1 měs. miminko

3588
24.9.10 10:23

1 měs. miminko

ahoj holky,
mam měšíčního chlapečka a chci se zeptat zda-li to máte jako já. Náš malej mi přes den moc nespí, jen v kočárku usne spolehlivě. Včera od pul paty do pul desaty vubec nespal, nejradsi by byl jen u prsa, ma ho i jako dudlik. V noci spi tak 4 hodky a pak se mi budi. staram se o nej skoro nonstop skoro vzdycky ,kdyz ho polozim tak breci, mate to taky tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
921
24.9.10 10:47

Teda takhle malý miminko by pdle mně mělo spát těch 16-20 hodin denně, tedy skoro pořád :nevim:
Nechce se náhodou nosit a v šátku by třeba usnulo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
24.9.10 10:49

no tedka spi u me a jak ho polozim tak se vzbudi a breci, jinak predtim usinal u prsa a spal sam v postylce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
24.9.10 10:52

Tak já ještě praktické zkušenosti nemám, čeká mě to teprve tak od příštího týdne, tak budu jen teoretizovat. Je tu ale hodně diskusí na to téma a holky z diskuse Termín září 2010, co už to mají za sebou, o tom taky něco napsaly, tak jsem se raději ptala na přednášce o kojení a péči o dítě na oddělení šestinedělí u nás v porodnici, kde jsem byla.
Dlouhé kojení moc nedoporučují. Buď kojit po dvou hodinách a to tak 10 až 15 minut nebo v kratších intervalech, ale také kratší dobu (maximálně 5 minut). Lehce se to řekne, ale hůře udělá, že?
Dřív, když mimina nebyla u mamin v porodnici na pokojích, tak kupodivu na těch dětských pokojích po nakojení nijak zvlášť neřvala. Ta sestra ze šestinedělí říkala, že je to tím, že dítě z matky pořád cítí to mléko (jídlo) a to ho rozrušuje. Proto nemůže spát a chce být pořád přisáté. Takže prý je vhodné zkusit ho krátce nakojit (pokud polyká, nenechat ho jen tak dudlat prso) a pak ho dát manželovi, aby ho odnesl vedle do pokoje. Snad by mělo usnout.
Naopak pokud nechce spát v postýlce později, je možné, že ho zase znervózňuje nepřítomnost matky. Stačí prý odstříknout trochu mléka na plýnu a položit ji vedle dítěte, aby matku cítilo a pak se uklidní.
Zkrátka ta malá miminka se hodně orientují čichem, jako zvířátka a tak na ně tyhle věci platí. Tak zkus, třeba se zadaří a malý si tak na nějaký režim zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
24.9.10 10:59

mafina:
tak to jsem netusila tak to vyzkousim, okolo me maj vsichni mimca uz vetsi a uz si to moc nepamatujou. je fakt, ze vcera ho pritel uspal v loznici a povedlo se , ja ho muzu mit u prsa a stejne se docela casto vzbudi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
24.9.10 11:10

Taky mě to dost překvapilo a slyšela jsem to na té přednášce poprvé, tak se snažím dávat k dobru, kdyby to mělo někomu pomoct, protože hodně maminek tu má problém s usínáním miminek u prsa a s dlouhým kojením. Tak držím palce a budu ráda, když dáš zkušenost, zda to zafungovalo. Třeba se mi to bude za týden taky hodit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
24.9.10 11:18

A teď od teorie k té praxi :mrgreen: Miminko mi první dva měsíce prakticky proplakalo - hodně asi trpěl na prdíky (už v porodnici :roll: ) a kroutil se, protože u jídla „hltal“ a polykal vzduch, ale odkrknout se naučil až ve třetím měsíci. A taky to byl asi mazlínek mamánek, kterej chtěl být pořád u někoho v náručí. Spal jen v kočárku a pak v noci asi 6 hodin v kuse - jinak nespinkal, plakal, mžoural kolem sebe … no a zbytek času přiadá na přebalování :zed: (kadil non-stop) a na kojení.

Neměla jsem nervy na to, ho nechat vyřvávat, takže jsem ho zkrátka měla furt u sebe … imrvére prso venku a u něj savce :-) Samozřejmě, že furt nepil a jen ho žužlal nebo spinkal s bradavkou v puse. Dudlíka jsme víc dávali až ve 2. měsíci kvůli technice kojení, stejně mu ale furt vypadával a neuměl si ho „udržet“.
Věděla jsem, že se nedoporučuje nechávat dítě u prsa, když nejí. Ale kašlala jsem na to a řekla jsem si, že tu jsem přece jen pro to miminko, mám volno proto, abych se mu mohla 100% věnovat, když mě potřebuje … a on mě prostě potřeboval víc než možná jiný miminka svoje mamky. Mě to nikterak teda nevyčerpávalo, nepřekáželo, nevadilo … prostě jsem ho měla furt na sobě a koukala se na TV, četla si, nosila ho po bytě a ukazovala věci, zrcadlo … do postýlky šel, když jsem potřebovala na WC nebo do sprchy - většinou to tedy ořval, ale to se nedá nic dělat. Občas se stalo, že v postýlce po kojení dokonce sám usnul a vydržel chvíli sám spát, ale ne moc často.
Prděla jsem na varování, že budu mít dítě na mě příliš závislý a že se rozmazlí a že si zničim prsa … výsledek: mám dítě naprosto v pohodě, prostě ho to časem přešlo, jak se začal víc zajímat o okolí, s prsama jsem neměla nikdy žádnej problém (zánět, ragády apod.) a zpětně jsem za to ráda, že jsem se mu maximálně věnovala, že mě měl u sebe a nemusel zažívat strachy sám v postýlce … rozmazlenej myslím si, že není. V šátku jsem začala nosit až ve 4 měsících, ale jen doma a spíš jako „atrakce na spestření programu“.

Nenech si teda do ničeho kecat a dělej to tak, jak to bude tobě příjemný. Je to asi normální, že miminka potřebujou furt blízkost a to svoje „bezpečí“ u prsa, s tím si hlavu nedělej, že je něco špatně. A pokud by ti to nevyhovovalo se takhle „obětovat“, tak neměj výčitky, že jsi špatná mamka. Kámoška právě byla zase opačnej extrém - když mimčo brečelo, tak ho zavřela do ložnice a počkala, až ho to za chvíli přejde (usne) … měla takovej hodně „spartanskej“ styl :-D a mimčo má teď taky v pohodě - šikovný, veselý … prostě si na tu její „výchovu“ zvykl a nestrádal. Asi … já jsem takovej silnej žaludek neměla a nejradši bych měla mimčo u sebe non-stop i teď, furt ho mazlila, kojila, ňuňala … jen mi už zdrhá a zajímá se o milion věcí okolo jen ne o mě :-D klasika

Držím palce a neboj - přejde to a bude líp a líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
24.9.10 11:19

Jo to s tou plínkou postříkanou mlíkem funguje. Dávala jsem mu třeba i moje spací tričko (taky řádně zaneřáděný od mlíka :roll: jak to teče), do toho se zabořil sosáčkem a byl spokojenej. Provozujem někdy ještě i dnes :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
24.9.10 11:20

Prvni kluk byl jak silenej, taky usnul jenom u prsa, ale stejne z neho nepil, kdyz sem ho polozila spiciho do kolibky, hned se vzbudil. Ja nejedla na zachod sem nesla, protoze beze me porad kricel, spal jenom jakz takz v noci. Nebo kdyz sme k veceru nastridacku pochodovali 4 hodiny po byte s klukem pres rameno. Pokracovalo to i kdyz uz byl na UM (kojila sem jenom 2 tejdny). Co nam zachranilo zivot bylo lehatko. A Mladsi zase spal jak drevo prvni dva mesice, ani sem poradne nevedela jaky ma oci. Ale je fakt, ze jak cejtil me a mliko zacal hned hledat. Taky fungovala u obou plinka, ne cista ale zapatlana od mlika, oni si do ni jeste ublinkli a to bylo pro ne to pravy orechovy. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
24.9.10 12:01

Rampe, nápodobně :palec: :lol: Nechávala jsem dcerku pít a dumlat, jak potřebovala. Já si u toho četla :mrgreen: V posteli se námi spí doteď, nevidím na tom nic špatného. Upřímně řečeno si nedokážu představit, jak bych měsíčnímu mimču vysvětlovala, že prso nebude, ale tatínek ho odnese do postele, kde si může osamělé spát :(

lovely, připadá mi jako úspěch, když spí měsíční mimčo v noci v kuse 4 hodiny :nevim: Markétka se mi budila po třech hodinách. Přes den usínala pouze u prsa, v šátku nebo v kočárku. A zhruba do půl roku jsem ji skoro neodložila… Takže tvé mimčo mi přijde normální :) Ale přes den by rozhodně měl spát víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sebross
24.9.10 13:15

Tak ja naprosto souhlasim s maminkama, ktere pisi o praxi. Ja naseho maleho taky musela neustale nosit, kojit, drzet za ruku…pres den mi usnul bud na rukach (pri polozeni rev) anebo v kocarku za velmi vyrazneho pochodu, na meste jsem se stala velmi znamou, protoze jsem vlastne temer cely den prochodila venku a kdyz jsem se zastavila, tak se z kocarku ozval jekot az beda. V noci ani nemluvim (a to jsem zkousela vyrvani apod.), kazdou 1,5 hod jsem ho musela nakojit (nechala jsem si udelat i rozbor mleka a mela jsem nejen dost, ale i velmi kvalitni - to byla prvni vec na kterou jsem myslela pri tom castem kojeni) a hladit ci opet chovat, vsimla jsem si ale, ze nejklidnejsi byl, kdyz jsme meli obliceje u sebe a drzeli se. Neboj, casem se vse urovna.

• Citovat
  • Upravit
3588
24.9.10 13:24

rampepurna: tak na prdiky nas trpi taky ,ale jde to vydrzet ,ale budej ho k ranu a se nam taky budi. jinak krkat uz jsme se naucili ,ale nejdriv to taky neumel, dudlika nechce vyplivava a mam uz jich asi 6 tak si myslim, ze se asi na nej nenauci. jinak ja mam teda bradavky od nej trochu vic zniceny, nekdyx tu bradavku ani nechce pustit. a jak dlouho mu to takhle vydrzelo? no ja jsem nekde uprostred nejsem uplne stastna kdyz nemuuzu od nej skoro ani odejit ,ale zase ho nechci nechat brecet prdlku, ale proste na zachod a najist se musim. s tim trickem to zkusim navliknu ho tatkovi az pujde uspavat vecer :)
IMI: lehatko mame taky zatim v nej vydrzi tak 15 min ,ale uz tak nejak pozoruje hraje mu to melodie tak snad casem v nem vydrzi dyl, je to super vec kdyz potrebujes neco udelat nebo si dojit do sprchy aspon na nej vidis.
chuanita: malej s nama spi taky v postylce kdyz se v noci vzbudi , nejsem schopna kojit a litat s nim nekde po byte vezmu si ho k sobe nakojim a spime teda kdyz nema prdy to nas vzbudi treba o hodku dyl. jinak v kocarku spi hned , ja s nim chodim 2 denne ,ale mam ted uraz tak ven s nim ven chodi nekdo jinej. jinak ty 4 hod jsou super ,ale pres den dnes spal jen u me nebo ted v kocarku .
dekuju za podporu vim, ze v tom nejsem sama a ze jste to taky tak meli a snad bude lip. vcera uz jsem z toho byla zoufala a doslo i na slzy :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
24.9.10 13:27

sebross: tak nas malej nastesti spi i kdyz se zastavi a kolikrat si muzeme dat s pritelem i venku kavu to je nastesti v klidu, tak aspon si mela dobrou kondicku :) ja kojim taky tak jednou za 2 hodky nekdy i drive

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
24.9.10 15:08

u nas byl klid porad, kluci se nakrmili a chrneli a po 2,5 hod jidlo a spat a jidlo a spat a tak dokola :) ale oni tak funguji do ted, hlavne neuspavat u sebe, pak nema klid v dospelacke posteli, nejlepsi je uspavat u nej v pelisku, tam si ma zvyknout, ze je jeho prostor a bezpeci… u nas to ani jinak neslo, dvojky do postele nenarves a jeste je nebezpeci, ze je zalehnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí