Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, nevíte někdo, jak se daní brigáda, pokud má brigádník status studenta?
@vokishka Status studenta nehraje roli, jen máš odečitatelnou částku. Čili stejně jako u „dospělého“ ![]()
@Slečna Ferka Fakt? Když teď byla ve volební komisi, tak musela podepsat papír, že je student, bylo to prý právě kvůli daním, aby je neplatili.
Nijak, pokud si vyděláš méně než 10 000 Kč/měsíc (a pokud máš DPP)
@vokishka Daň je 15%, někdy se sráží i zdravotní či sociální pojištění. Záleží na typu odměny, výšce odměny a na tom, zda je podepsané prohlášení. Obvykle se prohlášení podepíše, a pak se od daně odečte sleva na dani za poplatníka, případně i za studenta.
@White_Queen Co to je DPP? Bude pracovat v Kaufu, o prázdninách více, přes školní rok nějaké víkendy. Je to asi 60 Kč za hodinu.
DPP je a smlouva, Dohoda o provedení práce. Lze na ní pracovat max 300 hodin ročně, pak se musí přejít na DPČ, kde se strhává zdravotní a sociální
Tak já jsem měla brigádu vždy na letní prázdniny a musela jsem donést potvrzení o studiu a měla jsem pak i nižší daň ![]()
@vokishka píše:
@White_Queen Co to je DPP? Bude pracovat v Kaufu, o prázdninách více, přes školní rok nějaké víkendy. Je to asi 60 Kč za hodinu.
Tak ať pracuje na dohodu o provedení práce, podepíše prohlášení k dani a dbá na to, aby hrubá nebyla víc než 10000 Kč/měsíčně. Pak dostane vyplacenou čistou mzdu rovnou té hrubé mzdě. A nesmí překročit roční limit 300 hodin.
@barca93 píše:
Tak já jsem měla brigádu vždy na letní prázdniny a musela jsem donést potvrzení o studiu a měla jsem pak i nižší daň
Tak ono je to tím, že „normální“ člověk má slevu na poplatníka cca 2070,– a student ještě navíc k tomu dalších cca 920,– ale u malých příjmů to roli nehraje, protože vše do cca 10 000,– pokryje ta základní sleva na poplatníka, takže trvání na potvrzení o studiu je mnohdy zbytečnost.
Všem díky. Oni mají nějaké smlouvy pro všechny brigádníky stejné. Ještě ji nemá doma. Jen chtěla zjistit, jak moc zaplatí na daních. Nevěděla jsem, že je to tak složité.
Obnovuji diskuzi, pokud měla dcera brigádu a tam měla podepsaný ten růžový papír, v září tam končí a v říjnu jde do vol. komise. Může znovu podepsat tu slevu?
@vokishka Může, ale na tom prvním by měla mít vyplněno, že to není na celý rok, ale pouze do září.
@j.a.n.i1 Díky, prý tam jen rok, přitom ale jedna z dcer už na jaře u voleb jeden papír podepisovala, bylo to ještě před tou brigádou.
Prohlášení se podepisuje pro zaměstnavatele a pracovní poměr. Pokud pracovní poměr skončí, skonší tím i platnost prohlášení a tím i podpisu. Pokud tedy v září skončí u zaměstnavatele, pak může klidně podepsat v říjnu u druhého. Problém by byl pouze v případě, že by se praconí poměry kryly.