Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jana206 píše:
Já to vidím podobně,jenže tento pohled je tak nastavený dnešní dobou,obrovská rozvodovost a rozchodovost už za těhotenství ženy,rodiče se o něj přetahují už málem v břiše,často po narození. Chlap by často sám od sebe zájem o tak častý styk s malým dítětem neměl,ale většinou je naočkován svými rodiči,který mají o vnouče zájem - hlavně babička z pozice ženy.
Jsem ráda,že jsme vyrostli v normální úplné rodině,jako malé děti jsme přespávali doma se svými rodiči,samostatné pobyty u babiček až později. Taky si to nedovedu představit,z pozice sebe ani z pozice matky malého dítěte. Je to šílené,porcovat si čas ročního dítěte,ve věku,kdy je ještě normální kojit a být biologicky a psychologicky navázáno hlavně na matku.Když jsem měla dvě nejstarší děti malé,tak jsem k našim jezdila s nimi a druhou babičku mají v místě,viděli se na chvíli několikrát do týdne. Taky je mi smutno při přestavě sbalit ročnímu/dvouletému dítěti kufry,ať jede
Dle mého názoru to zakladatelka zatím omlouvá tím,že je to první a jediná holčička na obou stranách a je o ni velký zájem,že je to pro ni jen dobře,ale to je alibismus. Za chvíli se jí začne zajídat za nehty tento přespřílišný zájem. Až dítě z mého pohledu dospěje do věku,kdy bude schopné trávit víkendy bez rodičů,bude pomalu zpátky v práci
Ano, máte s tímto určitě pravdu.. Kdyby se ten vztah nerozpadl a byli jsme klasická rodina, tj. dva rodiče a dítě/děti, tak děti máme hlavně my, rodiče dítěte a naši rodiče občas, nárazově, bez jakéhokoliv nároku… ale tím, že je ta situace u nás jinak, tak se rodiče ex jakoby snaží nahradit svého syna a vnučce dopřávat vše, co je v jejich silách… a samozřejmě s ní chtějí strávit i nějaký čas, čemuž rozumím, ale je mi jasné, že pak o totéž budou mít zájem i mí rodiče… proto to chci nastavit nějak rozumně, aby mohli být všichni spokojení ![]()
já třeba trávila čas se svou babičkou moc ráda a vždy jsem se na to těšila, tak jsem brala, že to má dcera bude mít podobně.. obě babičky jsou moc fajn a k tomu má navíc dva milující dědečky, které si už teď zcela získala, a kteří by za ni i dýchali…
A určitě to nechceme dělat nějak na sílu, naopak, klidně postupně zvykat, třeba nejprve pár hodin jen s prarodiči, pak celé odpoledne, jeden den a až časem i přes noc
@jankajj píše:
A ty se svými rodiči na té chatě myslíš nebudeš?
Z pozice maleho dítěte si neumím představit byt velmi pravidelně bez maminky dve noci po sobe každý týden, bylo by mi smutno babička nebabička. Ani vzdálenost např. 60 km k tomu není důvod . Půjčila bych na 12 hod. a víkendy jen občas bez harmonogramu předem.
