Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, holky, chtěla bych znát váš názor na následující situaci:
Mám roční dcerku, s otcem dítěte nejsme spolu a on se o malou nijak nezajímá. Každý měsíc pošle alimenty a tím to končí. Jeho rodina má však zcela opačný přístup a o malou se hodně zajímají. Jeho rodiče k nám dříve jezdili jednou za měsíc, v poslední době už každé dva týdny, pravidelně posílají SMS, zajímají se a nejraději by byli s malou pořád, ale tím, že oba chodí do práce a mají to k nám hodinu cesty, jim to přes týden moc nevychází, tak návštěvu naplánují vždy na víkend. Občas s nimi přijede jeho sestra, babička, nebo někdo další z rodiny něco pro malou pošle.
A teď proč píšu - časem (asi až nebude malá kojená) by si vnučku chtěli brát na celý víkend - s tím nemám žádný problém, naopak, jsem ráda, že k ní mají tak pěkný vztah, je to jejich jediné vnouče - ale jakou zvolit frekvenci? Když by ji chtěli na dva víkendy v měsíci (na které by měl jinak nárok jejich syn), tak by to po mně chtěli i mí rodiče (i oni nemají žádné jiné vnouče a jsou z ní úplně po…) a já bych pak s dcerou neměla de facto žádný společný víkend, což samozřejmě nechci… I kdybych dala jeho rodičům dva víkendy a mým jeden, tak by mi zbyl jen jeden společný víkend, co mi přijde nedostačující… A i tak vím, že by mamce vadilo, že je s druhou babičkou více a možná by to tak vnímala i ta malá, že u nich tráví více čase než s druhou babičkou a dědou…Kdyby měli jeden víkend mí rodiče a jeden jeho, bylo by to pro mě ok, ale zase, není to pro ně málo - vidět ji jen jednou za měsíc? Budu ráda za vaše názory, prostě je to jediná holčička v naší rodině a je o ní velký zájem
máme taky takovou babičku a děláme to tak, že si bere prcka skoro každý víkend ale třeba pátek večer a vrátí v sobotu večer a my máme celou neděli, nebo máme celou sobotu a odvezeme jí ho v so večer a v neděli večer vrátí.. ale můj manžel má dobrou práci takže jsme spolu i přes týden tak nás to tak netankuje, hlavně že se tam dítě hrozně těší a babička taky
@Beckyttine5 Navrhla bych jim frekvenci jednou za 3 týdny s vysvětlením, že jsou i další prarodiče, kteří chtějí s vnučkou trávit čas.
Já bych si sedla s mou mámou a probrala s ní přesně to, co jsi tady napsala. A na druhou stranu, ono je hrozně fajn, že oni tě neobchází a řeší to s tebou, protože by stačilo, kdyby řekli synovi a ty bys jim ji musela dávat, možná i častěji, plus polovinu prázdnin. Bral by si ji jakože otec a dával ji babičce. Takže bych se domluvila s mamkou a asi i s extchyní. Na víkendech pro sebe bych tak nebazírovala vzhledem k tomu, že jsi doma a je ti jedno, co je za den. A I mamka 8 km může mít malou přes týden. Jsi fajn, že jim nebráníš, sedni s nimi a prober to, s oběma, jsou to taky dospělé ženské.
@Beckyttine5 píše:
Mi rodiče 8 km
Tak ať tvoji rodiče jezdí častěji v týdnu, když bydlí pouze 8 km.
Dávala bych klidně o víkendu co 14 dní a tvým rodičům častěji v týdnu s tím, že až nastoupíš do práce, tak se to bude muset nějak přeorganizovat, abys měla též nějaký víkend.
Teď ti to může být fuk, když jsi doma.
Dopředu bych si o tom přeorganizování promluvila, aby na to byli psychicky připravení.
Pred nastupem do prace klidne jednou za 14dni, s tim, ze kdyz do toho neco padne, tak to muzss zrusit. Vasi v tydnu.treba jednou za 6tydnu vikend. Bud sama nebo i s tebou. No a pak to prekopat az budes v praci
Ja bych to zatim neresila. Uvidis podle situace. Treba bude temperamentni ditko a kazde babicce bude stacit jeden vikend v mesici. Nebo naopak, bude ti stacit s ni byt v tydnu a budes rada za hlidani kazdy vikend. Zatim bych nikomu nic neslibovala a uvidi se.
A jak dlouho bys chtela kojit,kdy bude realizovatelné,aby mohla malá na noc?
Extchanovci určitě mají narok za sveho syna pozdeji dva vikendy v měsíci,dokud bude malá,tak soudy ale nedávají polovinu prazdnin,nestridaji se jarnaky,ale v urcitem cyku se střídají Vánoce a Velikonoce.
Co se týče vašich,bydlí blíž,mohou ji vidět casteji a není nutné,aby tam malá travila celé vikendy. Muze jet treba v patek na sobotu a večer domů.
Pravděpodobně si casem najdes jiný vztah,vratis se do práce,Tvým rodicum bych ve Tvé situaci zadnou pravidelnost neslibovala. Casem bude mít malá treba nějaké krouzky,může chtít travit víkendy jinak ![]()
@Beckyttine5 situace hodná diplomata, přesto jsi na minovém poli
vysvětlit a rozdělit, nikdo nesmí být upřednostnen ![]()
@Jana206 píše:
A jak dlouho bys chtela kojit,kdy bude realizovatelné,aby mohla malá na noc?
Extchanovci určitě mají narok za sveho syna pozdeji dva vikendy v měsíci,dokud bude malá,tak soudy ale nedávají polovinu prazdnin,nestridaji se jarnaky,ale v urcitem cyku se střídají Vánoce a Velikonoce.Co se týče vašich,bydlí blíž,mohou ji vidět casteji a není nutné,aby tam malá travila celé vikendy. Muze jet treba v patek na sobotu a večer domů.
Pravděpodobně si casem najdes jiný vztah,vratis se do práce,Tvým rodicum bych ve Tvé situaci zadnou pravidelnost neslibovala. Casem bude mít malá treba nějaké krouzky,může chtít travit víkendy jinak
nemyslím si, že mají nárok na střídání vánoc a pochybuji, že by to nějaký soud s prarodiči střídat nařídil
@Beckyttine5 píše:
Mi rodiče 8 km
S ohledem na tu vzdálenost, bych se snažila tvé rodiče spíše navštěvovat přes týden. Dcerka je zatím malá, co to vyzkoušet jen na jednu noc? Třeba z pátka na sobotu? Dva pátky vaši, dva pátky druhá strana? a ze soboty na neděli s tebou? Do budoucna (pokud to bude malá dobře snášet) bych dala prarodičům po víkendu (ať jsi taky někdy s malou ty) a snažila se je navštěvovat třeba i přes týden jednou za čas -) + část prázdnin...….