinou práci. Tohle je fakt člověk na svém místě. Asi bych to probrala s ředitelkou. A klidně bych ho nechala dát do vedlejší třídy. Výmluvy na nemoci by mě nezajímaly, jsou to kecy.
Nejhorší je to, že si 99 procent matek myslí, že jejich dítě je andílek
@teroonka píše: Více
tak u nás se normálně po spaní třídy slučovaly do jedné, to je běžný postup, nevím, proč vám tím vyhrožuje?
Já Ti věřím, psala jsem, že je to špatně, ale reakce, jakou jsi plánovala, byla zrovna taková..
Co jsem za ta léta pochytila je to, že ženy v těchto věcech mají vždy hrozně rozjitřené emoce a staví se okamžitě do role lvice chránící své dítě. Proto řada těch diskuzí vyznívá jako „matky“ proti „učitelkám“. A to je právě jádro pudla. Snažit se zachovat chladnou hlavu, řešit věci rozumně, v klidu, snažit se pomoci hlavně tomu dítěti / dětem. Jsem alergická na výkřiku typu: „může za to dítě“ / „můžou za to rodiče“, „může za to úča“, „okamžitě ho dejte jinam“ nebo „okamžitě psychologa“.
Jako máma bych danou učitelku dost brzy zastavila: „Paní učitelko, to mi ale říkáte opravdu vážné informace, takhle naši Aničku neznám, nechci to probírat teď a tady, navrhněte, prosím, nějaký den a hodinu, přijdeme s manželem a v klidu to všechno probereme. Rozhodně to nebereme na lehkou váhu.“
Jinak to, co píšeš dnes.. Ta školka je vážně nějaká divná. Takové praktiky vůbec neznám. Maximálně 1× za rok, při personálním nedostatku, nějaké epidemii, poprosí, zda bychom mohli, ale i tak zajistí provoz.. Divné.
@Lojzísek píše: Více
ale tady také zajistí provoz, ve vedlejší třídě, u nás se tak běžně odpoledne po spaní slučovaly děti ze dvou tříd do jedné,
tady se tím vyhrožuje, že děti chytí víc nemocí - to mi přijde také divné, v naší školce to byla běžná praxe, a nikdo se tomu nikdy nedivil
@stinga píše: Více
Jj, u nás se taky normálně slučuje, ale nikdo nám nevyhrožuje… Je to normální věc. Jsou tam nějaké podivné pořádky.
Absolutně neprofesionální! Pokud na to nemá nervy, ať to nedělá, chápu, že to není práce pro každého.
Ale upřímně… nepřekvapuje mě to. Jak jsem už psala, přijde mi, že skoro ve všech školkách je tendence se různě zbavovat těch malých dětí, různě direktivně „motivovat“
rodiče, aby si je vyzvedávali „po o“ nebo pro ně chodili do určité hodiny. Svého času jsem jako matka na rodičáku dostala v podstatě příkaz si chodit pro starší dítě „po o“, což jsem teda až na výjimky dělala, aby byl klid, protože když jsem tam někdy to dítě nechala (z nějakého důvodu mi to „po o“ nevycházelo, například kvůli návštěvě lékaře s tím mladším), tak mi to vždycky nezapomněli zpříjemnit nějakým proslovem na téma, jak je to starší dítě hrozné.
@stinga píše: Více
Já právě jen čumím, že se tu tak vehementně obhajuje agresor. Pokud mu někdo vezme hračku, není normální, že začne dítě mlátit, kousat či škrtit. Je tedy zcela nedůležité, co té jeho reakci předcházelo, pokud ho tedy nezačal někdo škrtit a mlátit jako první. Když si představím, že by mi takovéhle dítě škrtilo moje dítě (které teda hračky nikdy nikomu nebraly, takže by možná tak „strašně drze“ agresora neprovokovaly, neb jsou neprůbojné a tiché, ale tím vhodnější na šikanu), tak bych teda byla na ředitelku, na učitelku a na rodiče děcka hodně zlá. Učitelkám ty dnešní zlatíčka nezávidím, chudáci ženský, aby furt řešily, že nějaká nevychovaná děcka berou druhým hračky a pak se ještě mydlí a ještě jsou z toho matky obou takových vejlupků rozhozené a svádí vinu na školku… no potěš. Se jim divím, že tu práci dělají a naopak se nedivím, že když jsou na třídu samy, tak toho mají plné zuby. Já bych to nedělala ani za zlatý tele.
Já zas nevycházím z údivu, že dle diskuse jsem si myslela, že jde o 2 až 3 leté dítě a ono se jedná skoro o 5 letý ![]()
Nemyslím si, že tu někdo obhajoval agresory. Je ale potřeba si uvědomit, že jsou to pořád ještě malé děti, které je potřeba v jejich chování korigovat. Doma nebo někde venku na hřišti je to dozajista úkol rodičů, ale ve školce, ať se na mě nikdo nezlobí, je to na paní učitelce, ač to paní učitelky očividně nerady slyší, protože ony by samozřejmě (a to zcela chápu), chtěly mít ve školce jen ty bezproblémové děti (hodné, nepříliš temperamentní, manuálně šikovné, samoobslužné…), stejně jako my bychom taky v práci upřednostňovali bezproblémové klienty, zákazníky, pacienty, atd.
Opakovala jsem to tu už mockrát: ten rodič ani při nejlepší vůli nemá jak ty situace ve školce ovlivnit, konec konců, v té školce ani nemůže být přítomen (i kdyby se mohl uvolnit například z práce, tak ho tam nikdo nepustí). Taky tu opakovaně padlo, a to mi nepřijde nelogické, že ty děti se chovají v různých prostředích jinak. To, co třeba doma bez problémů funguje, může být ve školce problém, a naopak. Doma navíc těžko to školkové prostředí nasimulujete, abyste ho mohli pochopit a naučit se v něm dítě pohybovat.
@Hecate píše: Více
Ale tak reakce rodičů slovy: " To náš Tomášek takový není, doma je hodný, on se určitě bránil."
To je za mě úplně mimo a když učitelka řekne, že by s tím rodiče měli něco dělat, že to není normální, takže upozornila na problém, tak je to zase špatně? Jako vážně? ![]()
@ibis píše: Více
To je nějaká hypotetická reakce nebo co? Přiznám se, že tomu Tvému příspěvku nerozumím. Jestli je to narážka na to, že rodiče automaticky popírají problém, tak souhlasím, že bych jako učitelka (také) na jejich straně ocenila určitou otevřenost tomu, že se to může dít, právě proto, že prostředí doma a ve školce nejsou totožná (jak jsem sama psala, dovedu si představit, že v nějakém směru je dítě doma ukázkové, ale ve školce na zabití, a naopak).
Ale zase se vracím tomu, že pokud se dítě chová agresivně ve školce, tak to stejně musí řešit na místě samém a v tu danou chvíli ta učitelka. Nebo jaké máš v tomto směru návrhy? Co by tedy rodič měl udělat? Mně napadá snad jen ta promluva doma a vysvětlení, že takové chování není v pořádku, ale když to nefunguje, co víc opravdu může rodič aktivně dělat?
Já jen poukazuju na to, že chyba není v učitelce potažmo ve školce ![]()
@ibis píše: Více
Když celou diskuzi vezmu jako celek, včetně toho, že si paní učitelka svévolně zkracuje provozní dobu školky, nemohu s tímto názorem souhlasit, minimálně tedy ne plně.
Když to já vezmu jako celek nikdo není bez viny a každý by si měl zamést hlavně před vlastním prahem ![]()