Student a daně z brigády

65367
2.6.14 18:33

Student a daně z brigády

Ahoj, nevíte někdo, jak se daní brigáda, pokud má brigádník status studenta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
2.6.14 18:36

@vokishka Status studenta nehraje roli, jen máš odečitatelnou částku. Čili stejně jako u „dospělého“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65367
2.6.14 18:38

@Slečna Ferka Fakt? Když teď byla ve volební komisi, tak musela podepsat papír, že je student, bylo to prý právě kvůli daním, aby je neplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
2.6.14 18:40

Nijak, pokud si vyděláš méně než 10 000 Kč/měsíc (a pokud máš DPP)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
2.6.14 18:43

@vokishka Daň je 15%, někdy se sráží i zdravotní či sociální pojištění. Záleží na typu odměny, výšce odměny a na tom, zda je podepsané prohlášení. Obvykle se prohlášení podepíše, a pak se od daně odečte sleva na dani za poplatníka, případně i za studenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65367
2.6.14 18:43

@White_Queen Co to je DPP? Bude pracovat v Kaufu, o prázdninách více, přes školní rok nějaké víkendy. Je to asi 60 Kč za hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
2.6.14 18:44

DPP je a smlouva, Dohoda o provedení práce. Lze na ní pracovat max 300 hodin ročně, pak se musí přejít na DPČ, kde se strhává zdravotní a sociální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
2.6.14 18:51

Tak já jsem měla brigádu vždy na letní prázdniny a musela jsem donést potvrzení o studiu a měla jsem pak i nižší daň :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
2.6.14 18:55
@vokishka píše:
@White_Queen Co to je DPP? Bude pracovat v Kaufu, o prázdninách více, přes školní rok nějaké víkendy. Je to asi 60 Kč za hodinu.

Tak ať pracuje na dohodu o provedení práce, podepíše prohlášení k dani a dbá na to, aby hrubá nebyla víc než 10000 Kč/měsíčně. Pak dostane vyplacenou čistou mzdu rovnou té hrubé mzdě. A nesmí překročit roční limit 300 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
2.6.14 18:56
@barca93 píše:
Tak já jsem měla brigádu vždy na letní prázdniny a musela jsem donést potvrzení o studiu a měla jsem pak i nižší daň :nevim:

Tak ono je to tím, že „normální“ člověk má slevu na poplatníka cca 2070,– a student ještě navíc k tomu dalších cca 920,– ale u malých příjmů to roli nehraje, protože vše do cca 10 000,– pokryje ta základní sleva na poplatníka, takže trvání na potvrzení o studiu je mnohdy zbytečnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65367
2.6.14 20:20

Všem díky. Oni mají nějaké smlouvy pro všechny brigádníky stejné. Ještě ji nemá doma. Jen chtěla zjistit, jak moc zaplatí na daních. Nevěděla jsem, že je to tak složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65367
26.9.14 17:42

Obnovuji diskuzi, pokud měla dcera brigádu a tam měla podepsaný ten růžový papír, v září tam končí a v říjnu jde do vol. komise. Může znovu podepsat tu slevu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
26.9.14 19:12

@vokishka Může, ale na tom prvním by měla mít vyplněno, že to není na celý rok, ale pouze do září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65367
26.9.14 20:11

@j.a.n.i1 Díky, prý tam jen rok, přitom ale jedna z dcer už na jaře u voleb jeden papír podepisovala, bylo to ještě před tou brigádou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
27.9.14 07:47

Prohlášení se podepisuje pro zaměstnavatele a pracovní poměr. Pokud pracovní poměr skončí, skonší tím i platnost prohlášení a tím i podpisu. Pokud tedy v září skončí u zaměstnavatele, pak může klidně podepsat v říjnu u druhého. Problém by byl pouze v případě, že by se praconí poměry kryly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák