Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chci se zeptat. Jaké berete vitamíny když plánujete těhotenství? Já jsem letos v lednu potratila a bylo mi doporučeno brát vitamíny GS Mamavit, první měsíc jsem je brala, ale dneska jsem byla u nás v lékárně a něměli je, prý na objednání, tak jsem si vzala vitamíny Gravital. Neudělala jsem blbost, nebo je to jedno?
Díky za vaše zkušenosti a rady.
Šárka
Verunko ja az do ted beru jen Kys. listovou- acidum folicum, mam npsane od DR.
A mamavit mi lezi v lekarnicce, radei bych to neprehanela moc, zavnu brat az po listovce a max 1× v tydnu
Jinak pred otehotnenim jsem si kupovala Acidofolan- je za 42KC na mesic a je to temer to same co Calibrum Babyplan, akorat o 2/3 levnejsi
Verunko, jak píše ka-tka, já brala také jen acidum folicum - kyselinu listovou, jak jsem otěhotněla, přidala jsem akorát železo a vitamíny jsem začala brát až od 3 měsíce těhotenství na radu mého lékaře a to Prenavit.
Verunko, jak píše ka-tka, já brala také jen acidum folicum - kyselinu listovou, jak jsem otěhotněla, přidala jsem akorát železo a vitamíny jsem začala brát až od 3 měsíce těhotenství na radu mého lékaře a to Prenavit.
Ahoj Verunko,
taky se příkláním ke kyselině listové - ta je před početím nejdůležitější, ostatní vitamínky v tomhle období do sebe dostaneš přirozeně. Tu listovku mi doktorka taky předepsala po potratu, před dalším snažením. Já jsem teda občas brala i to Calibrum babyplan - zkazit tím nic nemůžeš.
A teď občas zobnu Mamavit, ale s tím jsem začala až od 2.trimestru.
Tak držím palečky, ať se brzy zadaří.
Já brala Calibrum baby plan do 3 měsíce těhu ( + předtím se má brát taky, nebo je to doporučovaný, ale to jsem nebrala ) a potom nic, kvůli velikosti mimi
![]()
Ahoj,
tak můj Mudr. je toho názoru, že všechny těhotenské vitamíny se tady rozšířily především díky obrovskému tlaku farmaceutických firem. Zdravá žena v České republice, která má pestrou stravu včetně ovoce a zeleniny prý žádné chemické vitamíny nepotřebuje. Doporučil pouze kyselinu listovou, ale tu brát nejlépe ještě před otěhotněním a pak cca první 3 měsíce.
Něco na tom bude, takže jsem nebrala nic a syn se narodil krásný, zdravý, prostě akorát ![]()
Martina
také souhlasím s Martinou, i můj dr. říkal dostatečným přísunem ovoce a zeleniny těhotná žena nemusí nic brát, jen tu kyselinu listovou doporučoval a třeba i železo, často bývají těhotné chudokrevné, já brala vitamíny jen proto, protože jsem čekala dvojčata, tak jsem trochu přispěla, ale jinak bych to nebrala.
Ahoj, tak já před otěhotněním nebrala nic, pak první 3 měsíce listovku a pak Gravital, teď pro změnu rybí tuk.
Ale jestli Ti jde o to, který vit.sou lepší, tak je to podle mě uplně fuk. Srovnávala sem složení a všechny maj přibližně stejný.
Souhlasim s Martinou a Pitrskou, já brala od dr. jen kys. listovou na začátku a hořčík občas kvůli křečím jinak nic, nejsem zastánce chemie, přirozené vitamíny jsou nejlepší, jak pro tvoje tělo, tak pro mimi, a pokud se cítíš dobře, vůbec bych to nehrotila, miminko si vezme co potřebuje.
Ahoj.. přícházím s dotazem trochu jiného rázu.. jsem na začátku těhotenství (6 týden) a už dva týdny mi je zle.. zvracím atd.. někde jsem se dočetla že to může být i vitamínama.. (obden beru b-komplex, abych neměla opar… listovku denně a gs mamavit… Když mi bylo zle, koupila jsem si i emesin při nevolnostech v těhotenství který obsahuje zázvor a vitamin B6..
No zkrátka mi připadá docela logické, že to může být tim, ale na druhou stranu jak zjistím po čem mi je zle.. a nebo s tím budu tak dlouho šachovat až prostě zjistím, že mi je zle protože mi je zle:D.. už jsem změnila i dobu z rána na večer:D včera jsem si vzala jen listovku a dneska mě zvracení probudilo, což se mi nestávalo.. vždy až když jsem vstala a měla něco v sobě.. teď jsem podle mě vyzvracela pouze tu listovku… omlouvám se za podrobnosti, třeba s tím někdo má zkušenosti.. děkuji:):D
jinak do sebe nic nedostanu kloudnýho, co by mi ty vitamíny dalo.. tak nevím:D
@Terulisekk
mi bylo zle, at jsem vitaminy polykala nebo ne. takze za me - je to fuk ![]()
jinak ja jsem byla uz fakt v krizi, bylo mi blbe vetsinu dne a doma male dite. tak mi doktorka napsala leky na nevolnost, co se muzou i v tehotenstvi a zabraly prefektne. nevyhodou bylo, ze jsem zas po nich byla totalne ospala. ve 3 odpoledne jsem usinala vsede ![]()
@Terulisekk ty bláho, já to teda neznám, ale co zkusit aspoň nějaké ovocné šťávy a nebo kontejly, ale to asi taky vyhodíš
Ale pokud to vše bereš na lačno tak to tím může být, jsou do doplňky stravy a asi by si k tomu něco baštit měla