Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Psylocke píše:
Asi trochu zvláštní dotaz, ale možná mi někdo odpoví. Chci se zeptat, jestli mohu nosit africké látky aniž bych někoho pobuřovala nebo něco vyjadřovala. Chápete, určitý vzhled kroje např. vyjadřuje to, že jsem z určité oblasti nebo pokrývka hlavy, že jsem zadaná. A vůbec nevím, jak to mají v Africe. Jako třeba, jestli je ta konkrétní látka třeba svatební nebo jí nosí svobodné. Co myslíte?
Tak nejsme v Africe, tak je to asi jedno, co si vezmeš na sebe. Co tě k tomu vede?
Proč bys měla někoho poburovat? Jen velmi těžko v reálném životě potkas znalce afrických etnických zvyku, který by vůbec tušil, co jaká látka znamená
Chod si, v cem chces
A pokud se nad tim zamyslis az takhle do detailu, tak si muzes sehnat nejakou literaturu a pocist si o tom.
Nos co chceš, kdyby člověk měl nosit jen to, co nebude pobuřovat nikoho na světě, tak asi chodí nahý ![]()
@Kriss Tina píše:
Nos co chceš, kdyby člověk měl nosit jen to, co nebude pobuřovat nikoho na světě, tak asi chodí nahý
Tak v cizi zemi se clovek taky prizpusobi jejim mravum a zvyklostem.
Tady bych se nebala, sance, ze pobouri nejakeho Africana, aby ji zapichnul je mala. Tedy v ČR
V České republice je to lidem jedno, takže teoreticky si opravdu můžeš nosit, co chceš. Jinak ale takové nepsané pravidlo u tradičního oblečení a doplňků je, že pokud nevím, odkud to přesně je a jakou to má funkci, tak to nenosím. Vím ze zkušenosti, že hlavně v zahraničí z toho pak může být nepříjemný trapas až konflikt, protože v dnešní přecitlivělé době to lidi nevezmou jako poctu jejich kultuře, ale jako její přivlastnění.
Ale jak píšu, u nás se na to nehraje, takže záleží na tobě, jak moc to chceš řešit. Já bych si na sebe třeba nevzala ani ten moravský kroj, protože bych si určitě něco navlíkla blbě a byla bych za ignoranta.
@arinecka píše:
Tak nejsme v Africe, tak je to asi jedno, co si vezmeš na sebe. Co tě k tomu vede?
Já vím, že si v podstatě můžu nosit, co chci, ale mě by zajímal ten význam. Asi bych to přirovnala tak, když bych si na sebe např. vzala kroj z Čejkovic, bude těm lidem odtamtud vadit, že mám jejich kroj, i když odtamtud nepochazim?
Chci je nosit, protože se mi hrozně líbí. Nic víc, obdivuji ty látky.
@Psylocke píše:
Asi trochu zvláštní dotaz, ale možná mi někdo odpoví. Chci se zeptat, jestli mohu nosit africké látky aniž bych někoho pobuřovala nebo něco vyjadřovala. Chápete, určitý vzhled kroje např. vyjadřuje to, že jsem z určité oblasti nebo pokrývka hlavy, že jsem zadaná. A vůbec nevím, jak to mají v Africe. Jako třeba, jestli je ta konkrétní látka třeba svatební nebo jí nosí svobodné. Co myslíte?
Jestli jsi v Africe, tak asi na tom záleží. Tady ani ne, nicméně pokud si budeš zakrývat jen ohanbí, tak ti bude dneska docela zima.
@Psylocke píše:
Já vím, že si v podstatě můžu nosit, co chci, ale mě by zajímal ten význam. Asi bych to přirovnala tak, když bych si na sebe např. vzala kroj z Čejkovic, bude těm lidem odtamtud vadit, že mám jejich kroj, i když odtamtud nepochazim?
Pohybuješ se jen mezi experty na africké kmeny?
@Psylocke píše:
Hele, ja ziju v Rakousku a tady nosi kroje a kazdy keoj neco znamena, vyjadruji timy ze je nekdo svobodny apod..nosi go fakt hodne, hlavne svatky apod..i mladi, deti..ja sama to nenosim, protoze mam pocit, ze to nepatri k me kulture, ale hodne cizincu jo a ten vyznam neznaji, ale vetsi a Rakusaku to neresi..jen se obcas zeptají, zda to tak je. Treba masle na zenskem dirndlu, kdyz je na leve strane znamena ze jsi svobodna, masle vlevo vdana, uprostred panna, vzadu vdova. Co tak vidim, vetsina cizinek ma masli uprostred, to by si clovek rekl, ze za hranicemi je panna kazda druha ![]()
Tady u nás to asi nikdo moc řešit nebude. Směrem na západ a hlavně USA, jsou na tohle háklivější. Tam ty výpady, jak si vůbec dovolí běloši nosit něco, co pochází z africké nebo z kultury původních obyvatel, celkem jsou.
Tohle stejně nijak neovlivníš. Myslím, že v čr jsme na tohle ještě docela tolerantní, ale vždycky se najdou jedinci které to bude pohoršovat.