Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,protože se ta starší témata už neobjevují vlevo dole v nabídce, píšu to jako dvojku
Zaujalo mě tohle téma, protože taky plánujeme svatbu - nesvatbu a vaše zkušenosti by mě velice zajímaly. Poněvadž máme ročního kluka a čeká nás koupě bytu,tak bychom sumu za svatbu rádi stáhly na minimum a samozřejmě vše s tím spojené taky.Radši si za našetřené peníze užijeme nějakou pěknou „svatební cestu“ s naším prďolkou, třeba příští rok, protože teď na to bohužel není.Taky sem doufala,že nebude potřeba absolvovat obřad,ale bez něho to bohužel nejde (škoda) a bez svědků taky ne,že? Takže by to chtělo sebrat dva svědky, někde to mít domluvené, proplout tím a zajít někam na nějakou ňamku…no a pak to oznámit rodině.Jsem pro takovou svatbu,protože si myslím,že pokud je nám oběma přes třicet,máme dítko i společnou domácnost, není třeba dělat svatbu jako řemen
A taky mám problematickou řeč s vlastními rodiči, kteří jsou spíš zalezlí jezevci, kteří se straní lidí a dodneška nebyli schopni se seznámit s rodiči mého přítele a hledají si výmluvy podle toho komu je říkají…takže nám přijde jako nejdschůdnější řešení toto… ![]()
Jaké máte zkušenosti?????
Mila
Ahoj Milo,
přesně takovou svatbu jsme měli
Sice nám nebylo ještě 30 a dítě bylo teprve na cestě, ale manžel nesnáší jakékoliv ceremonie a mě to až tak nevadilo, že nebudu za princeznu. Stejně mi bylo špatně. A svým rodičům jsem to udělala tak nějak na truc, cosi z minulosti.
Manželova rodina to vzala v pohodě, protože ho znali a tudíž očekávali. Naši byli v šoku, ale vzpamatovali se rychle. Jenom jedna teta a strejda dodnes chtějí vidět „ty druhé fotky ze svatby“. Nepochopili, že prostě tak to bylo a nic jsme jim nezatajili…
Ten den jsme si hezky užili, žádné nerváky před tím se taky nekonaly. Nechápu, když slyším nebo čtu jak se budoucí manželé zhádají kvůli svatbě mezi sebou a s rodinou ![]()
Tak hodně štěstí v manželství!
Katka šťastně vdaná ![]()
Ahoj Milo, úplně mi mluvíš z duše.Přesně takovou svatbu jsme měli zhruba před měsícem.Vzali jsme se s přítelem za ruce, jeli na radnici,tam nám šli za svědky 2 zaměstnanci radnice a za 10 minut bylo po všem.Bylo to rychlé a krásné.Vůbec toho nelituju.Všem jsme to hned po té zatelefonovali a naši rodiče to vzali perfektně.Moje mamča dokonce byla ráda,že jsem jí ušetřila nervy a starosti s větší svatbou.Ušetřené korunky hodláme investovat do našeho prcka,kterého čekáme v prosinci a dále také splácíme 3 půjčky na domeček.Takže výdajů až nad hlavu.Tak být tebou, vůbec bych se toho nebála.Měj se krásně a dej vědět jak to s vaší svatbou dopadlo.Jo a jen pro informaci, mě je 25 a manžovi 28.
pa,pa Yasmin 17tt+6
Ahoj,
již v roce 1986,kdy jsme se s manžou brali ,jsme chtěli takovou svatbu ,mě bylo 18 a jemu šlo na 25, nějak se to ale profláklo a rodiče zúřadovali ,že nejsme z dětského domova ,abychom měli takovou svatbu a podobné „kecy“.Tak se konala svatba asi o 40 lidech ,my jsme chtěli svatbu v červenci a měli už termín zajištěn a těch řečí ,že v létě je svatba nejhorší a bla bla bla.Nevím ,ale než být rozhádán s rodinou ,tak to raději přetrpět. Dnes bych vše perfektně utajila a řekla to třeba až měsíc po svatbě. Stejně velká svatba nikdy nikomu šťastné manželství nezaručila.
Anna
Jéé,moc mě teší vaše pozitivní reakce
Jen se chci zeptat,jak ste vyřešily prstýnky a oblečení????To taky něco stojí.Dá se to nějak obalamutit?Třeba nemít zlaté a taky jak stačí být oblečení??? Nemáte některá zkušenost?
Mila
Já bych si prstýnky, pokud bych na nich nelpěla ,tak bych si je půjčila od nějaké kámošky ,která by to však nepráskla .A co se oblečení týká ,tak to neřeš-podívej se na celebrity (moderátor Jan Tuna ),ten se ženil v bílé košili ,kalhotech a na nohou měl žabky. Nějaký lehký letní kostýmek a partner kalhoty a košili teda pokud se svatba bude konat v létě.
Anna
Ahojka, moje první svatba v 23 letech byla se vším všudy, koláče, šaty, hordy příbuzných, a manželství šlo do háje:-))
Loni jsem se vdala podruhé (29) a věděli to dopředu jen dva svědci. Rodiče to rozdýchali poměrně v pohodě, hůř to nesli kupodivu naši sourozenci. Ale rovnou jsme to zazdili nformací, že čekáme mimčo a hned byla svatba prominutá:-)
Stran oblečení, já měla staré letní šaty a manža plátěné gatě a košili, prstýnky jsme si teda nechali udělat zlatý. Ale i kdybyste šli v pytli od brambor a místo prstýnků měli kroužky na klíče, je to fuk, věř mi:-)))
Na radnici je to jedno a do života si nesete něco úplně jiného než to, jak jste se ohákli na svatbě:-)
Tak moc držím palec, já toho nelituju a přeju vám hodně štěstí:-)
Linda a Matýsek 9 týdnů
No jasný,jasný…spíš sem myslela,co všechno projde…když se chodí i do divadla v riflích,chápete,jak to myslím.V riflích se vdávat nechci,jen hledám jednoduchý a rychlý řešení bez lítání po obchodech a shánění vhodného oblečení.
Od mojí sestřenky kamarádka se vdávela začátkem měsíce (sestřenka jí šla za svědka) a jak jsem slyšela ty ceny v půjčovně dala za šaty 3800,–a ženich přes 2500,–
to jsou fakt hříšné prachy ,tak něco univerzálního co se dá nosit i běžně
jo a naše svatební oznámení bylo ,že jsme BYLI oddáni ,mysleli jsme že to pošleme a bude to všem jasné (a navíc tehdy v 1986 byly strašně dlouhé termíny na zhotovení).
Jinak přeji ať se svatba vydaří Anna
Ahoj, my jsme se brali v roce 2000 jen se svědky a třemi kusy rodičů. Bylo by mi líto je k tomu nevzít. Brali jsme se poblíž naší chalupy, takže jsme zaplatili 600,–- korun (v Praze jsem nechtěla, tam to místo miluju). Šaty jsem si nechala ušít od známé paní (dlouhou bledě modrou sukni a blůzu s dlouhými rukávy - žádné volánky a kraječky a mašličky - to nemůžu), slaměnej klobouk. Mužskej si vzal co měl - černé džíny a černou košily a sako - byl z něj „neformální elegán“
. Prstýnky jsme si koupili úplně obyčejné stříbrné kroužky za pár kaček (ještě že tak, protože je stejně nikdo nenosí
) a kytky mi udělala kamarádka. Svatební „hostina“ byla úplně obyčejné posezení na terase místní restaurace, jídlo si dal každý na co měl chuť a k pití to samé. Prostě pohoda a klid. Přátelům jsme to řekli další víkend - pozvali jsme je k nám na chajdu a předali jim ručně udělaná oznámení. Sice pár korun to celé stálo, ale určitě ne víc jak pět tisíc. Řekla bych tak akorát, co jsme byli ochotní dát. A bylo to fajn.
Ještě jednou ahoj,
prstýnky jsem chtěla takže máme bílé a červené zlato, stály asi 3500,–, trochu byl problém sehnat zlatnictví kde mi je v době dovolených udělali do 3 týdnů. Šaty jsem si koupila žluté letní, abych je mohla pak normálně nosit. Budoucí manžel chtěl jít původně v kraťasech, ale to jsem teda neskousla takže měl dlouhé tmavě modré kalhoty a béžovou košili od Bushmanna. Kravatu nevlastní
Můj brácha - svědek měl bílou košili a letní plátěné kalhoty, svědkyně manžela letní šaty. Na oznámení jsme taky měli „byli oddáni“. Po obřadu jsme šli všichni 4 na oběd a zbytek dne jsem prospala. A svatební noc stála za to, protože jsme nebyli nijak společensky unavení
Úředníkům je to jedno,sice se teda tvářili nejdřív překvapeně, že nechceme kameramana, pak zírali kde že jsou ti snoubenci a ostatní příbuzní… No bylo tam víc lidí z úřadu než svatebčanů ![]()
Katka
Ahoj Milo a holky,
muj pritel si na ceremonie vubec nepotrpi, ja take netouzim po satech princezny, vysoko cesanych drdolech a hlavne po tom silenem shonu a spouste zarizovani pred „dnem D“ (staci, kdyz se clovek honi kvuli kazdodennim povinnostem, ze). Nejdriv jsem si myslela, ze by aspon rodice mohli … to ale neproslo, no neda se nic delat (mame oba dobry vztah s rodici a ja si myslim, ze jim to bude lito, ale lamat pres koleno to nebudu). Je nam taky pres tricet a zijeme spolu uz spoustu let a ja si dokonce myslela, ze se nevezmem nikdy, takze ten obrat - mohli bysme se vzit, me docela dostal
, byla jsem vyvalena jak koule
Bylo to ale prijemne.
Zatim neplanujeme presny termin, ale predstavuju si to takhle: letni saty - ev. letni halena a kalhoty, kytka (to se uvidi, jestli by mi nezavazela v ruce - i presto, ze kvetiny miluju), prstynky max. stribrne - obycejne krouzky (ja prstynky stejne nenosim, a ani to nepovazuju za vyjadreni nejakeho pouta ci zavazku, protoze TO vse vychazi z naseho vztahu ne z tech kousku kovu). Co si pripadne oblekne muj pritel netusim, ale pevne verim, ze budeme stylove ladit (do obleku se snad rvat nebude
).
Docela me prekvapila moznost sehnat svedky primo na radnici, protoze stale resim, koho bych o to mela pozadat, abych nemusela zdlouhave vysvetlovat proc, jak a nac, aby se to nekoho nedotklo atd…
Takze hodne stesti Vam vsem holky i sama sobe preje
sisina
ahoj,
brali jsme se v lete 2003, bez uradu to bohuzel nejde, ale prstynky nejsou nutne, jen na to musis predem upozornit. pani matrikarka nas taky upozornila, ze vyzaduji lehce spolecensky odev, ze kdyz prisla pani v zastere a pan v kratasech, tak ze je neoddali, ale jinak pry neni problem. takze jsem mela letni saty a manzel oblek, investice minimalni, kytku mi udelala kamaradka a pak jsem s detma a svedkama odjeli na obed. bylo to moc fajn, odpoledne jsem rozeslala sms, ze se jmenuju jinak
moc radi na to vzpominame.
preju ti, at mas svatbu dle svych predstav
misa
Ahojky, děvčata, tak to moje máti nám svatbu naplánovala dokonale. Já chtěla jen obřad + oběd a domů. Néééééé, to nešlo. Takže z toho bylo 40 lidí, hostina na zahradě, spousta lidí co nemusim. Říkala jsem máti, že ty peníze nám radši měli dát a my bychom investovali do bytu, ale to nepřicházelo v úvahu. muselo se dělat hogo fogo. Máti mi řekla, že buď ty peníze utratí za svatbu nebo je stejně neuvidim. Dodnes lituji toho, že jsem se nechala ukecat. Byla z toho akorát ceremonie pro všechny z vesnice.
![]()
Mám ještě chuť si svatbyčku zopakovat, tak jak jsem to chtěla já, no ale to bych se musela rozvést a to nejde. ![]()
Ahoj,
my meli svatbu „normalni“, ale udelali jsme si ji podle sebe a bez nervu. Jen chci napsat, ze prstynky nejsou povinne, ze je nemusite mit vubec. Jen si nezapomente obcanky, to by vas neoddali ![]()
Mejte se krasne a dej vedet, jak to dopadlo
Kacica