Zatím ano, byli jsme tam všichni společně na vánoční prázdniny, Velikonoce, teď i týden v červenci, druzí prarodiče nás taky pozvali zase na jinou chatu na pár dnů koncem srpna, takže zatím mají možnost být s malou více, spolu se mnou… ale jednou ji budou chtít mít třeba jen pro sebe, to je přece jenom jiné, i pro to dítě
Ahoj holky chtěla jsem se zeptat jestli někdo řešil zatím jen přes socialku styk dítěte s prarodiči, jak často má tchyně právo vídat mého syna? Ocitla jsem se v situaci kdy s ni to prostě nejde, všude si mě pozablokovala a děla mi jen peklo. Malému bude 10 měsíců a chtela by ho vídat co 14dni jenže moje mamka má na neho taky právo a bere si ho o víkendech jen si nedokážu představit ze si syna bere tchyně co 14 dni + do toho moje mamka a já s přítelem s malým o víkendu vůbec spolu nebyly ![]()
Nechci spis vůbec aby ho vidala za to co mu udělala, ale než mít nějaké litani po soudech tak se chci domluvit alespoň takhle ze bych ji ho v měsíci dávala jen na jeden víkend a když syna bude chtít vidět v týdnu i tak s tím nemám problém jenže jsem ji to tak sdělila a řekla mi ze ne ze ho chce co 14 dni, mám právo jako matka s tím nesouhlasit? Zítra nás to čeká tak ať vím. Předem děkuji. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky chtěla jsem se zeptat jestli někdo řešil zatím jen přes socialku styk dítěte s prarodiči, jak často má tchyně právo vídat mého syna? Ocitla jsem se v situaci kdy s ni to prostě nejde, všude si mě pozablokovala a děla mi jen peklo. Malému bude 10 měsíců a chtela by ho vídat co 14dni jenže moje mamka má na neho taky právo a bere si ho o víkendech jen si nedokážu představit ze si syna bere tchyně co 14 dni + do toho moje mamka a já s přítelem s malým o víkendu vůbec spolu nebyly
Nechci spis vůbec aby ho vidala za to co mu udělala, ale než mít nějaké litani po soudech tak se chci domluvit alespoň takhle ze bych ji ho v měsíci dávala jen na jeden víkend a když syna bude chtít vidět v týdnu i tak s tím nemám problém jenže jsem ji to tak sdělila a řekla mi ze ne ze ho chce co 14 dni, mám právo jako matka s tím nesouhlasit? Zítra nás to čeká tak ať vím. Předem děkuji.
Tchyne = matka pritele?
Co mu udelala?
Zakladatelko, zrovna vcera jsem cetla jen tak mimo zpravu, tak tchyni posli mailem nebo doporucenym dopisem odkaz:
Je to moc casto. Ustavni soud se zastal rodicu kvuli narizenemu styku syna s prarodici.
Jak se tam uvadi, styk dalsich pribuznych s ditetem nemuze byt stejny nebo rozsahlejsi nez je s rodici.A to zejmena, pokud si to rodice nepreji.…slova primo US.
Takze blokovaci a peklo vytvarejici babi se muze jeste hodne divit.
2 víkendy v měsíci jsou hodně.. Je tvůj přítel otec dítěte? Nebo je otcem syn tě tchyně a ona chce ty dva víkendy jakoby za svého syna?
Já bych nabídla pravidelné jedno odpoledne v týdnu a pak sobotu nebo neděli jednou za 3 týdny, stejně pro oba prarodiče. A zbytek času bych si nechala pro sebe.
V zákoně se píše, že prarodiče mají právo na styk s vnoučetem, ale nikde už se nezmiňují o frekvenci, pokud to poženou až před soud, tak záleží na šikovnosti právníků a rozhodnutí soudu, bohužel jsou i případy, kdy se takhle prarodiče mstí svým dětem, když jsou ukřivděný, že se třeba odstěhovali daleko… každopádně bych být vámi návštěvy řešila přes sms, ať můžete doložit, že jejich styku nebráníte a doufat, že mají rozum
@Nickjmeno píše:
V zákoně se píše, že prarodiče mají právo na styk s vnoučetem, ale nikde už se nezmiňují o frekvenci, pokud to poženou až před soud, tak záleží na šikovnosti právníků a rozhodnutí soudu, bohužel jsou i případy, kdy se takhle prarodiče mstí svým dětem, když jsou ukřivděný, že se třeba odstěhovali daleko… každopádně bych být vámi návštěvy řešila přes sms, ať můžete doložit, že jejich styku nebráníte a doufat, že mají rozum
@Nickjmeno tak to mame trochu stesti ohledne cetnosti navstev(vzdycky se nejak dopredu domluvime) bydlime cca 300-400km daleko od vsech prarodicu a jeste nas nikdo nezaloval
a to bylo obdobi, kdy vnoucata nevideli vic nez pul roku, protoze byly furt nemocne.
@Helen001 píše:
@Nickjmeno tak to mame trochu stesti ohledne cetnosti navstev(vzdycky se nejak dopredu domluvime) bydlime cca 300-400km daleko od vsech prarodicu a jeste nas nikdo nezalovala to bylo obdobi, kdy vnoucata nevideli vic nez pul roku, protoze byly furt nemocne.
Taky si kolikrát říkam, jaký mam štěstí na rodiče a tchánovce, že tohle nemusíme řešir
ale třeba zrovna sousedi mají vnučku obvíkend a půlku prázdnin, těm se to povedlo, ale platí i alimenty za otce dítěte, takže si vlastně vysoudili práva za něj, každopádně neni moc povzbudivý, že se to opravdu může stát
Já to beru tak, že každý člověk má možnost si maximálně užít svých vlastních dětí a vnoučata jsou už takový bonus.. Určitě by se nemělo styku s prarodiči nijak bránit, to naopak, ale zase nemoct se kvůli nim někam dál přestěhovat či se nějak výrazně omezovat, to ne..
@Pears206 píše:
Já to vidím podobně,jenže tento pohled je tak nastavený dnešní dobou,obrovská rozvodovost a rozchodovost už za těhotenství ženy,rodiče se o něj přetahují už málem v břiše,často po narození. Chlap by často sám od sebe zájem o tak častý styk s malým dítětem neměl,ale většinou je naočkován svými rodiči,který mají o vnouče zájem - hlavně babička z pozice ženy.
Jsem ráda,že jsme vyrostli v normální úplné rodině,jako malé děti jsme přespávali doma se svými rodiči,samostatné pobyty u babiček až později. Taky si to nedovedu představit,z pozice sebe ani z pozice matky malého dítěte. Je to šílené,porcovat si čas ročního dítěte,ve věku,kdy je ještě normální kojit a být biologicky a psychologicky navázáno hlavně na matku.Když jsem měla dvě nejstarší děti malé,tak jsem k našim jezdila s nimi a druhou babičku mají v místě,viděli se na chvíli několikrát do týdne. Taky je mi smutno při přestavě sbalit ročnímu/dvouletému dítěti kufry,ať jede
Dle mého názoru to zakladatelka zatím omlouvá tím,že je to první a jediná holčička na obou stranách a je o ni velký zájem,že je to pro ni jen dobře,ale to je alibismus. Za chvíli se jí začne zajídat za nehty tento přespřílišný zájem. Až dítě z mého pohledu dospěje do věku,kdy bude schopné trávit víkendy bez rodičů,bude pomalu zpátky v práci
Vidím to podobně.. Dítě, které sotva odkojím, mi přijde malé na to, aby bylo pryč celé víkendy..
A od tří let nahoru půjde matka nejspíš do práce, dítě do školky, a nastane takový ten kolotoč, kdy den uteče ani nevíme jak.. Nechtěla bych to takhle často, k ničemu bych se nezavazovala.. Zároveň bych byla vstřícná k návštěvám, jednodenním výletům atd. Ale k takhle četným víkendům ne.
@Lojzísek píše:
Vidím to podobně.. Dítě, které sotva odkojím, mi přijde malé na to, aby bylo pryč celé víkendy..
A od tří let nahoru půjde matka nejspíš do práce, dítě do školky, a nastane takový ten kolotoč, kdy den uteče ani nevíme jak.. Nechtěla bych to takhle často, k ničemu bych se nezavazovala.. Zároveň bych byla vstřícná k návštěvám, jednodenním výletům atd. Ale k takhle četným víkendům ne.
Právě, přes týden moc času není, tak by si to rodina měla vynahradit i víkendu, a ne posílat dítě pryč.
Kdyby si obojí prarodiče vysoudili styk s dítětem na víkend, tak rodiče by žádné víkendy neměli? Pitomost. U takto maličkého dítěte klidně jenom pod dohledem, však nikdo nikomu nebrání přijít na návštěvu, ne?
@Sany80s píše:
Tak ať tvoji rodiče jezdí častěji v týdnu, když bydlí pouze 8 km.
To je všecko fajn, ale proboha, každá rodina snad má mít svůj život, ne? Neumím si představit, že by mi každý víkend někdo jezdil do baráku, nebo mě navštěvoval několikrát týdně, vždyť bych doma nic neudělala. ![]()
Pokud budu mít vnouče, určitě ho ráda uvidím, ale abych lezla mladým do jejich domácnosti pořád…
Je možné, aby byli lidi až tak bezohlední?
![]()