Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák Původní rodina manžela..děs…tchyně alkoholička, v dnešní době by jí děti sebrala sociálka…můj muž je naprosto skvělý chlap co by se pro rodinu rozkrájel…neměl žádný vzorec z původní rodiny vžitý…kdybych se dívala na jeho rodinu a on na mojí, nikdy bychom se nemohli vzít
…ale mně bylo jasné, že si beru jeho a ne jeho matku…a že původní rodina není posvátná kráva, abych musela vydržet kde co…na to, že krev není voda fakt nevěřím…a nemám problém utnout styky s takovými lidmi…
@Monchichik Akorát je na té krvi záludné, že se dědí ob generace. Vzhled, vlastnosti, zlozvyky. Stačí probrat rodinná alba. Co nezdědí děti po rodičích, zdědí po jiném předkovi.
Nejhorší je, když se rodiče začnou postupně „odkopávat“ až 5 let po svatbě a ty najednou začneš rozumět tomu, proč se s nimi manžel nechce stýkat a jeho nejdelší kontakt je u branky při předání dokumentů, bábovky, nákupu.
Jeho matka k nám jezdí každý měsíc na krátkou návštěvu, jak sama říká „od kouřové ke kouřové“. Nechci, aby kouřila v bytě před dětmi, tak je u nás, jen v pauze, než si dá další cigaretu (max hodinu). Jsou to tři roky, co si k sobě vzali mentálně postiženou ženu (32 let) a tchýně o ní mluví jen jako o té „blbé svi*i“. Mají ji jen kvůli penězům a mně je z toho hrozně zle. Tchán chodí po doktorech, vymýšlí si nemoci a léky na předpis přeprodává dál. Vychloubá se, kolik mu vyneslo prodávání viagry a že má nějakého mladého odběratele léků a ten pak z toho dělá ještě lepší „léky“. Minulý rok na zahradě začali pěstovat marihuanu. Měli toho plný skleník. Manžel jim na to přišel a celé to posekal a hodil na kompost. Ne, neměli to pro svou potřebu, jen další nápad jak lehce zbohatnout. Jen dodám, že tchýni je 65 a tchánovi 67 let.
@divine woman Tak to těm mým chlapcům přeji, až se jim narodí dcerka celá já ![]()
Tak jestli se mluví přímo o rodičích, tak většina těch „výtečných“ stejně strčila děti prarodičům a táhla někam…do pryč. Což pro některé děti byla nakonec i záchrana, protože zažili normální péči v raném věku a to je prý základ.
Co se dědí a je blbé, je sklon k závislostem + to umocňuje prostředí a traumata z raného dětství (třeba „nechat vyřvat“ a jiné „pěkné“ metody této generace). takže na to bych si asi dala bacha.
Oba s partnerem máme v rodině své škraloupy. U něj to byl hlavně alkohol, dluhy, celková finanční i životní nezodpovědnos a laxní přístup k budoucnosti. Z dětí nepije nikdo a co se týče peněz, jsou to právě děti, které doteď vytahují mámu z finančních průserů.
Všímám si ale, že někteří mají po rodičích sklon k prázdným slibům a jalovým řečem, věčnému odkládání a nerozhodnosti, neupřímnosti až lhaní z obavy konfrontace, podceňování hygieny, zdraví a zdravotních problémů (v jejich rodině už několikrát s fatálními následky) a mají problém se sebekázní nebo spíš vytrvalostí. Taky jde poznat, že u nich otec nefungoval a toho nejmladšího prakticky nevychovával, partner je submisivní, ale také empatický a pečující. Na rozdíl ode mě, která by všechno řešila rozchodem a novým začátkem (jsem zas z rozvedené rodiny a je to znát), tak oni jsou zvyklí vztahy udržovat v dobrém i ve zlém, protože tak to viděli doma.
Příspěvek upraven 22.04.22 v 07:05
@Anonymní píše:
Nejhorší je, když se rodiče začnou postupně „odkopávat“ až 5 let po svatbě a ty najednou začneš rozumět tomu, proč se s nimi manžel nechce stýkat a jeho nejdelší kontakt je u branky při předání dokumentů, bábovky, nákupu.Jeho matka k nám jezdí každý měsíc na krátkou návštěvu, jak sama říká „od kouřové ke kouřové“. Nechci, aby kouřila v bytě před dětmi, tak je u nás, jen v pauze, než si dá další cigaretu (max hodinu). Jsou to tři roky, co si k sobě vzali mentálně postiženou ženu (32 let) a tchýně o ní mluví jen jako o té „blbé svi*i“. Mají ji jen kvůli penězům a mně je z toho hrozně zle. Tchán chodí po doktorech, vymýšlí si nemoci a léky na předpis přeprodává dál. Vychloubá se, kolik mu vyneslo prodávání viagry a že má nějakého mladého odběratele léků a ten pak z toho dělá ještě lepší „léky“. Minulý rok na zahradě začali pěstovat marihuanu. Měli toho plný skleník. Manžel jim na to přišel a celé to posekal a hodil na kompost. Ne, neměli to pro svou potřebu, jen další nápad jak lehce zbohatnout. Jen dodám, že tchýni je 65 a tchánovi 67 let.
Twl ![]()
@Anonymní píše:
Nejhorší je, když se rodiče začnou postupně „odkopávat“ až 5 let po svatbě a ty najednou začneš rozumět tomu, proč se s nimi manžel nechce stýkat a jeho nejdelší kontakt je u branky při předání dokumentů, bábovky, nákupu.Jeho matka k nám jezdí každý měsíc na krátkou návštěvu, jak sama říká „od kouřové ke kouřové“. Nechci, aby kouřila v bytě před dětmi, tak je u nás, jen v pauze, než si dá další cigaretu (max hodinu). Jsou to tři roky, co si k sobě vzali mentálně postiženou ženu (32 let) a tchýně o ní mluví jen jako o té „blbé svi*i“. Mají ji jen kvůli penězům a mně je z toho hrozně zle. Tchán chodí po doktorech, vymýšlí si nemoci a léky na předpis přeprodává dál. Vychloubá se, kolik mu vyneslo prodávání viagry a že má nějakého mladého odběratele léků a ten pak z toho dělá ještě lepší „léky“. Minulý rok na zahradě začali pěstovat marihuanu. Měli toho plný skleník. Manžel jim na to přišel a celé to posekal a hodil na kompost. Ne, neměli to pro svou potřebu, jen další nápad jak lehce zbohatnout. Jen dodám, že tchýni je 65 a tchánovi 67 let.
Jak jako vzali? To je někdo z rodiny a oni jí dělají opatrovníka?
@lucad77
Myslím si, že to není nikdo z blízké rodiny, ale tchýně má 7 sester a 2 bratry, takže úplně všechny neznám. Paní mají na 5 let, pak se prý doba může prodloužit o dalších 5 let. Teď ji vraceli na měsíc někam do ústavu, že si ji pak zase vezmou, že schválně vylila polévku a chodí shrbená.
Lékařce řekla, že paní trpí inkontinencí a dostává na ní inkontinenční vložky a plíny (jen s nějakým malým doplatkem), tak toho nahromadili plné krabice na půdě a jezdí to nabízet do DD.
U té paní vycházím jen z toho, co mi řekne tchýně a ta lže jako když tiskne. Když u nás byla se švagrovou, tak se ani neshodly, který den k nim švagrová přijela. ![]()
Nevím, jak se takovým lidem říká, šmelináři?
@Anonymní píše:
@lucad77
Myslím si, že to není nikdo z blízké rodiny, ale tchýně má 7 sester a 2 bratry, takže úplně všechny neznám. Paní mají na 5 let, pak se prý doba může prodloužit o dalších 5 let. Teď ji vraceli na měsíc někam do ústavu, že si ji pak zase vezmou, že schválně vylila polévku a chodí shrbená.Lékařce řekla, že paní trpí inkontinencí a dostává na ní inkontinenční vložky a plíny (jen s nějakým malým doplatkem), tak toho nahromadili plné krabice na půdě a jezdí to nabízet do DD.
U té paní vycházím jen z toho, co mi řekne tchýně a ta lže jako když tiskne. Když u nás byla se švagrovou, tak se ani neshodly, který den k nim švagrová přijela.
Nevím, jak se takovým lidem říká, šmelináři?
Podle mě nelze jen tak vzít do opatrovnictví úplně cizího člověka. A i u příbuzných a osob blízkých to snad musel někdo, nejspíš soud, schválit, ne? A taky by to měl kontrolovat. To je děs.
@lucad77 píše:
Podle mě nelze jen tak vzít do opatrovnictví úplně cizího člověka. A i u příbuzných a osob blízkých to snad musel někdo, nejspíš soud, schválit, ne? A taky by to měl kontrolovat. To je děs.
Vím, že nelze. V jejich věku a s tím, jak vysedávají u lékařů se též divím, že jim soud někoho svěřil do opatrovnictví. Jenže oni na první pohled působí velmi seriózně. Kontrolovat by to rozhodně měli, protože to, co mi tchýně s úsměvem vypráví je hnus. Jeli na návštěvu a paní nechali celé odpoledne zamknutou v autě. Tchyně ji naučila kouřit a teď jí za trest odmítá dávat cigarety a strašně jí těší, jak pak nadává a prosí. Je toho hodně. Prostě hnus, jak říkám, paní ani neznám jménem, několikrát jim utekla. Jednou paní utekla k sousedce a svěřila se jí, žádný výsledek. Byla měsíc v nějakém zařízení a pak zase chtěla k nim, že mají pejska a cigarety. ![]()
@divine woman píše:
Lidí, které neovlivní vyrůstání v toxické rodině, je fakt minimum. Vzepřít rodinným vzorům se dokážou jen opravdu silní jedinci.
Ano, většinou se to stejně dřív nebo později projeví, geny se neošidí. A pokud to nezdědí třeba manžel, tak to může zdědit dítě. Sklon k závislostem, hašteřivá povaha, užvaněnost, hypochondrie, sklon k melancholii a depresím, panovačnost, atd.
@divine woman píše:Řada lidí geny přeceňuje a potom se stává, že jsou odsuzovány děti i jen proto, že jejich rodiče nemají vzdělání. Takových případů je mnoho, že dítě si to od společnosti slízlo za rodiče a byly jim vzaty možnosti běžné společnosti. Oni se pak ztotožní s tím postavením, co mu společnost přiřkla a pak se řekne, že to jsou ty geny.
Jo a také se v pohodových rodinách najdou černé ovce. Platí to oběma směry. A já spíš věřím na geny než na výchovu.
@Kipa22 píše: Řada lidí geny přeceňuje a potom se stává, že jsou odsuzovány děti i jen proto, že jejich rodiče nemají vzdělání. Takových případů je mnoho, že dítě si to od společnosti slízlo za rodiče a byly jim vzaty možnosti běžné společnosti. Oni se pak ztotožní s tím postavením, co mu společnost přiřkla a pak se řekne, že to jsou ty geny.
Na vysoké škole jsem to zažila u starých profesorů, někteří se při zkouškách ptali, jaké gymnázium jsem studovala
a co dělají mí rodiče. Měla jsem ale štěstí, většinu mých spolužáků z podobného zázemí rovnou vyházeli. Narážky na můj původ měli. Jenže už nevěděli, že babička se narodila do rodiny vesnické honorace, kde bylo najednou po roce 1948 všechno špatně. Praděda se nemohl už nijak veřejně projevovat (byl jednu dobu i starostou), živobytí zničené, děcka žádné studium ani pořádná práce a ještě celou rodinu kvůli bratrovi v emigraci (kněz) a příbuzným v Americe sledovali. I máma si tohle táhla sebou, byť si na nakonec mohla při práci dodělat aspoň tu maturitu.
Tak jsem holt dítě pracovnice prádelen, textilní dělnice a později uklízečky ![]()
A zámečníka-svářeče, ale se zlatýma rukama ![]()
Příspěvek upraven 22.04.22 v 11:48