Stromečková diskuze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4622
4.12.23 08:11

Letos poprve budeme mit umely, uz jsem ho objednala. Doufam, ze bude pekny. Minuly rok jsem s dcerou mela zachvaty kasle a ucpany nos. Zjistili jsme, ze je to ze stromku( byvaji napusteni necim proti zveri a plisni a doma v teple to pusti). Muz je velky odpurce umelych, ale kdyz nas videl. Tak uznal, ze tohle nejsou vanoce. Strom ladime do zlate, kolekce nekupuji, loni nam dala kolekci tchyne a nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
4.12.23 08:16

Padlo hned v prvním komentáři, že živý stromek je ekologický.
Já právě s tímhle mám skrz Vánoce tak trochu problém.. Když si vezmu, že se pěstuje tooolik stromů jen kvůli pár dnům a pak se to válí před popelnicemi skoro do jara. Každý rok miliony nových a nových stromků. To je za mě víc eko si pořídit jeden umělý na 10 let. Ale na druhou stranu chápu, že lidé chtějí živý. My doma vždy měli jen umělý, ale krásný, žádný kýč. Vždy jsem si ale říkala, že až budu mít svoji domácnost, děti, tak budu mít živý, ale teď si vlastně nejsem tak jistá.
Minulý rok jsem pořizovala mini jedličku v květináči, která se po Vánocích zasadila do městského lesa, to mi přijde nejvíc eko.
Tento rok si asi ozdobím monsteru, stejně nebudeme celé svátky doma.
Jak to vidíte vy? Mám v tom stále takový guláš. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
4.12.23 08:43
@bedrisek píše:
Tady u nás ve městě je necháváme ležet u popelnic a město je vozí do zoo

To si nemyslím, každý rok opakovaně píšou, že vánoční stromky nejsou pro ZOO vhodné, protože tam můžou být zapomenuté nebezpečné věci, zejména háčky.

Jinak já ve vlastní domácnosti jen umělý. Dokud jsem byla sama, tak jsem na Vánoce byla u rodičů, a i s dítkem jsme doma jen 24.12., chceme si vlastní stromek užít. Zdobíme někdy během adventu, občas už na začátku a odstrojujeme někdy začátkem února :lol:
Ozdoby miluji, ale máme jich už tolik, že se snažím krotit, ale stejně jsem si letos zase koupila další :mrgreen: Stromeček nijak barevně neladím, mám ráda barevné a miluji barevná světýlka, tam už jsem letos tedy odolala, ale jsou čím dál krásnější.

Kolekce jsem měla naposled jako dítě, tuhle čokoládu u nás nikdo nejí a ani se mi to na stromečku nikdy nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21310
4.12.23 09:28
@Barbucha3 píše:
Já právě s tímhle mám skrz Vánoce tak trochu problém.. Když si vezmu, že se pěstuje tooolik stromů jen kvůli pár dnům a pak se to válí před popelnicemi skoro do jara. Každý rok miliony nových a nových stromků. To je za mě víc eko si pořídit jeden umělý na 10 let. Ale na druhou stranu chápu, že lidé chtějí živý. My doma vždy měli jen umělý, ale krásný, žádný kýč. Vždy jsem si ale říkala, že až budu mít svoji domácnost, děti, tak budu mít živý, ale teď si vlastně nejsem tak jistá.
Minulý rok jsem pořizovala mini jedličku v květináči, která se po Vánocích zasadila do městského lesa, to mi přijde nejvíc eko.
Jak to vidíte vy? Mám v tom stále takový guláš. :kytka:

No to prave neni. Ten umely stromek se rozklada desetitisice let. Recykluji se uz vetsinou jenom plastove lahve, nic jineho Cina nevykupuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
4.12.23 09:52
@Kasandra159 píše:
To si nemyslím, každý rok opakovaně píšou, že vánoční stromky nejsou pro ZOO vhodné, protože tam můžou být zapomenuté nebezpečné věci, zejména háčky.

Tady i v místním plátku píšou, že musí být bez háčků. Ale jestli je tam skutečně dovezou, to nevím

• Citovat
  • Upravit
2519
4.12.23 09:57
@bedrisek píše:
Tady i v místním plátku píšou, že musí být bez háčků. Ale jestli je tam skutečně dovezou, to nevím

Tak jsem schválně zadala do vyhledávače a jediné, co na mě vyjelo u různých ZOO, bylo, že přijímají neprodané stromečky od prodejců, jinak ne, právě z důvodu bezpečnosti. Ten háček prostě snadno přehlédneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
4.12.23 10:01
@Barbucha3 píše:
Jak to vidíte vy? Mám v tom stále takový guláš. :kytka:

Taky raději umělý, klidně na celý život, než každý rok živý kvůli pár dnům. A úplně ideální je živý v květináči a pak si ho zasadit na své zahradě. Ale pokud někdo nemá zahradu, tak tu možnost nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
4.12.23 10:26

Stromeček máme živý, řezaný, nejraději někde osobně uříznutý na plantáži, v soukromém lese nebo tak, zkrátka legálně :D Poslední roky jsme měli stromy obrovské, přes dva metry, smrčky. Letos to bude nejspíš taky smrček, ale už musí být menší, 3.5 m stropy jsou už minulostí :)
Ozdoby dáváme všemožné, od starých po našich babičkách, až po nové třpytivé trochu i kýčovité a slaměné a k tomu obyč světýlka. Jeden by řekl, že ten stromek musí vypdat strašně v takové kombinaci, ale jak je to všechno v těch klasických vánočních barvách, tak to spolu nějak funguje :D
Kolekce kupujeme, ale máme je vždy vedle stromku, nevěšíme. Nemám to ráda, jak sa pořád ten stromek „ozobává“ potom :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10849
4.12.23 10:36

Jediný živá, nejméně 180 cm vysoká jedle, či smrk. Kdysi jsem frčela na minimalismu a ladila max 2 barvy. Samozřejmě plastové baňky. Teď jsem dospěla do stádia, kdy se mi líbí skleněné baňky a figurky a barevný, hustě nazdobený strom ;). Figurky mají teprve své kouzlo, byť jsou drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8065
4.12.23 10:50

Nečetl jsem celou diskusi, tak nevím jestli už to někdo nepsal, ale vysoká cena živých stromků je proto, že je lidi nakupují u překupníků u obchoďáků. Pokud se domluvíte s hajným, tak si pěkný stromek odvezete za stovku až dvě. Jasně, takdy na vsi zavolám kamarádovi hajnému a je to snažší, zatímco ve městech tolik hajných není :) Ale i tak spousta lidí z venkova jede nakoupit stromek k obchoďáku, když to mají blíž k hajnému :) Jinak stromek samozřejmě živý. Pokud ho nekoupíte na vánoce, tak se stejně časem v lese uřízne jako prořezávka a skončí ve štěpkovači, takže kupovat umělý kvůli ekologii je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.12.23 10:56

My máme vedle v obci prodejce, který každý rok nařeže část svého lesa a na dvorku to prodává. Jo je to levnější i o polovinu. Ale zatím jsem tam neviděla hezký strom. Někomu záleží na nižší ceně. Někdo chce hezký strom. Když jsou teda ty Vánoce.
Až tam bude mít hezčí výběr, tak dáme peníze jemu. Smrk nechceme. Ale své kupce si vždy najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10849
4.12.23 11:01
@rmot píše:
Nečetl jsem celou diskusi, tak nevím jestli už to někdo nepsal, ale vysoká cena živých stromků je proto, že je lidi nakupují u překupníků u obchoďáků. Pokud se domluvíte s hajným, tak si pěkný stromek odvezete za stovku až dvě. Jasně, takdy na vsi zavolám kamarádovi hajnému a je to snažší, zatímco ve městech tolik hajných není :) Ale i tak spousta lidí z venkova jede nakoupit stromek k obchoďáku, když to mají blíž k hajnému :) Jinak stromek samozřejmě živý. Pokud ho nekoupíte na vánoce, tak se stejně časem v lese uřízne jako prořezávka a skončí ve štěpkovači, takže kupovat umělý kvůli ekologii je blbost.

Bydlím na vesnici a kvůli kůrovci a hurikánu, se z velkých hustých lesů staly mýtiny! Nejsou stromky! Lesy se kompletně čistí a sázejí se stromky, spíše smíšené. Takže v lese je fakt úplně hov.no ;). No a zdejší plantáž stromů loni vykáceli a teprve zasadili, takže nádherný, hustý, 2 m smrk za flašku rumu je taky pasé… Pak nezbývá nic, než jet k Hornbachu a koupit si tam stromek za 800,– Kč. A nebo taky objet místní,,lesy" a po x hodinách si tam najít nějaký ucházející strom a ten si odřezat a donést domů. Ucházející = stromek, který má alespoň zepředu tři řady větví 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8065
4.12.23 11:09

@Kelsey @Bytsamsebou Tak to koukám, že u nás máme asi štěstí. Lesy plné pěkných stromků a když hajnému zavolám, tak mi klidně nachystá nějaký extra podle přání. Tedy nevím, jestli to dělá i pro cizí lidi, ale když k němu přijedu, tak tam má hafo stromků na výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.12.23 11:11
@rmot píše:
@Kelsey @Bytsamsebou Tak to koukám, že u nás máme asi štěstí. Lesy plné pěkných stromků a když hajnému zavolám, tak mi klidně nachystá nějaký extra podle přání. Tedy nevím, jestli to dělá i pro cizí lidi, ale když k němu přijedu, tak tam má hafo stromků na výběr.

U nás je větší pravděpodobnost, když zavoláme, že dodá naporcovaného divočáka. Stromky nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40414
4.12.23 12:47
@scentini píše:
Letos poprve budeme mit umely, uz jsem ho objednala. Doufam, ze bude pekny. Minuly rok jsem s dcerou mela zachvaty kasle a ucpany nos. Zjistili jsme, ze je to ze stromku( byvaji napusteni necim proti zveri a plisni a doma v teple to pusti). Muz je velky odpurce umelych, ale kdyz nas videl. Tak uznal, ze tohle nejsou vanoce. Strom ladime do zlate, kolekce nekupuji, loni nam dala kolekci tchyne a nic moc.

Tak to je mazec, je fakt, že asi člověk neví, čím vším stromky stříkají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí