Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
je mi strašně nepříjemné kamkoliv zavolat, má někdo podobný problém?
Na spoustu míst se dá objednat online, ale třeba ve zdravotnictví musím všude na objednání i výsledky volat… nesnáším to, odkládám kvůli tomu všechny prohlídky… Nevolám ani kamarádkám. Neumím si představit volat třeba dětem do školky a školy. Jak často se někam musí volat, absence, nemoc, kroužky?
@Katka550 píše: Více
Pokud jde něco vyřídit písmem, taky jsem radši. Nevadí mi volání s rodinou, nemám ráda právě nějaké to vyřizování po telefonu
Samozřejmě, že když musím, tak volám. Ale taky to nemám ráda ![]()
Když sem nastoupila do prvni práce, tak sem se taky bála kamkoliv volat. Vždycky sem si připravovala předem co řeknu. Pak sem se nějak otrkala a už to šlo samo. Švagr z toho ma hrůzu do teď.
Takže nejsi sama.
Taky nesnáším volání. Čím jsem starší, zlepšuje se to, protože přibývá v životě situací, kdy to jinak nejde. Hlavně s malými dětmi se to hodně zlepšilo, protože to prostě jinak nešlo. Já k doktorům nechodím, ale s dětma musím a taky ne všude právě lze emailem nebo online.
Už jako puberťák jsem to tak měla, psala jsem furt SMS, později emaily, volání žádné a když jsem u operátorů chtěla tarify na hodně SMS, ale minimim volání, tak na trhu nic takového nebylo, všichni se tomu divili, proč potřebuju SMSky a ne volání. Tlačítkové mobily jsem vždy měla takové ty velké s celou klávesnicí, ty byly super
![]()
Hodně lidí to nechápe
ale než volání, to už radši řeším ty situace osobně tedy, volání je fakt divný prostě ![]()
Taky to nenávidím, udělám cokoliv, jen abych nemusela volat
A nepomohlo mi ani to, že jsem nějakou dobu pracovala v callcentru
Chodím jen tam, kde se dá komunikovat online a na každý nezbytný telefonát se připravuju 2 dny ![]()
Určitě nejsi jediná, naopak je to celkem častý jev. Naštěstí se teď ve školce dá skoro všechno řešit přes aplikaci nebo osobně, takže telefonování odpadá. Já jsem do školky za tři roky nevolala ani jednou. Asi čtyřikrát za celou docházku volali oni mně.
Doktory si taky můžeš vybrat podle toho, jestli mají nějaký online systém. Samozřejmě ale záleží na tom, kde bydlíš. V malém městě to tak snadné nebude, to chápu.
Já to měla dlouho, prostě někam zavolat to byla katastrofa, celá jsem byla zpocená a nervózni. Nějak se to změnilo když jsem se osamostatnila a musela jsem si všechno zařizovat sama. Teď nemám problém zavolat i v angličtině.
@Katka550 Mě je taky nepříjemné volat.
Nevím proč. Naštěstí dnes už se hodně věcí vyřizuje on-line. I objednání k doktorům a pediatrie. Do školy se nevolá, je on line systém na omluvenky.
Maximálně volají oni tobě.
Možná za tom vězí to, že se člověk nemůže věčně dovolat, nebo na něčem domluvit a pak už ho to nebaví. Třeba s naším lesníkem domluva na dřevo byla na 5 telefonátů. S těmi co je domluva rychlá mi volání nevadí.
Přijde mi, že když se něco napíše do e- mailu tak to platí víc než po telefonu.
Nejlepsi je nad tim nepremyslet - nachystej si telefonni cislo, napis si to do denniho to-do planu i s poznamkou, co chces presne vyridit, a pak na nic nemysli, zvedni telefon a vyrid to. Mne telefonovani nevadi, ale z nejakeho duvodu mi desne trva, nez se k tomu dokopu, tak jsem si na sebe vymyslela tento zpusob.
Mne vadi, stresuje me, kolikrat i zapomenu, proc vlastne volam, nevyridim vsechno… Panika, no. Ma vlastne temer fobii z vlastniho mobilu
. Cizi cisla skoro vubec nezvedam, to musim byt opravdu v psychicke forme. Pak se tyden rozdychavam, abych neco vyridila, nedovolam se a jde to cele do kopru. Na druhy pokus potrebuji typicky o tyden delsi pripravu
. Mela jsem v byvale praci kolegu, co za me telefonoval, ja zas za nej delala jina veci, to byla dobra symbioza
.