Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Běž k psychiatrovi. Měla jsem něco podobnýho před maturitou, ale já jsem nebyla schopna tak 2 měsíce vůbec jít ven. Začalo to taky, že se mi udělalo špatně v MHD. Měla jsem lehký antidepresiva, nějaký sezení a pak to bylo časem lepší až jsme je vysadili a od té doby dobrý.
Ahoj, já měla podobné stavy v MHD a i jinde (škola, restaurace, divadlo, kino…) u mě to byla panická porucha s agorafobií a zlepšilo se to díky kombinaci antidepresiv a psychoterapie (KBT) jak individuální, tak skupinové. Asi jsi nenarazila na dobré psychology, ono někdy se musí hledat, já jich vystřídala několik. Jinak tam určitě bude to vyčerpání z nemocí a stres před maturitou, já se před maturitou taky hroutila a po maturitě jsem byla tak vyřízená, že jsem týden ležela v posteli a brečela.
Pokud tě to nebude přecházet, tak bych možná vyhledala psychiatra (i když mívají většinou šílené objednací doby), nebo na začátek praktik, kdybys chtěla nějaká AD.
Držím palce na maturitu a aby ti bylo lépe.
@JancaS84 já teda ven vyjdu, prostě si řeknu že musím ale cesta je fakt něco, celou cestu musím poslouchat hudbu a žvykat žvýkačky a pořád třepat nohou nebo něco, mám prostě pocit že jinak pak chytám paniku že se něco stane. To samé i na tréninku kde jsem 2 hodiny, celou dobu stojím a mám pocit že se houpu, přeskakovani srdce. Přijdu domů a uklidní se to…A vám to teda poté skončilo? A jak dlouho jste se tím trápila a nyní už dobrý q nevratilo se to?
@Lollitka děkuji..
Když je nejhůř tak si uvařím meduňka, vezmu si nejaky další bylinky a mě to útlumí, sežeru třeba i celou čokoládu, to mi taky pomáhá pořád něco jist abych byla v klidu. Mám doma i neurol ale nikdy jsem si ho nevzala ale už sem ho měla několikrát v ruce.
Po maturitě jsem si objednala dovolenou, abych se dala do kupy, odpočinula si a snad to pomůže před nástupem do práce.
Zjisti si, v jaké formě je ten hořčík. Nejčastěji prodávaný je oxid horečnatý, tam je z toho vstřebatelnost hořčíku jen 5%. Takže při 4 tabletách to dělá celkem 10% doporučené denní dávky.
Pokud ho nás v jiné formě, zjisti si vstřebatelnost hořčíku sama.
Půjdu proti davu. Podle mě to klidně může být nedostatek nějakého vitamínu, minerálu, dehydratace. jako ono se všechno dneska svádí na hlavu, na všechno jsou prášky…
Máš v pořádku krevní obraz (nemáš anémii), štítnou žlázu, piješ dost, spíš, jíš zdravě…
Nebereš antikoncepci? Z toho můžou být úzkosti taky.
Máš strach, že se to stane zas, ale psala jsi, že tam jsi nespala. Pokud blbě spíš, tak zkus spát líp.
@eva1985aa
Na krev jsem byla naposled loni v květnu a měla jsem vše v pořádku kromě nižšího železa ale nic hrozného. Každopádně beru každý den železo, hořčík, vápník, déčko, omega, kapsle na vlasy ( ty obsahují i béčko a kys. listovou), antikoncepci neberu, za den vypiju 2-3 litry tekutin (minerálky, džusy, čaje), spánek se mi nyní zlepšil ale dlouhou dobu jsem spávala jen pár hodin, teď 6-7 hodin spím, jídlo je horš- jím hodně sladkého, snažím se zeleninu a ovoce co nejvíc, nejím skoro vůbec maso ( cca 1 ha týden fakt kousíček jinak vůbec), snažím se vyhýbat věcem které obsahují hodně mléka ( mám podezření ze mi vadí)
Na krev mám jít zase letos v květnu.
No jo ![]()
Mě by spánek 6-7 nestačil. potřebuju minimálně 8 abych se cítila jako člověk.
