Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, chtěla bych vás požádat o radu, jak překonat strach z porodnice. termín porodu se pomalu ale jistě blíží a já více než z porodu samotného mám strach z porodnice. odjakživa mám strach z nemocnic, cizí prostředí, cizí lidé mi budou vykládat co mám dělat, kdy se mám jít najíst, kdy spát, každou chvíli nějaká kontrola.. nehledě na to, že nejsem moc komunikativní typ a mám raději svůj klid. Nadstandard v naší nemocnici není možný (resp. je jen jeden a nedá se objednat, takže bude asi plno)a už ted se děsím, že budu mít na pokoji nějakou maminu, která si bude chtít děsně povídat. to já radši hodim sluchátka a budu na notasu koukat na filmy, ale zase mi to přijde takové blbé… a už jen ta přítomnost někoho cizího o 2m dál v podstatě non stop je mi děsně nepříjemná… v neposlední řadě taky injekce… mám úplně panickou hrůzu z jehel… je u/po porodu potřeba hodně injekcí? Omlouvám se, že píšu pro někoho asi blbosti, ale ráda bych kdybyste neměla některá nějaký tip jak toto překonat… děkuji moc
Hlavně si tam někoho vem protože tě tam dají na napoj a nechají tě tam x hodin hekat samotnou a cca jednou za hodinu tak nakoukne sestřička jestli jsi náhodou už neporodila.
Ahoj, já sice těhotná nejsem, ale mám to stejně jak ty, nesnáším cizí prostředí a když si představím, že kolem mě v bolestech budou chodit naprosto cizí lidi a koukat se mi,,tam dolů" je pro mě nepředstavitelný. A o těch injekcích ani nemluvím, vždy když mi jdou odebrat krev, tak div neomdlívám ![]()
Snad mě nikdo neukamenujete, ale co se třeba rozhodnout pro domácí porod, pokud s tím máš opravdu takový problém?
@MartinKa36 píše:
Hlavně si tam někoho vem protože tě tam dají na napoj a nechají tě tam x hodin hekat samotnou a cca jednou za hodinu tak nakoukne sestřička jestli jsi náhodou už neporodila.
Tak tento příspěvek určitě pomůže a povzbudí. ![]()
@bebinaa píše:
Snad mě nikdo neukamenujete, ale co se třeba rozhodnout pro domácí porod, pokud s tím máš opravdu takový problém?
Také jsem to chtěla navrhnout, ale bojím se ukamenování ![]()
@gigi31 Ambulantní porod by byl super volba + nějaká porodní asistentka, která tě provede těhotenstvím a bude s tebou u porodu, nebude pro tebe neznámou, bude tě znát a bude komunikovat s personálem.
Já myslím, že to vidíš zbytečně černě. On si tě nikdo do samotného porodu nikdo zas tak moc všímat nebude, když bude všechno v pohodě. Stejně tak nejsou potřeba ani injekce, když vše probíhá dobře. Na pokoji s tebou taky nemusí někdo být. Případně máš vždycky možnost odejít na vlastní žádost
A hlavně se taky budou dít takový věci, že ti to možná bude v tu chvíli úplně jedno, protože nebudeš mít čas a energii na to vůbec myslet.
Takhle na poslední chvíli bych domácí porod určitě nedoporučila. Tím spíš, pokud máš takovou averzi k Dr., protože kdyby se vyskytla komplikace, zpanikařila bys. A hlavně bych na to nechtěla být sama.
Máš někoho, kdo s tebou do porodnice může jít?
Tak asi takhle, ne každá nemocnice je stejná, ne všude tě nechají trpět a jednou za hodinu přijdou. Za druhé injekce, můj nejhorší zážitek z porodu je zavádění kanyly, jsem na tom asi stejně. Přesto si troufám tvrdit, že v těch bolestech už nějaká kanyla sakra nehraje roli, porod je tak
výjimečný
zážitek, že vlastně vše je vnímáno krapet jinak než je běžné. Já třeba po porodu, bezproblémovém, začala krvácet a bylo fajn, že ta kanyla byla. Není to taková hrůza.
S pokojem neporadím, mám to totéž, naštěstí jsem u obou porodů měla nadstandard. Jen tím stresováním se dopředu se vlastně ty obavy zvětšují a zvětšují.
Porod doma ne, na to nejsi dostatečně připravená.
@gigi31 injekce nemusí být žádná, osobně jsem na vlastní žádost nedostala nic
takže záleží čistě na Tobě. Jinak jak už tu bylo psáno - ambulantní porod, můžeš jít poté domů. A vem si někoho sebou, kdo za Tebe bude jednat s personálem. Nově můžeš i dulu (klidně jí vydávat za kamarádku, příbuznou atd..).. prostě ať máš někoho k ruce.. ![]()
Jj, na ambulantní porod jsem také myslela, nicméně co jsem okolo toho četla, tak je pak problém sehnat v těch prvních třech pediatra… Nicméně pokud by se povedlo, bylo by to super. co se týče domácího porodu, ten bych brala hned. ovšem asi sem moc velkej srab na to, kdyby se něco nepodařilo (vždycky se může stát) a nedokázala bych pak žít s tim že sem malýmu ublížila jen kvůli sobě - to to tam radši přetrpim, ale upřímně mám strach že navíc pod vlivem všech těch hormonů ještě skončim z těch nervů na antidepresivech, v lepšim případě budu „jen“ histerická a sestřičky si o mě budou vykládat jako o tý náně z dvojky…
Holky co to je ten ambulantní porod? jsem v 9. tt, ale zatím mam teda mezery ve vědomostech ![]()
@gigi31 měla jsem s sebou dulu, komunikovala za mě s personálem a moc mi pomohla