Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@rmot píše:
Nečetl jsem celou diskusi, tak nevím jestli už to někdo nepsal, ale vysoká cena živých stromků je proto, že je lidi nakupují u překupníků u obchoďáků. Pokud se domluvíte s hajným, tak si pěkný stromek odvezete za stovku až dvě. Jasně, takdy na vsi zavolám kamarádovi hajnému a je to snažší, zatímco ve městech tolik hajných neníAle i tak spousta lidí z venkova jede nakoupit stromek k obchoďáku, když to mají blíž k hajnému
Jinak stromek samozřejmě živý. Pokud ho nekoupíte na vánoce, tak se stejně časem v lese uřízne jako prořezávka a skončí ve štěpkovači, takže kupovat umělý kvůli ekologii je blbost.
Tak ne každý má známé hajné anebo čas objíždět hajné před Vánocema a koupí si to raději v obchodáku.
U nás mimo toho, že každý obchodák je obložený stromkama, tak máme i zahradnictví a „Ráj stromků“.
Tam toho mají nejvíc, ale nic levného to není, samozřejmě.
Ale beru to tak, že musí vydělat na pronájem prostoru, sobě na vejplatu a další provozní věci, osobně bych netoužila po tom, tam celý den stát a mrznout. ![]()
@rmot píše:
@Kelsey @Bytsamsebou Tak to koukám, že u nás máme asi štěstí. Lesy plné pěkných stromků a když hajnému zavolám, tak mi klidně nachystá nějaký extra podle přání. Tedy nevím, jestli to dělá i pro cizí lidi, ale když k němu přijedu, tak tam má hafo stromků na výběr.
No, máte štěstí, u nás je to už 5 let, co všechno postupně zmizelo. A to bydlím na horách, kde byly všude jen lesy a louky. Hajný je můj soused, ale prostě nemá ani pro sebe.
@Kasandra159 píše:
Tak jsem schválně zadala do vyhledávače a jediné, co na mě vyjelo u různých ZOO, bylo, že přijímají neprodané stromečky od prodejců, jinak ne, právě z důvodu bezpečnosti. Ten háček prostě snadno přehlédneš.
Právě, kvůli těm háčkům mi to přijde nebezpečné, u nás kolem popelnic to bývá i plné různých stříbrných třásní, pochybuju, že to někdo vymotává…
@Barbucha3 píše:
Padlo hned v prvním komentáři, že živý stromek je ekologický.
Já právě s tímhle mám skrz Vánoce tak trochu problém.. Když si vezmu, že se pěstuje tooolik stromů jen kvůli pár dnům a pak se to válí před popelnicemi skoro do jara. Každý rok miliony nových a nových stromků. To je za mě víc eko si pořídit jeden umělý na 10 let. Ale na druhou stranu chápu, že lidé chtějí živý. My doma vždy měli jen umělý, ale krásný, žádný kýč. Vždy jsem si ale říkala, že až budu mít svoji domácnost, děti, tak budu mít živý, ale teď si vlastně nejsem tak jistá.
Minulý rok jsem pořizovala mini jedličku v květináči, která se po Vánocích zasadila do městského lesa, to mi přijde nejvíc eko.
Tento rok si asi ozdobím monsteru, stejně nebudeme celé svátky doma.
Jak to vidíte vy? Mám v tom stále takový guláš.
Nekdo chytry spocital, ze vyrobit a zlikvidovat umely je proste vetsi zatez pro prirodu, nez kazdy rok kupovat novy zivy. A to nebral do uvahy mikroplasty apod.
@free333 stromek máme živý, parkrat jsme měli v květináči, ale přišel mi moc malý.☺️
Co se tyče ozdob, máme par laděných do dvou barev, ty jsme kupovali s manželem a pak plno dalších různých, které děti dostaly od tchyně, nebo jsem já koupila na jiné účely než stromek. Dokud jsme zdobxli stromek jen já s manželem, bylo to do barev, nyní to zdobí děti a to už je mišmaš, ale mi to nevadí.
Kolekci na stromků jsem byla zvykla mívám z dětství, dnes mívám arabesky. Ty já nejim, tak mě to ani nenutí oďobavat stromek a dam si raději trochu cukroví. ![]()
Naše děcka si dávají léta na stromek místo kolekce tyhle bonbóny. Jen letos se to zapomnělo koupit. Ale na netu jsou, jsem se dívala.
@Fiveone píše:
Taky raději umělý, klidně na celý život, než každý rok živý kvůli pár dnům. A úplně ideální je živý v květináči a pak si ho zasadit na své zahradě. Ale pokud někdo nemá zahradu, tak tu možnost nemá.
No ale to ti vetsina lidi neudela. Po par letech kupuji nove.
Děkuji za pohled umělý x živý.
Někde jsem teda ještě četla, že u toho živého je zase nutné koukat odkud pochází. Převezený stromek přes půl světa zase zanechá velkou eko stopu, než domácí strom.
Nejekologictejsi je samozrejme mistni zivy stromek z nejake prorezavky, klidne i z maloplantaze.
@Bytsamsebou píše:
Bydlím na vesnici a kvůli kůrovci a hurikánu, se z velkých hustých lesů staly mýtiny! Nejsou stromky! Lesy se kompletně čistí a sázejí se stromky, spíše smíšené. Takže v lese je fakt úplně hov.no. No a zdejší plantáž stromů loni vykáceli a teprve zasadili, takže nádherný, hustý, 2 m smrk za flašku rumu je taky pasé… Pak nezbývá nic, než jet k Hornbachu a koupit si tam stromek za 800,– Kč. A nebo taky objet místní,,lesy" a po x hodinách si tam najít nějaký ucházející strom a ten si odřezat a donést domů. Ucházející = stromek, který má alespoň zepředu tři řady větví
.
Pokud si vytahnes v lese par semenacu a zasadis doma, tak mas mas za par let krasne stromky, a muzes to na tom miste furt tocit. Ono to zas tak dlouho netrva, nez to vyroste
@Lucie_Sx píše:
Pokud si vytahnes v lese par semenacu a zasadis doma, tak mas mas za par let krasne stromky, a muzes to na tom miste furt tocit. Ono to zas tak dlouho netrva, nez to vyroste
Nemám ráda stromy v květináči
.
@Bytsamsebou píše:
Nemám ráda stromy v květináči.
Neee, rezat samozrejme.
@Lucie_Sx píše:Žádné stromy na zahradě
Neee, rezat samozrejme.
@Lucie_Sx píše:
Ale fuj.Cim vetsi houstina, tim lip!
Máme na zahradě všechno, kromě kytek, zeleniny a stromů.