Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte všichni,
prosím o radu: můj 2 a půl letý syn mě při blbnutí v posteli šťouchl ze strany do břicha-jsem v 18 tt. Nebylo to moc ale ani málo, břicho mě nebolí. Pohyby ještě moc necítím, takže to nemůžu brát příliš jako směrodatné, i když možná nějaké tam jsou.
Tak si říkám, že přeci maminky které mají už jedno dítko doma se asi nevyhnou občasnému střetu bříška s živým dítkem.
Nevím jak poznat hranici kdy je to ok-tj. malé šťouchnutí a kdy už se bát.
Jasně že se snažím tomu vyhnout úplně, doteď se mi to dařilo,až teď jsem to neuhlídala.
Nechci zbytečně plašit, ale člověk nikdy neví.
děkuju Eva
Ahoj Evo,
jsme na tom koukám podobně jak s bříškem, tak se starším dítkem ![]()
I já už mám bohužel za sebou takový nehezký šťouchanec, bylo to minulý týden, ale já už cítím pohyby opravdu dost a dá se říct, že skoro pravidelně, takže jsem se uklidnila hned, jak se mimís „ozval“. Myslím si, že pokud ti není zle, nekrvácíš, či něco takového, mělo by to být v pořádku. A jinak - na pohotovost můžeš pro uklidnění zajet vždy. Tak přeji domácí pohodu bez dalších šťouchanců ![]()
Evi,
buď v klidu, bříško je na šťouchance stavěné, proto je miminko chráněné plodovou vodou
Asi by Ti po něm malý neměl vyloženě skákat, ale jinak bych se fakt nebála. Jestli se má mimčo udržet, tak se udrží! ![]()
m.
Evi,
já bych se taky nebála, Matýsek po mně pořád leze a já si sice břicho chráním, ale ne vždy jsem dostatečně pohotová. Teď mi dokonce udělal dvě modřiny na stehně a pan doktor na to v ordinaci koukal a ptal se z legrace, jestli mi manžel náhodou neubližuje ![]()
Pár štouchanců jsem během těhu stejně schytala a vše bylo OK.
M.
Fakt děkuju za odpovědi, hned mě to trochu uklidnilo a čím víc nad tím přemýšlím, tak si také říkám že to bude v pohodě. Asi to nebyl první ani poslední šťouchanec, tak se mějte moc hezky a hezký zbytek víkendu.
Já si myslím že by to musela být fakt pořádná rána … ale nemůžu mluvit ze skušenosti vlastní.
Jinak kamarádka když byla těhu, tak jí kolikrát malej (její) skákal a to doslova, po břiše až jsem já trnula hrůzou, a nic se jí nestalo a porodila úplně normálně a úplně zdravé a krásné miminko
.
Ahojky,
opravdu se nemusíš bát. Miminko je velice dobře chráněné. Teda všude se to píše
Já v to pevně věřím, termín mám každou chvilkou a můj dnes tříletý syn už mi omylem pár šťouchanců a kopanců dal.
Alča.
Jak už holky psaly, nemusíš se bát. Miminko má kolem sebe ještě hodně plodové vody, která ho chrání! Možná si budeš muset dávat pozor až ve vysokém stádiu těhu, kdy už mimčo moc prostoru nemá!
Hezké těhu všem! Kati
Ahoj, já ti pro uklidnění napíšu svou vlastní zkušenost z předchozího těhotenství…Když jsem asi ve 38 tt byla na prohlídce porodnice, spadl na mě, tj. na mé břicho, jiný tatínek z naší „kurzovní“ skupiny…musel mít aspoň 120 kg… Rána to byla veliká, žádný šťouchanec…PA zareagovala naprosto klidně, řekla mi ať se na chvíli položím na bok na chodbě porodnice a už to nikoho pak nezajímalo. Jen já trnula strachy, alby mimi bylo v pořádku a taky, že bylo…
Takže neboj, šťouchanec je nepříjemný, ale myslím, že plodová voda dělá své divy…
Pa, Ziza.
Ahoj,
jak psaly holky, tak i já se přidávám. Šťouchanec nevadí, ale moje kamarádka spadla v zimě asi ve 30tt na břicho a na týden ji pro jistotu hospitalizovali v nemocnici na sledování. Vše bylo OK.
Erika
Já jsem ve 28t.t. umývala vanu a jak jsem byla nakloněná, tak mě podjela noha a plnou vahou sem spadla na bříško. Měla jsem tam modřinu. Byla sem na pozorování v nem. a nic. Naštěstí!!! Jinak mám dvouleté dítě a pořád po mě leze, tomu se člověk neubrání. Tak buď v klidu. Teď jsem v 35t.t. a vše je vpořádku.
Narazila jsem na tuhle diskuzi.tak jsem trochu klidnejsi ale obavy clovek ma. vcera jsem se nahybala pro vlhceny ubrousky na lavici celkem rychle a napichla jsem se brihem na roh zidle.je takova ze ty nocni tyce precuhujpu pres okraj tak primo tam.asi 10-15cm pod pupik smerem doprava. zrovna tam se mala vetsinou namackne.no a porad to boli/pali jako modrina. pohyby citim v pohode tak snad ok.mam 2, 5letyho syna, clovdk se furt hlida a. alej je opatrnej a pak si to svoji blbosti zavinim sama. zacinam zitra 28.tt
A proto je tam ta plodová voda
Miminu nic není a ty máš modřinu ![]()
To nic, já někdy začátkem třetího trimestru na parkovišti neodhadla velikost pupku a mezeru mezi auty a břichem jsem málem urvala zrcátko, šla jsem moc rychle. Měla jsem pěknou modřinu, ale dítko ani nekoplo ![]()