Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jana206 píše:
A jak dlouho bys chtela kojit,kdy bude realizovatelné,aby mohla malá na noc?
Extchanovci určitě mají narok za sveho syna pozdeji dva vikendy v měsíci,dokud bude malá,tak soudy ale nedávají polovinu prazdnin,nestridaji se jarnaky,ale v urcitem cyku se střídají Vánoce a Velikonoce.
Co se týče vašich,bydlí blíž,mohou ji vidět casteji a není nutné,aby tam malá travila celé vikendy. Muze jet treba v patek na sobotu a večer domů.Pravděpodobně si casem najdes jiný vztah,vratis se do práce,Tvým rodicum bych ve Tvé situaci zadnou pravidelnost neslibovala. Casem bude mít malá treba nějaké krouzky,může chtít travit víkendy jinak
S prarodiči? tak o tom jsem nikdy neslyšela
nepleteš si to se střídáním u rodičů? Tady platí, že prarodiče nesuplují otce - nemají nárok na to stejné, jejich „nároků na styk s dítětem je oproti otci značně omezen. Jinak je to v případě, že by otec měl vysouzen styk (tady by mohlo být to střídání vánoc) a dítko nechával ve "svůj čas“ u rodičů, to pak ano. Ale tady je to jinak.
@Tableta píše:
Jeden měsíc dva jim, druhej měsíc dva tvým.
ale to pak neuvidí prarodiče vnučku přes měsíc ![]()
Tohle je těžké, když to prarodiče myslí dobře a narozdíl od otce se zajímají. Zároveň prarodičům nikdo nebrání přijet ve všední den a třeba vnučku vzít aspoň na procházku. Chápu obě strany, mě prarodiče vychovali a měla jsem díky nim úžasné dětství. Ale chápu i matku, že zkrátka nechce žít život typu, že má na vlastní dítě jeden víkend v měsíci, protože ty nejlukrativnější dny si rozebraly babičky z obou stran a ona má smůlu. Já osobně bych se také zkusila vyhnout tomu si nějak kalendářově rozebírat dny, jakože každý sudý víkend ti a pak ti… podle mě by to vyvolalo jen to, že si jednou bude zakladatelka chtít vyrazit s dětmi na neplánovaný víkend a u babiček z toho bude pozdvižení, že to přece mají smluvené a není to fér. Spíš bych se s nimi zkusila domluvit, že jsem taky jen člověk a že jim ráda vyjdu vstříc a že jsem ráda, že vnučka má prarodiče, ale můj kalendář se kolem nich točit nebude.
„S prarodiči? tak o tom jsem nikdy neslyšela“, to ale neznamená, že to není. Ve „starém“ zákonu byli prarodiče a sourozenci přímo uvedeni jako osoby, které mají na styk nárok, dnes to jsou: osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah" A že se najdou i babičky schopné se soudit o styk s vnoučetem vím z vlastní rodiny.
@Lublrn píše:
„S prarodiči? tak o tom jsem nikdy neslyšela“, to ale neznamená, že to není. Ve „starém“ zákonu byli prarodiče a sourozenci přímo uvedeni jako osoby, které mají na styk nárok, dnes to jsou: osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah" A že se najdou i babičky schopné se soudit o styk s vnoučetem vím z vlastní rodiny.
stačí nevytrhávat z kontextu -) nikdy jsem neslyšela o tom, že by soud nařídil styk s prarodiči tak, že by se musely střídat vánoce. To opravdu ne a to si troufnu tvrdit, že těch zkušeností mám o kapku víc. Pokud tam je dostatečný styk s prarodiči (což u zakladatelky je), tak je to opravdu mimo, stačí když je dítka vidí např. 23, nebo 25, nebo 26, prostě kolem vánoc…prarodiče nemají v tomto ohledu stejná práva jako rodiče.
@Keyllah Proč? První víkend oni, druhý matka popř. její rodiče, třetí víkend zase oni, čtvrtý víkend matka popř rodiče. Druhý měsíc zase nějak matka nebo její rodiče, druhý víkend oni, třetí víkend matka popř rodiče, čtvrtý víkend oni ![]()
Neuvidí max 2 týdny.
@Tableta píše:
@Keyllah Proč? První víkend oni, druhý matka popř. její rodiče, třetí víkend zase oni, čtvrtý víkend matka popř rodiče. Druhý měsíc zase nějak matka nebo její rodiče, druhý víkend oni, třetí víkend matka popř rodiče, čtvrtý víkend oni
Ale z toho mi vyplývá, že 1 a 3 týden v prvním měsíci by dítko měli rodiče od otce, 2 a 4 víkend by měla matka a pak by byl měsíc, kdy by se střídala matka s druhými prarodiči -) tedy rodiče otce by dítko neviděli 5 týdnů )naposledy svůj 3 víken v prvním měsíci a pak další měsíc vůbec) -) tedy pokud dobře chápu tvoje „Jeden měsíc dva jim, druhej měsíc dva tvým.“
Nedělala bych z toho pravidelnost, jinak si na sebe ušiješ bič. Řekla bych vždy, že se na příště domluvíme a uvidíme, jak to vyjde.
jojo, toho se přesně bojím, dá se nějaký interval, pak do toho třeba něco přijde, dcera onemocní apod. a už nastanou zmatky… na druhou stranu zase nechci jednu babičku nějak zvýhodňovat oproti druhé, chci, aby měla malá s oběma stranami možnost být zhruba stejně, i když úplně stejně to vždy nepůjde, to je mi jasné…
Soud věřím, že u nás nebude, chci se vždy dohodnout a nemám důvod dělat někomu naschvály, tím bych škodila jen té malé, a to určitě nechci… Jeho rodiče mi neřekli něco ve stylu : „budeme se brát malou na víkendy, máme na to právo“, ale řekli mi: „kdyby to bylo možné, rádi bychom si ji, až to bude možné, na víkendy či prázdniny občas brali“ - je to tedy na mně a určitě jim chci vyjít vstříc, mají k malé moc krásný vztah a chci, aby měla obě babičky a dědečky, i za cenu, že bude celkem rozmazlovaná ![]()
Jinak otci dítěte bych dceru v současné době určitě nedala, on za ní nikdy nepřijel, i když ví, že kdykoliv může, takže ona jej vůbec nezná, je to pro ni cizí člověk (přiznávám, že jí třeba jeho fotky neukazuji, takže nepomáhám nějaký „vztah“ budovat), a proto nepřichází v úvahu, že by si teď najednou přijel a odvezl si ji… Pokud časem svůj postoj změní, tak bude muset věnovat nějaký čas tomu, než si na něj malá zvykne, a to v přítomnosti mně, nebo klidně jeho rodičů, a až pak s ní může být sám… u něj by to zase bylo jednodušší, protože pracuje kousek od nás, tak by (kdyby chtěl), mohl přijet klidně denně na hodinku dvě po práci, a postupně si s dcerou vztah budovat… navíc on pracuje v nemocnici na vedoucí pozici, kdy určuje směny sobě, i lidem pod ním, takže si klidně může brát víkendové směny a nechat si 2 volné dny v týdnu, je to tak i pro něj finančně výhodnější a aspoň by zbyly ty víkendy pro prarodiče
@Keyllah píše:
ale to pak neuvidí prarodiče vnučku přes měsíc
To je vcelku bezne, ne?
Ohledně nového vztahu - ten už mám, přítel je s námi celou dobu a malou bere jako vlastní, sám děti nemá, pro ni by se rozkrájel, ona se s nikým nesměje tak moc jako s ním, prostě to s ní umí… a i kvůli něj bych chtěla nějaké víkendy jen pro nás, aby si ji mohl užít, když je přes týden pořád v práci…
Jinak máte pravdu, mí rodiče mají výhodu, že bydlí kousek, mohou i přes týden, ale vím, že by chtěli taky víkend, aby si ji mohli vzít na chatu a tam s ní chodit na kolo, hřiby, výlety apod… prostě je to jiné, mít vnučku celý víkend, nebo jen odpoledne v týdnu…
zatím to ještě má trošku čas, protože kojím a zatím odstávka není v plánu, ale už minule se mě jeho rodiče na to ptali, jak to pak vidím, kdy si ji už mohou odvézt… tak chci nějak promyslet, co jim na to řeknu, protože příště se asi budou ptát zase a nechci slibovat něco, co by mi samotné pak třeba nevyhovovalo…
jinak jeho rodiče jdou do důchodu až za 15 let, takže v nejbližší době na tom s volným časem lépe nebudou
@Lama Lama píše:
To je vcelku bezne, ne?
tak třeba u nás ne a hádám, že u zakladatelky asi taky ne ![]()
@Beckyttine5 Ty víkendy si pořádně promysli. Teď je to fuk, jsi s malou doma, ale až začne chodit do školky a Ty do práce, najednou zjistíš, že i dva víkendy jsou málo. Jednou bude nemocná, podruhé bude hnusné počasí a Ty najednou zjistíš, že ses s dcerou nehnula měsíc z baráku.