Střídava péče a starost o dite

27
17.6.22 11:22

Střídava péče a starost o dite

Ahoj zajímalo by mě, zda když máme po soudě, děti byly svěřené do mě péče a jsou udaný i kontakty děti s otcem, zda si otec může po roce zažádat o střídavou péči? Máte s tím nějaká zkušenosti? Kontakty s otcem byly daný, může vidět děti jednou za 14 dní o vikendu o přes týden, ale musí mi dát za včas vědět. Máme dceru 4 roky má několik zdravotních odchylek, nejtěžší je autismus. Otec s dcerou nemá extra kladný vztah, dcera když ho vidí začne brečet a nechce s ním odejít. Myva ji přes
sudé víkendy. Snažila jsem se to řešit přes sociálku a ta mi řekla, že nejsem psycholog tudíž nemůžu dceři bránit ve styku s otcem. Trápí mě to, dost s dcerou pracují máme za sebou několik doktoru… Jde mi o to, aby dcera z toho, že si ji budeme přehazovat jako kus hadru neměla další psychické potíže… Řešila jsem to telefonu s její psycholožkou a psychiatričkou, nejdřívější termín, kdy nás kvůli tomuto přijmou je až v září. Mám strach z toho, že se dceri mezi tím shorsi její stav. Nevim jakým způsobem to mám řešit, ale to čekání mě ubíjí… Poraďte zda z vás tu má někdo zkušenost jak tuto situaci řešit. Jde mi hlavně o zdraví a blaho svého dítě… Můj bývalý přítel, to dělá na truc. Do teď o ní absolutně nejevil zájem.. děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
17.6.22 11:27

@Siiima12 A ty by sis představovala jaké řešení? Zákaz styku s otcem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.22 11:29

Chci ti jenom říct, že pokud by si holčičku bral skutečně jen „na truc tobě“, a ona by mu celý víkend probrečela, můžeš si být stoprocentně jistá, že se do dalších víkendů hrnout nebude. Takže buď pláče jen před tebou, jako ostatně mraky dětí, když se v tomto věku loučí s mámou, nebo je schopný se o ní postarat a lépe se jí věnovat, než si připouštíš. A ano, může zažádat o střídavou péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.22 11:30

Nechala bych to na soudu. Vyžádala bych si zprávy od lékařů o zdravotním stavu a zda doporučují střídavou péči. Jinak pokud je soudem určený styk s dítětem, tak bych trvala zatím na něm. Našla bych si někoho, kdo by řešil ten soud, předala bych mu zprávy od lékařů(a pro jistotu bych měla kopie ještě doma, kdyby to bylo ještě potřeba).Ale pokud to ještě nepodal k soudu, tak bych to neřešila, maximálně bych doma měla ty zprávy, ale víc bych řešila až po jeho podání návrhu k soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2980
17.6.22 11:38
@Siiima12 píše: .....děkuji za odpovědi

Předně střídavá péče není o tom si dítě přehazovat jako kus hadru. Pokud píšeš, že je dítě autista, pak úprava, že si ji vezme v týdnu, jak dá vědět dopředu, je pro autistu horší, než zcela pravidelné střídání v péči po týdnu. Pokud soud rozhodl proti vůli otce o svěření dítěte do tvé péče, pak se může otec odvolat a měl by uspět, pokud tam není jiný důvod, než uvádíš.
Pokud máš pocit, že dítě nemá k otci kladný vztah, tak je to naopak signál k tomu, že by s otcem mělo být dítě více, aby si mělo šanci ho vytvořit. Ovšem mluvit u autistického dítěte o vztahu je poněkud zavádějící. U těchto dětí, aspoň co já vím, je podstatnější pravidelnost a zvyk na nějaký režim, tedy např. střídání po dvou dnech u čtyřleté autistické dívky by bylo vhodné řešení vytvářející jak zvyk na tebe, tak na otce.
Tahat dítě po psychologách a psychiatrech s cílem získat důkaz pro omezení péče otce to dítě poškodí více, než okamžitá střídavá péče po týdnu. Tak nějak bych to viděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2980
17.6.22 11:40
@Fiveone píše:
Nechala bych to na soudu. Vyžádala bych si zprávy od lékařů o zdravotním stavu a zda doporučují střídavou péči. Jinak pokud je soudem určený styk s dítětem, tak bych trvala zatím na něm. Našla bych si někoho, kdo by řešil ten soud, předala bych mu zprávy od lékařů(a pro jistotu bych měla kopie ještě doma, kdyby to bylo ještě potřeba).Ale pokud to ještě nepodal k soudu, tak bych to neřešila, maximálně bych doma měla ty zprávy, ale víc bych řešila až po jeho podání návrhu k soudu.

Psycholog ani lékař se nesmí vyjadřovat k tomu, zda má nebo nemá být střídavá péče, to není jeho kompetence, to je otázka čistě právní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.22 11:49
@KovaJana píše:
Psycholog ani lékař se nesmí vyjadřovat k tomu, zda má nebo nemá být střídavá péče, to není jeho kompetence, to je otázka čistě právní.

To ano, ale mohl by třeba upozornit na potřebu rituálů apod..Což pokud otec nebude mít problém dodržovat, tak nebude důvod k tomu, aby dítě nebylo ve střídavé péči. Tam záleží na zdravotním stavu a jestli dítěti oba můžou nabídnout to samé. A to opravdu nezhodnotí doktor, ale soud.Ale prostě v případě dítěte s DMO kde matka žije v bezbariérovém prostředí a otec v 3. patře bez výtahu a ani nikde neprojede dveřmi vozík a otec s tou situací nic dělat chtít nebude, tak to bude hrát ve prospěch matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41581
17.6.22 12:06
@Siiima12 píše:
Ahoj zajímalo by mě, zda když máme po soudě, děti byly svěřené do mě péče a jsou udaný i kontakty děti s otcem, zda si otec může po roce zažádat o střídavou péči? Máte s tím nějaká zkušenosti? Kontakty s otcem byly daný, může vidět děti jednou za 14 dní o vikendu o přes týden, ale musí mi dát za včas vědět. Máme dceru 4 roky má několik zdravotních odchylek, nejtěžší je autismus. Otec s dcerou nemá extra kladný vztah, dcera když ho vidí začne brečet a nechce s ním odejít. Myva ji přes
sudé víkendy. Snažila jsem se to řešit přes sociálku a ta mi řekla, že nejsem psycholog tudíž nemůžu dceři bránit ve styku s otcem. Trápí mě to, dost s dcerou pracují máme za sebou několik doktoru… Jde mi o to, aby dcera z toho, že si ji budeme přehazovat jako kus hadru neměla další psychické potíže… Řešila jsem to telefonu s její psycholožkou a psychiatričkou, nejdřívější termín, kdy nás kvůli tomuto přijmou je až v září. Mám strach z toho, že se dceri mezi tím shorsi její stav. Nevim jakým způsobem to mám řešit, ale to čekání mě ubíjí… Poraďte zda z vás tu má někdo zkušenost jak tuto situaci řešit. Jde mi hlavně o zdraví a blaho svého dítě… Můj bývalý přítel, to dělá na truc. Do teď o ní absolutně nejevil zájem.. děkuji za odpovědi

Na truc si nikdo nemocné dítě do střídavky fakt nevezme, co by z toho měl? vždyť to je jen a jen práce a starosti :think: ano, je možné, že by mohla být střídavka, ale můžeš navrhnout posudek psychiatra, donést lékařské zprávy a argumentovat.
To jak nyní reaguje holčička na otce, nemůže to být tím, že se tak málo vídají? a vidí se každý druhý víkend a i přes týden? nebo bývá malá často nemocná a ani tento styk neprobíhá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
17.6.22 12:08
@unuděná píše:
@Siiima12 A ty by sis představovala jaké řešení? Zákaz styku s otcem?

No samozřejmě. Si jako myslíš že má otec nějaky práva? :lol:
Zakladatelko místo vymýšlení zákazu, bys měla udělat první poslední, aby tvoje dcera měla pěkný vztah se svym otcem, a stejne tak by měl činit i otec. Pochybuju že si ji bere jen aby tě psychicky deptal. Sama víš s jakým člověkem jsis ji splodila. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
27
17.6.22 12:09

Děkuji Vám za odpovědi… Tady nejde o to, že mu dítě nechci dát, to právě naopak chci aby spolu měli kladny vztah a aby si dcera na něj zvykla. Tady jde o to, že dcera ho odmítá… Nechce ho. On to moc dobře ví a i přesto ji do toho nutí, což má na ni pak dopad. Určím vám příklad… Otec dřív neměl zázemí.. navštěvoval děti u mě doma. Dávala sem mu prostor pro sblížení. Ale jen co přijel tak dcera se na něj ani nepodívá ignoruje ho, a automaticky si donese boty a chce se mnou odejít pryč. Ty stavy se ovšem horšily… Nehledě na to, že bývalý přítel vůbec nepohltí na to, že to dítě je nemocný a potřebuje lásku a něhu. Chová se k ní tím způsobem… Že děti jsou jako psy a musí poslouchat.. s psychologem který se zabývá i soudy mám právě domluvenou schůzku až na září, že to dřív nejde. Po telefonu jsme to probírali a řekla na to, že v žádným případě není možné aby otec dítěte za takových podmínek měl dceru u sebe. On to i přesto n chápe a stojí si za tím, že to tak musí být protože má na ni právo. Psycholog do telefonu navrhl pro začátek, aby ji navštěvoval a aby se s ní konfrontoval… A ona si na to mohla zvyknout. S tím co momentálně udělal přes sociálku, že si je veme prostě na celý víkend, s tím psycholog nesouhlasí. Psychologické zprávy a podklady budu mít až v září… Do ty doby s tím nic neudělám. Mám jen strach aby to pak ze strany dcery vůči otci nebylo ještě horší, s otcem neni normální domluva. Samozřejmě, že když všechno bude klapat nemám problém pak i s tou střídavou péči. Ale po tudle dobu se mi to příčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
17.6.22 12:11
@Siiima12 píše:
Děkuji Vám za odpovědi… Tady nejde o to, že mu dítě nechci dát, to právě naopak chci aby spolu měli kladny vztah a aby si dcera na něj zvykla. Tady jde o to, že dcera ho odmítá… Nechce ho. On to moc dobře ví a i přesto ji do toho nutí, což má na ni pak dopad. Určím vám příklad… Otec dřív neměl zázemí.. navštěvoval děti u mě doma. Dávala sem mu prostor pro sblížení. Ale jen co přijel tak dcera se na něj ani nepodívá ignoruje ho, a automaticky si donese boty a chce se mnou odejít pryč. Ty stavy se ovšem horšily… Nehledě na to, že bývalý přítel vůbec nepohltí na to, že to dítě je nemocný a potřebuje lásku a něhu. Chová se k ní tím způsobem… Že děti jsou jako psy a musí poslouchat.. s psychologem který se zabývá i soudy mám právě domluvenou schůzku až na září, že to dřív nejde. Po telefonu jsme to probírali a řekla na to, že v žádným případě není možné aby otec dítěte za takových podmínek měl dceru u sebe. On to i přesto n chápe a stojí si za tím, že to tak musí být protože má na ni právo. Psycholog do telefonu navrhl pro začátek, aby ji navštěvoval a aby se s ní konfrontoval… A ona si na to mohla zvyknout. S tím co momentálně udělal přes sociálku, že si je veme prostě na celý víkend, s tím psycholog nesouhlasí. Psychologické zprávy a podklady budu mít až v září… Do ty doby s tím nic neudělám. Mám jen strach aby to pak ze strany dcery vůči otci nebylo ještě horší, s otcem neni normální domluva. Samozřejmě, že když všechno bude klapat nemám problém pak i s tou střídavou péči. Ale po tudle dobu se mi to příčí.

A jak podporujes svou dceru ve vztahu s otcem?

• Citovat
  • Upravit
41581
17.6.22 12:16
@Siiima12 píše:
Děkuji Vám za odpovědi…Tady nejde o to, že mu dítě nechci dát, to právě naopak chci aby spolu měli kladny vztah a aby si dcera na něj zvykla. Tady jde o to, že dcera ho odmítá… Nechce ho. On to moc dobře ví a i přesto ji do toho nutí, což má na ni pak dopad.Určím vám příklad… Otec dřív neměl zázemí.. navštěvoval děti u mě doma. Dávala sem mu prostor pro sblížení. Ale jen co přijel tak dcera se na něj ani nepodívá ignoruje ho, a automaticky si donese boty a chce se mnou odejít pryč. Ty stavy se ovšem horšily… Nehledě na to, že bývalý přítel vůbec nepohltí na to, že to dítě je nemocný a potřebuje lásku a něhu. Chová se k ní tím způsobem… Že děti jsou jako psy a musí poslouchat.. s psychologem který se zabývá i soudy mám právě domluvenou schůzku až na září, že to dřív nejde. Po telefonu jsme to probírali a řekla na to, že v žádným případě není možné aby otec dítěte za takových podmínek měl dceru u sebe. On to i přesto n chápe a stojí si za tím, že to tak musí být protože má na ni právo. Psycholog do telefonu navrhl pro začátek, aby ji navštěvoval a aby se s ní konfrontoval… A ona si na to mohla zvyknout. S tím co momentálně udělal přes sociálku, že si je veme prostě na celý víkend, s tím psycholog nesouhlasí. Psychologické zprávy a podklady budu mít až v září… Do ty doby s tím nic neudělám. Mám jen strach aby to pak ze strany dcery vůči otci nebylo ještě horší, s otcem neni normální domluva. Samozřejmě, že když všechno bude klapat nemám problém pak i s tou střídavou péči. Ale po tudle dobu se mi to příčí.

Ale chápeš, jak si to vzájemně odporuje, že? Pokud se nebudou stýkat, dobrý vztah z toho nevznikne ale stýkat se nemohou, protože nemají dobrý vztah…trochu začarovaný kruh, nepřijde ti? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.22 12:16
@Siiima12 píše:
Děkuji Vám za odpovědi… Tady nejde o to, že mu dítě nechci dát, to právě naopak chci aby spolu měli kladny vztah a aby si dcera na něj zvykla. Tady jde o to, že dcera ho odmítá… Nechce ho. On to moc dobře ví a i přesto ji do toho nutí, což má na ni pak dopad. Určím vám příklad… Otec dřív neměl zázemí.. navštěvoval děti u mě doma. Dávala sem mu prostor pro sblížení. Ale jen co přijel tak dcera se na něj ani nepodívá ignoruje ho, a automaticky si donese boty a chce se mnou odejít pryč. Ty stavy se ovšem horšily… Nehledě na to, že bývalý přítel vůbec nepohltí na to, že to dítě je nemocný a potřebuje lásku a něhu. Chová se k ní tím způsobem… Že děti jsou jako psy a musí poslouchat.. s psychologem který se zabývá i soudy mám právě domluvenou schůzku až na září, že to dřív nejde. Po telefonu jsme to probírali a řekla na to, že v žádným případě není možné aby otec dítěte za takových podmínek měl dceru u sebe. On to i přesto n chápe a stojí si za tím, že to tak musí být protože má na ni právo. Psycholog do telefonu navrhl pro začátek, aby ji navštěvoval a aby se s ní konfrontoval… A ona si na to mohla zvyknout. S tím co momentálně udělal přes sociálku, že si je veme prostě na celý víkend, s tím psycholog nesouhlasí. Psychologické zprávy a podklady budu mít až v září… Do ty doby s tím nic neudělám. Mám jen strach aby to pak ze strany dcery vůči otci nebylo ještě horší, s otcem neni normální domluva. Samozřejmě, že když všechno bude klapat nemám problém pak i s tou střídavou péči. Ale po tudle dobu se mi to příčí.

Ano, ale pokud nebude trvat na tom, že jí uvidí v soudem stanovené časy, tak jsme u toho, na co se ptám - jak by sis to představovala ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.22 12:23

Je logické, že ho odmítá, když je s ním jednou za 14 dní o víkendu. Nejspíš s ním potřebuje být více a pokud vám jde o hezký vztah, začala bych postupně. Ať přijde klidně třeba 3× týdně k vám a je s ní v prostředí, kde se cítí dobře třeba 2 hodiny.Pak myslím nebude mít problém přijmout jeho jako takového i v jiném prostředí, protože už tam bude mít tu jistotu, kterou vidí často. On se pro ní stane jistotou v jiném prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
17.6.22 12:28

Já už právě nevím, co pro to víc mužu udělat ze své strany. Chodili jsme na rodinné terapie. Snažila jsem se, aby ji otec navštěvoval i mimo soudní cestou, aby se víc sblížili aby pak nebyly takový problémy právě jaký jsou. Do teď o ní nejevil žádný zájem. Bere ji jako samozřejmost, že když už je na světě tak se o ní musí starat. Nemá z ní radost a dost silné pochybuji o tom, že ji má rád. Jaký otec vám řekne, když se dozví diagnózu svého dítěte, že když sem tak strašné chtěla dítě, že ho teď mám nemocný a že mi to patří.. na základě diagnózy dcery od nás i odešel protože je to prý nákladná léčba. Ze dne na den. Teď začal dělat problémy skrz ti střídavou péči, proto se mi to příčí. Sotva ji navštěvuje v kontaktech, který nám určil soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí