Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Stará známá píše:
Inspirována zdejšími diskusemi, zajímá mne, kolik z vás má z vašeho pohledu fakt dobrého partnera, přestože má strašnou rodinu (viz tchyně snažící se vás udat inzerátem na seznamce, opíjející se tchán, který po vás vyjede atd.) Je to vůbec možné? Nebo ženy jen naivně doufají, že muž bude jiný než rodiče?
Taky nad tím občas přemýšlím. Myslím, že těch případů, kdy je partner senzační a postaví se plně za partnerku i navzdory patologickému prostředí, ve kterém vyrůstal, bude spíš minimum. Většina žen spíš doufá, že partnera změní a nad rodinou společně mávnou rukou. Ale za mě: geny nevyčůráš. A proto je pro mě dost důležité, jaká je rodina partnera.
Tchyne snazici se vas udat na seznamce??
Mame sve cerne ovce
ale nezijeme s nimi, zaplat Panbuh
Dulezite je asi kriticke mysleni - tezko se bude zit s chlapem, co ma zavadne chovani rodiny na piedestalu a pozaduje, at to trpi take jeho zena bez vyhrad. ![]()
@PaníBovaryová Jojo, tady si počti ![]()
https://www.emimino.cz/…hyni-461592/?…
Pokud je partner fajn a od chování rodiny se distancuje, tak kde je problém?
Člověk za to nemůže, že pochází z toxické rodiny. Pokud na sobě pracuje a nenechá se stáhnout tím co vídal v dětství, tak je naprosto v pořádku. Jako fakt aby na sobě měl člověk štempl kvůli věcem které nemůže ovlivnit… ![]()
Nevím, jak jinde, sama už žijící rodiče nemám. Jsem vdaná patnáct let a máme dítě s postižením. Manželství stabilní a ustáli jsme postižení, na kterém většina vztahů končí. Tchán má novou ženu, oba mě mají rádi a váží si mě. Se tchýni se nestýkáme, opakovaně jsem se pokoušela ji začlenit do naší rodiny, i když si to manžel nepřál a to jsme ještě netušili, co nás s ní čeká. Absolutně nerespektovala potřeby našeho dítěte, které viděla za celý život cca 5×. Je to člověk, který lže a ještě se tím chlubí. Nebudu psát, co udělala tchánovi a jeho ženě. Pak zkoušela něco podobného i na mě. Celoživotně má konfliktní vztahy. Naštěstí má možnost se realizovat u mojí švagrové, která má více dětí a je na tchýni z tohoto důvodu kvůli hlídání závislá. Rodiče si bohužel nevybíráme, své by o tom mohli vyprávět dospělí, kteří byli v dětství psychicky/fyzicky týraní nebo i sexuálně zneužívaní. Rozhodně by mě nenapadlo je házet do stejného pytle jako jejich rodiče, kteří toto činili nebo je nedostatečně chránili. Každého hodnotím jako samostatnou a za sebe a své činy zodpovědnou jednotku. Takže i fajn chlap může mít ne úplně standardní rodiče nebo alespoň jednoho. Anonym z důvodu informací o dítěti.
Lidí, které neovlivní vyrůstání v toxické rodině, je fakt minimum. Vzepřít rodinným vzorům se dokážou jen opravdu silní jedinci.
@unuděná píše:
Taky nad tím občas přemýšlím. Myslím, že těch případů, kdy je partner senzační a postaví se plně za partnerku i navzdory patologickému prostředí, ve kterém vyrůstal, bude spíš minimum. Většina žen spíš doufá, že partnera změní a nad rodinou společně mávnou rukou. Ale za mě: geny nevyčůráš. A proto je pro mě dost důležité, jaká je rodina partnera.
A geny se předává asociální chování? Já myslím, že to se předává výchovou.
@Kipa22 píše:
A geny se předává asociální chování? Já myslím, že to se předává výchovou.
Myslím, že je to tak fifty fifty, ale nebavíme se tu pouze o asociálním chování. A jak píše @divine woman - jedinců, které neovlivní patologická rodina, je opravdu naprosté minimum. Čest výjimkám a smekám, když se někdo dokáže vymanit ze stereotypů, které mu jsou většinu života vtloukány do hlavy.
@unuděná Já to pozoruju celý život. Dítě prostě přebírá od rodičů vzory chování. A hodně těžko se tyto vzory mění. Proto si děti násilníků nebo alkoholiků většinou najdou podobné partnery. Je to pro ně normální ![]()
A tvoje matka je v pohode, nebo je priserna a ty taky?
![]()
Ne, vazne. U hrozne rodiny je tam urcite vetsi pravdepodobnost hroznosti partnera, ale taky muze byt klidne docela normalni.
@unuděná @divine woman Tak ale to nesouvisí s úvodním příspěvkem…? Základní myšlenka byla dobrý partner, ale šílená rodina. Asi logicky by každý řekl, že combo špatný partner+špatná rodina je na nic, ale pokud je ten partner fajn, tak proč mu dávat mínusový bod, který není schopný ovlivnit (a může ho samotného trápit)? Logickou úvahou jsem to brala, že dobrý partner je ten, který se tomu dokázal vymanit.
U nás je to tak, že tchýně je naprosto v pohodě, když se tedy nesnaží moc mateřsky o něčem poučovat, ale to je asi všude. Za to tchán je celkem exot. Jsou s tchýní rozvedení, což asi o něčem svědčí. Tchán si totiž nepamatuje, kdy má jeho syn narozeniny a přeje mu třeba tři měsíce se zpožděním nebo jsme mu oznámili, že se budeme brát, načež se ochotně zaslíbil, že by nám mohl se vším pomoci a další měsíc už ani nevěděl, že nějaká svatba bude a byl překvapený, že už jsme se konečně rozhodli
Několik měsíců se k nám chystá na návštěvu a když se ho po několikáté ptáme, kdy přijede, tak o ničem neví…Tohle je naštěstí ještě celkem úsměvné. Jsou jistě horší příběhy. A dle mého muže soudě věřím, že jsou chlapi, co se snaží, aby neopakovali chyby svých rodičů…Zase ale jak kde…že…
No já nevím, mám to spíš naopak. Teda muž má fajn rodinu, tam je vidět hezky základ do života a funguje to. Ale ex je třeba úplně nepoužitelný a rodinu má suprovou, když sme se rozcházeli, tak mi bylo víc líto, že přijdu o tak fajn tchyni, než že přicházím o chlapa
jinak já teda doufám že jsem a budu jiná, než moji rodiče, u sebe vidím v tom dětství docela průšvih ze strany rodičů a to bych pro svoje děti nechtěla.
@Parninas píše:
@unuděná @divine woman Tak ale to nesouvisí s úvodním příspěvkem…? Základní myšlenka byla dobrý partner, ale šílená rodina. Asi logicky by každý řekl, že combo špatný partner+špatná rodina je na nic, ale pokud je ten partner fajn, tak proč mu dávat mínusový bod, který není schopný ovlivnit (a může ho samotného trápit)? Logickou úvahou jsem to brala, že dobrý partner je ten, který se tomu dokázal vymanit.
Tak si přečti znovu můj první příspěvek. Myslím, že takových případů, které „hledá“ zakladatelka (skvělý partner s příšernou rodinou) moc nebude. Právě z těch důvodů, že ta „špatná“ rodina ho ovlivňuje nejen výchovou od útlého věku.
Inspirována zdejšími diskusemi, zajímá mne, kolik z vás má z vašeho pohledu fakt dobrého partnera, přestože má strašnou rodinu (viz tchyně snažící se vás udat inzerátem na seznamce, opíjející se tchán, který po vás vyjede atd.) Je to vůbec možné? Nebo ženy jen naivně doufají, že muž bude jiný než rodiče?