Stydlivost a tréma před lidmi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Nejlépe se toho strachu zbavíš, když si na takové situace zvykneš - mluvit před lidmi. Ten stres se bude postupně snižovat.
Jinak píšeš, že ostatní působí přirozeně - může být, že uvnitř jsou taky nervózní stejně jako ty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím, právě jsem na začátku několika denního školení, kam mě poslala firma jako benefit. Jsem vedoucí oddělení a máme se tu učit různým situacím, které nás v práci mohou potkat, říkat ne apod. Prostě komunikace, asertivita… jsem po prvním dni a úplně se děsím dalšího. Ve skupině je nás 10 a já mám z toho neskutečný strach. Třeba včera jsme si měli každý stoupnout a zařvat NE!, nebo udělat scénku a hrát opilého zaměstnance a druhý na to musel reagovat. Situace jsou mi obrovsky nepříjemné, prakticky celé školení se potím, když mám přijít na řadu buší mi srdce, jsem rudá a třepe se mi hlas. Ostatní působí přirozeně. Víte někdo, jak to odbourat? Vím, že školení asi protrpím, ale potřebovala bych s tím pracovat i do budoucna. Děkuji
Vítej v klubu. Taky jsem vedoucí a taky mě podobný benefit čeká. Nesnáším školení se scénkami. Co mi pomáhá. Rozpustný hořčík a s někým ze skupiny se skamarádit. Uvidíš, že podobné pocity má více lidí. Jednou jsem z jednoho vzdělávání odstoupila. Vyžadovali tam po nás scénky a bylo nás tam asi 40. Tak jsem řekla, že nejsem herečka a odešla jsem
. Tehdy jsem ještě byla řadový zaměstnanec a své vedoucí jsem sdělila, že k tomuto mě nutit nemůže.
- Citovat
- Upravit
Zavřete oči a soustřeďte se na svůj dech! Nechte odplout negativní pocity. Nádech do břicha… Tak z takovýho cvičení houkám
většinou potřebuju nutně na WC.
- Citovat
- Upravit
Tak to bych taky nebyla nadsena. Nicmene pokud jsi vedouci a tyto situace mohou realne nastat v praci, tak je to asi dobre natrenovat. Ale pokud je to jako nejaky benefit a ne povinne skoleni, tak tam snad ani nemusis ne?
A jinak treba i ostatni jsou nervozni, jen to na nich nemusis poznat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejlepší je prostě mluvit, mluvit, mluvit,,, pak zjistíš že to vůbec nic není. Já jsem hrozný stresař měla jsem to tak i ve škole kdy sme museli prezentovat před třídou atd. Pak mě poslali na prezentaci školy jde jsem musela mluvit s X stovek lidí, v práci mě na nějakou dobu posadili z kanclu na prodejnu abych přišla do kontaktu s lidmi, hrozný to bylo… ale pomohlo mi to, a teď jak přijdu z kanclu na prodejnu tak firmy mě znají, měla jsem strach mluvit i se svým kolegy, kteří jsou starší o 10, 20 let ale zjistila jsem že jsou úplně fajn a už strach nemám. ![]()
Byla jsem i na teambulidingu ve Slovinsku, ja která má úroveň angličtiny začátečník
![]()
Chce to mluvit, a vždycky zvýšit level o něco výše, vystavovat se takovým situacím častěji.
