Různá povaha dvojčátek?

24.9.10 11:25

Různá povaha dvojčátek?

Ahojte zkušené maminy :), mám na vás dotaz. Máme dvojčátka, kterým jsou nyní 3. měsíce korigovaného věku (narodila se koncem 37. týdne), kluka jako buka a půvabnou princeznu :kytka:.

Zajímalo by mě, jak moc se už v tomto věku mohou projevovat různé odlišnosti povah. Vím, že dvojčátka by se neměla srovnávat mezi sebou a že každý je úplný originál, ale u nás: holčička je úplná vochechulka, maximálně společenská, zvídavá, jen co se k ní někdo přiblíží, tak už kope nahoma a usmívá se a i v řadě dalších věcí tak nějak „napřed“ (hraní si s ručičkami, náznak uchopování hraček). No a klučina je takovej svůj :). Zdaleka se tolik neusmívá, je takovej lenivější (dost času jen tak leží a něco zaujatě pozoruje :) ), celkově velmi málo pláče, nevadí mu tolik samota… A mě to trochu znervózňuje, protože všude čtu, jak by v tomto věku miminka měla být vysmátá, společenská, dychtící po pozornosti a kdo ví co všechno ještě… A já prostě přemýšlím, jestli je spíš holčička se svou společenskostí nadprůměrná a klučina takový normál, anebo jestli je klučina třeba melancholik po mně :)?

Existují i méně společenská miminka, které si tak nějak vystačí, anebo bychom se s tím měli svěřit například pediatrovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5533
24.9.10 11:37

Ahojky,
abych řekla pravdu, tak s dvojčátky absolutně nemám zkušenosti. Ale mám staršího chlapečka, mladší holčičku.
Chlapeček nám do pěti měsíců vůbec neplakal, občas zakňoural, že ho bolí bříško, nebo hlady, ale jinak jsem o něm prakticky nevěděla. Byl hodně spavý, přes den spinkal v kočárku venku, v noci v postýlce - úplná pohodička. Občas se usmál, občas nějaká snaha pohybu, ale moc se nepředřel. Prostě lenoch a kliďas :lol: .
Holčička mi to všechno vynahradila. Od malička čertice, strašně aktivní, šibalka. Prostě šílený lotr.
Sourozenci - nebe a dudy…
Co tak vidím u sebe i v okolí, tak chlapečci jsou trošku „línější“, nebo spíše pohodlnější. Nikam nespěchají.
Tak buď v klidu. Určitě máš obě děti v pořádku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
24.9.10 11:54

Nevidím v tom nic zvláštního, každý člověk je jiný, i každé dítě je jiné, pokud by se jednalo o jednovaječná dvojčata, tak bys jistě mohla počítat s jistými stejnými rysy i povahovými, ale takhle máš prostě dvě rozdílné děti. Já mám 3 děti a každé je od narození jiné, neznepokojuj se tím, přiděláváš si zbytečné starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
24.9.10 11:55

mám synovce, dvojčata, v létě jim byli 2 roky.

Jeden je mazlínek, co nemá rád cizí lidi, je nesmělý, hodně plačtivý a lítostivý. Trvá dlouho, než se v neznámém prostředí rozkouká. Nejradši je, když může mamce nebo taťkovi sedět na klíně a vše z dálky pozorovat. Neexistuje, že bych ho já, jako teta, měla ustrojit, když odcházejí, to má záchvat paniky.

Druhý je strašně společenský, s každým je hned kamarád, je pořád vysmátý a odešel by s každým. Nechá se ustrojit od kohokoliv, od kohokoliv si vezme cokoliv a jak ho člověk někde „vypustí“, tak bez zábran zdrhá :lol: Na nějaké posedávání nebo mazlení u něj můžeme zapomenout (pokud není nemocný).

Vím, že už od hodně útlého věku byli ty povahy rozeznat, ale kdy, to už neřeknu. Vývojově ale byli tak nějak nastejno, jeden se něco naučil a ten druhý tak dlouho makal, až to uměl…

ALE… to jsou dva kluci. Obecně se říká, že jsou kluci línější. Nemusí to být vždy pravda, můj kluk byl vývojově vždycky napřed, ale jako miminko si spíš pamatuju věčné fňukání a vztekání…o usmátém miminku nemohla být řeč. Takže buď v klidu. Ono to opravdu svádí dvojčátka porovnávat, ale nikam se s tím nedostaneš :lol:

Ještě dodám, že synovci jsou jednovaječní, vzhledově je nedokážu rozeznat doteď, ale povahově ano, takže když se k nim blížím a jeden se začne tlemit, kdežto druhý těkat očima po mamince, tak už vím, který je který :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4282
24.9.10 12:05

Ahoj,mám dvojky kluky-dvojvaječný a je každý povahově jiný už od narození.Kája byl kliďas,spinkal i jedl dobře a byl takový živější.Když viděl cizí lidi a já nebyla nablízku,brečel.Jára je od malička mazel,se spaním měl problémy a lidí se nebál,trošku pomalejší než bráška.Zato teď si to nějak vyměnili,Kája docela v pohodě a má rád společnost a Jára brečí při mém odchodu ,byť jsem daleko třeba jen krok.Dohromady jsou ,ale jedna perfektní bytost,jak říkám já.Jsou to lumpíci a život bez nich by byl asi jiný,je jim 20.měsíců(korig.18).A když se smějí a dělají ty své obličejíčky,to je to pravé. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
24.9.10 14:57

HIH kluci jsou tak odlisni, ze to ani neni mozne. Absolutne ve vsem je jeden cely tata a druhy je po mne. Mame modrookeho blondaka, ktery je rychly a klidny a hrozne zravy. A hnedookeho bruneta, pomaleho, nervniho a nejedlika :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.9.10 16:12

Děkuji za reakce a za uklidnění. Jo, to srovnávání, to srovnávání… :) A s těmi tabulkami a „chytrými“ knížkami bych měl asi taky spíš zatopit v kotli :-D.

tterka: Asi máš pravdu, ale i kdyby třeba některé z nich nebylo v pořádku, pořád bude moje :-D:hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
25.9.10 16:12

Tak já sama jsem z dvojčat,a jednovaječných,a se ségrou jsme byla každá úplně jiná,ona společenský tvor,pořád vysmátá,a já úplný opak,nevím teda jak jako miminka,na fotkách vypadáme úplně stejně,ale později i ve vývoji byla vždycky napřed,ona už mluvila a já jen vydávala zvuky,/naši nás nahrávali na magneťák/takže klid,je to úplně normální,navíc dvojvaječná jsou jako jiní normální sourozenci,jen se narodí najednou,a je právě fajn,že nebudou stejní,ne?Aspoň budete mít o zábavu postaráno :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
25.9.10 16:24

Rozhodně různí lidé, naše holky jsou dvojvaječné a liší se taky úplně ve všem, i když vzhledově si jsou dost podobné.
Já na nich denně shledávám tisíce odlišností, drobnůstek, je to velká zábava vidět, jak každá ve stejné situaci jinak reagují, jinak se projevují, nejen verbálně, ale i neverbálně, pohybově, mimicky…
A to jsou obě holky.
Známá co má kluka a holku říká: oheň a voda. Taky holčička čertice a chlapeček andílek.
Hodně legrace při hledání rozdílů :palec:

• Citovat
  • Upravit
8.10.10 09:24

Poslední věc mi leží v hlavě… Kluk je takové to pověstné děťátko, které „skoro vůbec nepláče“. Je opravdu kliďas a co mi leží v hlavě, přijde mi, že se prostě ani moc nehlásí o naši pozornost. Třeba dneska ráno - když se probudila holčička, chvilku v postýlce ještě vydržela (řádově minut dvě) a pak už začala pokňourávat, pak jemně plakat a kdybychom ji nevyndali a nezačali se jí věnovat, za chvíli by řvala o sto šest. Znáte to :). Zatímco klučina když se probudil, vydržel ještě přes půl hodiny jen tak ležet, pohoukávat si, ale vůbec se jakoby nehlásil, že by chtěl už z postýlky ven nebo tak… Když jsem k němu přišel, podíval se na mě, usmál se na mě (takže mi přišlo, že měl radost, že mě vidí), ale když jsem odešel, tak si tam zase jen tak ležel a vůbec nic nepotřeboval. :) Je takovýhle i večer - stačí jej dát do postýlky a během chvíle spí, volá o pomoc opravdu jen když jej něco bolí. Holčička se po uložení pravidelně aspoň párkrát ještě přihlásí o pozornost.

A tak já nevím, jestli je prostě až takový pohodář, jestli ho náhodou až moc nezkoumám… Je to u skoro čtyřměsíčního dítěte normální, že si prostě hodně „vystačí“? Nedávno jsem četl, že takto se chovalo jako úplně malých dost autíků, což mi opravdu leží v hlavě :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
8.10.10 09:49

U nás je to podobné. Sofie nás testuje, zda jí neopustíme, když se bude vztekat a ječet (byla déle v inkubátoru), Esterka pláče jen když je smutná. Taky mě občas napadá,jestli s E není něco v nepořádku,když je tak hodná. Je to fakt asi tím srovnáváním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí