Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
tak takhle nějak jsme to měli my. Mě malej stál, ale sedět neuměl. Problém byl v tom, že jakmile zavrávoral, tak padal a převážně na hlavu, protože sedět neuměl. Konzultovala jsem to s doktorkou, ničemu nevadilo, že nesedí, ale musela jsem ho hodně hlídat. Do konce jsem uvažovala i o koupi té helmičky na hlavičku, ale zvládli jsme to i bez ni ![]()
to je presny, pada jak spalek, neumi si proste kecnout na plinu, ale zalomi to nejlepe hlavou o zem
Starší synek teda udělal první samostatný krok přesně v den svých prvních narozenin, kdy lezl a poodbně si nepamatuju. Ale vím, že jsem měla pravdu, když jsem všem říkala, že si sedne až ve chvíli, kdy prostě ze stoje zbuchne na zadek. A nemám pocit, že by se to nějak podepsalo na jeho schopnostech.
OVšem dr. Kolářová, ke které nyní chodím s mladším dítkem, je toho názoru, že jsem rozhodně měla cvičit Vojtovku, prootže je to prostě špatně takghle přeskočit vývoj. A když tohle vyprávím svým kamarádkám maminkám, odpovídají s úsměvem, že u paní doktorky taky byly a všem, kterým děti neseděly v šesti měsících a v deseti nechodily, řekla, že mají zaostalé děti zralé na „doučování Vojtovkou“ …
Takže asi tak. Zkus se na to podívat svým mateřským instinktem, jestli se ti to zdá být „normální“ a jestli jo, tak … to prostě přeskočil, no. Všichni nejsme tabulkoví. A kdo by chtěl?
![]()
my na rehbl chodime, ale spis jen na KO , ze je nedonoseny a byl chvalen, jak vzorove leze, ja jen, ze je to padani z vyskky nebezpecne
Stoupání, lezení a sedání přichází ve stejném věkovém období a je jedno, co dělá jako první.
Takže je to normoš. ![]()
Jasně, to je ok ![]()
Malej nejdřív lezl, pak v sedmém stál a chodil kolem nábytku a v osmém až seděl ![]()
Ahoj, náš se taky nejdříve plazil, pak lezl po čtyřech a sednout ne a ne ani s pomocí a sedět už vůbec ne ani pár sekund. Pak si sám stoupl v postýlce (to měl přesně na den 10.měs.) a během dalších 5 dnů se naučil chodit kolem postýlky a ohrádky, zvedat se o vše co měl kolem sebe do stoje (nejraději o houpací křeslo a moje nohy) a jako poslední sedat. Všechno to v krátké době dohnal.
A nejlepší je, že my vždycky jdeme na kontrolu k doktorovi a ten se ptá jestli umí Maty to a to a já říkám že ne tak jak naschvál to max do týdne umí. Asi bychom měli chodit na kontroly častěji. ![]()
Buď v klidu.
Můj syn se také v 8 měsících postavil, perfektně obcházel nábytek. Ale sám si sednout se naučil v 11 měsících (minulý týden). Dřív na to prostě neměl čas ![]()
Bayuska píše:
Buď v klidu.
Můj syn se také v 8 měsících postavil, perfektně obcházel nábytek. Ale sám si sednout se naučil v 11 měsících (minulý týden). Dřív na to prostě neměl čas
U nas uplne stejny
Lital kolem nabytku, ale do 11 mesicu si hral mezi hrackama na brisku, zatimco ostatni i mladsi deti kolem nej sedely ![]()
Ahoj, taky myslim, ze je to bezne, ze se vse nauci postupne a je jedno v jakem poradi… Majda mi leze od peti mesicu, od sesti si stoupa a stale nesedi na zadku. Jen kleci… Nechavam ji, at si jde svym tempem…
Ahoj to vůbec neřeš
My to měli to samé. Taky nám je 8 a půl a sedět začal asi před 3 dny......nejdřív lezl, pak se postavil a až nakonec sedí (ještě tak vrávoravě
) Naopak mi Mudra říkala, že je to pro vývoj zádových svalů to nejlepší ![]()
Naše Šárka si sama stoupla (o sedačku v obýváku) v 10,5 měsících - v té době taky neseděla, ale ještě ani nelezla
Rovnou začala přešlapovat z nožky na nožku. Lézt začala postupně potom, sedla si někdy mezi 11. a 12. měsícem. Holt měla trochu přehozené fáze
(teď už všechno dohnala, chodit začala před necelými 14 dny a ani moc nepadá - je to „slečna opatrná“
)
Ahoj mám skoro 10.měsíční holčičku. Leze, postaví se, chodí okolo všeho když se přidržuje, ale neumí se posadit. Když jsem ji chtěla zkusit posadit já tak o to vůbec nemá zájem, okamžitě se napne a chce stát a nebo chce jít zpět na zem na bříško, tak ji radši vůbec neposazuju, ale jak ji v tom podpořit? Jde to vůbec. Brzy jdeme na 10.měsíční kontrolu k paní doktorce a bojím se aby nás už někde neposlala např.cvičit vojtovku nebo něco podobného. Na 8.měsíční se ptala jestli už sedí tak jsem říkala že ne ale jinak to neřešila ale uběhly 2měsíce a pořád nechce sedět. Je možné že by začala dřív chodit bez opory než sedět?
Ahoj,
, ale ještě se ten trouba sám neposadí, ani se o to nesnaží, leze bravurně, dokonale se zvedá na kolena a stojí na kolenou, takový ten vzpřímený klek, ale o sezení se ani nepokouší. Je to normoš?
tak náš nejmladší si dnes stoupl
Malému je 8,5 měs.