Stížnosti p. učitelky ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3134
11.11.24 17:34

@kocourGarfield To je ono, že to na mě učitelka vyhrkla mezi dveřmi, kdy už za mnou stáli další rodiče.. Takže důkladnější rozhovor všech stran. Ano, kdyby pouze moje dítě bylo 2 týdny škrceno nebo mláceno jedním konkrétním dítětem, ptala bych se, co tomu předchází, jestli moje dítě před útokem něco dotyčnému neprovádí, atd. Děti v tomhle věku podle mě lhát neumí, jen si situaci vykládají po svém a vidí ji zaujatě subjektivně svým dětským vnímáním světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9013
11.11.24 17:34

Dítě se jinak chová, když je blízko rodič a bez něj.
Učitelka nemá důvod, ať si situaci vymýšlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
11.11.24 17:36

@Lutern protože když si kluci dají párkrát „po kebuli“ nebo jeden druhému sebere autíčko a ten ho za to flákne, to podle mě není případ pro psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
11.11.24 17:58

Je velice snadné ukázat na někoho, kdo se podle mého provinil. Kdyby to vaše dítě bylo opravdu agresor, dělalo by to od začátku. Dělalo by to i jinde. Venku na hřišti. U příbuzných, u kamarádů se stejně starými dětmi. Je půlka listopadu. Člověk musí umět číst mezi řádky. To musí mít nějakou příčinu. Dělá mu někdo něco?
A zadruhé. Dítě, které je moje, má právo na to, aby mělo mou podporu. A to i tehdy, když je to ono, které udělá chybu. Protože všechno má svůj důvod. Co se děje, proč se to děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
11.11.24 17:58
@teroonka píše: Více

U nás ve školce byla holčička, která jiné bolestivě štípala. Ale dělala to tak, aby to paní učitelka neviděla a doma ji také měli za vzornou. Jiní rodiče si na ni stěžovali, ale bylo jim řečeno, že to není pravda. Učitelka si ničeho nevšimla a doma samozřejmě také ne. Když to učitelka již řekne rodiči, tak to musí asi být dost velký problém. Dítě samozřejmě doma tvrdí, že nic takového nedělá nebo že se jen brání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
11.11.24 18:10

@Pe.M.1 Díky za Vaše slova :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
11.11.24 18:11

@teroonka Pokud jsou velké problémy v chování, kdy dítě údajně třikrát nebo čtyřikrát denně někomu fyzicky ublíží, tak ale „domlouvání se“ opravdu nepomůže. Nejspíš je na to paní učitelka krátká a měla by navrhnout odbornou péči. Poradí i jí, jak s tím pracovat ve školce. Synovi bych věřila a hlavně ho učila zvládat naštvání apod. jinak, než fyzicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
11.11.24 18:14
@Pe.M.1 píše: Více

Tak to se mýlíš. Již takhle malé děti se dokážou v různých prostředích chovat zcela výběrově, dokonce i mladší..
Podporu ano, ale zároveň jasné ne k ubližování druhému.
Učitelka nemá důvod si vymýšlet, a že děti v tomto věku nelžou? Ale lžou (mířeno k zakladatelce), a to zcela účelně. Ne všechny, samozřejmě, ale rozhodně to není něco, co by vývojově nebylo možné.
Nezapomenu, jak jsem jednou chválila jednu žákyni její mamince. Stála jako opařená, a pak z ní vylezlo, že jsem si ji asi spletla, že ona je máma xy, a že mají doma veliké trable. Samozřejmě to platí i obráceně. Viděla jsem mnoho dětí, které byly vyloženě agresivní, doma andílci a maminky div neomdlévaly (a jistě mě obviňovaly z vymýšlení).
Jinak „znám své dítě dost dobře, nevěřím“, to je opravdu často mylné. Mám stejně starou dceru. A zcela upřímně Ti přiznám, že v tomto ohledu svoji dceru neznám. Nevím, jak se chová v MŠ v kolektivu 20 děti.. Prý vše ok, i od ní se občas něco dozvím, ale celkově vím úplné prd o tom, jak se mezi dětmi chová, a bude tomu tak nejspíš i nadále. Člověk by chtěl být muškou.. Ale o téhle stránce našich dětí víme fakt velmi málo, max. tak nějak rámcově, nedejbože, když už pak jsou ve škole. Jsou to samostatné bytosti, navazují svébytné vztahy, chovají se jinak než doma..

Příspěvek upraven 11.11.24 v 18:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
11.11.24 18:30
@teroonka píše: Více

mne zarazilo, ze pises, ze deti vychovavate prisne, nemuze si tvuj syn nejak vybijet frustraci z vasi vychovy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
11.11.24 18:38

@markytka3 přísně jako že jsou tři a volná výchova, tolerování agrese vůči sourozencům a vybečení si věcí neexistují. Hodně s nimi mluvíme, hlavně já se snažím věci řešit v klidu a chovat se tak, že jejich chování je v pořádku, když mě kopírují. Mají si pomáhat, být tolerantní k sourozencům.. Můžeš mít pravdu, může si vybíjet nějakou frustraci z domova, ale doufám, že to tak není. Že prostě přehnaně reaguje na nějakou interakci s dětmi. Teď odpoledne mi pořád říká, když s ním o tom mluvím, že mu děti berou hračky nebo ho bouchnou a on jim to vrací. Tak mu kladu na srdce, že takhle to řešit nesmí, že se musí s dětičkama domluvit, tak jak to děláme doma, a když mu někdo ublíží, ať to řekne paní učitelce. Tak uvidíme, kam se to vyvine v dalších dnech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
11.11.24 18:45

A ještě si neodpustím…
Jako pedagoga mě mrzí, že název diskuze (jako obvykle) zní „Stížnosti pí učitelky..“ místo „Moje dítě se chová tak a tak..“ :-(
Na dítě je potřeba se zaměřit, třeba se druhý den s učitelkou domluvit na nějakém klidnějším rozhovoru, kde se zeptáte, co se děje, co vypozorovala, kdy se to děje, na co syn takhle reaguje atd. atd. Nakráčet tam zítra s manželem nevidím jako smysluplné, pokud už nemáte domluvenou schůzku. Věř, že i jí je to velice nepříjemné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
11.11.24 18:50

@Lojzísek Dobře, ale dítě to dělá posledních 14 dní a pláče, že jsou na něj ostatní děti ošklivé. Doma to nedělá. Tak jako ono to dost vyznělo jako „stížnosti“ na dítě, ne snaha o řešení. Která by zahrnovala vyřešit, co se tam děje, co ty ostatní děti, jak naučit dítě reagovat jinak atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
11.11.24 18:54
@Pe.M.1 píše: Více
Že všechno má svou příčinu však platí vždycky. I dítě, které prokazatelně a neodpustitelně šikanuje druhé to dělá z nějaké příčiny. Přesto takové chování netolerujeme, nikdy. je samozřejmě vždycky správně rozklíčovat příčiny chování, nicméně pokud je cílem výchovy a zdělávání dětí v kolektivech nulová tolerance k násilí, děti musí vědět, že řešit situaci právě násilím je vždycky špatně. S tím však souvisí, že pedagog dětem musí ukázat, jaké řešení zvolit a to s nimi bohapustě natrénovat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
11.11.24 18:57
@Zmatka píše: Více

Sama píšeš, že to bylo v podstatě ve dveřích.. V době, kdy měla učitelka být s dětmi. Zítra bych se s ní domluvila, abyste co nejdříve našly nějaký prostor právě k onomu rozhovoru.
Ale přistupovat k tomu apriori „nezdá se mi to, není to asi pravda“ a nakráčet tam s manželem, ničemu nepomůže. Chceš to řešit s rozumem a konstruktivně, chceš to od učitelky, tak začni Ty.
Naše dcera má v podstatě opačný „problém“. V MŠ bez stížnosti, super, chválená, doma by si ale na mladšího sourozence ošklivě vyskakovala, i ubližovala. Když se jí zeptám, jak by tohle řešila ve školce, jestli by třeba Jiříka taky začala tahat za vlasy, bouchla.. Tak mi odpoví, že to je úplně něco jiného, že tohle je náš Milan…

Příspěvek upraven 11.11.24 v 19:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.24 19:05

Hm, mě se vybavilo chování mého syna. Je teda mladší, jsou mu teprve 2, takže se zatím jedna o herny, hřiště a kroužky. On je fakt hodný. Nikdy neskubal dětem věci z ruky, nestrkal nikoho, neodhanel děti s takovým tím moje moje jak to často děti dělají. I své hračky ochotně půjčuje a to ho k tomu nikdy nenutim. Jenže, tohle zlaté dítě je tu jen do chvíle než se někdo zachová špatně k němu. Pak jako kdyby ho někdo ve vteřině vyměnil a šup musím zasahovat, reaguje nepřiměřeně a z agresora je oběť. Je schopen zmydlit pětileté dítě, protože ta jeho reakce je takovy blesk z čistého nebe že všichni jen ziraji. Takže já už to musím předvídat, vysvetluju, že brát mu hračky, strkat ho nebo placat není správné, to dite to udělalo špatně, ale stejně ho nesmí bít, skrabat ani kousat. A doufám že to pochopí než půjde někam do školky, protože jinak mám problém, bez mého dohledu vím že by se to dělo. I jsem ho chtěla dát na pár hodin do skupinky a odložila jsem to kvůli tomu. Nemůže to být tak? Že děti mu něco dělají, ale on se brání nepřiměřeně…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML