Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když chodily moje děti do školky, tak nikoho nenapadlo, že by bylo pečivo namazané a nenamazané, proč taky?
Holky odbočím od tématu jídlo a zeptám se na názor. Syn přišel ze školky a řekl nám, že paní učitelky mají stejné poslouchátko jako pan doktor a že jim každý den poslouchají prý plíce, kvůli kašlání
koukala jsem jako opařená.
Co si o tom myslíte? Manžel to uvítal, že aspoň ohlídají kdo má zahleněné průdušky a měl by být doma a nenakazil ostatní. Mě to přijde divné, nevím co si o tom myslet?
Dvě děti už nechali poslat takto domů, že mají prý moc velký kašel a rodiče je tam prý dávají i nemocné, protože nutně musí do práce. Jak by jste se k tomu stavěly vy holky?
@jana32 Moje malá také doma nic nesnídá a to jí je 21 m. Chodí tedy do jeslí a funguje to tam stejně, jen mají rozdělenou snídani v 8 h pečivo s pomazánkou a pak v 9.15 h kousek ovoce,11.30 h oběd. Neřeším, jestli tam všechno sní nebo ne, určitě nesní polévku i hlavní jídlo, o tom jsem přesvědčena. Její problém, ona bude hladová. Myslím, že se tvůj manžel může vztekat jak chce, máte smůlu.
V tomhle jsem za jedno s učitelkama, kdyby si takhle začal vymýšlet každý… Však ony ty děti hlady neumřou ![]()
@atominnka píše:
@jana32 u nás ve školce je jen namazanéjá tohle neřeším. Chce jíst, jí, nechce jíst, smůlasice to platím a vyhazujou se tím moje peníze, ale myslím si, že není možný takhle dětem pořád podstrojovat. Spíš jsem ráda za to, že se tam naučí jíst to, co dostane. Dcera tedy jí, protože to vidí u dětí. Ale třeba jakoukoli kaši nesní a tu mívají občas k svačině..
Učitelky tedy nenutí sníst, ale co vím, tak děti musí alespoň ochutnat.
Přesně takhle je to i u nás. Syn se naučil ve školce jíst jídla, která by doma nedal do pusy. Mají tam třeba zázračnou červenou řepu
Když řekne, že něco nechce, tak mu dají alespoň ochutnat, ale nenutí ho.
@Gorgeous to by mi nevadilo. Máma říkala, že to se tohle dělávalo dřív v jeslích, každý den před vztupem do třídy
Tohle bych asi dala, aspoň ohlídaj, aby tam nebyly fakt nemocné děti.
@Bibi239 píše:
Predpokladam, ze na to maji nejake vyzivove normy
Jo jo, je mi jasne, ze by to proste neslo, aby kazdemu diteti flakli kus sucheho chleba, to by se asi skolka dostala do hlavnich zprav ![]()
Ale ty jejich vyzivove normy, o tech si myslim sve. Tolik sladkeho a nezdraveho, co dostavaji ve skolce, to bych jim doma nikdy nedala ![]()
Naše malá doma jí všechno na sucho (pečivo, těstoviny, knedlíky…), nastupovala do školky až v polovině září, kdy už tam ostatní děti byly zvyklé. Ředitelku jsem na tu její vybíravost upozornila, tak jí vždycky nabídla namazané, když to nechtěla, tak to setřela nebo jí dala jen suchý. Po týdnu už to snědla sama a za další týden dokonce snědla svíčkovou s knedlíkem, ředitelka mi to oznamovala s velkým nadšením. Takže za mě - je to hodně o přístupu, ale myslím že naše dítka na to všechno potřebujou čas. Doma samozřejmě pokračuje ve vybíravosti - prostě to na mě zkouší, jednou se zapomněla a snědla doma knedlík s houbovou omáčkou. Přestala jsem to řešit a snad se to časem zlepší, zeleniny a ovoce sní dost, vypije hodně mléka, tak nemám strach, že by jí něco chybělo.
Ze je to kravina, co jako ucitelka asi tak pozna? Na poslech chodim k doktorce… @Gorgeous
@TerezkaW jojo, řepa… doma to bylo fuuuuj a ve školce se to jí
To samé třeba ryba, bramborová kaše.. Ted už teda tu řepu a br kaši jí i doma ![]()
@Gorgeous jako doktorce by mi to přišlo hodně vtipný, kdyby mi volali ze školky, že podle jejich názoru má dítě nález na průduškách a mám si pro něj přijet
stavěla bych se k tomu normálně, asi jako kdyby zavolali, že je dítě nemocné, ať přijedu. Já jsem matka, co dává děti do školky i s rýmou a kašlíkem, tolerují to v obou školkách, takže když už by naznaly učitelky, že je to přes hranici, nebudu dělat problémy.
@Gorgeous bylo by mi to fuk… at si poslouchají, stejně H poznají ![]()
@Gorgeous To mě pobavilo.
At si poslouchají co chtějí a čím chtějí. Pokud by se ale neprokázaly ukončeným lékařským vzděláním a diplomem, rozhodně bych jejich názor ohledně zahlenění průdušek mého dítěte nerespektovala ![]()
@Gorgeous píše:
Holky odbočím od tématu jídlo a zeptám se na názor. Syn přišel ze školky a řekl nám, že paní učitelky mají stejné poslouchátko jako pan doktor a že jim každý den poslouchají prý plíce, kvůli kašláníkoukala jsem jako opařená.
Co si o tom myslíte? Manžel to uvítal, že aspoň ohlídají kdo má zahleněné průdušky a měl by být doma a nenakazil ostatní. Mě to přijde divné, nevím co si o tom myslet?Dvě děti už nechali poslat takto domů, že mají prý moc velký kašel a rodiče je tam prý dávají i nemocné, protože nutně musí do práce. Jak by jste se k tomu stavěly vy holky?
Nijak - bylo by mi to jedno.
Ať si poslouchají, když je to baví ![]()
Ahoj. U nás mají všechny děti namazené. Kdo chce, jí a kdo nechce, je o hladu. Dcera chodí do školky již čtvrtým rokem a pomazánky začala nenávidět - se ji ani nedivím. Mají je i po spinkání. Domluvila jsem se s učitelkou a na odpolední svačinku si bere z domu ovoce nebo zeleninu. Ranní svačinku má školkovou. Je tedy ve třídě jediná co si nosí své, ale učitelky v tom nevidí problém. Jsem za to opravdu ráda. Mimochodem jde o státní školku.
Ono je to hodně o tom, jaké stravovací návyky mají děti doma od miminka. Jestli vůbec někdy doma ochutnali pomazánky, a taky jak to umí kdo připravit. Někdo prostě vařit neumí a děti to pak nejí právě z toho důvodu, že už to jednou jedli a nechutnalo jim to. Mám osobní zkušenost třeba s čočkou na táboře. 10 z 12 dětí řeklo, že ji nejí. Nakonec jí snědli všichni a většina si ještě přidala ![]()