Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, u nas maji taky vsichni to stejne. V tom detskem kolektivu to asi jinak nejde. Co ma jeden, chce i druhy a za chvili by jedli na svacinu vsichni suchy krajic chleba, jenom proto, ze to tak delaji ostatni. Nenapada me, jak to vyresit. Nas maly doma pomazanky neji a ve skolce jo a jeste si pochvaluje, jak to bylo dobre a ze si pridal, tak fakt nevim.
U nas ve skolce maji pecivo s maslem pro ty deti, ktery nechteji pomazanku. Samozrejme jim. nejprve daji pecivo s pomazankou a pokud ochutnaji a nechteji, nenuti a daji to s tim. maslem.
Uplne bez problemu, uvedomuji si ze plno deti z domova na pomazanky nejsou zvykle a nenuti nasilnou formou.
@Klementyna píše:
Muj nejstarsi taky neji nic namazaneho, jen suche pecivo, takze ma (mame) smulu, svaciny mu platime zcela zbytecne![]()
Akorat nechapu to logiku, jak pises, ze kdyby jedno nemelo namazane, tak ani ostatni nechteji namazane, tak proc jim rovnou vsem nedaji pecivo suche a je to, ze? Usetrilo by se a vsechny deti spokojene
Příspěvek upraven 20.11.14 v 12:14To by vyhovovalo i nam…
Predpokladam, ze na to maji nejake vyzivove normy ![]()
U nás bylo namazané všechno. Suché pečivo nebo něco jiného dostávaly děti, které měly od doktora nebo od rodičů vypsané alergie. „nechutná“ není důvod..Řekne to jedno díte a půlka třídy se pak opičí a taky jíst nebude. U výdeje jídla jsme měly vždycky napsáno, co které dítě nesmí. A tím jsme se řídily. Pokud Vaše dcera nejí prakticky skoro nic - sýry, salámy, pomazánky..?Tak, co by podle Vás měla tedy dostávat k svačině? Proto radím sepsat požadavek, aby dcera dostávala pouze suché pečivo a dostat by ho měla.
@Liz Tak u nás by to nebylo řešení, kdyby tu pomazánku setřeli, stejně by to už nechtěla. Naštěstí taky doma snídá, takže hlad snad nemá
Maji i suche. Pomazanky neji spousta deti. U nas jsou rozumni… Jejich rybi nesnim pomalu ani ja. Vetsinou s mlekem nebo kakaem a kus ovoce nebo zeleniny, takze to jde a kazdy si da alespon neco.
@neschopná mamka to máš pravdu, ale proč jim nedat tu možnost vybrat si namazanéx suché pečivo? Myslím, že to přece nemůže být takový problém a tolik let to tam fungovalo
@Zástavanda protože doma v 7 vypije 150 mlíka a má dost a v 8 jde do školky a v 8,15 už je ve třídě. Mlíka se nevzdá. Jsem ráda, když během té doby obě holky vypravím do školy, školky, nachystám starší svačinu, obleču se atd. ještě rychle cpát jídlo do mladší, to fakt ne
@TerezkaW No já doufám, že třeba časem taky začne… doma jí jen rohlík s marmoškou nebo pečivo s máslem nebo suchým salámem. Když má na něm šunku nebo sýr, sedí u toho hodinu, brečí a ani si nekousne nebo když násilím kousne, tak to drží v puse a natahuje se. Takže i doma nabízím, když nechce, má pečivo s máslem. Co s ní…
Jinak nemůžu souhlasit s tím lavinovým efektem. V soukromé školce kam dcera chodila minulý rok, nebyl problém když někdo něco nejedl, aby i i třeba přinesl z domova náhradu, aby nebyl o hladu. Nikdy neměli problém, že by to ostatní děti chtěly.
Ještě si říkám, že v Americe si nosí děti do školky svačiny i obědy z domova, těžko by se třeba 15 maminek trefilo do stejného jídla. Ségry kamarádky děti co tam žijí nikdy ve školce neměly problém s tím, že má jiné dítě jiné jídlo.
Příspěvek upraven 20.11.14 v 12:28
U nás řešili úplně opačný problém - když dali děcku suché pečivo, protože nechtělo namazané, chodili na ně rodiče, že jim ty děcka šidí. Takže jsem loni i letos musela podepisovat lejstro, že mi to nevadí. Připadá mi teda rozhodně lepší, když holka sní ke svačině aspoň suchý rohlík, než aby byla půl dne hlady.
@jana32 u nás ve školce je jen namazané
já tohle neřeším. Chce jíst, jí, nechce jíst, smůla
sice to platím a vyhazujou se tím moje peníze, ale myslím si, že není možný takhle dětem pořád podstrojovat. Spíš jsem ráda za to, že se tam naučí jíst to, co dostane. Dcera tedy jí, protože to vidí u dětí. Ale třeba jakoukoli kaši nesní a tu mívají občas k svačině..
Učitelky tedy nenutí sníst, ale co vím, tak děti musí alespoň ochutnat.
Mám taky vybíravé dítě, co doma ohrnuje nos nad kdečím a přesto bych nechtěla, aby jí ve školce nabízeli suché pečivo. Vybíravost v jídle beru jako zlozvyk a nehodlám ho nijak podporovat, naopak, jen ať ve školce vidí, co se normálně má jíst.
@Liz Souhlasim, treba i kdyz si vezmu priklad, ze deti ktery jsou nahlaseni na celodenni dochazku a jdou po obede domu dostavaji susenky(musli, jogurt) misto odpoledni svacinky a ostatni ditka taky ani neceknou, ze by to chteli taky a nebo kvuli tomu nejedli odpo svacinku
@jana32, u nás mají, zaplaťpánbůh, svačiny také všechny předem namazané.
Tatínkům, co se vztekají, že něco platí, bych doporučila, aby raději naučili svoje děti normálně jíst - místo vymrčování si ve školce, že jejich dítě potřebuje něco extra.
Moje dítě, například, namazané pečivo normálně jí - ovšem kdyby mělo na výběr, vzalo by si to suché, protože by chtělo totéž, co má jeho kamarádka. A nevím, proč by měl jíst suchý chleba místo rybičkové pomazánky jenom proto, že kamarádka je poněkud rozmazlená (promiň ten výraz, ale nějak to neumím nazvat jinak).
@alli_li tak to máte fajn, u nás nedostanou nic, ale mě to třeba nikdy nenapadlo. Jo, když je nemocná a jdu ten jeden den pro oběd, tak kolikrát dostane jogurt, pokud jej ten den mají na sváču, ale jinak ne