- Citovat
- Upravit
Mluvit a mluvit. Nebrat život příliš vážně. Pokud nejde o život, jde o ho.vno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kousla bych se a školení dokončila. Taky mi není komfortní mluvit před lidmi, ale trénink a čas pomáhá. S přibývajícím věkem je to o hodne lepší. Co u mě pomohlo - oblečení, na kterém nebylo vidět, že se potím. Když sem měla něco, na čem to šlo vidět, byla jsem nervózní ještě z toho, že mám kruhy v podpaží. O pauze pak na záchod a navonět. Popřípadě sem měla dvě stejná trika a v půlce se v podpaží otřela vlhcenym ubrouskem a vzala čisté triko. Pomohlo mi taky omývat obličej studenou vodou. Vždycky sem byla rudá až na zadku. A mluvit s lidmi ve skupině. Až na výjimky to nikomu není příjemné. Pomůže, že se nebudes cítit sama. Ber to tak, že si ty věci zautomatizujes. Jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Při školení sem kolikrát kroutila hlavou, proč některé věci trenujeme do zblbnutí. Když ta situace opravdu nastala, zapnul se autopilot a všechno jelo, jak bylo natrenovano. Opravdu to má smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úplně tě chápu, taky mi to bylo nepříjemné. Vždy jsem si představila, že sedím s kamarádkou u kafe, nebo něco vyprávím na rodinné návštěvě
Kdyby bylo nejhůř, zkus pár kapek CBD oleje, uvolní tě to a rozváže jazyk.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím, právě jsem na začátku několika denního školení, kam mě poslala firma jako benefit. Jsem vedoucí oddělení a máme se tu učit různým situacím, které nás v práci mohou potkat, říkat ne apod. Prostě komunikace, asertivita… jsem po prvním dni a úplně se děsím dalšího. Ve skupině je nás 10 a já mám z toho neskutečný strach. Třeba včera jsme si měli každý stoupnout a zařvat NE!, nebo udělat scénku a hrát opilého zaměstnance a druhý na to musel reagovat. Situace jsou mi obrovsky nepříjemné, prakticky celé školení se potím, když mám přijít na řadu buší mi srdce, jsem rudá a třepe se mi hlas. Ostatní působí přirozeně. Víte někdo, jak to odbourat? Vím, že školení asi protrpím, ale potřebovala bych s tím pracovat i do budoucna. Děkuji
Twl🤦♀️. Tak to NE!, to bych zařvala rovnou, kdyby to po mě chtěli a panáka bych si dala následně potom, takže by opilého zaměstnance měli taky. Kterej d…l to vvymyslel? Odbourala bych to tak, že bych si na to vzala dovolenou, nebo zrovna oběhávala lékaře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Tak to školení by mělo být právě o tom, že takovéto věci člověk bude zvládat. Bude umět zařvat to NE, nebude mít strach z lidí atd. Jenže mi přijde, že tady moc nepomáhají. Prostě dělají to silou, asi jako by zbavovali lidi strachu z výšek a skákání do vody, že by každého nutili skočit z prkna 3 nebo 5 metrů nad hladinou. Pokud má někdo blok, tak od jisté výšky to nedá. Postupně se tomu přibližovat nemusí pomoci, dá třeba 2 metry, 3 už ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jo tak toto naprosto nesnáším. A navíc je to absolutně k h**nu… Nejvíc se člověk naučí v praxi, v přímém kontaktu s lidmi. A to zmiňované NE dokáže zařvat i introvert, v okamžiku, kdy ho k tomu situace dovede, jen ze sebe nemusí dělat šaška na nějakém trapném školení. Já vyznávám názor takový, že nejsem kašpar a podobným věcím se vyhýbám, co to jde.. V nezbytné situaci bych jim to řekla přímo tam, že tato aktivita není nic pro mě a raději ji budu sledovat z pozice diváka…
- Citovat
- Upravit
Takže aspoň ses naucila zarvat to Ne! Až ti příště pošlou pozvánku na další takovou vopicarnu víš jak reagovat
se budou divit jak asertivního zaměstnance vytvořili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jo tak toto naprosto nesnáším. A navíc je to absolutně k h**nu… Nejvíc se člověk naučí v praxi, v přímém kontaktu s lidmi. A to zmiňované NE dokáže zařvat i introvert, v okamžiku, kdy ho k tomu situace dovede, jen ze sebe nemusí dělat šaška na nějakém trapném školení. Já vyznávám názor takový, že nejsem kašpar a podobným věcím se vyhýbám, co to jde.. V nezbytné situaci bych jim to řekla přímo tam, že tato aktivita není nic pro mě a raději ji budu sledovat z pozice diváka…
Ono vůbec nemá jít o to, aby někdo uměl řvát. Člověku to jde říct normálním hlasem, možná trošku víc nahlas, ale není třeba ječet. Nemá šéf umět zůstat v klidu? Jde o to umět něco odmítnou a necítit pocity viny, protože to NE je na místě. Měl by je školit někdo kvalifikovaný, nějaký psycholog. Ne nějací „experti“ na osobnostní rozvoj ap., kteří dnes učí kde co. Bohužel, dnes mnohdy odbornosti z vysokých škol nahrazují různí experti, kteří možná nějaký diplom z nějaké vš mají, ale obsahově to, co vyučují je zcela pochybné. Spíš na úrovni nějaké sekty nebo vymývání mozku. Nebo prostě nějaký hloupý systém, co někdo vymyslel, akorát že nefunguje a v horším případě dělá i dost škody. Řadu věcí se člověk naučí jedině z reálných situací. Na část věcí v takových situacích se jde připravit, ale něčím jiným, než je tady firma posílala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit