Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všecky-njlépe právníky ,sociální pracovníky a všecky kteří s tímto mají bohaté zkušenosti.
Jsem otec,má bývalá přítelkyně se kterou mám 2syny mi je zapírá,nechce mi je půjčit,ukázat,dát mi je k telefonu,nechce peníze,snažit se mohu jak chci,své děti miluji víc než svůj život,též jsem přemýšlel že se vrátím k ní ale nemiluji ji a tak se chci snažit je alespon mít ve střídavé péči,ale jak to mám udělat?není s ní řeč,co mám udělat proto aby začala komunikovat,jak mám poslat podání k soudu ,nebo to mám řešit se sociálkou péče o dítě?jak to mám napasat?co vše k tomu potřebuji?Kam mám jít,ona je nemá svěřené do své péče,nic takového ,tak nevím jak to mám řešit,už dál nemohu bez nich být,prosím poradte a všem moc děkuji.Jan
Tohle vyřešíš jedině přes soud…zajdi si na sociální odbor pro péči o dítě a tam by ti měli poradit, co dál…
Asi tak nějak, řešit přes právníka bude nejlepší řešní, poradí ti co a jak na co máš právo, popř. i sociální odbor, přeju ať se domluvíte
Prfozatim bych jednala klidne bez pravnika, zaslat zadost k soudu o urceni pece, trochu vylicit situaci a nastinit si styk, jaky by jsi chtel… a potom cekat na jednani, pro vetsi jistotu je dobry pravnik, my jsme ho ale meli a nicemu nepomohl…
Jsem přítelkyně otce, který toto před měsícem řešil. Navrhl střídavou péči, nesouhlasila. Spojil se sociálkou a s dětskou psycholožkou. Od úžasné soc pracovnice dostal rady, s čím se obrátit na soud a jak. nakonec to nebylo potřeba, protože na to přistoupila (to je věc jiná anechci to tu popisovat). S návrhem by šel na soud a pak by přišlo předvolání. Připrav se na to, že je to boj. Soudkyně většinou nadržují ženským - alespoň v našem případě to bylo (podotýkám, že přítel je bezúhonný, pracovitý, slušný chlap). Bylo to hnusné, ale je to odklepnuté. Držím palečky. Nebude to lehké.
Barca12345 píše:
Prfozatim bych jednala klidne bez pravnika, zaslat zadost k soudu o urceni pece, trochu vylicit situaci a nastinit si styk, jaky by jsi chtel… a potom cekat na jednani, pro vetsi jistotu je dobry pravnik, my jsme ho ale meli a nicemu nepomohl…
my se s byvalym manzelem take nedokazali dohodnout (respektive on delal naschvaly, protoze jsem ho vyhodila a prislo mu, ze jedna spravne, ale me to prislo blbe, no proste primy dukaz toho, jak se dva lide mohou „nedohodnout“ ). Takze jsme si oba najali pravnicky, dohodli styk s malym pres ne (presnou dohodu, kterou jsme asi 6× predelavali) a ted jsme velmi spokojeni, jedeme podle ni a vsechno funguje.
Takze podle me jedine vzit si pravnika, na vsechno se vyptat (vsechno, co Te napadne i pres den, tak si pis na papir, abys na nic nezapomnel, i sebemensi blbost - pro Tebe, pro soud mozna dulezite) a hlavne si cca napis, jak by sis ten styk predstavoval.
My mame 18-ti mesicniho syna a v dohode mame, ze exmanzel ma maleho jeden den o vikendu, budto cely den podle dohody nebo kdyz ma malo casu, tak pul dne a musi mi tuto skutecnost oznamit do stredy toho tydne (tedy den a casy, kdy si prijede).
Takze priklad: streda 30.11. - napise, jestli sobota (3.12.) nebo nedele (4.12.) a jestli chce cely den nebo jenom pul dne, pripadne ktere puldne (rano, odpoledne). A zepta se, jestli mame my nejake plany a pripadne zkoordinujeme spolu.
Kdyz se neozve do stredy, tak automaticky pocitam se sobotou odpoledne (podle smlouvu) a nebo napise treba v patek k veceru, ze treba v nedeli po obede jenom na prochajdu…
A jde to… Ale dokazeme se v pohode dohodnout az od chvile, co jsme podepsali tuto dohodu… ![]()
Tak Ti to snad trochu pomohlo…
Drzim palce. ![]()
Pokud s ní už te´d není řeč, jak píše zakladatel, nečekat a najít si advokáta.
No a to taky píše Ema N. - že udělali dohodu ne spolu, ale přes advokáty.
především bych asi dala předběžné opatření k soudu na úpravu styku s dětmi ,aby ti je musela dávat
Jinak je taky dobré změnit rétoriku. Píšete „nemůžu bez nich být“ - ale de facto o Vás nejde - jde o děti, ty jsou v tom nevinně. Primární je, že „děti nemohou být bez otce“ (ale bez matky taky ne) a nikoliv že „já, otec, nemohu být bez dětí“. Jde o děti.
Ahoj všem.
Předem se omlouvám za román.
Hledám radu nebo spíše názory na můj problém ohledně rozvodu chtěného z obou stran a nechtěné střídavé péče ze strany matky.
Mě je 30 a manželce 22, máme spolu 2 letá dvojčátka (holky) + žena má 5 letou dceru z předchozího vztahu..
Se ženou jsme manželé přes 3 roky, ze začátku bylo vše v pořádku, bohužel po né dlouhé době se manželka začala hodně často bavit, nevěnovala se dětem ani domácnosti, často lhala atd… což u mě způsobilo změnu chování, nervozitu, špatnou náladu po příchodu z práce atd. Od té doby jsme se častěji hádaly. Pro upřesnění musím říci, že to probíhalo stylem že jsem přišel z práce domů, byt jak po výbuchu atomovky, děti špinavý v pokojíku a večer mi oznámila že jde pryč. Před rokem a půl se k nám navíc nastěhovala její matka a to už začalo být opravdu nepříjemné, do všeho nám vrtala, byla neustále u nás takže žádné soukromí atd. Pro informaci je matka manželky už 12 lez závislá na pervitinu, většinu života žila na ulici a její chování je tak hodně ovlivněno, nevím jestli to někdo znáte, navíc se u nás doma slézaly feťáci když jsem nebyl doma a tomu já prostě přehlížet nemohl když tam byly děti. Po roce se to už nedalo vydržet, žádal jsem ženu aby s tím něco udělala, aby se věnovala trochu domácnosti a více dětem, vyhodila matku atd… ale nechtěla a tak jsem jí před 4mi měsíci řekl že půjdu pryč a odešel jsem.
Bohužel jsem za rozvraceče rodiny byl označen já, protože jsem nerespektoval chování tchýně, nutil jsem manželku věnovat se domácnosti, vadily mi feťáci v bytě atd. Musim ale říci, že jsem zastáncem toho že se o vše v rodině starají oba partneři, i manželka mě často chválila všude a cenila si toho, možná to byla chyba a ona zlanivěla. Tchýně u nás byla z důvodu pomoci manželce v době kdy já byl v práci ale bohužel to bylo jen z pohodlí manželky a nedělala nic ani jedna.
Můj současný problém je ale ten, že chci střídavou péči o děti a manželka ne, oddůvodňuje to tím že chodím do práce a děti by tak musely být s mou matkou do mého příchodu, což vím že není sice ideální ale do práce přeci chodí každý a děti mají právo jak na svého otce tak i na svou babičku. Já si ale myslím, že je vše jen o penězích, nyní dávám ženě 4000,–Kč měsíčně bez rozhodnutí soudu a pak bych nemusel. Nehledě na to, že manželce vadí 2 týdny dětí u mě při střídavce ale nevadí jí dávat mi děti vždy když bude v práci i přez noc a to je víc jak těch 14 dní. Manželka je na MD a tvrdí že by bylo lepší kdyby byly děti u ní a ne u mojí matky. Já ale moc dobře vím že manželka s dětmi čas netráví, i ta tchýně to tvrdí, pořád je někde pryč, domu často nechodí vůbec a o děti se stará tchýně se svými kamarády co tam vždy přítáhne. Žena racuje neoficiálně v baru na noční směny, přijde domu a jde spát, v tu dobu je s nimi opět tchýně. Kolikrát se ale bohužel ani nepřijde z práce podívat domu na děti a hned jede k přítelovy na chatu klidně i na několik dní bez zájmu o to co je doma, přítelovy je cca 22 let. Při každé mé návštěvě to má doma zase jak při výbuchu, vše špinavé včetně dětí a mě se tohle nelíbí. Děti si vždy beru upatlané atd, naposledy nebyly týden koupané a já se na to koukat nechci a nemůžu.
Děti si beru na každý výkend, občas tedy vynechám abych stihl dodělat svoje restíky, většinu času si hrajem, zajdem na procházku, na návštěvu atd. Bohužel mi žena nadává že se dětem věnuju moc a oni to pak vyžadují po ní, prý je mam občas zavřít samotné do pokoje ať si hrajou sami, což dělaj taky ale za mé přítomnosti a ne sami v pokoji, navíc kdo by zavíral děti když je nemá doma pořád a neužije si je, nehledě na to že jim budou za měsíc teprve 2 roky. Jinak si beru jak svoje dcerky tak dcerku manželky z předchozího vztahu.
To co chci vědět je to, zda mám jako otec dětí šanci na střídavou péči o děti, mám je moc rád, věnuji se jim celý čas a dávám jim vše co potřebují. Mé jedinné nevýhody jsou součastný problém s bydlením což do soudu vyřeším a možná i to, že jsem jako otec poměrně dost důsledný a přísnější, na výchovu mam ten názor, že děti potřebují k něčemu vést a ne se jen rozmazlovat, takže volnost i důslednost součastně.
Hlavně mi prosím nikdo nepište že pokud mam pochyby o výchově dětí matkou že mam jít na sociálku, tu to bohužel nezajímá.
Na závěr omluva za asi hodně chaotický příspěvek ale mam toho v hlavě tolik že ani nevym co z toho napsat.
Pokud budete někdo reagovat, moc vám děkuji.
Hezký den VerPe
Můj názor je, že na střídavou péči by soud přistoupit mohl… co vím, tak se hlavně hodně řeší, zda střídavá péče nebude škodit dětem, ale bude k jejich prospěchu. Já osobně bych se na to asi vykašlala, střídavou péči bych neřešila, ale dala žádost o svěření dětí do mé péče, protože jestli je to opravdu tak, jak tu píšete, tak chudáci děti. Máte na to nějaké důkazy? chtělo by to zajistit co nejvíce důkazů o tom, v čem děti žijí, protože tohle je hrozný. Pak by třeba i soud přistoupil na svěření do péče otci. Držím pěstí a budu ráda, když dáte vědět, jak to pokračuje…
Manžel taky zkoušel žádat o střídavou péči a není to vůbec lehký. Obzvlášť u takhle malých holčiček. Na střídavou péči musí mít rodiče bydliště blízko u sebe a hlavně musí být schopni spolu bez problému komunikovat. Tím dáváš také najevo, že na výchově matky neshledáváš nic špatného. Šance na úspěch je velmi malá. Být tebou tak zažádám o devčátka do vlastní péče, protože nechat je vychovávat v takovém prostředí podle mě není ideální. Bylo by třeba dokázat závislost matky, práci matky…asi by bylo lepší to vzít přes právnika.
POKUD JE TO OPRAVDU JAK PISES, okamzite BYCH ZADALA O SVERENI DO PECE…:-/