Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak vlásky jsem staršímu stříhala asi v 11 měsících,jelikož měl ofinu skoro až k puse ![]()
U mladšího stříhání nehrozí ještě jak dlouho,jelikož stále čekám,až mu tam konečně něco vyraší
![]()
Na hřbitově jsem s nimi nebyla.
Tak vlasy jsme poprve strihali kdyz mel prcek 9 mesicu a na hrbitove jsem s nim taky byla kdyz byl jeste mimino v kocarku.Jednou mesicne jezdime k mym rodicum a vzdycky se vetsinou jdem podivat na hrbitov.
Na povery nejak extra neverim.
Aliik píše:
Vlasky se nemaji malym detem strihat kvuli nezarostle fontanele, aby nahodou pri skubnuti nebyl prusvih, to neni povera
Jinak se hrbitovem jsem to neslysela, Zuzka byla jako rocnatko i na pohrbu
no to snad ne. promin, ale nedovedu si představit, co by musel člověk udělat, aby nůžky poškodily hlavu skrz fontanelu. nehledě na to, že některé děti ji nemají zarostlou ještě třeba v roce a půl, ve dvou letech.
Sajo mne to takhle vysvetlovali, ze dokud maji prtata velikou fontanelu, tak by se nemely strihat
I kdyz v praxi nevim, mam sice hyperaktivku (takze to cukani si umim zive prestavit), ale v roce byla nastesti temer plesata
![]()
No… my jsme třeba naši malou objeli strojkem… tam poranění nehrozí. ![]()
Ja na povery moc neverim…
Vybavicku jsem uz z casti mela jeste drive, nez jsem otehotnela.
Kocarek jsme pred porodem taky meli doma.
V tehotenstvi jsem se tak lekla, ze mi kazdy rikal, ze ditko bude chlupate - nic.
Na hrbitove jsme byli uz mockrat - i kdyz tuto poveru slysim poprve.
Jen ty vlasky nestriham, ale ne kvuli povery, ale protoze Kachnicka je skoro plesata. ![]()
tak já slyššela, že vlásky se nemají stříhat proto, že když se zkrátí vlásky před rokem, tak se zkrátí život
o té fontanele to slyším prvně
Ahojky,prvního syna sme stříhali když mu byl rok a týden-nějak sme se pověry báli
a na hřbitov nemáme kam chodit tak tam sme nebyli-jinak s tím hřbitovem je to tak,že by se prý mohli na miminko přilepit nějaké duše,které tam bloudí ![]()
když se dítě stříhá do roka,říká se NE že mu zkracuješ rozum ,ale život
…
Tak já se o vlasech dozvěděla až v synově roce a půl, ale neměl skoro žádné vlasy a první stříhání proběhlo něky ve 14 měsících. A na hřbitov (o tom jsem nevěděla doteď) jsem s ním u rodičů v městečku běžně jezdila coby kojencem v kočáru na prochajdy, je tam klid ![]()
No a nevěřím žádným pověrám, takže kdyby byl vlasáč, klidně ho šmiknu v půlroce. ![]()
Taky o těchto pověrách slyším poprvé
My teda se synem byli poprvé na hřbitově někdy v létě a to mu bylo skoro 1,5 roku. Vlasů má dost, tak mu občas ostříhám aspon ofinu, jinak mu to leze do očí. Ted přesně nevím, kdy jsme poprvé stříhali, ale asi v tom roce ![]()
Kluky jsem stříhala po desátém měsíci. Na hřitovy děti neberu (staršího ano) ale jen z toho důvodu, že jsem hned zpět a než bych je vyndala z auta …
Kočár jsem u prvního měla u našich z důvodu místa, kočár pro dvojčata jsem měla doma od asi 25tt (a tchýně se z toho mohla zbláznit
). Na pověry vážně nevěřím ![]()