Střídavá péče - praxe

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
ingeborg
29.4.11 13:26

Knihomyš, a jaká byla ex tvého přítele? Ráda se poučím, a to myslím upřímně. :-D V mém okolí jsou samé hodné a pečující matky, jen snad jedna za nic nestojí, ale ta měla šílené dětství. Obecně si myslím, že v Česku je matka ve většině případů lepší vychovatel dítěte, než otec. Takže střídavka pro české prostředí není moc vhodná. Ale už třeba v Anglii nebo USA jsou otcové obecně řečeno daleko lepší v péči o děti, než čeští muži. Tam střídavka funguje velice dobře a není se čemu divit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.11 16:07

tak jsem zkontrolovala diskusi a ani netušila, jak se to tady rozjelo 8-o
děkuji Knihomyši a Jap.. vaše názory mi mluví z duše.
nebudu uvádět konkrétní případy, kdy se přítelova ex chová jako magor, protože si patrně myslí, že se mu mstí. Její chování děti nechápou a bohužel ho odnáší nervozitou.
Cílem diskuse určitě nebylo obhajovat fanatické otce. Magory, kteří se mstí své bývalé partnerce a terorizují ji přes dítě. Jejím cílem ale nebylo ani obhajování matek jakožto biologicky vhodnějších osob k výchově dětí.
Abych tedy uvedla na pravou míru, o co mi, jako zakladatelce, vlastě šlo.
Ve skrytu duše jsem doufala, že se tu sejdou lidé, kteří nebudou vybočovat do extrému a v klidu si popovídáme o kladech a záporech střídavky, případně se podpoříme.
Myslím, že situace, kdy matka se mstí tím, že chce otce odstřihnout od dětí, v našem případě cituji:,, mají tě rády, ale bylo by lepší, kdybys je už nikdy neviděl a nemysli si, že mě přestaneš živit" , je poněkud klasická.
V případě že si děti rozumí s novou partnerkou toto samozřejmě graduje.
Na jednu stranu se matce se nedivím. Je zklamaná a tak dále. Ale ať se tedy perou mezi sebou a děti se vídají s oběma rodiči tak jak byly zvyklé, výchova 50:50.. samozřejmě předpokládám, že se tento názor bude zdát mnohým poněkud naivní. Mně to ovšem přijde fér. Pokud partner nechce ubližovat matce, proč by ona měla týrat otce? Ale to asi záleží na vyzrálosti osobností rodičů.
bezmoc, kdy otec nevídá děti, si matky vůbec nedovedou představit. Myslím, že milujícího rodiče to působí stejně bez rodílu pohlaví. :nevim:
Ale to už opakuji řečené.
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
10905
2.5.11 09:03

Ingeborg, ona ještě kupodivu žije :) a mně se nechce některé věci rozebírat „na veřejno“. Vtipných historek mám celkem dost, a kdybych si to vykládala, tak si to asi nevěřím…
Stačí ti, když řeknu, že její ideální představa byla mít děti ve vlastní péči (se slušnými alimenty), s tím, že péče typu doprava na kroužky, doprovod k doktorovi, návštěva třídních schůzek, chystání na tábory a podobné akce etc. (prostě to, co přesahuje nechám najíst - vyspat - udržet v čistotě) by byly bezplatně na tatínkovi?
Ne, děti nemlátí (teď už by je asi nepřeprala, stejně jako já; edit: pokud vím, tak je nemlátila nikdy, abych nevyvolala mylný dojem!), a celkem věřím, že třeba v zaměstnání nebo mezi známými si dokáže vytvořit pověst obětavé pečující matky samoživitelky (v zaměstnání možná i proto vesele rok tajila SP, kterou minimálně kvůli daním byla povinná oznámit ;))
Zkraje mě celkem fascinovalo, jak se s dětmi přes týden kvůli dojíždění celkem nevidí, ale přesto neměla problém s tím, že maximum víkendů (ca 4 výjimky za půl roku) byly u nás - jednou se při té výjimce tuším i ohrazovala, že by u nás být měly.

Plus s výchovou, která by zahrnovala konflikty s pubertální slečnou si nedělá hlavu - ono je jednodušší děvčeti vyhovět a skákat, jak píská. Když pak holka dorazí k nám, tak vznikne samosebou konflikt, páč je z role velitelky sesazena, (a kdyby to někdo nahrál a vhodně zvolil začátek, tak se objeví občas i scénka typu „psychopatický otec“ jak vyšitá :lol: - proto mě video se řvoucím rodičem, plačícím dítětem (a druhým rodičem s poznámkama) fakt až tolik nebere). Ovšem jak jemnou domluvou zvládnout během řekněmě hodiny např. situaci, kdy je nutné někam na víkend odjet a dítě se rozhodne, že nikam nejede a že zůstane ve dvanácti letech bez dozoru samo doma a hystericky na tom trvá, protože na mámu to zabere, to teda ani na krizové lince neporadili.

Podotýkám, že otec má kvůli zaměstnání psychické prověrky nadstandardního rozsahu (duševní zdraví, vyrovnanost, rozhodovací schopnosti, odolnost proti stresu, vedení lidí apod.), takže psychopat není a dokonce na to má papír.

Co se posuzování českých otců týká, tak samozřejmě záleží na lidech, se kterými se znáš. Když odhlédneme od toho, že pro dítě jsou nejlepší oba rodiče, tak já znám zas většinou muže (i ženy, samozřejmě), kteří s péčí o dítě celkem nemají problém. I když bez větší znalosti situace těžko soudit, viz výše.

Řekla bych, že ti, kteří SP jen straší nebo se chtějí mstít, většinou zůstanou jen u řečí (případně dítě rychle vrací), protože realizovat SP je celkem náročná záležitost. A pokud je někdo ochotný zařizovat všechno kolem SP jen proto, aby uškodil někomu dalšímu, tak je to taková porucha, že ji soudní znalec prostě poznat musí (výrazná citová plochost, egoismus a tak).
Ovšem v takovém případě musí být ten odporující rodič kapku akční v obraně - pokud mu dítě nestojí za konzultaci s právníkem a za zjištění co nejúčinnějších protitahů, tak je to těžký.

Na generické posuzování a srovnávání je SP v ČR asi příliš krátce - oni si kupodivu i někteří „šílení otcové“ stěžují, že neexistuje žádná pořádná studie o tom, jak berou SP děti, které v ní delší dobu jsou nebo byly.

Ah, to jsem se zas rozkecala.

Příspěvek upraven 02.05.11 v 10:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jap
2.5.11 09:41

Knihomyš: Je nějaká možnost spojit se s Vámi mimo diskusi? Nemám s tím zkušenosti, zda jde třeba poprosit administrátora - Terezka, tuším - jestli by Vám mohl dát můj mail? Nebo opačně. Ráda bych pár věcí probrala v užším kruhu :lol:

• Citovat
  • Upravit
10905
2.5.11 10:19

Jap: lze se tady zaregistrovat a poslat soukromou zprávu, jinak nevím. Ovšem netuším, v čem bych mohla být užitečná, krom toho, že bychom si navzájem vylily srdéčka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.11 10:27

Ingeborg: jak a kde střídavka funguje máte z vlastní zkušenosti? Jak lze posoudit kvalitu otců přes hranice několika států ze statistiky nebo psaných zdrojů nechápu. Každý si musí uvědomit, že jde taky o náhled společnosti, který případné výsledky ovlivňuje. Pokud mají v těchto státech k sp větší náklonnost, proč by výsledky nevycházely hezky a všichni nebyli skojení?
Mě jenom fascinuje, že všechny matky chtějí, aby se otec na výchově a péči o dítě podílel stejnou měrou (rodiči jsou přeci oba, tak proč by se měl flákat) a kolikrát lépe než ona, jelikož bedlivý dozor matky pečujícího tatínka nemine a jakmile dojde na neshody rodičů a rozvod, je to hulvát, který by neměl děti vídat, protože ona je přece matka a děti jsou hlavně její.
Tenhle okamžitý obrat mi hlava nebere. :think: Zdá se mi to jako jednoznačný trest za to, že rodinu „opustil“ bez ohledu na okolnosti. :nevim: samozřejmě nelze všechny případy takto posoudit, protože jsou individuální. ale upřímně? Komu by nevyhovovalo být pečující matkou v mantinelech nakrmit, udržet čisté, sem tam pošpinit otce a uspat za předpokladu, že jsou děti denně v pět hodin odpoledne vyzvedávány z družiny. Na víkend děti odeslat k otci, ať má co chtěl a udělat si příjemný čas se „strejdou“ a to vše za mizerných 10 000 alimentů. Jedinou vadou je snad nutnost sem tam opustit pohodlí domova a navštívit pracák, aby nebyla „uchazečka o zaměstnání“ vyřazena.
Praktické :palec:

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.11 10:29
Knihomyš píše:
Jap: lze se tady zaregistrovat a poslat soukromou zprávu, jinak nevím. Ovšem netuším, v čem bych mohla být užitečná, krom toho, že bychom si navzájem vylily srdéčka :mrgreen:

na vylévání srdéček lze požádat o uzavřenou skupinu. Ráda se přidám, pokud se rozhodnete toto spáchat a nebude vám to vadit :palec:
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
20789
2.5.11 19:53
Jap píše:
Knihomyš: Je nějaká možnost spojit se s Vámi mimo diskusi? Nemám s tím zkušenosti, zda jde třeba poprosit administrátora - Terezka, tuším - jestli by Vám mohl dát můj mail? Nebo opačně. Ráda bych pár věcí probrala v užším kruhu :lol:

Na stránkách se zaregistruj. Pak můžeš s ostatními komunikovat přes SZ (soukromé zprávy) nebo založit zmíněnou skupinu. Pokud budeš mít dotazy, piš SZ na nick admin.

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ingeborg
2.5.11 22:43

Ok, tak můžeme založit skupinu s názvem: střídává péče. Anonymní, moc se mi nechce ti odpovídat veřejně. Takže požádám ADMINA a dám Vám vědět. Ju?

• Citovat
  • Upravit
anonym x
27.8.11 17:33

dobry den,nevim jestli jeste potrebujete nazor,jsem rozvedena dva roky,mame stridavou peci ale nejsem spokojena,detem to reknete, protoze v nasem pripade za nimi byla socialni pracovnice ve skole aby nebyli ovlivnovani a ptala se jich jestli s tim souhlasi,pokud nebudou shtit tak to neklapne potom je zastupovala u soudu aby tam nemuseli,jinak vam radim toto rozhodnuti poradne zvazit, ja nejsem vubec spokojena.zalezi jak se o ne otec staral pred rozvodema a jakou si najde novou pritelkyni to vam hodne pomuze v rozhodovani,kdybych toto vedela ja tak na to nikdy nepristoupim.hodne uspecu

• Citovat
  • Upravit
VwV
1.9.11 13:36

Nedalo mi to

Pročítám názory a rozepře dvou táborů a prostě mi to nedalo nenapsat.
Tak za 1. Umíte si představit, že byste měli ve střídavé péči psa nebo kočku? Co by to asi s tím zvířetem udělalo?
Věřím, že je spoustu otců,kteří takovou péči zvládnou. Ale přehazovat si s dětma pořád sem a tam? To myslíte jako dobrý rodič vážně??? A krom toho případů,kdy by SP mohla fungovat ucházejícně, bude mizivé procento.
Nejsem ještě otec. Jsem přítel ženy,která má dvě děti a jsou ve střídavé péči, aby mohly fungovat jako nástroj pomsty. To že si to odskáčou nejvíc ty děti je sociálce i soudkyni jedno. Žijeme spolu půl roku, dětem jsou 2 a 4 roky, ale stejně je to šílené vidět co 14 dní odcházet jedny děti a vracet se po 14 dnech úplně jiné, než jste odváděli. Když jsou u něj, stará se o ně babička, která je na opiátech, vracejí se z modřinama od mlácení - doložené doktorem, záněty na intimních místech, naprosto jiným chováním a když se náhodou v jejich blízkosti rychleji pohnete, krčí se a kryjí popř. když při vaření vezmete vařechu do ruky. On, který ty děti nikdy ani nechtěl,tak teď hraje jaký není otec, ale ani jim nic nekoupí a nechává si to,co koupíme my. Alimenty neplatí,protože je po něm přítelkyně ani nechtěla. Chodí na sociálku, kvůli tomu, že malé vypadl zub a obviněním, že se o ně přítelkyně nestará a dává je své matce-bývala tam s něma totiž kvůli zahradě a bazénu, přitom sám si je převezme a odvede své matce.
Před odchodem se je snažíme jemně připravit, že pujdou za tatinkem a babičkou a je hrozne vidět, jak brečí a schovávají se pod stůl,že tam nechtějí.
Přítelkyně je teď dlouhodoběji v nemocnici a když za ní děti od něj přišly,starší holčička spustila:
„Co tu děláš?“
„Jak dlouho tu budeš?“
„Taťka říkal, že tu jsi,protože se o nás nechceš starat.“
Shromažďujem podklady…ano,chodime s každou prkotinou k doktorovi, máme objednaného dětského psychologa, tak jak to tu komusi vadilo,že to matky hraji…co jiného můžem dělat,když nic jiného soud nebere v potaz?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.11 18:27

…mám vlastní zkušenost…střídavku jsme měli tak, že děti zůstaly v původním domově a my-rodiče jsme se po týdnu stěhovali…ovšem péče ze strany tatínka nebyla dobrá, jeho představy o fungování hodně zkreslené…trvalo to cca 1,5 roku, kdy dcera (10let) sama řekla, že s tátou být nechce..synovi v té době bylo 16…takže teď jsou se mnou, s tatínkem se vídají 2×víkend za měsíc a i to častokrát odmítají…bohužel je problém v komunikaci otec versus děti (nikdy se dětem nevěnoval, takže tápe a ani vztahy se pořádně nikdy nevytvořil)…pokud ale děti s Vámi, jako tatínkovou partnerkou nemají problém, nebránila bych se tomu…u nás je to tak, že i partnerka ex zapracovala na tom, aby děti odradila a teď je šťastná, protože si prý konečně mohou plnit své touhy, sny a přání…jak mi napsala v mailu…snažila jsem se s ex o tom mnohokrát pobavit, ale bez odezvy…aspoň funguje jako tatínek-sponzor, je to smutné, ale kolikrát někde nefunguje ani toto

• Citovat
  • Upravit
sudikmara
4.11.11 12:15

Střídavá péče

Dobrý den,malemu je 19 mesicu,při druhém měsící ex žena požadala o rozvod.Potrebuju radu jaké mate nekdo zkusenosti se stridavou péčí,vzhledem k veku maleho moc šancí nemam,ale financni situace exmanželky s vysokymi alimenty je zlá.Sama dobrovolně nesvolí ani o hodinu dyl.Do ted po druhem soudu mam maleho o vikendu a s doporucenim pockat si na vek 24 mesicu.Rozvod jsem neinicioval z me strany.Soudní stani o maleho do opatrovnictví dostala ex.Ktery jsme ke veku maleho driv prohrali.Nyní z vekem moje sance rostou velice dobre.Teoreticky jako chlap jsem po rozvodu dostal jsem osobni veci.Nyni jsem znova postaven na vlatnich nohach a uvažuji o tomto kroku.

• Citovat
  • Upravit
5911
4.11.11 13:09

Sudikmara: je to prcek.. jaké máte reálné šance opravdu nevím :nevim: Nám bylo řečeno, že pokud matka nepije, nefetuje nebo nebyla ve výkonu trestu, máme šanci od deseti let věku dítěte. Je psychology potvrzeno, že od této doby, má dítě větší potřebu výchovného prostředí otce než matky.
Jak vybudovat vztah přes to, že je v péči matky nevím. A bez toho střídavá péče samozřejmě nepůjde. Přeji hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jap
1
4.11.11 13:29

Nevím, kdo říkal, že SV je vhodná až od 10 let. Znám dost případů SV již od cca 2 roků. Doporučuji podívat se na www stránky touto problematikou se zabývající, např. iustin, střídavka, příp. i táto jak na to. Zkuste se obrátit přímo na odborníka v tomto „oboru“. Zdravé názory má psycholog Mertin - dle mého, samozřejmě. Přeji hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová