Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prckovi je 13.měsíců a rozhodla jsem se nedávno, že ho naučim aby večer usínal sám v postýlce.
Nejdříve jsem udělala klasiku, pomazlila,uložila, pohladila, dala mazlíka a odešla. Samozřejmě následoval strašnej řev
tak jsem k němu cca po 5min chodila, ale vždycky to bylo horší a horší. pak nakonec usnul vyčerpánim asi po hodině. Další den jsem udělala to samé,ale už jsem tam nechodila každých 5minut,ale nechala ho prostě vyfňukat protože už tak neřval a usnul asi do půl hoďky.
No a teď se to zase zhoršuje, jen co vejdem do ložnice tak začne strašně brečet a drží se mě jak klíště, když ho položim pak do postýlky tak strašně brečí,každý tři minuty jak se někde chytře píše k němu chodit nemůžu protože to dostává uplný amoky a je mi ho neskutečně líto, tak že brečim taky
. A to nejhorší na tom je , že když už konečně trošku zabere tak zjistim, že je pokakanej
, tak ho musim probudit a přebalit a začne to od znova. Nikdy takhle večer nekajdil. Prostě je tak vystresovanej až se z toho doslova chudák posere. Nevim co mám dělat. Mám sto chutí se na to vykašlat a zase ho uspávat v náruči dokud neusne a pak ho přenýst do postýlky. No a manžel mi oporou neni, tomu ten pláč prostě navadí a naopak mi vyčítá, že jsem na tyhle věci slaboch. Omlouvám se za román ![]()
Tahle metoda je pro někoho, kdo ji vydrží a provede bez výčitek svědomí, kdo si myslí, že jeho díťátku nic nechybí a je v jeho nejlepším zájmu se naučit usínat samo.
Pokud si tím nejsi jistá a nemyslíš si to, tak toho nechej… ![]()
Zkoušela jste nechat pootevřené dveře a nebo malé světýlko v ložnici??? Moje druhá dcera dříve usínala úplně sama a potmě, a ted (15 měsíců) potřebuje světílko a pohádku na dobrou noc! Takže je sranda!
Zkuste ty dveře a světýlko a uvidíte co bude. A nebo ještě případně tu pohádku. Oni rádi poslouchají! Přeji hodně štěstíčka a at se zadaří!!!
![]()
Pippetno dobře,ale mě jde o to, že kdyby se nepokakával tak to vydržim a budu chtít pokračovat. Ale tobě by to pokakávání nevadilo?
A kdybys pockala,az trochu vic zatvrdne,neslo by ho prebalit bez probuzeni?
motika píše:
Pippetno dobře,ale mě jde o to, že kdyby se nepokakával tak to vydržim a budu chtít pokračovat. Ale tobě by to pokakávání nevadilo?
Madla vříská, až se pozvrací… A „nežeru jí to“. ![]()
Ahoj, ja mam ted cerstvou zkusenost s ucenim samostatneho spani. Sice u sestimesicniho syna, ale i tak se podelim.
Aplikovala jsem Estivilovu metodu - chozeni za mimcem v danych intervalech. Ale je potreba precist si knmizku a ne internet, protoze jsem zjistila, ze dost casto se na netu informace lisi.
Prvni noc syn usul za 27min s brekem, druhou noc usnul za 20min, to jen pobrekaval, vcera usnul za 4min a dnes usnul okamzite uplne bez place. A spi v noci krasne bez buzeni a ja se konecne vyspim.
Doporucuju k tomu precist nejake knizky, co se tykaji spanku, protoze na netu je sice hodne informaci, ale dost casto jsou zkreslene a nedostatecne.
Zalezi taky na tom, jestli je ditko zdarve, neproziva nejake zmeny nebo vyvojove pokroky apod.
Eemii píše:
A kdybys pockala,az trochu vic zatvrdne,neslo by ho prebalit bez probuzeni? [/citaceEemii píše:
A kdybys pockala,az trochu vic zatvrdne,neslo by ho prebalit bez probuzeni?hmmmm, to by bylo fajn,ale nešlo,hned by se vzbudil. Kolikrát se mu v noci pročůrá plína a musim ho přebali a je hned vzhůru, ale zase pak do pár vteřin usnul, jenže to jsem ho měla u sebe v posteli
Já bych tedy zkusila spíše zavést nějaký jiný rituál, zazpívat, pustit ukolébavku, vymyslet nějakou říkanku o spinkání… Nám i to světýlko pomohlo, že se tam nebojí…
světýlko nepotřebujem, chodí spát okolo sedmé hodiny a to je ještě světlo. a zkoušela jsem zpívat i číst pohádku,ale přes ten řev jsem ani sama sebe neslyšela
a on se jen natahoval přas postýlku a řval.
do toho bych nesla…taky jsme to zkouseli,malej rval 2hod a rozhodne se nevycerpal,ani unavou neusnul,naopak byl uplne skoro modrej…chce proste mamu u sebe,jeji blizkost
jasne,je to otrocina,ted jsou nasemu 4 roky a doted usina tak,ze precteme pohadku a lezime vedle na posteli-jeden z nas-dokud neusne…nekdy mu zpivam,nekdy drzim za ruku…usne do 10min…v 15letech uz to predpokladam delat nebudu,tak si to ted uzivam…stridame se s manzelem,manzel uspava casteji,nema s tim problem…takze bych volila klid pro dite a tohle radeji ukoncila…
motika píše:
světýlko nepotřebujem, chodí spát okolo sedmé hodiny a to je ještě světlo. a zkoušela jsem zpívat i číst pohádku,ale přes ten řev jsem ani sama sebe neslyšelaa on se jen natahoval přas postýlku a řval.
A on je jinak zvyklý spát u tebe v posteli? Že nechce spát ani u sebe nebo to dělá od té doby, co ho necháváš usínat samotného, že už se bojí, že odejdeš?
ela123E píše:
do toho bych nesla…taky jsme to zkouseli,malej rval 2hod a rozhodne se nevycerpal,ani unavou neusnul,naopak byl uplne skoro modrej…chce proste mamu u sebe,jeji blizkostjasne,je to otrocina,ted jsou nasemu 4 roky a doted usina tak,ze precteme pohadku a lezime vedle na posteli-jeden z nas-dokud neusne…nekdy mu zpivam,nekdy drzim za ruku…usne do 10min…v 15letech uz to predpokladam delat nebudu,tak si to ted uzivam…stridame se s manzelem,manzel uspava casteji,nema s tim problem…takze bych volila klid pro dite a tohle radeji ukoncila…
Tak to jsme natom stejně, moje starší dcera bez doprovodu a pohádky taky neusne, a máte pravdu, musíme si to ted užívat, až to skončí bude nám to chybět!!!
![]()
barah píše:motika píše:A on je jinak zvyklý spát u tebe v posteli? Že nechce spát ani u sebe nebo to dělá od té doby, co ho necháváš usínat samotného, že už se bojí, že odejdeš?
světýlko nepotřebujem, chodí spát okolo sedmé hodiny a to je ještě světlo. a zkoušela jsem zpívat i číst pohádku,ale přes ten řev jsem ani sama sebe neslyšelaa on se jen natahoval přas postýlku a řval.
no donedávna jsem ho uspávala v náruči na houpacim křesle nebo u sebe v posteli, tam jsem mu povídala, mazlili jsme se a pak když usnul tak jsem ho přenesla do jeho postýlky,ale on se třeba za dvě nebo tři hodinky probudil a vyžadoval velkou postel, kde teda dospal do rána. Jenže teď začal při tom uspávání zlobit a chtěl si hrát a usnul třeba až za hodinku a to mě začalo štvát. nhledě na to, že když jsem ho dala do velký postele, musela jsem jít taky spát aby se mu něco nestalo.
Příspěvek upraven 08.05.11 v 21:25
My jsme uspavali do doby,nez sla do velke postele..vyuzili jsme situlace a vysvetlili,ze proste uz bude spat sama.Bylo to kolem druhych narozenin,takze uz neco chapala..
Chce to hlavne rozhodnost.Bud na tom budes trvat,ze se nauci spat sam a hald budes budit na prebaleni,urcite nebude kadit kazdy den
.Nebo se na to vyprdni..ale podle uvodniho prispevku si myslim,ze nejsi pevne rozhodnuta,brecis u toho,prcek z tebe citi nejistotu,to nemuze fungovat.To se trapite oba a nikdy to k nicemu nepovede.At to zkusi tatinek,kdyz mu plac tolik nevadi a kritizuje te za nevydrz
..