@eva1985aa . Zkouším ale nedám to prostě. Do postele chodím ve 20 h. Do 21 h. seriál a pak se chystám spát abych měla víc jak 8 hodin ale minimálně 2 hodiny hledím Do zdi a stejně se vzbudim cca kolem 4 hod a už spím tak lehce.
Takoví ti odborníci na spánek doporučují nečučet do žádných televizorů, telefonů, notebooků třeba 2-3 hodiny před spaním
no a taky nejíst před spaním to sladký, džus a tak. A máš tu telku v ložnici? nebo notebook? nemáš zaplou wifinu? Jako tyhle věci někomu vadí (někomu je to jedno).
@eva1985aa Na tv koukám v obýváku, pak přejdu Do ložnice, na noc si vypnu zvuk q telefon dam na stůl cca 3 metry od postele abych slyšela popřípadě budík, notebook používám jen ve škole či odpo ale nikdy by mě nenapadlo si vzít pc nebo učení Do postele večer, to už chci mít klid
. Večer sladký nejím, jen přes den a to ve velkém. Večeři si dávám kolem 18h. pak si dám jen na noc vodu do sklenky kdyby mě chytl kašel.
Na spaní je dobré pít kozlík. Ta antidepresiva by mohla opravdu dočasně pomoci. Co nějaký nácvik, jít třeba s mamkou o víkendu nakupovat? Nebo nejdřív jen ven se projít, pak postupně přidávat a jít na chviličku do obchodu a tak.
@Gala-tea každý den chodím ven mezi lidi normálně protože musím i když trpim. S mamkou chodím 1× týdně na nákup, 1× týdně za holkama na trénink, když je hezky snažím se jít projít do přírody a chtěla jsem i vytáhnout brusle ale nenašla jsem odvahu se na ně postavit. Jediné místo kromě domova kde jsem v pohodě je v práci. ![]()
Dobrý den,
Cca 3 měsíce mě trápí že mám jakýsi vnitřní strach chodit mezi lidi, jezdit MHD atd.
Abych trošku přiblížila situaci. Loni v prosinci se mi stalo že se mi v autobuse udělalo zle z vydychaneho vzduchu, horko, pred námi kolona na dalších 30 minut, předtím jsem už asi týden nespala atd. a omdlela sem. Od té doby mám strach jezdit MHD, i když jedu jednu zastávku tak si sedám, co kdyby náhodou se mi to stalo znova. Pak jsem onemocněla( laryngitida, zánět dutin a nakonec covid) byla jsem doma skoro 6 týdnu a pak jak jsem se měla vrátit do normálního procesu tak problém. 24/7 se mi motala hlava, připadala jsem si jak na houpačce, bušení srdce, třes, nemohla jsem popadnout dech po rychlejší chůzi třeba na tramvaj, nějaký nákupy nepřipadaji v úvahu, ihned mi začne být horko a jakoby divny pocit ze se motam, takže rychle vezmu co potřebují a letím ven.. To trvá do teď kromě toho motani které se v poslední době zlepšilo… Vždycky přijdu domů úplně vyklepana, pomalu nemůžu popadnout dech a po chvíli se to uklidní. Stává se mi tohle jen když někde jdu. když je víkend jsem doma a jsem úplně v pořádku. Chodím teď na fyzioterapie kvůli krční páteří, protože jsem si myslela že motani hlavy je způsobeno asi tímhle, možná bylo jelikož je to lepší a fyzio mi řekla že jsem nehorázně ve stresu že to pozná.
Setkal se někdo s tímhle? Nebo něčím podobným? A jak jste řešili?
Nepište prosím jít k psychologovi, byla jsem u dvou a oba mi řekli ze mam dělat běžne věci a nemyslet na to a to se zlepší nebo ze je to stav po covidu…
Je to obtěžující, je mi 19 a za měsíc maturuju tak si říkám že třeba je to všechno fakt jen stres a pak to skončí a bude zase dobře.
Ještě dodám, že když se mi začnou třást ruce vezmu si hořčík a ono to přejde, ale vezmu si ho několikrát za den 3-4 tablety po 200 mg což mi přijde hodně si brát za den tolik hořčíku, ale vždycky to pomůže.
E.